StoryEditor
SvijetCOVID-19

Veliki skok novozaraženih koronavirusom u Indiji, tehnološko središte Bengaluru ponovo uvodi karantenu

14. srpnja 2020. - 21:17
Noah Seelam/AFP

Veliko tehnološko središte Bengaluru na jugu Indije, poznato kao indijska Silicijska dolina, od utorka na tjedan dana ponovo uvodi karantenu nakon naglog skoka novozaraženih koronavirusom, zbog čega su dovedene u pitanje vladine mjere pokretanja posrnulog gospodarstva.

Od utorka navečer, vjerska svetišta, javni prijevoz, vladini uredi i većina dućana ponovo će se zatvoriti, a ljudi će moći napustiti domove samo zbog nabavke osnovnih potrepština. Škole, fakulteti i restorani i dalje ostaju zatvoreni, objavile su vlasti.

Bengaluru, sjedište nekih od najvećih IT tvrtki u svijetu, poput Infosysa, imao je sredinom lipnja tek oko 1000 slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, no do ponedjeljka je taj broj narastao gotovo na 20.000. Zdravstveni stručnjaci to pripisuju ukidanju restriktivnih mjera u lipnju, kada je vlada premijera Narendre Modija zbog straha od potpunog kolapsa gospodarstva okončala mjere karantene diljem zemlje.

Indija trenutno broji 906.752 slučaja zaraze novim koronavirusom, s 28.498 novozaraženih u utorak te je sada na trećem mjestu na svijetu po broju oboljelih, odmah iza Brazila i SAD-a.

I Pune, grad na zapadu zemlje i također značajno industrijsko i tehnološko sjedište, u ponedjeljak je također ponovo uveo karantenu koja će trajati 10 dana.

Ograničenja kretanja uvedena su i u Srinagaru, glavnom gradu Kašmira na sjeveru.

Zbog novih mjera izolacije, najveća japanska brokerska i investicijska banka Nomura ocjenjuje da su izgledi za rast indijskog gospodarstva upitni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 03:45