stdClass Object ( [id] => 1249760 [title] => Velika analiza: zanimljiv presedan dogodio se u Kataru - prvi put u povijesti sve afričke reprezentacije vodili su afrički treneri. Evo zašto je to bitno i izvan nogometa... [alias] => velika-analiza-zanimljiv-presedan-dogodio-se-u-kataru-prvi-put-u-povijesti-sve-africke-reprezentacije-vodili-su-africki-treneri-evo-zasto-je-to-bitno-i-izvan-nogometa [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kažu da je Svjetsko prvenstvo u Kataru kontroverzno. O tome se govori već punih 12 godina, još od tog davnog 2. prosinca 2010., kad su članovi Izvršnog odbora FIFA-e tajnim glasanjem u Zürichu domaćinstvo Mundijala 2022. dodijelili Dohi. Odmah je bilo čudno da je u konkurenciji Australije, Japana, Južne Koreje i SAD-a izabran jedini totalitarni kandidat – bliskoistočna apsolutna monarhija koju već 150 godina vode emiri iz dinastije Al Thani, i u kojoj su ljudska prava vrlo maglovit pojam.

Već tada su nevladine organizacije protestirale zbog takvog izbora FIFA-inih čelnika, ukazujući na brojne primjere kršenja prava stranih radnika u Kataru i njihovih surovih radnih uvjeta, kao i kršenja prava članova LGBT zajednice s obzirom na činjenicu da je homoseksualnost u tom emiratu zakonski kažnjiva.

”Iznenađujuća odluka da se Svjetsko prvenstvo 2022. dodijeli Kataru danas je izvan Bliskog istoka izazvala mješavinu zaprepaštenja i kritika zbog mogućnosti da će zemlja koja ima takav tretman ljudskih prava biti domaćin najvećeg nogometnog turnira”, pisao je tog 2. prosinca 2010. britanski Guardian.

U ožujku 2016. Amnesty International optužio je Katar da se služi prinudnim radom, te da strani radnici koji grade infrastrukturu za Mundijal žive i rade u lošim uvjetima i na opasno visokim temperaturama, plaćaju visoke naknade za zapošljavanje, a uz to im se zadržavaju plaće i oduzimaju putovnice.

Katarska je vlada 2017. objavila da je poboljšala radne i životne uvjete migrantskih radnika, ali Human Rights Watch u izvještaju iz 2021. piše da su oni i dalje izloženi “kaznenim i ilegalnim smanjenjima plaće”, kao i “mjesecima neplaćenih nadnica za duge sate mukotrpnog rada”.

Konačno, u veljači 2021. Guardian objavljuje da je na gradnji infrastrukture u Kataru poginulo 6500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Cijeli kozmopolitski Mundijal odigrao se na kostima radničke klase iz jugoistočne Azije.

---

image

Walid Regragui, Maroko

Karim Jaafar/Afp
---

Rasizam i islamofobija

Već 12 godina FIFA-ina dodjela domaćinstva Kataru izaziva kritike i nedoumice. Podržavatelji te odluke smatraju da organizacija tako važnog globalnog sportskog događaja može donijeti pozitivne promjene u zemlji domaćinu, u vidu njezina otvaranja prema svijetu, što bi onda uključivalo i promoviranje individualnih sloboda u zapadnjačkom smislu.

Kritičari pak drže da Mundijal neće izazvati nikakve ljudskopravaške promjene u Kataru, nego da će samo jedan autoritarni režim dobiti dodatni legitimitet za nastavak svojeg opresivnog djelovanja.

Tek će budućnost pokazati jesu li u pravu pristaše ili kritičari, ali u ovom času doista je teško sagledati kako bi to Mundijal olakšao položaj migrantskih radnika ili seksualnih manjina u Kataru. Prije će biti da dodjela Mundijala zemlji poput Katara predstavlja mali trijumf autoritarnog svijeta, u smislu prihvaćanja i toleriranja autokracije na globalnoj sceni.

Jer u ovoj epohi autoritarni režimi ne slabe, nego jačaju. Oni su možda bili zazorni u dosadašnjem unipolarnom svijetu obilježenom hegemonijom SAD-a – koji je pitanje ljudskih prava i demokracije često koristio tek kao izliku za bombardiranje nepoćudnih zemalja – ali u multipolarnom svijetu, koji se upravo rađa, etiketa autokracije očito neće predstavljati moralno-politički minus.

Štoviše, jačanje autoritarnih tendencija od početka ukrajinskog rata vidimo i na samom Zapadu, koji se ubrzano homogenizira i militarizira, pa se već i mirotvorni pozivi na pregovore između Rusije i Zapada – a kamoli javno viđenje ukrajinskog sukoba drukčije od crno-bijelog zapadnog propagandnog narativa – smatra “rusofilijom” i “izdajom zapadnih vrijednosti”.

No te “zapadne vrijednosti” teško da će nakon Mundijala ozbiljnije prodrijeti u katarsko ili bilo koje bliskoistočno društvo, kako je to primijetio islamski politolog Muhammad Jalal, voditelj podcasta Thinking Muslim, koji je u razgovoru za Anadolu Agency istaknuo da zapadne kritike na račun prvog muslimanskog domaćina Svjetskog prvenstva odišu rasizmom i islamofobijom, te predstavljaju ”stari orijentalizam preoblikovan za modernu publiku”.

Lopovi, teroristi i ubojice

”Neki od starih orijentalističkih nazora stalno su se iznova vrtjeli u medijima. Arapi i muslimani prikazani su kao korisni samo za proizvodnju nafte i trošenje raskošnih količina novca u zapadnim metropolama. Ako vas tisak neprestano opisuje kao lopove, teroriste i ubojice, kao ljude koji nemaju osnovne kvalitete civilizacije koje imaju Europljani, onda će vas europska javnost gledati na taj jednodimenzionalan način”, kaže Jalal.

Citirajući anketu provedenu u Britaniji prije turnira, po kojoj 62 posto Britanaca smatra da zbog stava o LGBT pitanjima Kataru treba oduzeti domaćinstvo Mundijala, Jalal ocjenjuje da se Svjetsko prvenstvo “pretvorilo u priliku za pokušaj nametanja europske kulture i vrijednosti”, a ne u sportski događaj.

