StoryEditorOCM
4 kantunaSVE JE ISTO

Besmisleni sastanak Dukića i opozicije završio još besmislenijim zaključkom: sutra će se opet naći! Oko čega su se posvađali Enio i Brane Longin?

Piše Predrag Opačić
8. studenog 2021. - 16:07
Tematski sastanak gradonacelnika Grada Zadra, Branka Dukica i predstavnika klubova vijecnika u Gradskom vijecu s direktorom i clanovima Nadzornog odbora KK Zadar.  Jure Miskovic/Cropix

Sastanak malog dijela gradskih vijećnika, predstavnika Nadzornog odbora KK Zadra, te klupskog direktora Željka Žilaveca i team menagera Branimira Longina, održan je u ponedjeljak u gradskoj vijećnici, a pozvani su bili čak i novinari. Boje HDZ-ovih vijećnika branio je usamljeni Damir Burčul, pojavili su se još nezavisni Enio Meštrović i Adela Frank, Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša iz Akcije mladih, te Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta, dok se SDP-ovi vijećnici nisu odazvali pozivu gradonačelnika Branka Dukića.

Pokušavajući objasniti smisao sastanka za kojeg je odmah na početku bilo jasno da je savršeno besmislen, Dukić je rekao kako ga je sazvao „na zahtjev Nezavisne liste Enija Meštrovića da se okupimo i raspravimo nesuglasice i vidimo na koji način ćemo doći do, bilo zajedničkih, bilo drugačijih stavova”. Na koncu, tri sata kasnije prihvaćen je zajednički zaključak da će se predsjednici svih klubova vijećnika iz Gradskog vijeća sutra navečer – sastati s gradonačelnikom Dukićem!

Jedina novost koju je Dukić u ponedjeljak najavio je da će sastaviti novi prijedlog rebalansa proračuna bez stavke namijenjene KK Zadru.

Tako se završilo tamo gdje se bilo i prije: opozicijska većina traži dogovor s izvršnom vlasti oko rebalansa proračuna, sredstava za KK Zadar i rebalansa, a ako dogovor ne bude postignut – ide se na nove izbore. Zato se činila besmislena prezentacija financijskog poslovanja i stanja u KK Zadru koju je održao predsjednik NO Luka Kolanović nabrajajući javnosti već poznate detalje. Temperaturu je podigao kad je za sutra najavio razgovor s kandidatom za novog sportskog direktora, pa je Meštrović zaključio da se NO opet igra struke i ne raspisuje javni natječaj i dodao da neće odstupiti ni od jednog od svojih zahtjeva koje vlast nije ispoštovala.

-Nitko u GV-u nema većinu, mora postojati dogovor sa svima, a ne da se nas optužuje da smo neprijatelji teta u vrtićima i umirovljenika, rekao je Meštrović na čiji poziv je na sastanku bio i Zdenko Jukić, financijski savjetnik koji je elaborirao financijske pokazatelje poslovanja Kluba i zaključio da su trendovi negativni.

Pupić Bakrač je predložio dokapitalizaciju Kluba „pa da vidimo koliko bi građana Zadra kupilo dionice” i onda ponovio da je Dukićev prijedlog rebalansa s tri milijuna za košarku, a bez prethodnog dogovora s većinom, čisti nonsens. Ili ima dogovora ili ga nema, pa idu novi izbori, ne možemo ovako blokirati cijeli grad, rekao je Pupić Bakrač i poručio da treba organizirati sastanak iza zatvorenih vrata, postići dogovor i onda s njim izaći u javnost.

I Damir Biloglav smatra da gradonačelnikov prijedlog rebalansa bez konzultacija s većinom u GV-u nije korektan.

Damir Burčul je još jednom ponovio da želi dva predstavnika Grada u Nadzornom odboru, a Ante Rubeša je predložio da jednog dade HDZ, a drugoga opozicijska većina iz Gradskog vijeća. Rubeša je ponovio svoje stavove po kojima HDZ treba izaći iz Kluba koji je taoc ŠC Višnjika.

Svađa Branimira Longina i Enija Meštrovića

Branimir Longin je izjavio da je kao sportski direktor imao nekih grešaka u rukovođenju, pa ga je NO smijenio i postavio za team menagera kako Klub i momčad ne bi ostala na suhom. Međutim, Longin je braneći klupsku struku potom rekao i ovo:

-Nikoga od vas ne smatram kompetentnim za razgovor na temu stvaranja mladih igrača.

Enio Meštrović je rekao da neće glasati za rebalans ako se ne ispune stari uvjeti i ako NO izabere sportskog direktora, a Longinu je dobacio da nema autoritet govoriti o struci jer je smijenjen.

-Nemaš ni ti autoritet, ni ljudski ni profesionalni, uzvratio mu je Longin nakon čega je Meštrović demonstrativno napustio sastanak.

16. lipanj 2024 01:12