StoryEditorOCM
4 kantunaPALEKINA OSTAVKA

Erlić: "HDZ se ograđuje od ružnih i neukusnih istupa"; Kalmeta: "Paleka je bio organizator i apsolutno je odgovoran za sve što se dogodilo"

Piše Predrag Opačić
30. listopada 2023. - 14:27

Ostavka direktora Turističke zajednice Grada Zadra veliki je udarac za gradonačelnika Branka Dukića čiji je Mario Paleka bio osobni izbor za vrlo osjetljivu dužnost direktora TZ. U HDZ-u se već u nekoliko navrata razmatrala mogućnost Palekinog odlaska, ali je direktor TZ svaki put uspio preživjeti zahvaljujući čvrstom linku i osobnom prijateljstvu s Brankom Dukićem.

Skandal u New Yorku je samo kap koja je prelila čašu, a pitanje je je li i kakvog utjecaja na Palekin odlazak imala i činjenica da čak i eventualni naprasni odlazak i njegovog zaštitnika gradonačelnika Dukića ne bi izazvao nove izbore, jer bi dužnost do kraja mandata preuzeo njegov zamjenik Ante Babić.

-Definitivno se ograđujemo od pojedinih istupa vezanih uz boravak u New Yorku koji su ružni, neukusni i ne priliče ugledu Zadra. To ne možemo odvojiti od odgovornosti organizatora tog puta, Turističke zajednice Grada Zadra i zato razumijem ostavku direktora Peleke. HDZ nikako ne može stajati iza svega što se događalo na tom putovanju, a uvjeren sam da potporu neprimjerenim istupima ne daju ni stručna ni šira zadarska javnost, kaže predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Šime Erlić.

-Je li moguće govoriti i o odgovornosti gradonačelnika Dukića?

-Gradonačelnik je bio na tom putu, što ni u kom slučaju nije sporno jer svi gradonačelnici sudjeluju u prezentaciji svojih turističkih destinacija. Nije gradonačelnik Dukić mogao znati što će se sve događati na tom putovanju. Uostalom, ovo je najviše i naškodilo gradonačelniku, kaže Erlić.

-Ova ostavka je očekivani potez direktora Paleke. Bio je organizator promocije destinacije, on je trebao voditi računa o svim segmentima tog putovanja i apsolutno je odgovoran za sve što se dogodilo. Dakle, ostavka je očekivan potez i dobro je što ga je Paleka povukao, jer je činjenica da sve što se tamo događalo nije doprinijelo promociji Zadra, a ako i jest, šteta koja je napravljena je kudikamo veća i to za Turističku zajednicu i za Grad Zadar, i za gradonačelnika Dukića, kaže predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.

Jutros je u prostorijama HDZ-a održan sastanak nakon kojega je bilo jasno da Paleka ovog puta neće „preživjeti”, a neslužbene informacije kažu da je i gradonačelnik Branko Dukić, koji je bio na tom sastanku, shvatio i prihvatio da je riječ o požaru kojeg stranka više nije mogla tolerirati.

28. travanj 2024 11:55