stdClass Object ( [id] => 1197792 [title] => Ukrajinu brane i - anarhisti. Kontroverzna skupina odbija, dakako, ikakvu zapovjednu strukturu, a jedan od njih otkriva: Plan smo počeli razvijati nekoliko mjeseci prije rata... [alias] => ukrajinu-brane-i-anarhisti-kontroverzna-skupina-odbija-dakako-ikakvu-zapovjednu-strukturu-a-jedan-od-njih-otkriva-plan-smo-poceli-razvijati-nekoliko-mjeseci-prije-rata [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan od definirajućih aspekata rata u Ukrajini je činjenica da se u njemu bore jedinice s različitim ideološkim pokretačkim pogonima. Dosta pozornosti već je posvećeno krajnje desnim postrojbama, kako Teritorijalne obrane, tako i Oružanih snaga Ukrajine, poput pukovnije Azov i Desnog sektora.

S ruske strane također imamo miks ideologija, od neoboljševičkih autoritaraca do neonacista. Nacionalističke frakcije također postoje na obje strane. Pukovnija Kastuś Kalinoŭski, koju čine bjeloruski dobrovoljci, kao i Gruzijska nacionalna legija, obje se primjerice bore na strani Ukrajine.

Sto četrdeset prvi specijalni motorizirani puk ili Kadirovci, čečenska paravojna postrojba, objavio je gomilu sadržaja na društvenim mrežama, posebice tijekom opsade Mariupolja, što je dio internetskog ratovanja između njih i ukrajinske pukovnije Azov, koja je također imala izraženu neonacističku crtu dok nije integrirana u regularnu vojsku, ali službena Rusija ih i danas optužuju za nacizam. Tako su borci Azova još 27. veljače objavili video u kojem umaču puščane metke u svinjsku mast, vrijeđajući svoje muslimanske neprijatelje.

No, samo na ukrajinskoj strani postoje i anarhističke formacije. Jedna od najistaknutijih takvih organizacija uključenih u aktualni rat je Komitet otpora, koordinacijsko tijelo za anarhističke, libertarijanske i antifašističke jedinice unutar Teritorijalne obrane. Mnoge od tih manjih jedinica su otvoreno anarhističke, kao što su RevDia i Crna zastava Ukrajine.

Komitet otpora i pridružene mu borbene jedinice snažno su prisutni na društvenim mrežama od početka rata, objavljujući videozapise i fotografije svojih boraca na vježbama i na mjestima za prikupljanje pomoći.

Dvadesetog svibnja objavili su manifest na četiri stranice u kojem su iznijeli tko su oni, svoja načela, trenutne aktivnosti, kao i aspiracije za veći utjecaj na ukrajinsko društvo te svoj pogled na rat. Iznijeli su i neke ključne zahtjeve od ukrajinske vlade i međunarodne zajednice.

Sama nazočnost anarhista unutar TDF-a izazvala je mnoga pitanja izvan Ukrajine. Jedno od temeljnih je ono kako su uopće organizirani anarhisti koji se bore za Ukrajinu i kolika je njihova približna snaga u ovom trenutku.

Još su češća pitanja kako se anarhisti mogu pridružiti vojsci ikoje države, a da ne proturječe vlastitoj ideologiji. Prisutne su i primjedbe da bi se ”anarhisti mogli naći na istoj strani s fašistima i neonacistima”, što je standardni dio propagandnog repertoara koji je naslonjen na Putinovu tvrdnju o ”denacifikaciji Ukrajine” kao povodu za "specijalnu vojnu operaciju”.

Da bi dobio odgovore na ova pitanja, Militant Wire obratio se jednom od anarhističkih boraca za Ukrajinu koji je predstavljen samo kao ”Ilija”,  koji je član Komiteta otpora i naglašava da govori ”isključivo u svoje ime”.

On je objasnio da je Komitet otpora bio osnovan kao koordinacija anarhista/libertarijanaca spremnih pridružiti se oružanom otporu protiv ”imperijalističke agresije Putinova režima”. Imaju Instagram i Telegram kanal za prezentaciju anarhističkog udjela u otporu, kao i gerilskih aktivnosti u Rusiji i Bjelorusiji.

Ovaj plan počeo se razvijati nekoliko mjeseci prije rata, a mrežni računi anarhista otvoreni su samo nekoliko tjedana prije nego što je zapravo počeo. ”Pripremili smo se za slučaj rata, iako je malo tko od nas, ako je uopće itko, očekivao da će se to zaista dogoditi.” 

