stdClass Object ( [id] => 1373976 [title] => U Južnoj Koreji zaplovio je brod za prijevoz kontejnera, bez posade i s virtualnim kapetanom! Što će biti s pomorcima? [alias] => u-juznoj-koreji-zaplovio-je-brod-za-prijevoz-kontejnera-bez-posade-i-s-virtualnim-kapetanom-sto-ce-biti-s-pomorcima [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko bi se više mogao sjećati svih detalja, ali u nekom SF filmu, prije dvadesetak godina, gledali smo besposadne svemirske brodove koji s dalekih planeta prenose rudu na Zemlju...

A neki dan je - javile su svjetske agencije - u Republici Koreji zaplovio prvi trgovački brod za prijevoz kontejnera (spremnika) koji bi se svjetskim morima trebao kretati autonomno, samostalno, odnosno bez ukrcane posade! Žive posade...

- Tehnologija je u razvojnoj fazi i nitko još ne može projicirati kada će u potpunosti postati operativna i kada će zamijeniti konvencionalne brodove. To zasad ne bi trebao ni biti predmet rasprave.

---

---

Pitanje je kojom dinamikom će sve ići, ali nedvojbeno je da će tehnologija biti na raspolaganju čovjeku, sve njezine benefite treba iskoristiti kako bi se zaštitili ljudski životi, kako bi se smanjile pogreške, zaštitili brodovi i tereti, unaprijedila industrija. Sve je to vrlo kompleksno i izazovno, područje je razmjerno neistraženo, ali će sigurno promijeniti odnose snaga na pomorskom tržištu - kažu nam izv. prof dr. Rino Bošnjak i doc. dr. Luka Vukić, dvojica stručnjaka sa splitskog Pomorskog fakulteta.

---

image
Afp
---

Prije dvije godine, u toj visokoškolskoj ustanovi, uveden je kolegij autonomnih plovila, čiji je program podijeljen na operativni, legislativni, konstrukcijski i ekonomski dio, a izvodi ih nekoliko nastavnika, uz stalno unapređenje novim znanjima.

Evo kako je zvučala ta nesvakidašnja vijest iz Koreje:

- Brodograditelj "Hyundai Mipo Dockyard" u Ulsanu u Južnoj Koreji svečano je obilježio porinuće i imenovanje broda "Pos Singapore", koji se gradi za domaću brodarsku kompaniju "Pan Ocean". Dug je 172 i širok 27 metara. Kapacitet mu je 1800 TEU. Naručen je 2022. godine, nosivosti 22.000 tona i registriran u Liberiji. Trebao bi biti isporučen krajem mjeseca, poslije čega će započeti opremanje i testiranje autonomnog sustava.

Prvi prelazak oceana prije dvije godine

Prema pisanju portala The Maritime Executive, "Pos Singapore" će testirati ključne tehnologije autonomnog rada kao što su inteligentni navigacijski sustav i sustav automatizacije motora koji se razvijaju u Koreji. Vlada u Seoulu - koja je izdvojila više od 120 milijuna dolara za istraživanje i razvoj tehnologija - ističe da su autonomna plovila ključna inicijativa njihove lanjske napredne strategije razvoja pomorske mobilnosti. Projekt je pokrenut 2020. godine.

Južnokorejsko ministarstvo oceana i ribarstva naglašava da je ovo plovilo prvi veliki prekooceanski brod dizajniran za autonomnu plovidbu treće razine (level 3), po kvalifikacijama Međunarodne pomorske organizacije (IMO), a do kraja godine planiraju i prvu demonstraciju autonomne plovidbe na velikim udaljenostima.

Od faze projektiranja kontejnerskog broda kompanija "Pan Ocean" i brodogradilište "Hyundai Mipo" dovršili su preliminarne pripreme autonomnog navigacijskog sustava, koji će biti instaliran na brodu. Sustav integrira autonomnu navigaciju, digitalni nadzor agencija, komunikaciju i sigurnosnu tehnologiju.

---

image
Afp
---

Korejska industrija već je testirala - donosi specijalizirani portal - niz autonomnih sustava tijekom posljednjih nekoliko godina. Podsjećaju da je "Hyundai" 2022. izveo ono što se naziva prvim svjetskim prekooceanskim putovanjem velikog trgovačkog broda koji koristi tehnologije autonomne navigacije.

Sustav su bili postavili na "Prism Courage", tanker sa 134.000 tone ukapljenog prirodnog plina (LNG), koji je 1. svibnja napustio luku Freeport u Meksičkom zaljevu i otplovio u Južnu Koreju. Putovanje je trajalo 33 dana. Brod je posjedovao autonomiju druge razine (level 2), što znači da samostalno prati pravac kretanja, pozicije drugih brodova, vrijeme i visinu valova. Vrlo je učinkovit i štedi gorivo budući da uvijek koristi idealne putanje te mu nije potrebna posada za navigaciju i upravljanje.

Plinski tanker je preplovio oko 11.000 nautičkih milja, od čega polovicu puta bez posade, izbjegavajući više od 100 brodova i optimizirajući svoje putovanje, kako su se već bili pohvalili Korejci.

