StoryEditorOCM
4 kantuna6 MILIJUNA KUNA

Bliži li se dan izgradnje legalnog zadarskog azila? Segarić: "Za 15 dana ide natječaj za glavni projekt!" Volonterke: "Kad ga izgrade, nek‘ nas zovu!"

Piše M. Gugić
29. rujna 2020. - 14:38

Nadzire li se možda kraj dugogodišnje trakavice zvane „izgradnja zadarskog azila”? Kako smo uspjeli doznati od županijskog pročelnika za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj, Danijela Segarića, često spominjan projekt se zaista maknuo s mrtve točke.

Naime, godinu dana nakon što je država darovala Zadarskoj županiji zemljište na granici Bokanjca i Briševa predviđeno isključivo za izgradnju skloništa za životinje, konačno su nedavno dobivene i potrebne dozvole te je napravljena procjena troškova.

- Za nekih 15 dana otvorit ćemo natječaj za izradu glavnog projekta i za pristupnu cestu, čime bi se stvorili preduvjeti za lokacijsku, a onda i građevinsku dozvolu. Vjerujemo kako će ta papirologija biti riješena do kraja godine. Nakon toga, 2021., slijedili bi natječaji za izgradnju i nadamo se, njegova konačna izgradnja – pojasnio nam je Segarić, dodajući kako su propisi za izgradnju skloništa za životinje prilično strogi.

image
Projekt za budući zadarski azil
ZdŽup


- Zbog toga je projekt dosta skup. Recimo, po zakonu moramo izgraditi zid visok dva metra, koji mora biti gladak kako se u slučaju možda bijega, životinja ne bi ozlijedila. Takav zid bi se trebao raditi od betona, a to košta. Stoga je naša je procjena troškova izgradnje oko šest milijuna kuna. Ipak, zakonska je obveza svih jedinica lokalne samouprave da snose dio financijske odgovornosti, kako za izgradnju tako i za njegovo daljnje funkcioniranje, pa bi time, nama kao Županiji, ipak bilo malo lakše – istaknuo je Segarić, naglasivši kako je konačno, nakon gotovo 15 godina, došlo vrijeme da se psi zadarske županije zbrinu na prikladno i povrh svega legalno mjesto.

- Svi dobro znaju da azil na Žmirićima pred zakonom ne postoji, no naglašavam, to ne umanjuje odličan posao koji rade volonterke. Zaista su stvorile jednu lijepu priču i brinu se požrtvovno o preko 200 pasa. Azil u Privlaci pak nema dovoljno kapaciteta za sve pse bivaju napušteni u našoj županiji. S izgradnjom novog azila, legalno bi se mnoge stvari riješile: bio bi to no kill azil na gotovo četiri hektara, koji bi mogao primiti 200-tinjak napuštenih pasa. Tamo bi se, prema zakonu, odrađivalo čipiranje, a kako sam ranije spomenulo, JLS bile bi te koje bi snosile odgovornost i za kastraciju pasa te troškove poslovanja za koje pretpostavljamo da će biti oko dva milijuna kn godišnje – rekao je Segarić. Naglasio je također kako je prije svega najvažnije senzibilizirati djecu i mlade o važnosti brige o životinjama i odgovornosti koja s njima dolazi.

Kad ga izgrade, nek‘ nas nazovu!

Za komentar o ovog sretnoj vijesti kontaktirali smo volonterke zadarskog azila na Žmirićima:

- Tu „sretnu vijest” mi već godinama slušamo. Uvijek se neka dozvola dobije, da bi se onda kasnije izgubila. Mi smo stvarno već umorne od pustih obećanja i bajki koje se serviraju i nama i javnosti – iskreno nam je priznalo pet djevojaka koje su svojim trudom, radom, voljom i donacijama nesebičnih ljudi spasile do sada tisuće i tisuće pasa.

- Da nas niste zvali mi za ovo ne bi ni znale jer nas već mjesecima nisu kontaktirali iz Županije, niti nas pitali treba li nam možda što. Zadnje čega se sjećam je da smo mi pokušavale sazvati sastanak kako bi nam se malo pomoglo jer smo više na rubu, ali nisu nam se javljali... Zato, jedino što poručujemo je: kad završe kompletnu izgradnju tog famoznog azila nek' nam se jave, znaju gdje smo – zaključile su volonterke iz azila na Žmirićima.

image
Luka Gerlanc/Cropix
24. travanj 2024 01:10