Na pitanje kako to da su anarhisti donijeli odluku da se uključe u vojni otpor ruskoj invaziji, Ilija je sa svoje točke gledišta objasnio:

"Uvidjeli smo nužnost da budemo zajedno s društvom Ukrajine u njegovoj borbi protiv neototalitarne agresije. Shvatili smo da se svaka politička zajednica s ambicijom da postane značajan društveni akter treba organizirati i aktivno uključiti u ova događanja. Rat je, kao i revolucija, vrijeme društvene transformacije. Koje će oblike ova transformacija poprimiti, ovisi i o nama i našoj aktivnosti."

Prije pojave Komiteta otpora, objašnjava, nije postojala nikakva njihova vojna formacija, pa niti striktno anarhistička organizacija. Postojala je njihova zajednica, različite grupe i pojedinci koji su bili voljni organizirati se u ovim hitnim okolnostima.

"Imali smo neke osobne veze unutar sustava Teritorijalne obrane, što nam je otvorilo mogućnost da se u njih  uključimo kao zaseban vod od otprilike 50 ljudi. Nemamo nikakvih posebnih uvjeta koji bi nas razlikovali od bilo kojeg drugog pododjela Teritorijalne obrane. Međutim, imamo priličnu slobodu kako se organizirati unutar voda i on je organiziran na prilično demokratski način, iako u skladu sa zahtjevima određene vojne hijerarhije."

Ilija napominje da oni nisu jedini anarhisti uključeni u otpor ruskoj invaziji jer anarhista ima i u ”redovnoj vojsci”, uključujući i one koji se bore na prvoj crti bojišnice. Među organiziranim skupinama su njihovi suborci iz Ekološke platforme, koji su također integrirani u Teritorijalnu obranu. Na pitanje za što se bori Komitet otpora u ovom ratu i što se nadaju postići, Ilija odgovara:

”Mislim da je ono što ujedinjuje sve ljude povezane s Komitetom otpora vizija aktualnog obrambenog rata kao čina narodnog otpora protiv otvoreno imperijalističke intervencije Putinova režima. Zato u tome sudjelujemo i vjerujemo da će poraz okupatorskih snaga svakako biti dobar kako za lokalno društvo, tako i potencijalno za cijeli postsovjetski prostor. Volio bih vidjeti kako je invazija skršena narodnim otporom, a ujedno i da anarhistički pokret iz ove priče izađe što organiziraniji, borbeniji i iskusniji. S puno više političke vizije i razumijevanja kako postići društvene transformacije kojima težimo, kao i više resursa za to.”

Neizostavno je pitanje kako se donose odluke u Komitetu otpora, kao anarhističkoj organizaciji koja po samoj svojoj prirodi ne može imati središnje, odnosno vertikalno vodstvo. Tko, banalno rečeno, "zapovijeda"?

”Kako mi obično kažemo, Komitet otpora se kao koordinacija još konstituira. U antiautoritarnim vodovima postoji 'normalna' vojna hijerarhija sa zapovjednicima odjeljenja i zapovjednikom voda podređenim višim časnicima. Međutim, mi imamo demokratsku slobodu međusobne kritike.

Nametnuli smo i sustav izabranih zamjenika zapovjednika odjeljenja, koji su odgovorni za prenošenje kritike boraca zapovjedništvu voda. Izabrali smo i medijski odbor koji će regulirati naše medijsko djelovanje. Neko vrijeme smo prakticirali seanse kritike i samokritike, koje smo preuzeli iz iskustva revolucionara u Kurdistanu. Sada je to sve u mirovanju jer je naša jedinica u fazi čekanja na nove zadatke i potpuno strukturiranje”, odgovorio je Ilija.

A na pitanje kako su prihvaćeni od civila u područjima njihova djelovanja Ilija uzvraća da su u bliskom kontaktu uglavnom s civilnim strukturama anarhističkog pokreta, te naglašava:

”Bilo je stvarno nevjerojatno kako se od prvog dana rata počela formirati ​​mreža solidarnosti koja povezuje skupine suboraca u različitim ukrajinskim gradovima i u Europi. Organizirali su zaista važnu logističku liniju. Od početka blisko surađujemo s ovim civilnim slobodarskim strukturama. Imamo jako dobre odnose s ljudima u mjestima gdje smo stacionirani. Oni nas uglavnom dočekuju sa simpatijama i podrškom. Međusobno se ispomažemo. Mještani nam puno pomažu s hranom, a mi smo malo pomogli u njihovim poljoprivrednim radovima.”

