StoryEditorOCM
4 kantunaTKO JE U PRAVU?

DORH „češlja” ugovore potpisane oko korištenja prostora za Ledanu! Nasadi: zakupnici u punoj sezoni za 600 kvadrata plaćaju mjesečno 48 tisuća kuna!

Piše Mišel Kalajžić
13. listopada 2021. - 20:58

Pogoduje li gradska uprava preko tvrtke Nasadi vlasnicima bara Ledana na zakupu dijela Perivoja kraljice Jelene Madijevke? Nedavno su gradski vijećnici Akcije Mladih Marko Pupić Bakrač, Ante Rubeša i Marjana Botić pobrojali kvadrate koje klub koristi i usporedili s onima koje prema ugovoru plaća, te su zaključili kako već deset godina gradska uprava pogoduje pojedinim privatnim investitorima koji ilegalno koriste velik dio perivoja, a plaćaju tek manji.

- Ugostitelj koji je ovdje već godinama dobio je koncesiju na tri čestice: jedna se odnosi na unutarnji prostor od 75 metara kvadratnih, a ostale su vanjske, od 55 i 65 metara kvadratnih. Ukupno bi to trebalo iznositi 195 metara kvadratnih. No, stvari u realnosti izgledaju drukčije: vanjski dio koji upotrebljavaju iznosi preko 1200, a unutarnji 150 metara kvadratnih. Cijena koja je s tvrtkom Nasadi ugovorena je 57 kuna za unutarnji i 85 kuna po kvadratnom metru za vanjski dio. Na ovoj razlici u kvadraturi i budala može izračunati da je netko u džep stavio devet milijuna kuna – kazao je na konferenciji Marko Pupić Bakrač. Njemu se tada usprotivio Branimir Markov, jedan od suvlasnika kluba Ledana, koji ga je prozvao da priča neistine.

image
Zadar, 041021
Prostor lounge bara Ledana u parku Kraljice Jelene Madijevke.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- Sve što se ovdje postavilo je prema ugovoru. Ja sam tu od starta... Sve radim uvijek po zakonu i ugovorima. Nitko se nije javio na ovaj natječaj osim mene. Nisam u nikakvoj političkoj stranci, tako da se neću se raspravljati s tobom, poslat ću sve ugovore da vidite svi kako je apsolutno sve uredno – rekao je Markov te zaključio kako se javnosti prenose krive stvari zbog razračunavanja na osobnoj razini.

Kako doznajemo i DORH ovih dana „češlja” ugovore potpisane oko korištenja prostora za Ledanu. Odgovore o čitavoj situaciji odlučili smo zatražili u Nasadima gdje je direktor Josip Krnčević provjerio potpisanu dokumentaciju s Ledanom.

- Dana 23. kolovoza 2011. godine, nakon provedenog javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora, sklapa se Ugovor o zakupu poslovnog prostora na vrijeme od 5 godine, te se sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, istekom roka od 5 godine, Ugovor o zakupu poslovnog prostora produžuje. Posljednji Ugovor za zakup poslovnog prostora sklopljen je 26. svibnja 2021. godine, na vrijeme od 5 godina. Ugovor o zakupu poslovnog prostora sklopljen je s "Riva Liburna" d.o.o. iz Zadra. Ugovor se odnosi na poslovni prostor površine 67 kvadratnih metara na adresi Perivoj kraljice Jelene, Zadar. Zakupnik plaća zakupninu na ime zakupa poslovnog prostora u iznosu od pet eura (u cijenu nije uključen PDV) po kvadratnom metru mjesečno, u protuvrijednosti u kunama prema srednjem tečaju HNB dan uplate – stoji u odgovoru Krnčevića.

image
Zadar, 041021
Prostor lounge bara Ledana u parku Kraljice Jelene Madijevke.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- Što se tiče javnih površina, na temelju zahtjeva zakupnika, a sukladno Odluci Grada Zadra o davanju u zakup javnih površina, od lipnja 2012. godine sklapaju se sa zakupnikom Ugovori o zakupu javne površine za postavu sjedalica, stolova... Površina od 184 kvadratna metra (paviljon) sklapa se na godinu dana, dok sve ostale javne zelene površine zakupnik ugovara periodično, odnosno sezonski. Ugovor o zakupu javne površine od 184 kvadratna metra zakupnik sklapa od 1.1.2021. godine do 31.12.2021. godine. Zakupnik plaća zakupninu na ime zakupa javne površine u mjesečnom iznosu od 57 kuna mjesečno (u cijenu nije uključen PDV) po kvadratnom metru. Ugovor o zakupu javne površine od ukupno 151 kvadratni metar (šljunčani plato) sklopljen je na vrijeme od 1. ožujka 2021. godine do 31. listopada 2021. godine. Zakupnik plaća iznos od 85 kuna mjesečno (u cijenu nije uključen PDV), po kvadratnom metru.

Ugovor o zakupu javne površine od 198 kvadratnih metara (drveni podij, šank, oko fontane, umjetna trava, niše) sklopljen je na vrijeme od 1. lipnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine. Zakupnik plaća iznos od 85 kuna mjesečno po kvadratnom metru (u cijenu nije uključen PDV), s tim da su površine: drveni podij, niše i šank, ukupne površine 62 kvadratnih metara ugovoreni do dana 31. listopada 2021. godine, u iznosu od 85 kuna mjesečno po metru kvadratnom (u cijenu nije uključen PDV). Ugovor o zakupu javne površine od 66 metara kvadratnih (drveni podij i terasa) sklopljen je na vrijeme od 1. lipnja 2021. godine do 30. rujna 2021. godine. Zakupnik plaća iznos od 85 kuna mjesečno po kvadratnom metru (u cijenu nije uključen PDV) – stoji u odgovoru Krnčevića.