---

image

Rigobert Song, selektor Kameruna

Issouf Sanogo/Afp
---

”Nijedan Arap ili musliman koji bi došao u Britaniju bodriti svoju momčad ne bi u takvoj situaciji ocrnjivao kulturu i povijest zemlje domaćina, ali za Britance i Europljane savršeno je prihvatljivo ponašati se na takav način”, zaključuje Jalal.

Na “zapadno licemjerje” prema Kataru obrušio se i predsjednik FIFA-a Gianni Infantino, koji je u kontekstu eksploatacije stranih radnika ustvrdio da su “radni uvjeti u Kataru bolji od onih s kojima se susreću europski imigranti”.

”Europa bi trebala prestati s kritikama i fokusirati se na poboljšanje uvjeta svojih migranata. Za ono što smo mi Europljani radili posljednjih 3000 godina trebali bismo se ispričavati idućih 3000 godina prije no što počnemo davati moralne lekcije”, poručio je prvi čovjek FIFA-e.

Neke su europske momčadi ipak imale namjeru da na katarskim stadionima iskažu protivljenje kršenju ljudskih prava: kapetani deset zapadnih reprezentacija htjeli su nositi kapetanske trake duginih boja, u znak solidarnosti s progonjenom LGBT populacijom. No čim je FIFA zaprijetila da će takve geste sankcionirati žutim kartonima, nestalo je ljudskopravaške kuraži u zapadnim timovima, te su se oni podredili FIFA-i.

Mnogo su se hrabrijima pokazali igrači Irana, koji su u znak solidarnosti s antivladinim prosvjednicima u svojoj zemlji – gdje se već mjesecima protestira zbog brutalnosti moralne policije prema iranskim ženama – odbili pjevati nacionalnu himnu uoči utakmice s Engleskom. Znajući da sankcije za prosvjednike u Iranu uključuju i smrtnu kaznu, jasno je da su se iranski reprezentativci tom gestom iskazali kao odvažni ljudi. Za razliku od zapadnih kapetana.

Političkim gestama istaknuli su se i igrači i navijači Maroka, koji su pobjede nakon utakmica slavili uz – palestinske zastave. Ova je gesta posebno značajna u svjetlu činjenice da je marokanska vlada preklani, za vrijeme Trumpove administracije, potpisala tzv. Abrahamove sporazume i službeno priznala Izrael (zauzvrat je SAD obećao priznati marokanski suverenitet nad spornim teritorijem Zapadne Sahare), čime su normalizirani odnosi između ove arapske kraljevine i Izraela.

No čini se da je među građanima Maroka i ostatka arapskog svijeta solidarnost s palestinskim narodom i dalje snažna, što je izazvalo pozornost u Izraelu, o čemu je 11. prosinca pisao i tamošnji list Haaretz, u članku pod naslovom “Pobjeda Maroka na Svjetskom prvenstvu poziv je na buđenje za Izrael”.

---

image

Aliou Cisse, trener Senegala

Ozan Kose/Afp
---

Strah od palestinskih zastava

”Dvije slike s nedavnih naslovnica govore zanimljivu priču o mjestu Izraela na Bliskom istoku. Prva prikazuje ambasadora UAE-a u Izraelu kako pozdravlja Itamara Ben-Gvira, krajnje desničarskog vođu koji bi trebao postati izraelski ministar nacionalne sigurnosti. Druga prikazuje igrače marokanske reprezentacije kako slave svoje nevjerojatno postignuće na Svjetskom prvenstvu mašući palestinskom zastavom pred kamerama”, navodi Haaretz.

Kako piše list, “dihotomija između ovih slika može biti zbunjujuća za Izraelce”. Naime, nakon potpisivanja Abrahamova sporazuma 2020. u Izraelu je “nastupio trenutak euforije”, u kojem je desnica objavila da “palestinsko pitanje više nije važno u očima arapskog svijeta”, te da su sami Palestinci “nekako postali nevažni”.

No mundijalska slavlja marokanskih nogometaša s palestinskim zastavama poništavaju tu tezu.

”Kad veleposlanik jedne arapske zemlje srdačno zagrli ekstremista poput Ben-Gvira (...), čini se da je argument ‘koga briga za Palestince’ potvrđen. Ali kada marokanski nogometaši, novi heroji arapskog svijeta, odluče obilježiti svoj povijesni uspjeh isticanjem palestinske stvari, taj se argument odjednom čini slabim i neuvjerljivim”, konstatira Haaretz.

Izraelski list ističe da problem Izraela nije u bogatim monarsima Zaljeva, “nego u stotinama milijuna ljudi koji govore arapski diljem Bliskog istoka, koji simpatiziraju palestinsku stvar i nisu odustali od nje”.

”Svjetsko prvenstvo podsjetnik je na ovu stvarnost, koju Izraelci moraju uzeti u obzir, čak i ako to ne žele priznati”, zaključuje Haaretz.

Prgavi klinci iz geta

Kad smo već kod reprezentacije Maroka, mora se notirati njezin grandiozni mundijalski uspjeh: ne samo što je to prva arapska i afrička reprezentacija koja je ušla u polufinale Svjetskog prvenstva, nego je i prva momčad izvan Europe ili Južne Amerike koja je uspjela ući u samu mundijalsku završnicu.

---

image

Otto Addo, selektor Gane

Khaled Desouki/Afp
---

Sad se piše da je Maroko “sasvim atipična afrička reprezentacija”, jer im je čak 14 igrača rođeno i odraslo u zapadnim zemljama (četvorica u Nizozemskoj, po trojica u Francuskoj i Belgiji, dvojica u Španjolskoj, po jedan u Italiji i Kanadi). No to i nije atipično za afričke reprezentacije: i Tunis i Senegal imaju po 12 igrača odraslih na Zapadu.

Čini se da djeca afričkih migranata, nogometno formirana u europskim klubovima, daju novu kvalitetu reprezentacijama svojih izvornih domovina. Migracije, kao privjesak globalizacije, tako u drugoj generaciji donose određene koristi za Afriku, barem u nogometu.

Drugim riječima, na Mundijalu je u dresovima Maroka zapravo nastupila reprezentacija imigranata iz Europske unije, hrpa nabrijanih klinaca odraslih u getima zapadnoeuropskih gradova, što im se nazire i u igri – njihov je nogomet pomalo prljav i prgav, ali dopadljiv.

