StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELO SUĐENJE ZBOG ORGANIZACIJE DOLASKA PLAĆENIH BIRAČA IZ SRBIJE U OBROVAC

Branislav Švonja: "Plaćanje troškova prijevoza biračima nije kazneno djelo. Nisam agitirao!"

5. ožujka 2018. - 21:14
Branislav Švonja.sudjenje5-050318

"Naravno da se ne smatram krivim. Nisam sudjelovao u tome za što sam optužen, ali svakako ne mislim da je sponzoriranje birača kazneno djelo" - rekao je u ponedjeljak na Općinskom sudu u Zadru predsjednik Demokratske partije Srba (DPS) Branislav Švonja (50) optužen za "kupovinu" glasova birača iz Srbije na lokalnim izborima u Obrovcu 21. svibnja 2017. godine. Iako se optužnicom zadarskog tužiteljstva tereti za kazneno djelo protiv biračkog prava jer je kao kandidat jedne od izbornih lista platio troškove putovanja birača iz Srbije do Obrovca, ovaj poduzetnik iz Novog sada na sudu je ponovio da u tome ne vidi ništa sporno.

“Ja nisam agitirao niti im govorio za koga da glasuju”, naglasio je sutkinji Danijeli Zubčić Poljak. Na tim se izborima natjecao na listi SDSS-a koji je za sastavljanje gradske vlasti kasnije koalirao s HDZ-om. Dogovor je bio da se glasa za njegov DPS i SDSS-a Stanka Mijića, a u izboru za gradonačelnika za Antu Župana iz HDZ-a.

Švonja je, međutim, nakon istrage optužen da je 21. svibnja Gračacu, nakon prethodnog dogovora, organizatoru putovanja Miodragu Gagiću predao veći broj listića s uputama za glasanje biračima iz Srbije uz obećanje da će snositi troškove puta. Listiće s uputstvima Gagić je potom podijelio u autobusu, a svoj listić je i fotografirao što je kasnije predočio Švonji.

Cijela je priča izbila u javnost nakon što jedan od autobusa s tridesetak putnika nije htio otići iz Obrovca jer se ispostavilo da im troškovi nisu plaćeni. Putnici su se zbog toga javno izjadali novinarki RTL televizije Nikolini Radić čiji je prilog jučer i reproduciran u sudnici kao dokazni materijal optužbe koju zastupa Darija Padovan Buškulić.

"Nitko od svjedoka ne tvrdi da je trebao dobiti novac, a slobodna je volja birača da glasaju za koga su htjeli. U ovom slučaju nisu imali dvojbi jer je bila jedna lista. S druge strane, plaćanje troškova putovanja nije kazneno djelo, pa ni Državno povjerenstvo tu praksu nije dovelo u pitanje. Vlada Republike Srbije je primjerice na parlamentarnim izborima 2004.godine plaćala organizirani prijevoz biračima- rekao je Švonjin odvjetnik Ive Brkić koji je sudu u tom smislu dostavio i mišljenje Državnog izbornog povjerenstva prema kojem se trošak prijevoza birača računa kao trošak izborne promidžbe.

Organizator puta Miodrag Gagić posvjedočio je pak kako je autobus iz Novog Sada naručio i trebao platiti upravo Švonja, a putnici su trebali glasati za lokalnu listu SDSS-a Stanka Mijića kojoj su se pridružile i pristaše DPS-a Branislava Švonje.
"Njegovo je bilo da plati prijevoz tamo i nazad, a on to nije učinio jer je mislio da u autobusu nisu njegovi birači. Praksa je inače bila takva da je red da se za onoga tko plaća prijevoz i glasa- rekao je Gagić dodajući kako mu je Švonja u Gračacu donio listiće na kojima su bili zaokruženi brojevi prema kojima je trebalo glasati.

"Podijelio sam ih u autobusu. Oni koji su manje obrazovani i manje pismeni su ih uzeli, dok su ovi drugi su rekli da im ne treba. Poslije smo morali čekati do ponoći u autobusu. Troškovi nisu bili plaćeni, a Švonja se nije javljao, Na koncu sam posudio novac od prijatelja koje ne bih htio imenovati. Troškovi su iznosili 1500, a ja sam posudio 950 eura - rekao je Gagić. Dodao je kako ne zna jesu li birači dobili nekakvu naknadu za glasanje, te je dodao da je ranije bio običaj da se te ljude počasti i ručkom, ali da se to nije dogodilo.
Suđenje se nastavlja 16. travnja kada će se kao svjedoci, na prijedlog optužbe, pozvati Dragan Milankov, Bojan Markić, Predrag Oluić i Milan Badža.

24. lipanj 2024 13:00