StoryEditorOCM
4 kantunaSUKOB NA RELJI

Atana: Oduzeli su nam put, a sada nam žele srušiti i jablan! INOVAcija: Sve je dogovoreno sa stanarima. Stanari: Atana komplicira.

Piše M. Gugić
16. listopada 2020. - 22:04
Aktivistica Eko Zadra i stanarka zgrade na Putu Murvice, Atana Grbic, tvrdi da su izgradnjom Centra za inovacije stanari izgubili dotadasnji ulaz u zgradu i da nece pristati na sjecu jablana starog 30 god kako bi se dobio alternativni put.  Jure Miskovic/Cropix

Stajao je visoko i ponosno sigurno 30 godina. Nije nikome smetao, nikoga povrijedio, preživio je rat, jake bure i olujna juga, a ni sve gušći gusti promet mu nije bio problem. Dok on sam nije postao jedan. Jesu li ipak odbrojani dani stablu jablana koje se nalazi u neposrednoj blizini novoizgrađene zgrade Centra kreativne industrije zbog nečije – greške?

Vidno izrevoltirana javila nam se stanarka zgrade smještene iza novog Centra za kreativne industrije na Relji koja tvrdi da se prilikom njegove izgradnje dogodio niz propusta.

- Vlasnica sam stana u Put Murvice 5, zgrade koja je dijelila ulaz sa školom koja se tu prije nalazila. Osobe iz Županije, pod čijom se palicom odvijao ovaj europski projekt, uključene u izradu projektnog prijedloga zanemarili su postojeći ulaz susjedne zgrade – ljutito nam priča Atana Grbić-Martinović, inače članica Glavnog odbora Eko-Zadra, koja je posljednjih 20 godina aktivna na zaštiti okoliša kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini. Ujedno je i članica Političke platforme Možemo!.

Tvrdi da je projekt od početka traljavo napravljen te da se zbog toga, poput domino efekta, dogodio niz problema i koji se sad rješavaju linijom manjeg otpora.

- Cijeli ovaj slučaj traje sad već gotovo dvije godine, počelo je sve na proljeće 2019. Osim konstantne buke koju smo doživjeli kada su više mjeseci morali ispumpavati more jer su preduboko kopali, do nas se jedva može doći: dok mi objasnimo taksiju, dostavi ili ne daj bože hitnoj i vatrogascima kako do nas, prođe jako dugo vremena. Mi stanari smo stoga izašli van na jedan miran prosvjed kako bi spriječili zatvaranje našeg ulaza sve dok nam se ne osigura alternativni pristup te naknadno i novi pristup, jer smo shvatili da ćemo, prema projektu, ostati zakinuti za ulaz u zgradu, što je ipak u 21. stoljeću ne dopustivo. Nije na odmet napomenuti kako je novcima poreznih obveznika, sigurno preko 20 tisuća kuna, kasnije napravljen novi elaborat tog našeg novog pristupa, koji je, blago rečeno, nesiguran jer se nalazi tik uz skretanje iz Ulice Franje Tuđmana u Put Mrvice te postoji realna i velika šansa da doživimo prometnu nesreću prilikom ulaska. Laički rečeno; dok vam žmigavac još uvijek radi, brz morate dati novi žmigavac za taj novi ulaz u naše dvorište – opisuje nam Grbić-Martinović te dodaje kako je prema njenim saznanjima, novi prijedlog sječa stabla jablana kao jedina alternativa za budući prilaz zgradi.

image
Prema posljednjem elaboratu stablo bi trebalo ostati
Privatni Album

- Premda je u elaboratu vidljivo da će se stablo ostaviti, najnovije informacije koje su došle do mene govore suprotno: jablan se ruši jer su Hrvatske ceste donijele odluku da predstavlja opasnost za promet. Ja kao članica Eko Zadra, koja se godinama borim protiv takvih stvari, ne želim i ne mogu dopustit da jablan bude kolateralna žrtva lošeg upravljanja državnih institucija, ali i institucija EU čijim novcima je Centar financiran – jasna je Grbić-Martinović dodajući kako je za nju to stablo posljednja linija obrane njene zgrade. Kaže, ima prijedlog koji bi osigurao win-win situaciju:

- Predlažem uklanjanje dijela zida Centra te da zgrada koristi isti ulaz kao i Centar i da se naš dio odvoji rampom na daljinski koju ćemo mi, vlasnici stanova, postaviti. Na taj način bi stablo ostalo, a siguran ulaz osiguran. Znamo da EU projekti nisu Vatikanski ugovori pa da ih je teže promijeniti i prilagoditi stvarnoj situaciji na terenu – zaključila je Grbić-Martinović.