No, Ilija kaže da kao antiautoritarni vod još nisu bili uključeni u izravne borbe. Međutim, u prvim fazama rata patrolirali su područjem u kojem se posumnjalo na prisutnost neprijateljskih diverzantskih skupina. Pripadnici anarhističke postrojbe također su pomagali postrojbama na prvoj liniji, logistički i u prikupljanju obavještajnih podataka pomoću dronova. Tako su uspješno otkrili jedan od neprijateljskih položaja koji je zatim pogođen ukrajinskom artiljerijom. Pomažu i u evakuaciji civila iz zona borbenih djelovanja. Tom prilikom anarhistički suborci su se našli i na udaru minobacačke vatre.

Ilija napominje da većinu njihova voda čine suborci iz Ukrajine. No, u njemu također ima i Rusa i Bjelorusa, kao i nekih suboraca sa Zapada. ”Postrojba je doista internacionalna, ali uglavnom sastavljena od istočnih Europljana, naravno.”

Na tvrdnju kako izvan Ukrajine vlada stanovita fama o anarhistima koji se u ovom ratu ”bore na istoj strani kao fašisti”, uz pitanje kakav je stav Komiteta otpora o neonacistima unutar snaga Teritorijalne obrane i Oružanih snaga Ukrajine, Ilija decidirano odgovara:

”Počeo bih od jednostavne činjenice da stvarni fašizam u modernoj Ukrajini predstavljaju prije svega Putinovi okupatori i njihov imperijalistički projekt. To bi trebala biti prva meta svake antifašističke snage. Priča o udjelu radikalne desnice u ukrajinskoj vojsci izrazito je pretjerana, uglavnom zbog putinovske propagande. Bilo bi, međutim, neosnovano negirati nazočnost i vidljivost desničara u društvu i vojsci. Vjerujemo da je najbolji način da se danas suočimo s ovom pojavom razvijanje vlastite strukture – organizirane i snažne.”

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BORCI SVIH BOJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BORCI SVIH BOJA 0 8924 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-02 13:03:23 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Sandro Pogutz [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-04 10:01:13 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-02 17:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3561 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/02\/22260642.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x801","hd_22260642_1920.jpg":"1920x1080","k_22260642_1280.jpg":"1280x1280","k_22260642_1024.jpg":"1024x1024","k_22260642_640.jpg":"640x640","k_22260642_480.jpg":"480x480","k_22260642_340.jpg":"340x340","k_22260642_220.jpg":"220x220","o_22260642_1280.jpg":"1280x854","o_22260642_1024.jpg":"1024x683","o_22260642_640.jpg":"640x427","o_22260642_480.jpg":"480x320","o_22260642_340.jpg":"340x226","o_22260642_220.jpg":"220x146","h_22260642_1280.jpg":"1280x854","h_22260642_1024.jpg":"1024x683","h_22260642_640.jpg":"640x427","h_22260642_480.jpg":"480x320","h_22260642_340.jpg":"340x227","h_22260642_220.jpg":"220x147","pp_22260642_1280.jpg":"1006x1280","pp_22260642_1024.jpg":"805x1024","pp_22260642_640.jpg":"503x640","pp_22260642_480.jpg":"377x480","pp_22260642_340.jpg":"267x340","pp_22260642_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7682398 Threads: 1 Questions: 1624732653 Slow queries: 4825945 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111113507 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ukrajinu-brane-i-anarhisti-kontroverzna-skupina-odbija-dakako-ikakvu-zapovjednu-strukturu-a-jedan-od-njih-otkriva-plan-smo-poceli-razvijati-nekoliko-mjeseci-prije-rata-1197792 [printLink] => /vijesti/svijet/ukrajinu-brane-i-anarhisti-kontroverzna-skupina-odbija-dakako-ikakvu-zapovjednu-strukturu-a-jedan-od-njih-otkriva-plan-smo-poceli-razvijati-nekoliko-mjeseci-prije-rata-1197792?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 75963 [name] => anarhisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anarhisti [link] => /tag/anarhisti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679819 [name] => anarhizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-02 21:57:08 [main_article_id] => 0 [alias] => anarhizam [link] => /tag/anarhizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BORCI SVIH BOJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ukrajinu brane i - anarhisti. Kontroverzna skupina odbija, dakako, ikakvu zapovjednu strukturu, a jedan od njih otkriva: Plan smo počeli razvijati nekoliko mjeseci prije rata... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-05-50-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/22260642.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/02/22260642.jpg [title] => ilustracija/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan od definirajućih aspekata rata u Ukrajini je činjenica da se u njemu bore jedinice s različitim ideološkim pokretačkim pogonima. Dosta pozornosti već je posvećeno krajnje desnim postrojbama, kako Teritorijalne obrane, tako i Oružanih snaga Ukrajine, poput pukovnije Azov i Desnog sektora.