I ti marokanski imigranti su na Mundijalu pokorili EU gospodare, pobijedivši i eliminiravši iz daljnjeg natjecanja čak tri europske kolonijalne sile – Belgiju, Španjolsku i Portugal – da bi zapeli tek na Francuzima.

I ovdje možemo povući geopolitičku paralelu: nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka (kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom i Kameruna nad Brazilom, pa i Saudijske Arabije nad Argentinom), nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom multipolarnom svijetu.

Afrika Afrikancima

O toj novoj samosvijesti Trećeg svijeta govori i zanimljiv presedan koji se dogodio u Kataru: prvi put u povijesti svjetskih prvenstava sve afričke reprezentacije vodili su afrički treneri. I Maroko (Walid Regragui), i Kamerun (Rigobert Song), i Senegal (Aliou Cisse), i Ganu (Otto Addo), i Tunis (Jalel Kadri).

---

image

Jalel Kadri, Selektor Tunisa

 

Miguel Medina/Afp
---

Ranije su afričke momčadi na Mundijalima mahom vodili treneri iz Europe ili Latinske Amerike. Recimo, na Mundijalu 2010. u Južnoj Africi, od šest afričkih momčadi (Južna Afrika, Alžir, Kamerun, Gana, Bjelokosna Obala, Nigerija), samo je Alžir vodio domaći trener, dok je na SP-u 1998. u Francuskoj svih pet afričkih reprezentacija imalo europske trenere.

Zapadni treneri bili su nužni da razigranim afričkim momčadima usade prijeko potreban minimum taktičke discipline na terenu, kako bi njihov prirodni talent mogao doći do izražaja u sudaru s europskim i južnoameričkim vukovima. Ta je “trenerska globalizacija” trajala desetljećima i uistinu je dala rezultate – sada afričke momčadi mogu parirati zapadnima – što znači da je došlo vrijeme da se “dite vrati materi”, odnosno da se afrički nogomet u ovoj novoj fazi globalizacije vrati afričkim trenerima.

Prevedeno na geopolitičku razinu: možda je došlo vrijeme da i afričke zemlje same upravljaju svojim resursima, a ne da to i dalje čine zapadnjačke multinacionalne korporacije: upravo zato je priča o multipolarnom svijetu privlačna za Afriku, a Mundijal u Kataru poslužio je kao izlog tog novog geopolitičkog modela.

Možda tih pet afričkih trenerskih lasta s ovog Mundijala ne znače automatski i afričko društveno-ekonomsko proljeće. Ali ako je točna sociološka teza da je nogomet “ogledalo društva”, onda postoji nada da će i afričke političke elite postati samosvjesne poput afričkih trenera, te da će se riješiti neokolonijalnog jarma – kao što je Tunis na Mundijalu pobijedio Francusku, a Maroko Španjolsku – i povesti Afriku i čitav globalni Jug u multipolarnu budućnost, u kojoj će afrička polufinala i finala biti uobičajeni mundijalski događaj.

---

Zbog politike kažnjeni samo Hrvatska i Srbija

Balkanska škola nogometa na Mundijalu iskazala se tek parcijalno: dok je Hrvatska stigla do polufinala, Srbija je nakon blijedih igara zapela već u skupini. No zato su obje zemlje postigle što nitko drugi na Mundijalu nije: jedine dvije reprezentacije koje je FIFA kaznila zbog “neprimjerenih političkih poruka” su – Hrvatska i Srbija. Hrvatska zbog navijača, Srbija zbog igrača.

Hrvatski nogometni savez kažnjen je s 50.000 švicarskih franaka zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Kanade, kad su vrijeđali kanadskog golmana srpskih korijena Milana Borjana (koji se kao dječak našao u izbjegličkoj koloni za vrijeme “Oluje”, zbog čega ima specifično viđenje Domovinskog rata).

Nogometni savez Srbije kažnjen je, pak, s 20.000 švicarskih franaka “u vezi sa zastavom istaknutom u svlačionici nakon utakmice s Brazilom”. Radi se o zastavi na kojoj je Kosovo prikazano unutar granica Srbije i obojeno u boje srpske zastave, uz slogan “Nema predaje”.

Disciplinska komisija FIFA-a pokrenula je za vrijeme Mundijala još jednu istragu vezanu uz balkanske ratove iz 90-ih, ovaj put protiv kapetana švicarske reprezentacije Granita Xhake, inače kosovskih korijena, koji je u slavlju nakon utakmice protiv Srbije nosio majicu s natpisom “Jashari”. Srbi su optužili Xhaku da time slavi jednog od osnivača i vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adema Jašarija, kojega kosovski Albanci drže narodnim herojem, a Srbi teroristom i ratnim zločincem.

No Xhaka je u objašnjenju FIFA-i ustvrdio da majica “nema nikakve političke pozadine”, nego da predstavlja posvetu njegovu mladom reprezentativnom suigraču Ardonu Jašariju (makedonskom Albancu koji igra za švicarski Luzern). FIFA je uvažila Xhakino tumačenje, iako mnogi drže da je riječ o unaprijed smišljenom alibiju.

To je ta “balkanska škola nogometa”, čuvena po suptilnoj tehnici. Dok se reprezentativci drugih zemalja solidariziraju s iranskim ženama, palestinskim patnicima i katarskim homoseksualcima, balkanski igrači i navijači evociraju međusobna klanja i egzoduse iz prošlog milenija. Možda baš zato eksperti drže da je balkanski nogomet zastario.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka, kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom, Kameruna nad Brazilom i Saudijske Arabije nad Argentinom, nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom multipolarnom svijetu. O toj samosvijesti govori i presedan koji se dogodio u Kataru: prvi put u povijesti svjetskih prvenstava sve afričke reprezentacije vodili su - afrički treneri

