StoryEditorOCM
SvijetISTOČNI FRONT

Ukrajinska obrana se povlači pred Rusima, osim u jednom gradu. Brane ga pripadnici elitnog Azova

Piše Vijesti SD
28. travnja 2024. - 15:47

Petnaest milja istočno od grada Limana, mjesecima se vodi očajnička borba na istočnom frontu Ukrajine. Nekoć zelena šuma bora Serebrjanski pretvorena je u spaljene panjeve, koji podsjećaju na slike sa Somme, uništene usred ruskih napada čiji je cilj bio eliminirati ukrajinske položaje.

U strahu da bi linija fronte mogla puknuti prošlog ljeta, ukrajinski zapovjednici rasporedili su pješačku brigadu Azov u taj sektor. Njihov zadatak bio je i jest odbiti ono što je “Maslo”, 29-godišnji stožerni narednik prve bojne postrojbe, opisao kao “konstantne napade, koji svakodnevno traju ponekad i po 24 sata”. Povremeno brigada izvodi opasne pješačke protunapade, piše britanski Guardian.

Slaba vidljivost, možda 30 metara gdje je drvo deblje, te neusklađenost opreme otežava borbu. Maslo je topnički nesklad od pet naprema jedan u korist Rusa opisao kao "manje-više stabilan", iako vjeruje da je bliži brojci od 10 naprema jedan na najintenzivnijim sektorima fronte, kao što je bilo tijekom zimske bitke kod Avdijivke, koja je pala u ruke osvajača u veljači.

Napadi ruskih bespilotnih letjelica također se šire odražavajući uspješan pomak Moskve prema ratnoj ekonomiji. Ali možda najozbiljniji problem s kojim se ukrajinski branitelji suočavaju su ruske klizne bombe, koje avioni Su-34 i Su-35 izbacuju iz zraka s udaljenosti od čak 70 km. Ovo su umjereno precizna oružja koja, ako slučajno padnu na cilj, mogu izazvati pustoš.

Iako ukrajinski vojnici sa prve crte izvješćuju da "10 ili 15 Rusa bude ubijeno za svakog Ukrajinca", neki zapadni analitičari vjeruje da Rusija može održati stopu gubitaka od oko 20 000 do 30 000 mjesečno za otprilike još godinu dana, što je omogućilo moskovskim snagama da napadnu duž cijele bojišnice.

image
Wojciech Grzedzinski/Anadolu Via Afp

Ukrajina, puno manja zemlja, mora pronaći način da mobilizira više mlađih ljudi. Prosječna dob ukrajinske vojske je 43 godine, a to znači da će Ukrajina morati mobilizirati više mladih ljudi. Dok zapadna vojna industrijska proizvodnja dostigne vrhunac krajem godine, kao što predviđa Kijev, mnogo će ukrajinskih života biti izgubljeno. Neki tvrde da bi ratna sreća ostatak 2024. godine mogla za ukrajinsku stranu ovisiti jedino o braniteljima koji pokušavaju iscrpiti ruske agresore barem do 2025. godine.

Prije dva tjedna, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, general pukovnik Oleksandr Sirski, rekao je da se "situacija na istočnoj fronti znatno pogoršala", te da razdoblje suhog toplijeg vremena olakšava nove ruske napade tenkovima i oklopnim vozilima. Ukrajinska vojna obavještajna služba procijenila je da se 20.000 do 25.000 Rusa gomila zapadno od Bahmuta u blizini Časiv Jara, u nadi da će zauzeti uzvisine u središnjem Donbasu, ali što je još značajnije postoje znakovi da se sjeverozapadno od Avdijivke formira ruski mostobran od 5 km.

image

Oleksandr Sirski, vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine

Handout/Afp

Raspon hitnih potreba Ukrajine prepoznat je u opširnosti opreme isporučene u srijedu u paketu od 1 milijarde dolara iz SAD-a, koji uključuje topničke granate, ručne protuzračne rakete Stinger, protutenkovsko oružje Javelin i oklopna vozila Bradley. Dodatni paket od 500 milijuna funti koji je najavila Velika Britanija također uključuje 400 oklopnih vozila. Poseban problem, kažu ukrajinski medicinari, je imati dovoljno zaštićenog transporta da se ranjenici odvezu s bojnog polja.

Visok moral i svježe razmišljanje u boljim postrojbama Ukrajine neće biti dovoljni za pobjedu u ratu za opstanak nacije, a manjkava podrška Zapada u praksi (unatoč optimističnim izjavama političkih vođa) frustrira mnoge ukrajinske vojnike. Tavr Bohdan Krotevič, načelnik stožera Azova, se žali da je Zapad do sada isporučivao samo oružje kako bi proizveo "zastoj koji je možda ugodan za Zapad, iako civili i dalje umiru", napominjući da ih je najmanje osam ubijeno u bombardiranju u i oko grada Dnjepra prošlog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:02