S ruske strane također imamo miks ideologija, od neoboljševičkih autoritaraca do neonacista. Nacionalističke frakcije također postoje na obje strane. Pukovnija Kastuś Kalinoŭski, koju čine bjeloruski dobrovoljci, kao i Gruzijska nacionalna legija, obje se primjerice bore na strani Ukrajine.

Sto četrdeset prvi specijalni motorizirani puk ili Kadirovci, čečenska paravojna postrojba, objavio je gomilu sadržaja na društvenim mrežama, posebice tijekom opsade Mariupolja, što je dio internetskog ratovanja između njih i ukrajinske pukovnije Azov, koja je također imala izraženu neonacističku crtu dok nije integrirana u regularnu vojsku, ali službena Rusija ih i danas optužuju za nacizam. Tako su borci Azova još 27. veljače objavili video u kojem umaču puščane metke u svinjsku mast, vrijeđajući svoje muslimanske neprijatelje.

No, samo na ukrajinskoj strani postoje i anarhističke formacije. Jedna od najistaknutijih takvih organizacija uključenih u aktualni rat je Komitet otpora, koordinacijsko tijelo za anarhističke, libertarijanske i antifašističke jedinice unutar Teritorijalne obrane. Mnoge od tih manjih jedinica su otvoreno anarhističke, kao što su RevDia i Crna zastava Ukrajine.

Komitet otpora i pridružene mu borbene jedinice snažno su prisutni na društvenim mrežama od početka rata, objavljujući videozapise i fotografije svojih boraca na vježbama i na mjestima za prikupljanje pomoći.

Dvadesetog svibnja objavili su manifest na četiri stranice u kojem su iznijeli tko su oni, svoja načela, trenutne aktivnosti, kao i aspiracije za veći utjecaj na ukrajinsko društvo te svoj pogled na rat. Iznijeli su i neke ključne zahtjeve od ukrajinske vlade i međunarodne zajednice.

Sama nazočnost anarhista unutar TDF-a izazvala je mnoga pitanja izvan Ukrajine. Jedno od temeljnih je ono kako su uopće organizirani anarhisti koji se bore za Ukrajinu i kolika je njihova približna snaga u ovom trenutku.

Još su češća pitanja kako se anarhisti mogu pridružiti vojsci ikoje države, a da ne proturječe vlastitoj ideologiji. Prisutne su i primjedbe da bi se ”anarhisti mogli naći na istoj strani s fašistima i neonacistima”, što je standardni dio propagandnog repertoara koji je naslonjen na Putinovu tvrdnju o ”denacifikaciji Ukrajine” kao povodu za "specijalnu vojnu operaciju”.

Da bi dobio odgovore na ova pitanja, Militant Wire obratio se jednom od anarhističkih boraca za Ukrajinu koji je predstavljen samo kao ”Ilija”,  koji je član Komiteta otpora i naglašava da govori ”isključivo u svoje ime”.

On je objasnio da je Komitet otpora bio osnovan kao koordinacija anarhista/libertarijanaca spremnih pridružiti se oružanom otporu protiv ”imperijalističke agresije Putinova režima”. Imaju Instagram i Telegram kanal za prezentaciju anarhističkog udjela u otporu, kao i gerilskih aktivnosti u Rusiji i Bjelorusiji.

Ovaj plan počeo se razvijati nekoliko mjeseci prije rata, a mrežni računi anarhista otvoreni su samo nekoliko tjedana prije nego što je zapravo počeo. ”Pripremili smo se za slučaj rata, iako je malo tko od nas, ako je uopće itko, očekivao da će se to zaista dogoditi.” 

