StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON PEŠIĆA

"Bum" u radu Općinskog suda u Zadru: riješeno preko 16 tisuća predmeta više nego prošle godine! Ovo su ključni razlozi...

Piše Božana Sviličić
2. listopada 2024. - 22:07
Zgrada Općinskog i Trgovačkog suda, te Općinskog državnog odvjetništva koji se nalaze na Voštarnici u Tuđmanovoj uliciLuka Gerlanc/Cropix

Općinski sud u Zadru ostvario je značajan pomak u rješavanju predmeta tijekom 2024. godine, unatoč kadrovskim izazovima. U prvih devet mjeseci 2024. godine, uz pet sudaca "manjka", riješeno je čak 16.147 predmeta više nego u istom razdoblju prošle godine. Na početku 2024. godine na sudu je bilo neriješeno 24.273 predmeta, dok je do kraja trećeg tromjesečja taj broj smanjen na 22.870, što je značajan iskorak prema smanjenju zastoja u radu suda.

- Ukupno je u prvih devet mjeseci 2024. riješeno 54.521 predmeta, dok je tijekom cijele 2023. godine riješeno 53.678. S obzirom na to da je do kraja 2024. sud primio 1.898 više predmeta nego u istom razdoblju prošle godine, jasno je da Općinski sud u Zadru radi učinkovitije nego ikad prije - kaže glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Davor Dubravica.

Posebno se ističe napredak u Zemljišnoknjižnom odjelu, gdje je u 2024. godini riješeno 9.591 predmeta više nego u 2023. godini. Zemljišnoknjižni odjel, koji je ranije bio u velikom zaostatku s preko 6700 neriješenih predmeta, doživio je transformaciju zahvaljujući povećanom angažmanu sudskih savjetnika i referenata, posebno na obnovi zemljišnih knjiga u 18 katastarskih općina.

image

Sudac Davor Dubravica, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru
 

Jure Mišković/Cropix

- U 18 katastarskih općina, u tijeku je postupak obnove zemljišnih knjiga i na kojima se svakodnevno aktivno radi od strane 16 sudskih savjetnika i zemljišnoknjižnih referenata - pojašanjava glasnogovornik suda.

Međutim, unatoč pozitivnim rezultatima, još uvijek postoji značajan broj neriješenih predmeta – 22.870 redovnih i 4690 zemljišnoknjižnih predmeta. Dubravica naglašava da će se dodatni napori uložiti kako bi se ovaj broj dodatno smanjio u nadolazećim razdobljima. Iako su rezultati u prvih devet mjeseci 2024. impresivni, sud se suočava s konstantnim izazovima zbog nedostatka sudaca i sve većeg priljeva novih predmeta. 

- Na Općinskom sudu u Zadru je u 2024. godini zaposleno ukupno 59 službenika i namještenika, te je još uvijek u tijeku postupak odabira i imenovanja za ukupno 16 novih sudaca obzirom da do današnjeg dana u 2024. godine na dužnost nije stupio niti jedan novi sudac – kaže Dubravica.

Sutkinja Jadranka Nižić Peroš preuzela je dužnost vršiteljice predsjednika suda u siječnju 2024. godine, nakon što je USKOK pokrenuo istragu protiv tadašnjeg predsjednika suda Maria Pešića. Optužbe protiv Pešića, koje uključuju zlouporabu položaja i krivotvorenje službene dokumentacije, rezultirale su njegovom suspenzijom, a Nižić-Peroš je započela dubinsku inventuru stanja unutar suda.

image

Sutkinja Jadranka Nižić Peroš je imenovana za novu vršiteljicu dužnosti predsjednika Općinskog suda u Zadru.
 

Luka Gerlanc/Cropix

Stanje koje je naslijedila bilo je alarmantno. Preko 50 sudskih službenika napustilo je sud, a mnogi suci otišli su u prijevremenu mirovinu. Posebno su zabrinjavajući bili podaci iz Zemljišnoknjižnog odjela, gdje je Pešićev mandat ostavio naslijeđe od preko 6700 neriješenih predmeta, od kojih su mnogi, uključujući prigovore u postupcima obnove zemljišnih knjiga, bili stari čak sedam godina. Zahvaljujući tome, taj odjel postao je jedan od najproblematičnijih u cijeloj Hrvatskoj.

image

Zgrada Općinskog i Trgovačkog suda, te Općinskog državnog odvjetništva koji se nalaze na Voštarnici u Tuđmanovoj ulici

Luka Gerlanc/Cropix

Trenutno, sud raspolaže s 40 sudaca, iako bi prema odluci ministra Ivana Malenice trebao imati pravo na 53. Odlazak nekoliko ključnih sudaca na Županijski sud u Zadru i Šibeniku dodatno je oslabilo sudski kadar, ali i otvorilo prostor za nove kadrovske promjene. U svibnju 2024., sudac Tomislav Bago privremeno je prebačen na Općinski sud u Splitu, a sudac Vladimir Rončević razriješen je dužnosti na vlastiti zahtjev. Na mjesto šefa Zemljišnoknjižnog odjela, gdje je Pešić ostavio najveće probleme, postavljena je Ana Mišlov, bivša predsjednica suda, čime se pokušava stabilizirati rad ovog ključnog odjela.

02. listopad 2024 22:07