StoryEditorOCM
SvijetHLADAN TUŠ

Zelenski se vraća kući pokunjen. Amerikanci mu dali ‘crveno svjetlo‘ jer se boje ruskih odmazdi širom Europe

Piše Damjan Rakić/JL
27. rujna 2024. - 23:04

Ako bi Sjedinjene Američke Države i ostatak Ukrajini naklonjenog Zapada Kijevu dali zeleno svjetlo za napade američkim, britanskim i francuskim dalekometnim projektilima na mete u Rusiji koje su podosta dalje od ukrajinsko-ruske granice, američke obavještajne agencije vjeruju da bi Rusija vjerojatno napala SAD i njegove partnere te da je moguće da bi pritom koristila smrtonosnu silu, prenosi Jutarnji list

Američki obavještajci također tvrde da ti dalekometni projektili ne bi značajno utjecali na tijek rata u Ukrajini jer ih Ukrajinci nemaju mnogo, a nije poznato koliko će im novih projektila Zapad uopće poslati. Američki dužnosnici koji su spomenute informacije dali The New York Timesu rekli su da se još uvijek ne zna hoće li predsjednik SAD-a Joe Biden ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom dati dopuštenje da dalekometnim projektilima počne gađati mete duboko u Rusiji, piše The New York Times.

image

Volodimir Zelenski i Joe Biden

Kevin Lamarque/Afp

Zelenski već neko vrijeme od Bidena i drugih zapadnih lidera traži dopuštenje da krene s napadima mete koje su daleko od ukrajinsko-ruske granice. Kad god bi ukrajinski predsjednik otvorio tu temu u javnom prostoru, ruski bi predsjednik Vladimir Putin zaprijetio odgovorom. Bidenovi kritičari kažu da američki predsjednik previše trza na Putinove riječi te da su ukrajinske snage u problemima jer im Zapad nedovoljno brzo pomaže. S druge strane, Bidenovi pobornici kažu da Rusija upravo zbog takvog pristupa nije napala SAD i njegove saveznike.

Britanski su pak lider nešto skloniji riziku. Oni su podržali ideju da se Ukrajini dopusti da dalekometnim projektili napadne Rusiju, ali čekaju da Biden zauzme stav o toj temi.

Američki obavještajci drže da bi Rusi na udovoljavanje Ukrajincima odgovorili podmetnutim požarima, sabotažama vojnih poligona u Europi te, potencijalno, napadima na američke i europske vojne baze. Američki dužnosnici tvrde da su agenti Glavne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Ruske Federacije odgovorni za većinu dosadašnji sabotaža u Europi. Nadalje, Amerikanci tvrde da će Rusi nastaviti kriomice sabotirati Zapad te dodaju kako je malo vjerojatno da će izvesti očite napade.

image
Str/Afp

Nekoliko je Bidenovih savjetnika reklo da vjeruje da će Putin upotrijebiti smrtonosnu silu ako američki predsjednik Zelenskom dopusti da slobodnije koristi dalekometne projektile, piše The New York Times. Ukrajina trenutno u svom arsenalu ima tri vrste dalekometnih raketnih sustava - američki ATACMS, britanske Storm Shadowe i francuske SCALP-ove. Ukrajinske su snage neke od njih već koristile za napade na ruske pozicije na i oko poluotoka Krima.

Američki vojni dužnosnici i članovi Bidenove administracije kažu da bi Ukrajina spomenutim projektilima moga napadati udaljene ruske vojne baze i skladišta. Kad bi Ukrajina onesposobila dio tih pogona, usporila bi dotok opreme do ruskih vojnika i potencijalno spriječila nove ruske napade.

Međutim, američke obavještajne agencije smatraju da ti dalekometni napadi ne bi značajnije utjecali na tijek rata u Ukrajini. Obavještajci kažu da bi Rusi nakon prvih nekoliko napada skladišta, zapovjedništva, helikoptere i druge važne resurse naprosto pomjerili izvan dometa ukrajinskih projektila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 23:04