Na pitanje kako to da su anarhisti donijeli odluku da se uključe u vojni otpor ruskoj invaziji, Ilija je sa svoje točke gledišta objasnio:

"Uvidjeli smo nužnost da budemo zajedno s društvom Ukrajine u njegovoj borbi protiv neototalitarne agresije. Shvatili smo da se svaka politička zajednica s ambicijom da postane značajan društveni akter treba organizirati i aktivno uključiti u ova događanja. Rat je, kao i revolucija, vrijeme društvene transformacije. Koje će oblike ova transformacija poprimiti, ovisi i o nama i našoj aktivnosti."

Prije pojave Komiteta otpora, objašnjava, nije postojala nikakva njihova vojna formacija, pa niti striktno anarhistička organizacija. Postojala je njihova zajednica, različite grupe i pojedinci koji su bili voljni organizirati se u ovim hitnim okolnostima.

"Imali smo neke osobne veze unutar sustava Teritorijalne obrane, što nam je otvorilo mogućnost da se u njih  uključimo kao zaseban vod od otprilike 50 ljudi. Nemamo nikakvih posebnih uvjeta koji bi nas razlikovali od bilo kojeg drugog pododjela Teritorijalne obrane. Međutim, imamo priličnu slobodu kako se organizirati unutar voda i on je organiziran na prilično demokratski način, iako u skladu sa zahtjevima određene vojne hijerarhije."

Ilija napominje da oni nisu jedini anarhisti uključeni u otpor ruskoj invaziji jer anarhista ima i u ”redovnoj vojsci”, uključujući i one koji se bore na prvoj crti bojišnice. Među organiziranim skupinama su njihovi suborci iz Ekološke platforme, koji su također integrirani u Teritorijalnu obranu. Na pitanje za što se bori Komitet otpora u ovom ratu i što se nadaju postići, Ilija odgovara:

”Mislim da je ono što ujedinjuje sve ljude povezane s Komitetom otpora vizija aktualnog obrambenog rata kao čina narodnog otpora protiv otvoreno imperijalističke intervencije Putinova režima. Zato u tome sudjelujemo i vjerujemo da će poraz okupatorskih snaga svakako biti dobar kako za lokalno društvo, tako i potencijalno za cijeli postsovjetski prostor. Volio bih vidjeti kako je invazija skršena narodnim otporom, a ujedno i da anarhistički pokret iz ove priče izađe što organiziraniji, borbeniji i iskusniji. S puno više političke vizije i razumijevanja kako postići društvene transformacije kojima težimo, kao i više resursa za to.”

Neizostavno je pitanje kako se donose odluke u Komitetu otpora, kao anarhističkoj organizaciji koja po samoj svojoj prirodi ne može imati središnje, odnosno vertikalno vodstvo. Tko, banalno rečeno, "zapovijeda"?

”Kako mi obično kažemo, Komitet otpora se kao koordinacija još konstituira. U antiautoritarnim vodovima postoji 'normalna' vojna hijerarhija sa zapovjednicima odjeljenja i zapovjednikom voda podređenim višim časnicima. Međutim, mi imamo demokratsku slobodu međusobne kritike.

Nametnuli smo i sustav izabranih zamjenika zapovjednika odjeljenja, koji su odgovorni za prenošenje kritike boraca zapovjedništvu voda. Izabrali smo i medijski odbor koji će regulirati naše medijsko djelovanje. Neko vrijeme smo prakticirali seanse kritike i samokritike, koje smo preuzeli iz iskustva revolucionara u Kurdistanu. Sada je to sve u mirovanju jer je naša jedinica u fazi čekanja na nove zadatke i potpuno strukturiranje”, odgovorio je Ilija.

A na pitanje kako su prihvaćeni od civila u područjima njihova djelovanja Ilija uzvraća da su u bliskom kontaktu uglavnom s civilnim strukturama anarhističkog pokreta, te naglašava:

”Bilo je stvarno nevjerojatno kako se od prvog dana rata počela formirati ​​mreža solidarnosti koja povezuje skupine suboraca u različitim ukrajinskim gradovima i u Europi. Organizirali su zaista važnu logističku liniju. Od početka blisko surađujemo s ovim civilnim slobodarskim strukturama. Imamo jako dobre odnose s ljudima u mjestima gdje smo stacionirani. Oni nas uglavnom dočekuju sa simpatijama i podrškom. Međusobno se ispomažemo. Mještani nam puno pomažu s hranom, a mi smo malo pomogli u njihovim poljoprivrednim radovima.”

