StoryEditorOCM
4 kantunaHOĆE LI ZADAR NA LISTU UNESCO-A?

Dukić, Grgurović i Artić otputovali u Krakow: "Nadamo se da ćemo konačno uspjeti!"

6. srpnja 2017. - 20:40
unesco1

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić u četvrtak je preko Zagreba otišao na svoje prvo službeno putovanje čije je odredište Krakow. U starom poljskom gradu nadležna tijela UNESCO-a u petak ili u subotu donose odluku o kandidaturi gradskih bedema za svjetsku listu zaštićenih kulturnih dobara. Nitko ne želi "prejudicirati" kakva će odluka biti donešena, ali je prethodno pozitivno mišljenje INCOMOS-a s kojim Zadrani čekaju krakowsku odluku umnogome diglo optimizam da će ovog puta Zadar uspjeti uvrstiti se na prestižnu listu.

- Idemo u Krakow s vrlo velikom nadom da će Zadar konačno uspjeti svoj fortifikacijski sustav bedema uvrstiti na UNESCO-vu listu zaštićene spomeničke i kulturne baštine. Kroz dugi niz godina, moji prethodnici su, u suradnji s gospodinom Miljenkom Domijanom, odradili veliki dio posla oko kandidature Zadra i mene je zapala čast prisustvovati ovako jednom velikom događaju. Velika je stvar što je, uz Šibenik, Zadar dobio pozitivno mišljenje nadležne komisije UNESCO-a jer su u konkurenciji bili još Korčula i Hvar. Kako je riječ o zaista prvorazrednom događaju, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nas je pozvala i mi smo se s radošću odazvali, izjavio je Branko Dukić pred polazak na put u Krakow i ocijenio što bi uvrštenje na UNESCO-v popis zaštićene baštine značilo za Zadar:

- Najprije, to je čast za svaki grad koji se nađe na toj listi, ali potom nam je to i obveza da ne samo svoj sustav gradskih bedema, nego i cjelokupnu staru gradsku jezgru iznova definiramo i osmislimo, te da je dodatnim aktivnostima stavimo u funkciju razvoja Zadra, kaže Dukić.

S gradonačelnikom je u Krakow otputovao i Dražen Grgurović, zamjenik predsjednika Vijeća Turističke zajednice Grada Zadra.

- Svi gradovi koji su uspjeli ući na UNESCO-vu listu tvrde da su nakon toga osjetili poboljšanje turističkih rezultata i rast broja dolazaka gostiju, pogotovo iz Japana i Koreje. U Krakowu će biti cijeli niz ljudi među kojima će sigurno biti i onih koji se bave turizmom, pa nam je to prilika da u neposrednom kontaktu i razgovorima vidimo hoće li već sada biti moguće dogovoriti neke nove turističke aranžmane, kazao je Dražen Grurović.

Uz Branka Dukića i Dražena Grgurovića, u delegaciji Grada Zadra za Krakow je otputovao i šef gradskog protokola Boris Artić. No oni neće biti jedini Zadrani u Poljskoj. U sklopu državne delegacije nalazi se i konzervator Miljenko Domijan, zasigurno najzaslužniji za zadarsku nominaciju, u svojstvu posebnog savjetnika ministarstva kulture kojeg će pak predstavljati pomoćnik ministrice Davor Trupković.

16. lipanj 2024 13:28