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => geopolitika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka, kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom, Kameruna nad Brazilom i Saudijske Arabije nad Argentinom, nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom multipolarnom svijetu. O toj samosvijesti govori i presedan koji se dogodio u Kataru: prvi put u povijesti svjetskih prvenstava sve afričke reprezentacije vodili su - afrički treneri

geopolitika 2 0 12778 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-15 23:22:01 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => DAMIR PILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-18 11:28:52 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2022-12-17 21:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 818 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka, kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom, Kameruna nad Brazilom i Saudijske Arabije nad Argentinom, nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom m [metadata] => robots= author= title=Velika analiza: zanimljiv presedan dogodio se u Kataru - prvi put u povijesti sve afričke reprezentacije vodili su afrički treneri. Evo zašto je to bitno i izvan nogometa... [metakey] => Mundijal 2022, treći svijet, Afrika, SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO - KATAR 2022. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23994808.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23878884.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23864350.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23851231.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23894136.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/16\/23947791.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Karim Jaafar\/Afp","Issouf Sanogo\/Afp","Ozan Kose\/Afp","Khaled Desouki\/Afp","Miguel Medina\/Afp","Oscar Del Pozo Canas\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Walid Regragui, Maroko<\/p>","

Rigobert Song, selektor Kameruna<\/p>","

Aliou Cisse, trener Senegala<\/p>","

Otto Addo, selektor Gane<\/p>","

Jalel Kadri, Selektor Tunisa<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_23994808_1920.jpg":"1920x1080","k_23994808_1280.jpg":"1280x1280","k_23994808_1024.jpg":"1024x1024","k_23994808_640.jpg":"640x640","k_23994808_480.jpg":"480x480","k_23994808_340.jpg":"340x340","k_23994808_220.jpg":"220x220","o_23994808_1280.jpg":"1280x854","o_23994808_1024.jpg":"1024x683","o_23994808_640.jpg":"640x427","o_23994808_480.jpg":"480x320","o_23994808_340.jpg":"340x226","o_23994808_220.jpg":"220x146","h_23994808_1280.jpg":"1280x854","h_23994808_1024.jpg":"1024x683","h_23994808_640.jpg":"640x427","h_23994808_480.jpg":"480x320","h_23994808_340.jpg":"340x227","h_23994808_220.jpg":"220x147","pp_23994808_1280.jpg":"1280x1628","pp_23994808_1024.jpg":"1024x1303","pp_23994808_640.jpg":"640x814","pp_23994808_480.jpg":"480x611","pp_23994808_340.jpg":"340x432","pp_23994808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1301","hd_23878884_1920.jpg":"1920x1080","k_23878884_1280.jpg":"1280x1280","k_23878884_1024.jpg":"1024x1024","k_23878884_640.jpg":"640x640","k_23878884_480.jpg":"480x480","k_23878884_340.jpg":"340x340","k_23878884_220.jpg":"220x220","o_23878884_1280.jpg":"1280x867","o_23878884_1024.jpg":"1024x693","o_23878884_640.jpg":"640x433","o_23878884_480.jpg":"480x325","o_23878884_340.jpg":"340x230","o_23878884_220.jpg":"220x149","h_23878884_1280.jpg":"1280x854","h_23878884_1024.jpg":"1024x683","h_23878884_640.jpg":"640x427","h_23878884_480.jpg":"480x320","h_23878884_340.jpg":"340x227","h_23878884_220.jpg":"220x147","pp_23878884_1280.jpg":"1280x1628","pp_23878884_1024.jpg":"1024x1303","pp_23878884_640.jpg":"640x814","pp_23878884_480.jpg":"480x611","pp_23878884_340.jpg":"340x432","pp_23878884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23864350_1920.jpg":"1920x1080","k_23864350_1280.jpg":"1280x1280","k_23864350_1024.jpg":"1024x1024","k_23864350_640.jpg":"640x640","k_23864350_480.jpg":"480x480","k_23864350_340.jpg":"340x340","k_23864350_220.jpg":"220x220","o_23864350_1280.jpg":"1280x853","o_23864350_1024.jpg":"1024x682","o_23864350_640.jpg":"640x426","o_23864350_480.jpg":"480x320","o_23864350_340.jpg":"340x226","o_23864350_220.jpg":"220x146","h_23864350_1280.jpg":"1280x854","h_23864350_1024.jpg":"1024x683","h_23864350_640.jpg":"640x427","h_23864350_480.jpg":"480x320","h_23864350_340.jpg":"340x227","h_23864350_220.jpg":"220x147","pp_23864350_1280.jpg":"1280x1628","pp_23864350_1024.jpg":"1024x1303","pp_23864350_640.jpg":"640x814","pp_23864350_480.jpg":"480x611","pp_23864350_340.jpg":"340x432","pp_23864350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23851231_1920.jpg":"1920x1080","k_23851231_1280.jpg":"1280x1280","k_23851231_1024.jpg":"1024x1024","k_23851231_640.jpg":"640x640","k_23851231_480.jpg":"480x480","k_23851231_340.jpg":"340x340","k_23851231_220.jpg":"220x220","o_23851231_1280.jpg":"1280x853","o_23851231_1024.jpg":"1024x682","o_23851231_640.jpg":"640x426","o_23851231_480.jpg":"480x320","o_23851231_340.jpg":"340x226","o_23851231_220.jpg":"220x146","h_23851231_1280.jpg":"1280x854","h_23851231_1024.jpg":"1024x683","h_23851231_640.jpg":"640x427","h_23851231_480.jpg":"480x320","h_23851231_340.jpg":"340x227","h_23851231_220.jpg":"220x147","pp_23851231_1280.jpg":"1280x1628","pp_23851231_1024.jpg":"1024x1303","pp_23851231_640.jpg":"640x814","pp_23851231_480.jpg":"480x611","pp_23851231_340.jpg":"340x432","pp_23851231_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23894136_1920.jpg":"1920x1080","k_23894136_1280.jpg":"1280x1280","k_23894136_1024.jpg":"1024x1024","k_23894136_640.jpg":"640x640","k_23894136_480.jpg":"480x480","k_23894136_340.jpg":"340x340","k_23894136_220.jpg":"220x220","o_23894136_1280.jpg":"1280x853","o_23894136_1024.jpg":"1024x682","o_23894136_640.jpg":"640x426","o_23894136_480.jpg":"480x320","o_23894136_340.jpg":"340x226","o_23894136_220.jpg":"220x146","h_23894136_1280.jpg":"1280x854","h_23894136_1024.jpg":"1024x683","h_23894136_640.jpg":"640x427","h_23894136_480.jpg":"480x320","h_23894136_340.jpg":"340x227","h_23894136_220.jpg":"220x147","pp_23894136_1280.jpg":"1280x1628","pp_23894136_1024.jpg":"1024x1303","pp_23894136_640.jpg":"640x814","pp_23894136_480.jpg":"480x611","pp_23894136_340.jpg":"340x432","pp_23894136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1336","hd_23947791_1920.jpg":"1920x1080","k_23947791_1280.jpg":"1280x1280","k_23947791_1024.jpg":"1024x1024","k_23947791_640.jpg":"640x640","k_23947791_480.jpg":"480x480","k_23947791_340.jpg":"340x340","k_23947791_220.jpg":"220x220","o_23947791_1280.jpg":"1280x890","o_23947791_1024.jpg":"1024x712","o_23947791_640.jpg":"640x445","o_23947791_480.jpg":"480x334","o_23947791_340.jpg":"340x236","o_23947791_220.jpg":"220x153","h_23947791_1280.jpg":"1280x854","h_23947791_1024.jpg":"1024x683","h_23947791_640.jpg":"640x427","h_23947791_480.jpg":"480x320","h_23947791_340.jpg":"340x227","h_23947791_220.jpg":"220x147","pp_23947791_1280.jpg":"1280x1628","pp_23947791_1024.jpg":"1024x1303","pp_23947791_640.jpg":"640x814","pp_23947791_480.jpg":"480x611","pp_23947791_340.jpg":"340x432","pp_23947791_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38468407 Threads: 4 Questions: 7102659261 Slow queries: 3301889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608470179 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/velika-analiza-zanimljiv-presedan-dogodio-se-u-kataru-prvi-put-u-povijesti-sve-africke-reprezentacije-vodili-su-africki-treneri-evo-zasto-je-to-bitno-i-izvan-nogometa-1249760 [printLink] => /vijesti/svijet/velika-analiza-zanimljiv-presedan-dogodio-se-u-kataru-prvi-put-u-povijesti-sve-africke-reprezentacije-vodili-su-africki-treneri-evo-zasto-je-to-bitno-i-izvan-nogometa-1249760?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700356 [name] => Mundijal 2022 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-17 22:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => mundijal-2022-0 [link] => /tag/mundijal-2022-0 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 262640 [name] => Treći svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => treci-svijet [link] => /tag/treci-svijet ) [2] => stdClass Object ( [id] => 601350 [name] => Afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => afrika [link] => /tag/afrika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 696545 [name] => SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO - KATAR 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-09 12:54:16 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-nogometno-prvenstvo-katar-2022-0 [link] => /tag/svjetsko-nogometno-prvenstvo-katar-2022-0 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka, kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom, Kameruna nad Brazilom i Saudijske Arabije nad Argentinom, nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom multipolarnom svijetu. O toj samosvijesti govori i presedan koji se dogodio u Kataru: prvi put u povijesti svjetskih prvenstava sve afričke reprezentacije vodili su - afrički treneri

