StoryEditorOCM
SvijetTeške riječi

Upozorenje šefa njemačkih obavještajaca: ‘Napad na NATO pokrenut će najkasnije do kraja desetljeća!‘

Piše A. Vl./JL
15. listopada 2024. - 23:22

Šefovi njemačkih obavještajnih službi izdali su na parlamentarnom saslušanju u ponedjeljak oštra upozorenja o ruskoj špijunaži ustvrdivši da je Rusija priprema za vojni sukob s NATO-om, piše Politico.

Spremnost Moskve da se koristi hibridnim i tajnim mjerama dosegnula je "dosad neviđenu razinu", rekao je Bruno Kahl, čelnik njemačke vanjske obavještajne službe (BND), istovremeno upozoravajući da je "izravna vojna konfrontacija s NATO-om postala opcija za Moskvu", prenosi Jutarnji.

Cilj Kremlja je podijeliti Zapad kako bi spriječio sposobnost Europe da se obrani, a istovremeno jačati rusku vojsku i pripremati za potencijalni napad, rekao je Kahl parlamentarcima.

Putin će nastaviti testirati crvene linije Zapada i potencirati eskalaciju sukoba. Ruske oružane snage vjerojatno će biti u poziciji, u smislu ljudstva i vojne opreme, pokrenuti napad na NATO najkasnije do kraja ovog desetljeća", rekao je.

image
Mikhail Metzel/Afp

Kahl je naglasio da Kremlj, koji vodi rat protiv susjedne Ukrajine od veljače 2022., troši puno više na svoju vojsku nego što europske zemlje troše na svoju, te značajno pojačava svoje konvencionalne snage.

"Fokus gomilanja je, naravno, u strateškom smjeru na zapad duž istočnog krila NATO-a", rekao je Kahl.

Krajnji cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina je "izgurati SAD iz Europe" i vratiti granice NATO-a kakve su bile krajem 1990-ih, tvrdi Kahl, čime bi se stvorila "ruska sfera utjecaja" i uspostavio "novi svjetski poredak".

image
Monika Skolimowska/Dpa Picture-alliance Via Afp

Thomas Haldewang, šef Saveznog ureda za zaštitu ustava, njemačke domaće obavještajne agencije, rekao je da njegova agencija nadzire "agresivno ponašanje ruskih obavještajnih službi", te da su se špijunaža i sabotaža ruskih aktera u Njemačkoj povećale "i kvantitativno i kvalitativno” pri čemu je Rusija čak spremna “izložiti ljudske živote opasnosti”.

Ranije ove godine CNN je izvijestio da su američke i njemačke obavještajne službe osujetile rusku zavjeru za ubojstvo izvršnog direktora proizvođača oružja Rheinmetall. Riječ je o tvrtki koja je proizvodila oružje koje su njemačke vlasti slale u Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je izjavu šefa njemačke vanjske obavještajne službe.

"Rusija nikad nije premjestila svoju vojnu infrastrukturu prema NATO-u, upravo suprotno je na djelu. Reći da su ruske oružane snage nekome prijetnja je apsolutno pogrešno, nelogično i što je najvažnije, proturječi cijelom tijeku povijesti, što je i dovelo do konfrontacije s kojom se sad svi suočavamo", zaključio je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 23:22