StoryEditor
SvijetODAHNULI I ONI

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pozdravljaju pobjedu Joea Bidena: Radujemo se tijesnoj suradnji s njegovom administracijom

9. studenog 2020. - 14:02
AFP

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je pozdravio napore za jačanjem tog međunarodnog tijela sa sjedištem u Ženevi putem reformi i dodao da se raduje tjesnoj suradnji s administracijom novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je održao govor na godišnjem ministarskom sastanku 194 članice WHO-a u trenutku kada se broj slučajeva zaraze novim koronavirusom u svijetu približio na 50 milijuna, s 1¸2 milijuna umrlih od covida-19.

"Pozdravljamo sve napore za jačanjem ove organizacije, ne radi nas, već za dobrobit ljudi kojima služimo", kazao je šef WHO-a.

Tedros je pozvao međunarodnu zajednicu da ponovo pronađe smisao zajedničke svrhe te je tom prilikom čestitao novoizabranom ameičkom predsjedniku Joeu Bidenu i njegovoj zamjenici Kamali Harris.

"Radujemo se tijesnoj suradnji s tom administracijom", rekao je Tedros.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je WHO da je previše naklonjen Kini u vezi upravljanja pandemijom covida-19, optužba koju Tedros opetovano odbacuije.

Trump je zamrznuo financiranje tog tijela i započeo postupak izlaska iz WHO-a, što bi se trebalo dogoditi sljedećeg lipnja. Biden je poručio da će već prvi dan na predsjedničkoj dužnosti opozvati tu Trumpovu odluku.

"Moramo redefinirati liderstvo i graditi ga na međusobnom povjerenju i odgovornosti kako bismo suzbili pandemiju te se uhvatili u koštac s temeljnim nejednakostima koje su u korijenu brojnih svjetskih problema", poručio je Biden.

Tedros je pak istaknuo da se cjepiva protiv covida-19, koja su u fazi razvoja, moraju pošteno raspodijeliti, kao "globalno javno dobro, a ne privatna roba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 13:09