No, Ilija kaže da kao antiautoritarni vod još nisu bili uključeni u izravne borbe. Međutim, u prvim fazama rata patrolirali su područjem u kojem se posumnjalo na prisutnost neprijateljskih diverzantskih skupina. Pripadnici anarhističke postrojbe također su pomagali postrojbama na prvoj liniji, logistički i u prikupljanju obavještajnih podataka pomoću dronova. Tako su uspješno otkrili jedan od neprijateljskih položaja koji je zatim pogođen ukrajinskom artiljerijom. Pomažu i u evakuaciji civila iz zona borbenih djelovanja. Tom prilikom anarhistički suborci su se našli i na udaru minobacačke vatre.

Ilija napominje da većinu njihova voda čine suborci iz Ukrajine. No, u njemu također ima i Rusa i Bjelorusa, kao i nekih suboraca sa Zapada. ”Postrojba je doista internacionalna, ali uglavnom sastavljena od istočnih Europljana, naravno.”

Na tvrdnju kako izvan Ukrajine vlada stanovita fama o anarhistima koji se u ovom ratu ”bore na istoj strani kao fašisti”, uz pitanje kakav je stav Komiteta otpora o neonacistima unutar snaga Teritorijalne obrane i Oružanih snaga Ukrajine, Ilija decidirano odgovara:

”Počeo bih od jednostavne činjenice da stvarni fašizam u modernoj Ukrajini predstavljaju prije svega Putinovi okupatori i njihov imperijalistički projekt. To bi trebala biti prva meta svake antifašističke snage. Priča o udjelu radikalne desnice u ukrajinskoj vojsci izrazito je pretjerana, uglavnom zbog putinovske propagande. Bilo bi, međutim, neosnovano negirati nazočnost i vidljivost desničara u društvu i vojsci. Vjerujemo da je najbolji način da se danas suočimo s ovom pojavom razvijanje vlastite strukture – organizirane i snažne.”

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ukrajinu-brane-i-anarhisti-kontroverzna-skupina-odbija-dakako-ikakvu-zapovjednu-strukturu-a-jedan-od-njih-otkriva-plan-smo-poceli-razvijati-nekoliko-mjeseci-prije-rata-1197792 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd659cf3d0f62d25b1bb7fc55faec8a8afd64c05 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ukrajinu+brane+i+-+anarhisti.+Kontroverzna+skupina+odbija%2C+dakako%2C+ikakvu+zapovjednu+strukturu%2C+a+jedan+od+njih+otkriva%3A+Plan+smo+po%C4%8Deli+razvijati+nekoliko+mjeseci+prije+rata...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fukrajinu-brane-i-anarhisti-kontroverzna-skupina-odbija-dakako-ikakvu-zapovjednu-strukturu-a-jedan-od-njih-otkriva-plan-smo-poceli-razvijati-nekoliko-mjeseci-prije-rata-1197792 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fukrajinu-brane-i-anarhisti-kontroverzna-skupina-odbija-dakako-ikakvu-zapovjednu-strukturu-a-jedan-od-njih-otkriva-plan-smo-poceli-razvijati-nekoliko-mjeseci-prije-rata-1197792 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BORCI SVIH BOJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBORCI SVIH BOJA

Ukrajinu brane i - anarhisti. Kontroverzna skupina odbija, dakako, ikakvu zapovjednu strukturu, a jedan od njih otkriva: Plan smo počeli razvijati nekoliko mjeseci prije rata...

Piše Sandro Pogutz
2. lipnja 2022. - 19:30

Jedan od definirajućih aspekata rata u Ukrajini je činjenica da se u njemu bore jedinice s različitim ideološkim pokretačkim pogonima. Dosta pozornosti već je posvećeno krajnje desnim postrojbama, kako Teritorijalne obrane, tako i Oružanih snaga Ukrajine, poput pukovnije Azov i Desnog sektora.

S ruske strane također imamo miks ideologija, od neoboljševičkih autoritaraca do neonacista. Nacionalističke frakcije također postoje na obje strane. Pukovnija Kastuś Kalinoŭski, koju čine bjeloruski dobrovoljci, kao i Gruzijska nacionalna legija, obje se primjerice bore na strani Ukrajine.

Sto četrdeset prvi specijalni motorizirani puk ili Kadirovci, čečenska paravojna postrojba, objavio je gomilu sadržaja na društvenim mrežama, posebice tijekom opsade Mariupolja, što je dio interne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:50