StoryEditorOCM
4 kantunaDOM ZA NADBISKUPIJU

Država vezala ruke gradskim vlastima! Dukić: Dom županije treba biti u funkciji građana i otvoren javnosti! Je li sve dogovorio Plenković u Zadru?

Piše I. Nevešćanin
15. veljače 2022. - 11:50

- Informacija iz medija je jedina koju imam, a o Domu Županije odlučivat će vlasnik tj. država. U svakom slučaju moj stav je uvijek isti, a to je da taj prostor bude u funkciji građana Zadra i otvoren javnosti - komentirao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić informaciju da će zgradu Doma županije iznad Pozdrava Suncu država prepustiti Zadarskoj nadbiskupiji kao oblik kompenzacije za nekretnine oduzete Crkvi za vrijeme komunističke Jugoslavije. 

Crkvi je na zadarskom području vraćeno najviše nekretnina od završetka Domovinskog rata, a prema Vatikanskim ugovorima između države i crkve moguća je izravna zamjena nekretnina ili kompenzacija putem nekretnina bez obveze raspisivanja javnog poziva ili natječaja.

Zadarski župan Božidar Longin nedavno je najavio da će županijske službe iseliti iz Doma županije do kraja godine i preseliti na lokaciju kod Zavoda za hitnu pomoć Zadarske županije, te da će o budućoj funkciji tog prostora odlučiti država.

image
Gradonačelnik Branko Dukić
Luka Gerlanc/Cropix

Je li ovo konačna odluka Vlade RH, vidjet ćemo vrlo brzo, ali je duboko zabrinjavajuća činjenica da se odluke o takvim "strateškim" nekretninama država donosi bez znanja i konzultacija s čelnim ljudima lokalne zajednice od kojih građani očekuju programe i mjere za oživljavanje Grada, odnosno povijesne jezgre.

Ovakvim odlukama odozgo, gradskoj se izvršnoj vlasti vezuju ruke i poluge za planiranje razvoja grada te nameću rješenja prema uskim interesima jedne nevladine organizacije poznate po tome da je dobar dio vraćenih nekretnina na zadarskom području, inače stečenih za vrijeme feudalizma, ili prodala kojekakvim investitorima u bescjenje ili dala u dugoročan najam, ne vodeći pretjerano brigu o tzv. javnom interesu.

U tom kontekstu nije nevažna ni činjenica da odluka o prepuštanju Doma županije Zadarskoj nadbiskupiji dolazi pred najavljeni odlazak zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u zasluženu mirovinu. Podsjetimo, prošlog je kolovoza premijer Andrej Plenković bio u posjetu Zadru, a prije odlaska posjetio je nadbiskupa Puljića. Iza zatvorenih vrata razgovarali su "o aktualnim društvenim temama, uspješnoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj, važnosti cijepljenja protiv covida-19 te suradnji i dijalogu koji vode Vlada RH i Katolička crkva". Dijalogu o nekretninama? 

03. lipanj 2024 08:00