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => geopolitika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika analiza: zanimljiv presedan dogodio se u Kataru - prvi put u povijesti sve afričke reprezentacije vodili su afrički treneri. Evo zašto je to bitno i izvan nogometa... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23994808.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Karim Jaafar/Afp [mainImageDesc] =>

Walid Regragui, Maroko

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23994808.jpg [title] =>

Walid Regragui, Maroko

Karim Jaafar/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23878884.jpg [title] =>

Rigobert Song, selektor Kameruna

Issouf Sanogo/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23864350.jpg [title] =>

Aliou Cisse, trener Senegala

Ozan Kose/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23851231.jpg [title] =>

Otto Addo, selektor Gane

Khaled Desouki/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23894136.jpg [title] =>

Jalel Kadri, Selektor Tunisa

 

Miguel Medina/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/16/23947791.jpg [title] => Oscar Del Pozo Canas/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kažu da je Svjetsko prvenstvo u Kataru kontroverzno. O tome se govori već punih 12 godina, još od tog davnog 2. prosinca 2010., kad su članovi Izvršnog odbora FIFA-e tajnim glasanjem u Zürichu domaćinstvo Mundijala 2022. dodijelili Dohi. Odmah je bilo čudno da je u konkurenciji Australije, Japana, Južne Koreje i SAD-a izabran jedini totalitarni kandidat – bliskoistočna apsolutna monarhija koju već 150 godina vode emiri iz dinastije Al Thani, i u kojoj su ljudska prava vrlo maglovit pojam.

Već tada su nevladine organizacije protestirale zbog takvog izbora FIFA-inih čelnika, ukazujući na brojne primjere kršenja prava stranih radnika u Kataru i njihovih surovih radnih uvjeta, kao i kršenja prava članova LGBT zajednice s obzirom na činjenicu da je homoseksualnost u tom emiratu zakonski kažnjiva.

”Iznenađujuća odluka da se Svjetsko prvenstvo 2022. dodijeli Kataru danas je izvan Bliskog istoka izazvala mješavinu zaprepaštenja i kritika zbog mogućnosti da će zemlja koja ima takav tretman ljudskih prava biti domaćin najvećeg nogometnog turnira”, pisao je tog 2. prosinca 2010. britanski Guardian.

U ožujku 2016. Amnesty International optužio je Katar da se služi prinudnim radom, te da strani radnici koji grade infrastrukturu za Mundijal žive i rade u lošim uvjetima i na opasno visokim temperaturama, plaćaju visoke naknade za zapošljavanje, a uz to im se zadržavaju plaće i oduzimaju putovnice.

Katarska je vlada 2017. objavila da je poboljšala radne i životne uvjete migrantskih radnika, ali Human Rights Watch u izvještaju iz 2021. piše da su oni i dalje izloženi “kaznenim i ilegalnim smanjenjima plaće”, kao i “mjesecima neplaćenih nadnica za duge sate mukotrpnog rada”.

Konačno, u veljači 2021. Guardian objavljuje da je na gradnji infrastrukture u Kataru poginulo 6500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Cijeli kozmopolitski Mundijal odigrao se na kostima radničke klase iz jugoistočne Azije.

