StoryEditorOCM
4 kantunaSVJEDOCI SA ZRĆA

Dragana je otišla ranije, a njega i Nikolu na izlasku je dočekao egzekutor. ‘Šalili smo se, a onda je Goran pao...‘ Tu je bio i Vedran Ikić...

Piše Božana Sviličić
12. travnja 2023. - 14:08

Nimalo nervozno nije izgledao 29-godišnji Duško Tanasković iz Kragujevca nakon što je u srijedu iz istražnog zatvora u Zadru u pratnji trojice policajaca, pancirki i lisicama doveden u sudnicu Županijskog suda gdje mu je počelo suđenje za likvidaciju na Zrću 25. kolovoza prošle godine. Pogledom je hladno odmjerio novinare nakon čega je sutkinji Ani Brkić rekao kako nije kriv za ubojstvo 39-godišnjeg državljanina Crne gore Gorana Vlaovića kojem je, prema optužbi, u šest sati ujutro, ispred noćnog kluba ‘Noa‘ na plaži Katarelac na otoku Pagu ispalio hitac u potiljak iz pištolja marke Glock 77. Vlaović je umro na putu do zadarske Opće bolnice.

- Nisam kriv - rekao je nakon čega je na upit sutkinje Brkić razumije li hrvatski jezik i treba li mu prevoditelj rekao kako je sve razumio, no da se ne smatra krivim.

Svoju obranu će iznijeti na kraju dokaznog postupka u kojem ga zastupa splitski odvjetnik Vinko Gulišija. Obitelj ubijenog Vlaovića zastupa zadarski odvjetnik Boris Radman koji je će do kraja postupka prema Tanaskoviću postaviti imovinsko pravni zahtjev.

Zastupnik optužbe Ivica Škara naveo je kako optužba u ovom slučaju raspolaže sa 32 dokaza iz optužnog akta, te je predložio da se svi dokazi pročitaju na glavnoj raspravi. S tim su se složili svi, osim Gulišije u dijelu gdje je zadržao pravo poziva drugih vještaka psihijatrijske struke i svjedoka nakon saslušanja kombiniranog vještačenja.

- Nelogičan je nalaz psihijatara, a postoji neka nova dokumentacija koju ćemo dostaviti na raspravi. Moj klijent boluje od paranoidne šizofrenije. Nalaz i mišljenje psihijatara se ne uklapa u njegovu bolest- rekao je Gulišija.

Prije nego što su pročitani iskazi svjedoka u sudnici je puštena snimka ubojstva koje su zabilježile nadzorne kamere kluba ‘Beach garden‘. Kako je snimka hladnokrve egzekucije prikazana na laptopu Tanasković se morao ustati kako bi je pogledao izbliza. Snimku je promatrao bez riječi nakon čega se vratio na optuženičku klupu.

Zasad nije otkrio motiv zbog kojeg je ubio Vlaovića, a u kuloarima se likvidacija dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznatija narkoklana na Balkanu - kavačkog i škaljarskog, u kojima je dosad u regiji i u inozemstvu ubijeno više desetaka osoba.Vlaović je navodno bio desna ruka ubijenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića (42).

Uz osiguranje pripadnika interventne policije s dugim cijevima, 26. kolovoza prošle godine Tanasković je priveden na sud nakon čega je prepraćen u zatvor u Zadru u u kojem se od tada nalazi. Vještaci su utvrdili kako je u vrijeme ubojstva bio ubrojiv i svjestan svojih postupaka.

U vrijeme šokantne likvidacije na Zrću se održavao ‘Sonus festival‘. Naočigled gostiju koji su se u to vrijeme vraćali u apartmane iz klubova u partijanerskoj meki, Tanasković je prema iskazima svjedoka, izvukao pištolj iz torbice i pucao Vlaoviću u potiljak iznad uha, nakon čega je neuravnoteženo bježao. U bijegu je smrskao mobitel i presvukao se, a policija je u niskom raslinju pronašla njegov crni ruksak.

Iz iskaza jednog od turista koji je prvi pomagao ranjenom Vlaoviću sve je izgledalo kao - ‘neslana šala‘.

- Čuo sam pucanj i sve dok nisam vidio da je jedna osoba pala licem na pod mislio sam da je u pitanju šala. Vidio sam jednu osobu koja je pokušala sakriti oružje u torbicu, pa sam povikao: ‘pištolj, pa pištolj!‘ Ljudi su počeli bježati. Vidio sam kako on bježi prema plaži - opisao je, te dodao kako ubojicu ne bi mogao prepoznati.

