StoryEditorOCM
4 kantunaPROSTORNO PLANIRANJE

Amerikanci na zemljištu benediktinki u Petrčanima kreću u izgradnju luksuznog resorta! Mijenja se i plan za Crvene kuće, a jedan se ukida

Piše Iva Ivanac
24. srpnja 2023. - 14:29

Na Gradskom vijeću u utorak naći će se tri odluke vezane uz prostorno planiranje. Najzanimljivija točka jest "Prijedlog Odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Dragočaj, Petrčane" kojim bi se pokrenula izrada UPU-a za hotelski resort.

Hotelski brend Infinity Resort želi na 20 hektara atraktivnog zemljišta graditi turistički kompleks u kategoriji pet zvjezdica s oko tisuću kreveta, kako je prije šest godina najvljivano. Zemljište na kojem bi trebao biti izgrađen kompleks s hotelom i vilama dobili su u koncesiju na 99 godina od zadarskih benediktinki, a nalazi se u nesporednoj blizini Falkensteinerovog resorta na Punta Skali.

- Grad Zadar je krajem 2021. godine zaprimio pismo namjere od Infinity Resort Zadar kojim se predlaže pokretanje postupka izrade UPU Dragočaj, Petrčane, navodi se u dokumentaciji za Gradsko vijeće.

Donošenjem ovog Plana osigurat će se preduvjeti za izgradnju turističkog naselja i kampa s pratećim sportskim i rekreacijskim sadržajima, te potrebne komunalne infrastrukture.

- Prostor obuhvaćen ovim Planom predstavlja neuređeni dio izdvojenog građevinskog područja izvan naselja, ugostiteljsko-turističke namjene. Sve troškove vezane za izradu Plana snosit će društvo Infinity Resort Zadar, navodi se u dokumentaciji.

image

Zemljište HSTec-a

Grad Zadar/

Gradski vijećnici će odlučivati i o "IV. Izmjenama i dopunama DPU stambene izgradnje veće gustoće Crvene kuće“.

Na inicijativu MO Crvene kuće u izradu izmjena i dopuna Plana ide se zbog stvaranja uvjeta za izgradnju javnog parka i igrališta na parceli br. 4. Cilj izmjena Plana je unaprjeđenje održivosti urbanog područja, poboljšanje okoliša i povećanje kvalitete života građana, što će se postići izgradnjom javnog parka kao jedinstvene cjeline namijenjene rekreaciji i boravku građana.

Na vijeću se nalazi "Prijedlog Odluke o provođenju postupka stavljanja izvan snage DPU industrijsko skladišno-servisne zone Kosa“, područja na istočniom dijelu grada, kod trgovačkih centara Bauahaus i Supernova. Društvo HSTec je pismom namjere ukazalo na nemogućnost širenja svoje djelatnosti jer im DPU-u predstavlja ograničavajući faktor realizacije investicija.

- Stavljanjem DPU-a izvan snage omogućiti će se brža i efikasnija realizacija preostalih zahvata u prostoru jer će se direktno provoditi sukladno Prostornom planu uređenja Grada Zadra, stoji u dokumentaciji.

Ono što HSTec želi napraviti, a što mu trenutnim DPU-om nije dozvoljeno, jest podizanje skladišta površine od 600 do 700 metara kvadratnih.

16. lipanj 2024 17:37