---

image

Walid Regragui, Maroko

Karim Jaafar/Afp
---

Rasizam i islamofobija

Već 12 godina FIFA-ina dodjela domaćinstva Kataru izaziva kritike i nedoumice. Podržavatelji te odluke smatraju da organizacija tako važnog globalnog sportskog događaja može donijeti pozitivne promjene u zemlji domaćinu, u vidu njezina otvaranja prema svijetu, što bi onda uključivalo i promoviranje individualnih sloboda u zapadnjačkom smislu.

Kritičari pak drže da Mundijal neće izazvati nikakve ljudskopravaške promjene u Kataru, nego da će samo jedan autoritarni režim dobiti dodatni legitimitet za nastavak svojeg opresivnog djelovanja.

Tek će budućnost pokazati jesu li u pravu pristaše ili kritičari, ali u ovom času doista je teško sagledati kako bi to Mundijal olakšao položaj migrantskih radnika ili seksualnih manjina u Kataru. Prije će biti da dodjela Mundijala zemlji poput Katara predstavlja mali trijumf autoritarnog svijeta, u smislu prihvaćanja i toleriranja autokracije na globalnoj sceni.

Jer u ovoj epohi autoritarni režimi ne slabe, nego jačaju. Oni su možda bili zazorni u dosadašnjem unipolarnom svijetu obilježenom hegemonijom SAD-a – koji je pitanje ljudskih prava i demokracije često koristio tek kao izliku za bombardiranje nepoćudnih zemalja – ali u multipolarnom svijetu, koji se upravo rađa, etiketa autokracije očito neće predstavljati moralno-politički minus.

Štoviše, jačanje autoritarnih tendencija od početka ukrajinskog rata vidimo i na samom Zapadu, koji se ubrzano homogenizira i militarizira, pa se već i mirotvorni pozivi na pregovore između Rusije i Zapada – a kamoli javno viđenje ukrajinskog sukoba drukčije od crno-bijelog zapadnog propagandnog narativa – smatra “rusofilijom” i “izdajom zapadnih vrijednosti”.

No te “zapadne vrijednosti” teško da će nakon Mundijala ozbiljnije prodrijeti u katarsko ili bilo koje bliskoistočno društvo, kako je to primijetio islamski politolog Muhammad Jalal, voditelj podcasta Thinking Muslim, koji je u razgovoru za Anadolu Agency istaknuo da zapadne kritike na račun prvog muslimanskog domaćina Svjetskog prvenstva odišu rasizmom i islamofobijom, te predstavljaju ”stari orijentalizam preoblikovan za modernu publiku”.

Lopovi, teroristi i ubojice

”Neki od starih orijentalističkih nazora stalno su se iznova vrtjeli u medijima. Arapi i muslimani prikazani su kao korisni samo za proizvodnju nafte i trošenje raskošnih količina novca u zapadnim metropolama. Ako vas tisak neprestano opisuje kao lopove, teroriste i ubojice, kao ljude koji nemaju osnovne kvalitete civilizacije koje imaju Europljani, onda će vas europska javnost gledati na taj jednodimenzionalan način”, kaže Jalal.

Citirajući anketu provedenu u Britaniji prije turnira, po kojoj 62 posto Britanaca smatra da zbog stava o LGBT pitanjima Kataru treba oduzeti domaćinstvo Mundijala, Jalal ocjenjuje da se Svjetsko prvenstvo “pretvorilo u priliku za pokušaj nametanja europske kulture i vrijednosti”, a ne u sportski događaj.

---

image

Rigobert Song, selektor Kameruna

Issouf Sanogo/Afp
---

”Nijedan Arap ili musliman koji bi došao u Britaniju bodriti svoju momčad ne bi u takvoj situaciji ocrnjivao kulturu i povijest zemlje domaćina, ali za Britance i Europljane savršeno je prihvatljivo ponašati se na takav način”, zaključuje Jalal.

Na “zapadno licemjerje” prema Kataru obrušio se i predsjednik FIFA-a Gianni Infantino, koji je u kontekstu eksploatacije stranih radnika ustvrdio da su “radni uvjeti u Kataru bolji od onih s kojima se susreću europski imigranti”.

”Europa bi trebala prestati s kritikama i fokusirati se na poboljšanje uvjeta svojih migranata. Za ono što smo mi Europljani radili posljednjih 3000 godina trebali bismo se ispričavati idućih 3000 godina prije no što počnemo davati moralne lekcije”, poručio je prvi čovjek FIFA-e.

Neke su europske momčadi ipak imale namjeru da na katarskim stadionima iskažu protivljenje kršenju ljudskih prava: kapetani deset zapadnih reprezentacija htjeli su nositi kapetanske trake duginih boja, u znak solidarnosti s progonjenom LGBT populacijom. No čim je FIFA zaprijetila da će takve geste sankcionirati žutim kartonima, nestalo je ljudskopravaške kuraži u zapadnim timovima, te su se oni podredili FIFA-i.

Mnogo su se hrabrijima pokazali igrači Irana, koji su u znak solidarnosti s antivladinim prosvjednicima u svojoj zemlji – gdje se već mjesecima protestira zbog brutalnosti moralne policije prema iranskim ženama – odbili pjevati nacionalnu himnu uoči utakmice s Engleskom. Znajući da sankcije za prosvjednike u Iranu uključuju i smrtnu kaznu, jasno je da su se iranski reprezentativci tom gestom iskazali kao odvažni ljudi. Za razliku od zapadnih kapetana.

Političkim gestama istaknuli su se i igrači i navijači Maroka, koji su pobjede nakon utakmica slavili uz – palestinske zastave. Ova je gesta posebno značajna u svjetlu činjenice da je marokanska vlada preklani, za vrijeme Trumpove administracije, potpisala tzv. Abrahamove sporazume i službeno priznala Izrael (zauzvrat je SAD obećao priznati marokanski suverenitet nad spornim teritorijem Zapadne Sahare), čime su normalizirani odnosi između ove arapske kraljevine i Izraela.

No čini se da je među građanima Maroka i ostatka arapskog svijeta solidarnost s palestinskim narodom i dalje snažna, što je izazvalo pozornost u Izraelu, o čemu je 11. prosinca pisao i tamošnji list Haaretz, u članku pod naslovom “Pobjeda Maroka na Svjetskom prvenstvu poziv je na buđenje za Izrael”.