Na pitanje tko kontrolira korištenje zakupljenih površina, zauzima li se veći prostor od plaćenog i tko je dao uopće odobrenje da se u Perivoju organizira noćni bar koji emitira veliku količinu buke u noćnim satima, direktor Nasada kaže kako se javne zelene površine koriste sukladno odredbama ugovora o zakupu i na vrijeme koje su sklopljeni.

image
Zadar, 041021
Prostor lounge bara Ledana u parku Kraljice Jelene Madijevke.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- "Nasadi" d.o.o. zadužili su zaposlenika koji obavlja poslove nadzora nad zakupljenim javnim površinama u Perivoju kraljice Jelene. Također, sukladno Ugovoru, Zakupnik poslovni prostor može koristiti za obavljanje ugostiteljsko i kulturno zabavne djelatnosti. Glede emisije buke i svjetlosti, "Riva Liburna" d.o.o. kao ugostitelj podliježe raznim zakonima kao i inspekcijskim nadzorima koji ih provode i kontroliraju, te Nasadi d.o.o. kao zakupodavac nema obvezu, a ni zakonsku mogućnost kontrole. Sukladno Ugovoru o zakupu javne površine, predmetnoj javnoj površini koju Zakupnik koristi, nije dopušteno postavljanje plastičnih stolova i sjedalica. Činjenica je da posjetitelji koriste cijeli Perivoj kraljice Jelene. Naime, nije moguće ograničiti goste niti jednog ugostiteljskog objekta da koriste isključivo površinu koju ugostiteljski objekt ima u zakupu. Gosti sjede na zidićima, pomiču sjedalice izvan granica zakupljene površine, šetaju s pićem po parku, penju se na vidikovac, sjede po travi... Posjetitelji parka, ali i gosti ugostiteljskog objekta koriste cijeli park i uživaju u njemu, te njihovo kretanje nije moguće ograničiti, niti je stajaća mjesta moguće zabraniti. One površine koje su zakupljene od strane ugostiteljskog objekta, one se i koriste. Također, manipulativni prostor po kojem se konobari moraju kretati, odnosno prostor između fiksnog objekta (čije je korištenje regulirano Ugovorom o zakupu poslovnog prostora) i zakupljenih javnih površina ne ulazi i ne može ulaziti u zakupljenu javnu površinu. Naime, kao i kod drugih ugostiteljskih objekta u našem gradu, koji koriste javne površine za svoje terase, prostor između fiksnog objekta i zakupljene javne površine koji koriste konobari pri donošenju hrane i pića, ali i gosti, ne ulazi u zakupljenu javnu površinu, niti je o tome ikad bilo spora. Slična situacija je i s drugim ugostiteljskim objektima u gradu koji koriste javne površine na rivi, trgovima, drugima zelenim površinama – tvrdi Krnčević uz objašnjenje uloge njegove tvrtke u čitavom slučaju.

image
Zadar, 041021
Prostor lounge bara Ledana u parku Kraljice Jelene Madijevke.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- Dana 30. lipnja 2011. godine odlukom gradonačelnika Grad Zadar "Nasadima" d.o.o. dao je na korištenje nekretninu 10762/1 k.o. Zadar, koja je u naravi Perivoj Kraljice Jelene. Nasadi d.o.o. kao trgovačko društvo, dalo je u zakup poslovni prostor i javne površine koje se nalaze na nekretnini koja joj je dana na korištenje.

Razlike u iznosima

Prema podacima iz Nasada za poslovni prostor Ledane od 67 kvadrata plaća se 2.479 kuna mjesečno. Vanjski se prostori plaćaju ovisno o razdoblju zakupa, u punoj sezoni ukupno se koristi 599 kvadrata za što se plaća 45.763 kuna mjesečno. Zakupci Ledane prema toj računici plaćaju nasadima maskimalno 48.242 kune mjesečno.
Podaci koje su iznijeli vijećnici Akcije mladih drugačiji su: oni tvrde da je zakupljeno 75 kvadrata poslovnog prostora po cijeni od 57 kuna što iznosi 4.275 kuna mjesečno. Za vanjski prostor iznose da je zakupljeno samo 55 i 65 kvadrata po cijeni od 85 kuna za kvadrat čime se dolazi do iznosa od 4.675 i 5.525 kuna. Prema tim podacima, vlasnici za Ledanu ukupno plaćaju Nasadima samo 14.475 kuna mjesečno.
- Mislim da se kod njih radi o podacima koje su dobili, a koji su vrijedili do 2017. godine. Nakon toga, potpisani su novi ugovori koji drugačije reguliraju najamninu i plaćanje. Moram reći da smo mi zadovoljni korisnicima prostora koji uredno reguliraju svoje obveze. Prijašnji ugovori potpisani su u vrijeme kad ja nisam bio direktor. Mislim da je sadržaj bara Ledana dobar i potreban za grad i turizam. Činjenica je da koriste dio Perivoja koji je bio zapušten, a koji je sad oživljen – kazao je Krnčević.

Markov: Sve je regulirano ugovorima

Komentar o čitavoj situaciji oko korištenja Perivoja za kafić i noćni bar Ledana zatražili smo od suvlasnika Branimira Markova.
- Sve je regulirano ugovorima i ne bih želio komentirati ništa više oko toga – kazao nam je Markov preko mobitela i zahvalio se na daljnjem razgovoru.

19. travanj 2024 00:56