- Izmjena projekta u vidu zajedničkog ulaza stanara i korisnika Centra nije jednostavno moguća obzirom da je riječ o EU projektu odnosno projektu financiranom iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj čiji se uvjeti i standardi moraju ispoštovati i od njih nema odstupanja – napisali su nam iz INOVAcije te naglasili kako je riječ o objektu koji je u javnom interesu i interesu grada Zadra, koji je razvijen u cilju gospodarskog razvitka i podrške razvoju tehnologija, obrazovanja i poduzetništva u sektoru kreativne industrije.

image
Jure Miskovic/Cropix

- U izvedbi radova investitor projekta postupao je i mogao postupati jedino po izdanoj građevinskoj dozvoli i zadanim parametrima. Napominjemo kako je sve napravljeno s prethodnim odobrenjem i dogovorom s ovlaštenim predstavnikom svih stanara zgrade, gospodinom Dragom Benovićem (33 stanara su u zgradi), a primjedbe nije imao nitko osim gospođe Grbić-Martinović – istaknuli su iz INOVAcije te dodali kako su stanari do početka radova koristili tadašnji put i izlaz iz svog dvorišta koji je u vlasništvu Zadarske županije, a zbog izgradnje Centra trebalo ga je zatvoriti.

- Kako bi se omogućio neometan prilaz stanarima zgrade, Zadarska županija osigurala je privremeni prilaz do završetka izgradnje objekta – napisali su te dodali kako je još u lipnju 2019. održan sastanak predstavnika stanara, ravnateljice INOVAcije Katarine Colić, pročelnice UO za gradsku samoupravu i opće poslove Grada Zadra Dolores Grdović Kalmeta, pročelnika UO za javnu nabavu i upravljanje imovinom Zadarske županije Nikice Miletića te voditelja Tehničke ispostave Hrvatskih cesta Davida Milina.

- Na sastanku je dogovoreno da će se stanarima izgraditi direktni kolni pristup zgrade na Murvičku cestu te da će stanari sami naručiti građevinski projekt priključka na javnu cestu kako bi Hrvatske ceste mogle dati suglasnost i napraviti priključak. Budući da stanari zgrade nisu imali sredstva za izradu elaborata, Zadarska županija im je financirala izradu projekta priključka zgrade na javnu cestu Put Murvice. Stanari zgrade su tako dobili svoj put koji do tada nisu uopće imali - ističu iz INOVAcije.

Kako pak neslužbeno doznajemo, što se tiče stabla jablana, idući tjedan bi Hrvatske ceste trebale izvesti radove na direktnom priključku, pri čemu će obilaskom terena tek utvrditi da li je zbog sigurnosti prometa potrebno ukloniti jablan ili ne. Ukoliko bi do toga i došlo, na adekvatnom mjestu odmah bi se zasadile nove biljke odnosno stabla kao reciprocitet prirodi.

"Samo želimo put ka zgradi bez komplikacija"

- Ovo sad izgleda kao spašavanje vojnika Jablana – kratko je komentirao predstavnik stanara Drago Benović koji tvrdi da sad, kad su tako blizu konačnog rješavanja službenog pristupa cesti, jedino Atana Grbić-Martinović komplicira stvar.

- Mi kao zgrada neupitno moramo imati pristup zgradi koji smo čekali već mjesecima, da ne kažem godinama. I ja volim prirodu i stabla, ali jedno stablo ne može diktirati cijeli projekt koji je za 33 stanara zgrade od velike važnosti. Uostalom, mora se osigurati kvalitetan put Hitnoj pomoći i vatrogascima, sve ostalo je zakonski kažnjivo. Stablo je više od zgrade sigurno za pet, šest metara i kad dođe nalet vjetra ono se savija gotovo do poda. Mislim da sve više postaje opasnost... – istaknuo je.

image
Jure Miskovic/Cropix
25. travanj 2024 14:30