StoryEditorOCM
4 kantunaČISTOĆA VAS POZIVA

Evo kako se u dva poteza možete besplatno riješiti glomaznog otpada iz obiteljske kuće ili stana. I sve će biti ekološki ispravno

Piše Sponzorirani sadržaj
25. lipnja 2024. - 16:48

Uz odvojeno prikupljanje otpada jedan od najvećih izazova s kojom se zadarska Čistoća suočava je prikupljanje glomaznog otpada. Glomazni otpad je predmet ili tvar koju je zbog volumena i/ili mase neprikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada, a koji je, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, zabranjeno odlagati na javnim površinama.

Kada se u kućanstvu pojavi predmet kojega je potrebno baciti, građani često nisu informirani na koji način to mogu napraviti pa nerijetko takvi predmeti završavaju u spremnicima s miješanim komunalnim otpadom, spremnicima s narančastim poklopcem namijenjenima za odvojeno prikupljanje otpada ili, nažalost, na javnim površinama, u šumama i moru.

Kako bi takvo postupanje svela na najmanju moguću mjeru, Čistoća provodi niz aktivnosti usmjerenih prema što jednostavnijem odlaganju velikih predmeta.

Prva od njih je besplatan odvoz glomaznog otpada s adrese korisnika jednom godišnje do 2 metra kubična.

To je sustav koji osigurava odvoz glomaznog otpada s kućnog praga, a koji je u cijeni javne usluge.

Na web stranici Čistoće može se naći Zahtjev za odvoz glomaznog otpada koji treba popuniti i poslati na službenu e-adresu Čistoće (glomazni@cistoca-zadar.hr ili info@cistoca-zadar.hr). Može se poslati i poštom na adresu Stjepana Radića 33. Također, odvoz se može naručiti i telefonom na broj 023 234 812.

Obrasci se razlikuju ovisno o tome treba li odvesti otpad iz obiteljske kuće ili stambene zgrade.

image

Zahtjev za odvoz glomaznog otpada stambene zgrade

Čistoća/Slobodna Dalmacija
 

image

Zahtjev za odvoz glomaznog otpada obiteljske kuće

Čistoća/Slobodna Dalmacija

Po primitku ispunjenog obrasca ili poziva s korisnikom se dogovori mjesto i termin odvoza glomaznog otpada i prema tome se realizira.

Drugi, još brži način ako otpad možete sami povesti, je odvesti ga u jedno od dva reciklažna dvorišta, u Diklu i Gaženici, ako se radi o otpadu s područja Grada Zadra, ili u Novigradu i Sv. Filipu i Jakovu (nije dozvoljeno pravnim osobama).

Fizičke osobe mogu donijeti neograničenu količinu glomaznog otpada, ako se ne radi o građevinskom otpadu. U tom slučaju jedan korisnik može donijeti 200 kilograma građevinskog otpada unutar šest mjeseci, koji se neće naplatiti. Za veće količine građevinskog otpada, kao i za odlaganje otpada pravnih osoba, zaračunat će se naknada prema važećem cjeniku.

Osim glomaznog otpada, u reciklažna dvorišta građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

Za stanovnike Poluotoka odvoz glomaznog otpada organizira se 5 puta godišnje, prema već ustaljenom rasporedu (prva subota u veljači, travnju, lipnju, listopadu i prosincu).

Odvozi se pomoću velikih spremnika postavljenih na više lokacija na Poluotoku. Spremnici se postavljaju dan prije termina u poslijepodnevnim/večernjim satima, a odvoze se navedenim datumima u jutarnjim satima.

Ako imate glomazni otpad kojega se morate riješiti, ne držite ga u domu ili dvorištu – kontaktirajte Čistoću, dovezite ga u reciklažno dvorište i dajte doprinos čišćem okolišu.

image

Reciklažno dvorište u Gaženici

Čistoća/Slobodna Dalmacija

RADNO VRIJEME

Reciklažno dvorište u Diklu (PON-PET: 6 - 20 h, SUB: 6 - 16 h)

Reciklažno dvorište u Gaženici (PON-PET: 7 - 18 h, SUB: 6 - 16 h)

Reciklažno dvorište u Sv. Filip i Jakovu (PON-PET: 7 - 20 h, SUB: 7 - 16 h)

Reciklažno dvorište u Novigradu (PON, UTO, ČET, PET: 8 - 15 h, SRI: 11 - 18 h, SUB: 8 - 13 h)

ŠTO JE A ŠTO NIJE GLOMAZNI OTPAD

GLOMAZNI OTPAD

- NAMJEŠTAJ (ormari, kreveti, police i sl.)

- KUHINJSKA OPREMA (kuhinjski elementi, sudoper, radna površina, šank i sl.)

- KUPAONSKA OPREMA (kade, tuševi, ormari, slavine i sl.)

- DJEČJA OPREMA (hodalice, krevetići, kolica i sl.)

- VRTNA OPREMA (ograde, alat, ljuljačke, suncobrani i sl.)

- OSTALI GLOMAZNI OTPAD (rolete, ljestve, vrata, prozori, radijatori, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija, sprave za vježbanje, tapete, daska za glačanje i sl.)

GLOMAZNI OTPAD NIJE:

- GRAĐEVINSKI OTPAD (šuta, crijep, cigla, beton i sl.)

- OPASNI OTPAD (azbestne ploče, otpadna ulja, pesticidi, akumulatori, fluorescentne cijevi...)

- EE OTPAD

- BIOOTPAD

- OTPADNE GUME

25. lipanj 2024 16:48