StoryEditor
Svijetmračne tajne

Vatikan objavio dosje američkog kardinala: pisma ga optužuju da je dijelio krevet s mladima u župnom dvoru i sa sjemeništarcima u kući na moru

12. studenog 2020. - 12:10
Kardinal Edgar Theodore McCarrick hita u zagrljaj pape FraneAFP

Vatikan je po nalogu pape Frane napravio veliki iskorak u postupcima protiv članova klera osumnjičenih ili optuženih zbog seksualnih delikata, objavivši opsežan dosje o istragama protiv jednog od najutjecajnijih katoličkih klerika SAD-a, bivšeg washingtonskog nadbiskupa kardinala Theodorea McCarricka, kojega je Papa 2017. zbog potvrđenih sumnji u seksualne poroke razriješio svih časti i službi, te ga sveo na laički status.

Theodore McCarrick bio je 1977. postavljen za pomoćnog biskupa New Yorka, 1981. za biskupa u Metuchenu, a 1986. za nadbiskupa u Newarku. Krajem 2000. godine imenovan je za nadbiskupa Washingtona, a 2001. za kardinala.

Upravo uoči imenovanja u Washingtonu počele su pristizati konkretne optužbe: svećenik koji je nekada djelovao u biskupiji Metuchen tvrdio je da je svjedočio seksualnom odnosu McCarricka s još jednim svećenikom u lipnju 1987., te da je nadbiskup kasnije tog ljeta htio stupiti u seksualne aktivnosti s njim. U više anonimnih pisama McCarricka se optuživalo za pedofilske odnose, a poslana su Nacionalnoj konferenciji katoličkih biskupa u SAD-u, apostolskom nunciju te na adrese više američkih kardinala. Pisma su optuživala McCarricka da je dijelio krevet s mlađim odraslim muškarcima u rezidenciji u Metuchenu i Newarku, te s odraslim bogoslovima u kući na plaži na obali New Jerseyja. Opsežan izvještaj, sastavljan dvije godine, kronološki prati McCarrickovo djelovanje i prijave za seksualno neprihvatljivo ponašanje, koje su smatrane nevjerodostojnima jer su im nedostajali konkretni elementi, tragovi, imena i okolnosti.

Dijelio krevet s mladima

Prva detaljna optužba koja uključuje maloljetnike zapravo je obrađena prije tri godine, te je dovela do trenutačnog otvaranja kanonskog postupka, zaključenog s dvije naknadne odluke pape Frane, koji je umirovljenog nadbiskupa najprije lišio kardinalske časti, a potom ga i otpustio iz klera.

Presudnu točku u priči predstavlja imenovanje za nadbiskupa Washingtona, kad je kardinal O'Connor izvijestio apostolskog nuncija u SAD-u da imenovanje McCarricka na novu dužnost smatra pogreškom: zapravo bi postojao rizik od ozbiljnog skandala, zbog glasina prema kojima je nadbiskup prethodno dijelio krevet s mladima u župnom dvoru i sa sjemeništarcima u kući na moru. McCarrick je nakon toga pisao tadašnjem privatnom tajniku Stanislavu Dziwiszu i zakleo se da "nikada nije imao seksualne odnose ni s jednom osobom, muškom ili ženskom, mladom ili starom, svećenikom ili laikom". Do trenutka imenovanja u Washingtonu nije bilo ni jedne žrtve – punoljetne ili maloljetne – koja je kontaktirala Svetu Stolicu ili nuncija u SAD-u i koja bi podnijela prijavu zbog nadbiskupova neprimjerenog ponašanja, stoji u ovom izvještaju.

Kad su se 2005. pojavile optužbe za uznemiravanje i zlostavljanje odraslih, novi je papa, Benedikt XVI., zatražio ostavku američkoga kardinala, a unatoč zahtjevu Kongregacije za biskupe da vodi povučeniji život i da se odrekne čestih javnih susreta, kardinal će nastaviti putovati s jednog dijela svijeta na drugi, uključujući i Rim.

Papi Frani je rečeno da su postojale "glasine" i navodi o "nemoralnom ponašanju s odraslima" prije McCarrickova imenovanja u Washingtonu, a sve se mijenja pojavom prve optužbe za zlostavljanje maloljetnika: nakon brzog kanonskog postupka dolazi vrlo ozbiljna i bez presedana odredba o otpuštanju iz klera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 23:09