StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: KATAKLIZMA U OSTROVICI I PAVIĆIMA

Evakuirani: Izgorjelo mi je 500 maslina i 200 bajama!

Piše Iva Ivanac
24. kolovoza 2017. - 11:06
pozar_ostrovica20-230817

U utorak je izgorio Pristeg, Kolarina i Lišane Ostrovičke. Taman kad su vatrogasci pomislili da mogu malo predahnuti, požar se u srijedu razbuktao u Ostrovici. Vatra je prijetila zaseocima Mandići i Bjelanovići, ali su sve naseljene kuće ostale obranjene. Večer prije odigravala se prava drama na granici Zadarske i Šibensko-kninske županije gdje je u noćnom satima započela evakuacija zaselka Pavići kod Bribira. Tu je požar došao skroz do kuća, čak su i neka dvorišta izgorjela, ali i par starih, trošnih kamenih kuća. Evakuirano je 12 ljudi i privremeno su bili prebačenu u Osnovnu školu u Skradinu. Ostali su otišli svojoj rodbini, a neki su se vratili odmah rano ujutro. U svom dvorištu, na svu sreću netaknutom od vatre, zatekli smo zabrinuta pogleda i gospođu Branku Milošević.

- A što da vam kažem?! Još sam u stanju šoka – govori nam sliježući ramenima.

Brankina obitelj je ostala bez maslinika u kojem se nalazilo preko 500 stabala i novo zasađenog polja mladih badema sa 200 stabala. Šteta, brat-bratu, oko 80 tisuća eura.

- Sinoć je bilo prestrašno! Iz Pavića sam otišla u kasnim popodnevnim satima s trogodišnjim sinom, a muž je ostao spašavati selo. Vatra je u jednom trenutku ozbiljno prijetila rođakovoj mu kući jer je ispod nje gorila stara kamena kuća, ali je na svu sreću spašena – priča nam Branka čiji nam je izraz lica govorio kakva se zapravo drama tamo odigravala. U trenutku kada je vatra stigla do samih kuća, vjetar je naglo okrenuo u drugom pravcu i tako su sve kuće spašene.

- Sve se to dogodilo, priča mi muž, u par trenutaka. U trenucima kada su ostajali bez vode, dok je vatra buktala, požar je promijenio smjer. Sam Bog nas je spasio! - govori Branka. Za otprilike mjesec dana znat će što će biti s izgorjelim maslinama.

- Tužno je, ali priroda će se već nekako obnoviti. Jedino što se ne obnavlja su ljudski životi. A oni su na svu sreću sinoć spašeni – ispraća nas.

Nekoliko kuća ispod, nailazimo na obitelj Marije i Veseljka Miloševića. Njima je vatra odnijela 30-ak maslina u požarima koji već danima bukte na ovom dijelu županije.

- Mi smo u utorak ujutro pripremili vodu i gume, bili smo spremni za branjenje naše kuće, ali ništa nismo mogli kada su naredili evakuaciju – govori nam Marija, a Veseljko se odmah nadovezuje.

- Oko 18 sati smo krenuli iz Pavića u Žažvić kod moje rodice. Baš kad smo odlazili nestalo je i struje. Moram vam priznati da nam je jutros pao veliki kamen sa srca kada smo vidjeli da je kuća i vinograd koji se nalazi ispod nje netaknut – kaže Veseljko dodajući kako on ima maslina i u zaseoku Mandić, ali da još ne zna što se s njima dogodilo.

- Ma gdje točno u Mandiću – upitamo ga mi, jer smo cijelo jutro lutali tim krajem u potrazi za spaljenim maslinicima i vinogradima.

- A jedine masline koje vam se nalaze ispod bilog puta. Na ledini su i trava je ispod njih u potpunosti pokošena. Nadam se da im nije ništa jer tamo ima otprilike 70–ak stabala – govori nam Veseljko dok naš fotoreporter Luka Gerlanc prebire po slikama. Sjećamo se da smo takav maslinik negdje vidjeli i da je zemlja ispod njega spaljena, ali nismo sigurni jesu li masline izgorjele ili "samo" oprljene. Luka ima donosi dobre vijesti.

- Je, to je moj maslinik - potvrđuje nam Veseljko i govori nam da se ne brinemo.

- Obnovit će se one, maslina je jaka! Nije ovo ništa strašno - kaže Veseljko, a supruga Marija priznaje da ju je strah noći.

- Bojimo se da opet ne bi planilo. Vatra se konstanto razbuktava i svako malo se nešto zapali. Vatrogasna kola jure cijeli dan, ali što nam večer nosi, u to nisam sigurna...

Nakon što su ugasili požare kod Supetra na Braču, na području Đevrske – Dobropoljci – Ostrovica - Lišane Ostrovičke stigla su dva kanadera. Upućene su i dodatne snage, ukupno šest protupožarnih aviona. I bura je danas gotovo potpuno utihla, čini se, mogla bi ovo biti mirna noć...

 

 

 

25. lipanj 2024 07:17