StoryEditor
Svijet‘to nije opcija‘

WHO kaže da je slobodno cirkuliranje Covida-19 kako bi se postigao kolektivni imunitet - nezamislivo: To je znanstveno i etički problematično

12. listopada 2020. - 19:36
Fabrice Coffrini/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u ponedjeljak ocijenila nezamislivim dopuštanje slobodnog cirkuliranja covida-19 kako bi se postigao kolektivni imunitet.

"Nikada u povijesti javnog zdravstva se imunitet krda nije koristio kao strategija odgovora na epidemiju, a još manje na pandemiju. To je znanstveno i etički problematično", izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare. 

"Slobodno pustiti opasan virus, koji ne razumijemo u potpunosti, suprotno je etici. To nije opcija", inzistirao je. 

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od milijun oboljelih u svijetu nakon što je ured WHO-a u Kini upozorio na pojavu bolesti krajem prosinca prošle godine. 

"Velika većina ljudi u većini zemalja je osjetljiva na zarazu tim virusom. Serološka istraživanja upućuju da je u većini zemalja zaraženo manje od 10 posto stanovništva", objasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je također dodao da se ne zna dovoljno o imunitetu onih koji su bili zaraženi covidom-19, i naglasio da su se neki ponovo zarazili. 

"Većina zaraženih virusom razvijaju imunitet tijekom prvih tjedana, ali ne znamo radi li se o trajnom i jakom imunitetu, ni je li on različit od osobe do osobe", dodao je. 

Naglasio je da je koncept imuniteta krda korišten u kampanjama cijepljenja i podsjetio da je za male boginje potrebno cijepiti 95 posto stanovništva da bi preostalih 5 posto bilo zaštićeno, dok za dječju paralizu ta stopa iznosi 80 posto.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 06:16