---

image

Aliou Cisse, trener Senegala

Ozan Kose/Afp
---

Strah od palestinskih zastava

”Dvije slike s nedavnih naslovnica govore zanimljivu priču o mjestu Izraela na Bliskom istoku. Prva prikazuje ambasadora UAE-a u Izraelu kako pozdravlja Itamara Ben-Gvira, krajnje desničarskog vođu koji bi trebao postati izraelski ministar nacionalne sigurnosti. Druga prikazuje igrače marokanske reprezentacije kako slave svoje nevjerojatno postignuće na Svjetskom prvenstvu mašući palestinskom zastavom pred kamerama”, navodi Haaretz.

Kako piše list, “dihotomija između ovih slika može biti zbunjujuća za Izraelce”. Naime, nakon potpisivanja Abrahamova sporazuma 2020. u Izraelu je “nastupio trenutak euforije”, u kojem je desnica objavila da “palestinsko pitanje više nije važno u očima arapskog svijeta”, te da su sami Palestinci “nekako postali nevažni”.

No mundijalska slavlja marokanskih nogometaša s palestinskim zastavama poništavaju tu tezu.

”Kad veleposlanik jedne arapske zemlje srdačno zagrli ekstremista poput Ben-Gvira (...), čini se da je argument ‘koga briga za Palestince’ potvrđen. Ali kada marokanski nogometaši, novi heroji arapskog svijeta, odluče obilježiti svoj povijesni uspjeh isticanjem palestinske stvari, taj se argument odjednom čini slabim i neuvjerljivim”, konstatira Haaretz.

Izraelski list ističe da problem Izraela nije u bogatim monarsima Zaljeva, “nego u stotinama milijuna ljudi koji govore arapski diljem Bliskog istoka, koji simpatiziraju palestinsku stvar i nisu odustali od nje”.

”Svjetsko prvenstvo podsjetnik je na ovu stvarnost, koju Izraelci moraju uzeti u obzir, čak i ako to ne žele priznati”, zaključuje Haaretz.

Prgavi klinci iz geta

Kad smo već kod reprezentacije Maroka, mora se notirati njezin grandiozni mundijalski uspjeh: ne samo što je to prva arapska i afrička reprezentacija koja je ušla u polufinale Svjetskog prvenstva, nego je i prva momčad izvan Europe ili Južne Amerike koja je uspjela ući u samu mundijalsku završnicu.

---

image

Otto Addo, selektor Gane

Khaled Desouki/Afp
---

Sad se piše da je Maroko “sasvim atipična afrička reprezentacija”, jer im je čak 14 igrača rođeno i odraslo u zapadnim zemljama (četvorica u Nizozemskoj, po trojica u Francuskoj i Belgiji, dvojica u Španjolskoj, po jedan u Italiji i Kanadi). No to i nije atipično za afričke reprezentacije: i Tunis i Senegal imaju po 12 igrača odraslih na Zapadu.

Čini se da djeca afričkih migranata, nogometno formirana u europskim klubovima, daju novu kvalitetu reprezentacijama svojih izvornih domovina. Migracije, kao privjesak globalizacije, tako u drugoj generaciji donose određene koristi za Afriku, barem u nogometu.

Drugim riječima, na Mundijalu je u dresovima Maroka zapravo nastupila reprezentacija imigranata iz Europske unije, hrpa nabrijanih klinaca odraslih u getima zapadnoeuropskih gradova, što im se nazire i u igri – njihov je nogomet pomalo prljav i prgav, ali dopadljiv.

I ti marokanski imigranti su na Mundijalu pokorili EU gospodare, pobijedivši i eliminiravši iz daljnjeg natjecanja čak tri europske kolonijalne sile – Belgiju, Španjolsku i Portugal – da bi zapeli tek na Francuzima.

I ovdje možemo povući geopolitičku paralelu: nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka (kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom i Kameruna nad Brazilom, pa i Saudijske Arabije nad Argentinom), nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom multipolarnom svijetu.

Afrika Afrikancima

O toj novoj samosvijesti Trećeg svijeta govori i zanimljiv presedan koji se dogodio u Kataru: prvi put u povijesti svjetskih prvenstava sve afričke reprezentacije vodili su afrički treneri. I Maroko (Walid Regragui), i Kamerun (Rigobert Song), i Senegal (Aliou Cisse), i Ganu (Otto Addo), i Tunis (Jalel Kadri).

---

image

Jalel Kadri, Selektor Tunisa

 

Miguel Medina/Afp
---

Ranije su afričke momčadi na Mundijalima mahom vodili treneri iz Europe ili Latinske Amerike. Recimo, na Mundijalu 2010. u Južnoj Africi, od šest afričkih momčadi (Južna Afrika, Alžir, Kamerun, Gana, Bjelokosna Obala, Nigerija), samo je Alžir vodio domaći trener, dok je na SP-u 1998. u Francuskoj svih pet afričkih reprezentacija imalo europske trenere.

Zapadni treneri bili su nužni da razigranim afričkim momčadima usade prijeko potreban minimum taktičke discipline na terenu, kako bi njihov prirodni talent mogao doći do izražaja u sudaru s europskim i južnoameričkim vukovima. Ta je “trenerska globalizacija” trajala desetljećima i uistinu je dala rezultate – sada afričke momčadi mogu parirati zapadnima – što znači da je došlo vrijeme da se “dite vrati materi”, odnosno da se afrički nogomet u ovoj novoj fazi globalizacije vrati afričkim trenerima.

Prevedeno na geopolitičku razinu: možda je došlo vrijeme da i afričke zemlje same upravljaju svojim resursima, a ne da to i dalje čine zapadnjačke multinacionalne korporacije: upravo zato je priča o multipolarnom svijetu privlačna za Afriku, a Mundijal u Kataru poslužio je kao izlog tog novog geopolitičkog modela.

Možda tih pet afričkih trenerskih lasta s ovog Mundijala ne znače automatski i afričko društveno-ekonomsko proljeće. Ali ako je točna sociološka teza da je nogomet “ogledalo društva”, onda postoji nada da će i afričke političke elite postati samosvjesne poput afričkih trenera, te da će se riješiti neokolonijalnog jarma – kao što je Tunis na Mundijalu pobijedio Francusku, a Maroko Španjolsku – i povesti Afriku i čitav globalni Jug u multipolarnu budućnost, u kojoj će afrička polufinala i finala biti uobičajeni mundijalski događaj.