- Pružio sam pomoć ranjenom, a onda su počeli drugi, pa i liječnik koji je bio na festivalu. Medicinski tehničar mu je masirao srce i rekao mi da mu rukom pritisnem ranu. Pokušavao sam razgovarati s njim. Bio sam jako potresen- rekao je u iskazu.

Bivša srpska misica i djevojka ubijenog Vlaovića, Dragana Banić, posvjedočila je kako je iz Njemačke u Hrvatsku stigla unajmljenim Audijem A3. Jedno vrijeme je bila kod obitelji u Benkovcu, a ona i Vlaović su bili dvije i pol godine u vezi, te su živjeli u Beogradu.

- Goran je u marinu u Sukošanu došao brodom moguće iz Splita, ne znam točno. Iz Sukošana je brod potom dovezao na Zrće. Prvih par dana smo bili sami, a onda su nam došli prijatelji bračni par Nikola i Doris Prpić. Te večeri smo oko ponoći izašli u ‘Nou‘. Bili smo za gornjim stolom kraj DJ-a, a u jednom trenutku zaposlenik kluba nas je počastio šampanjcem.

Ja sam oko 3.40 sati otišla u apartman jer sam bila umorna, no oko šest sati na vrata apartmana lupao mi je Nikola. Vikao je da Goran leži ispred kluba. Pričao je nepovezano. Otrčala sam tamo i vidjela Gorana kako leži u krvi. Bilo mi je jako loše. Pitala sam mogu li s hitnom s njim, no rekli su mi da ne može jer ima puls i diše. Krenuli smo prema Zadru, gdje sam na kraju morala prepoznati njegovo tijelo – posvjedočila je Banić, te ispričala kako je Goran dok su bili u klubu razgovarao sa Sašom Marčetom za kojeg joj je poslije policajac rekao da je vlasnik ‘Max bet‘ kladionice i da živi u Novom sadu.

Nikola Brkić koji je u trenutku likvidacije izlazio s Goranom iz kluba rekao je kako nije mogao vjerovati što se dogodilo.

- Kada smo iz kluba krenuli prema apartmanu šalili smo se i komentirali večer. U jednom trenutku sam s lijeve strane čuo pucanj, a netko je povikao: ‘bijela majica, bijela majica!‘. Tada sam vidio da Goran pada. Otrčao sam u šoku i strahu, tako da nisam vidio osobu koja je pucala u Gorana. Otišao sam po Draganu - rekao je.

Voditelj osiguranja u vrijeme ‘Sonus festivala‘ bio je Zadranin Vedran Ikić, te njegovi kolege Ivan Tomljenović i Siniša Karač. Neposredno prije ubojstva uočili su da netko prodaje lažne narukvice za festival pa su ga pokušali uloviti, no tada se začuo - pucanj.

- Čuo sam prasak ali nisam shvatio što se točno događa. Vidio sam momka u bijeloj šilterici koji je trčao - rekao je u svom iskazu Ikić. Tomljenović je tada ugledao muškarca kako leži na podu i kako mu teče krv iz glave, a bježao je muškarac koji je imao bijelu šiltericu i crnu majicu.

- Mi smo se lagano kretali za njim, pozvao sam 112, te sam im rekao da je došlo do pucnjave. Nastavili smo ga pratiti, a on je bio dezorijentiran, krenuo je prema plaži Zrće, pa je trčeći preskakao zidove i makadamskim putem bježao. Potom se presvukao, pa je ostao bez crne majice i bijele kape. Stopirao je vozila nakon čega je ubrzo stigla policija i uhitila ga - ispričao je Tomljenović.

Tanaskovićeva obitelj, čiji članovi nisu bili u sudnici, ponudila je jamčevinu od 100 tisuća eura, kako bi se branio sa slobode, no tužiteljstvo je to odbilo. Optužnica ga tereti za kazneno djelo ubojstva za što je zapriječena kazna od 5 do 20 godina zatvora. Suđenje, koje se nastavlja 3. svibnja, pratio je i šef zadarskog krima Željko Pilipović.

image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Odvjetnik Boris Radman i zastupnik optužbe Županijskog državnog odvjetništva u Zadru Ivica Škara

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Sutkinja Županijskog suda u Zadru Ana Brkić

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
image

Šef krim Odjela PU zadarske Željko Pilipović, Dragana Marina iz sudskog Odjela za podršku svjedocima i odvjetnica iz odvjetničkog ureda Borisa Radmana

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Duško Tanasković

Luka Gerlanc/Cropix
28. travanj 2024 18:29