---

Zbog politike kažnjeni samo Hrvatska i Srbija

Balkanska škola nogometa na Mundijalu iskazala se tek parcijalno: dok je Hrvatska stigla do polufinala, Srbija je nakon blijedih igara zapela već u skupini. No zato su obje zemlje postigle što nitko drugi na Mundijalu nije: jedine dvije reprezentacije koje je FIFA kaznila zbog “neprimjerenih političkih poruka” su – Hrvatska i Srbija. Hrvatska zbog navijača, Srbija zbog igrača.

Hrvatski nogometni savez kažnjen je s 50.000 švicarskih franaka zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Kanade, kad su vrijeđali kanadskog golmana srpskih korijena Milana Borjana (koji se kao dječak našao u izbjegličkoj koloni za vrijeme “Oluje”, zbog čega ima specifično viđenje Domovinskog rata).

Nogometni savez Srbije kažnjen je, pak, s 20.000 švicarskih franaka “u vezi sa zastavom istaknutom u svlačionici nakon utakmice s Brazilom”. Radi se o zastavi na kojoj je Kosovo prikazano unutar granica Srbije i obojeno u boje srpske zastave, uz slogan “Nema predaje”.

Disciplinska komisija FIFA-a pokrenula je za vrijeme Mundijala još jednu istragu vezanu uz balkanske ratove iz 90-ih, ovaj put protiv kapetana švicarske reprezentacije Granita Xhake, inače kosovskih korijena, koji je u slavlju nakon utakmice protiv Srbije nosio majicu s natpisom “Jashari”. Srbi su optužili Xhaku da time slavi jednog od osnivača i vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Adema Jašarija, kojega kosovski Albanci drže narodnim herojem, a Srbi teroristom i ratnim zločincem.

No Xhaka je u objašnjenju FIFA-i ustvrdio da majica “nema nikakve političke pozadine”, nego da predstavlja posvetu njegovu mladom reprezentativnom suigraču Ardonu Jašariju (makedonskom Albancu koji igra za švicarski Luzern). FIFA je uvažila Xhakino tumačenje, iako mnogi drže da je riječ o unaprijed smišljenom alibiju.

To je ta “balkanska škola nogometa”, čuvena po suptilnoj tehnici. Dok se reprezentativci drugih zemalja solidariziraju s iranskim ženama, palestinskim patnicima i katarskim homoseksualcima, balkanski igrači i navijači evociraju međusobna klanja i egzoduse iz prošlog milenija. Možda baš zato eksperti drže da je balkanski nogomet zastario.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Karim Jaafar/Afp Issouf Sanogo/Afp Ozan Kose/Afp Khaled Desouki/Afp Miguel Medina/Afp Oscar Del Pozo Canas/Afp
Karim Jaafar/Afp

Walid Regragui, Maroko

Issouf Sanogo/Afp

Rigobert Song, selektor Kameruna

Ozan Kose/Afp

Aliou Cisse, trener Senegala

Khaled Desouki/Afp

Otto Addo, selektor Gane

Miguel Medina/Afp

Jalel Kadri, Selektor Tunisa

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/velika-analiza-zanimljiv-presedan-dogodio-se-u-kataru-prvi-put-u-povijesti-sve-africke-reprezentacije-vodili-su-africki-treneri-evo-zasto-je-to-bitno-i-izvan-nogometa-1249760 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=06be632f4c2ac5d4a5b9f89f6b8119a81e73669d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+analiza%3A+zanimljiv+presedan+dogodio+se+u+Kataru+-+prvi+put+u+povijesti+sve+afri%C4%8Dke+reprezentacije+vodili+su+afri%C4%8Dki+treneri.+Evo+za%C5%A1to+je+to+bitno+i+izvan+nogometa...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-analiza-zanimljiv-presedan-dogodio-se-u-kataru-prvi-put-u-povijesti-sve-africke-reprezentacije-vodili-su-africki-treneri-evo-zasto-je-to-bitno-i-izvan-nogometa-1249760 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fvelika-analiza-zanimljiv-presedan-dogodio-se-u-kataru-prvi-put-u-povijesti-sve-africke-reprezentacije-vodili-su-africki-treneri-evo-zasto-je-to-bitno-i-izvan-nogometa-1249760 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Nogometni uspon zemalja Trećeg svijeta, oličen u polufinalnom dosegu Maroka, kao i pobjedama Tunisa nad Francuskom, Kameruna nad Brazilom i Saudijske Arabije nad Argentinom, nagovještava politički uspon i povećanu samosvijest globalnog Juga u novom multipolarnom svijetu. O toj samosvijesti govori i presedan koji se dogodio u Kataru: prvi put u povijesti svjetskih prvenstava sve afričke reprezentacije vodili su - afrički treneri

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => geopolitika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetgeopolitika

Velika analiza: zanimljiv presedan dogodio se u Kataru - prvi put u povijesti sve afričke reprezentacije vodili su afrički treneri. Evo zašto je to bitno i izvan nogometa...

Piše DAMIR PILIĆ
17. prosinca 2022. - 22:36

Kažu da je Svjetsko prvenstvo u Kataru kontroverzno. O tome se govori već punih 12 godina, još od tog davnog 2. prosinca 2010., kad su članovi Izvršnog odbora FIFA-e tajnim glasanjem u Zürichu domaćinstvo Mundijala 2022. dodijelili Dohi. Odmah je bilo čudno da je u konkurenciji Australije, Japana, Južne Koreje i SAD-a izabran jedini totalitarni kandidat – bliskoistočna apsolutna monarhija koju već 150 godina vode emiri iz dinastije Al Thani, i u kojoj su ljudska prava vrlo maglovit pojam.

Već tada su nevladine organizacije protestirale zbog takvog izbora FIFA-inih čelnika, ukazujući na brojne primjere kršenja prava stranih radnika u Kataru i njihovih surovih radnih uvjeta, kao i kršenja prava članova LGBT zajednice s obzirom na činjenicu da je homoseksualnost u tom emiratu z...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:12