Govoreći o posljednjem korejskom postignuću, brodu "Pos Singapore", naši sugovornici s Pomorskog fakulteta u Splitu ističu da će biti besposadan, autonoman, odnosno daljinski upravljan. Radi se o plovilu treće razine autonomije (level 3) po IMO-u:

Još smo u fazi eksperimenta

- Postignuće je vrhunsko, ali još se nalazimo u eksperimentalnoj fazi prikupljanja podataka i ispitivanja, u fazi testiranja koja uključuje operativno iskorištavanje broda, traženje grešaka i ispitivanje ponašanja sustava u stvarnim uvjetima. Taj autonomni sustav bazira se na senzorskoj tehnologiji. Na primjer, senzori okoliša, razmješteni duž broda, u realnom vremenu prate stanje mora i vremena, intenziteta pomorskog prometa na lokaciji broda i pravcu kretanja...

Senzori očitavaju različite parametre i preko digitalne slike šalju informacije nadzornom centru za daljinsko upravljanje (RCC). Drugim riječima, itekako postoji komunikacija između broda i kontrolnog središta kako bi se odgovorilo na sve moguće nepredvidljive situacije na moru.

---

image
Afp
---

- Sustav različitih vrsta digitalnih kamera, poput termalnih ili sličnih, generira digitalnu sliku i automatski je šalje u centar. U slučaju bilo kakvih iznenađenja kontrolu preuzima RCC.

Profesori naglašavaju da Konvencija o međunarodnim pravilima za izbjegavanje sudara na moru (COLREG) predstavlja niz izazova i ograničavajućih faktora kada govorimo o suživotu konvencionalnih, poluautonomnih i potpuno autonomnih brodova. Jedno od važnih pitanja je i pitanje regulatora, odnosno odgovornosti za moguće štete.

- Jedan od najvećih izazova autonomnih plovila bit će primjena Konvencije. Vjerojatno će se neko vrijeme primjenjivati konvencionalna pravila za izbjegavanje sudara, s obzirom na postojeće konstelacije i stanje tehnologije. Meritorne institucije posvećene su tim pitanjima, Odbor za pomorsku sigurnost Međunarodne pomorske organizacije, ali i druge...

Sigurnost u pomorskom prometu svakako je imperativ pa joj se posvećuje posebna pažnja i kroz sustav radara, GNDSS (global navigation satelite system), sustav LIDAR (light detection and ranging; laserski radar), nadzorne centre i slično tomu.

Nastaje i virtualni kapetan

- Zanimljivo je da međunarodne institucije osmišljavaju i modele takozvanog virtualnog kapetana. To je u stvari umjetna inteligencija utemeljena na primjeni međunarodnih pomorskih konvencija. Taj kapetan bi se ponašao kao član posade. Učio bi i na temelju grešaka, odnosno iskustva, a u daljoj budućnosti trebao bi samostalno donositi odluke o upravljanju brodom. Tehnologija koja stoji iza virtualnog kapetana trebala bi povećati njegovu osviještenost u izazovnim i kritičnim situacijama na moru - kažu profesori Bošnjak i Vukić.

---

image
Afp
---

Postojeća pravila za izbjegavanje sudara u okviru međunarodne konvencije trebat će se adaptirati i modificirati, a pojedina će se sigurno mijenjati.

- Brod predstavlja skupu i vrijednu imovinu, za njegovu gradnju treba potrošiti desetke ili stotine milijuna eura. A zaštita tereta je imperativ, teret mora sigurno i na vrijeme doći na odredište. Uvođenjem naprednih, takozvanih monitoring, odnosno nadzornih tehnologija koje će u realnom vremenu prenositi digitalne zapise u udaljeni kontrolni centar, brod će postati ploveća baza podataka.

---

Što će biti u lukama

Kada govorimo o polazišnim i odredišnim točkama brodova, a riječ je o lukama, gdje je pomorski promet vrlo gust i navigacija složenija, treba reći da se razvija načelo disperzije specifičnih lučkih kapaciteta u ruralne centre i obližnja manja mjesta. Naši sugovornici ističu da Norvežani s tim već imaju dobra iskustva. Disperzija lokacija bitna je upravo zbog smanjenja zagušenja i lakše pristupačnosti, odnosno lakšeg manevra brodova.

---

---

Nastaju i nova zvanja

S obzirom na razvoj modernih i informacijskih tehnologija, Europska agencija za pomorsku sigurnost osmislila je i projekt stvaranja novih pomorskih zvanja, posebice onih koja korespondiraju s potrebama centara za daljinsko upravljanje brodovima, navode splitski profesori. Definirana je tako nomenklatura novih zvanja koja je u korelaciji s nadzornim središtem.
 

---

---

Smanjenje posade

Matematika kaže da operativni troškovi konvencionalnog broda čine između 15 i 20 posto ukupnih godišnjih troškova broda, a među njima gotovo polovicu čine troškovi posade. Autonomna plovila smanjit će potrebu za boravkom stručnog kadra na brodovima, a reduciranje posade omogućit će povećanje brodskih teretnih prostora, odnosno kapaciteta. Međutim, to će se ipak kompenzirati povećanim troškovima uvođenja tehnologije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDUĆNOST DANAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => BUDUĆNOST DANAS 2 0 7498 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-19 13:47:28 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-20 15:01:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-20 15:01:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Južnoj Koreji zaplovio je brod za prijevoz kontejnera, bez posade i s virtualnim kapetanom! Što će biti s pomorcima? page_title=U Južnoj Koreji zaplovio je brod za prijevoz kontejnera, bez posade i s virtualnim kapetanom! Što će biti s pomorcima? [metakey] => brod, trgovački brod, Južna Koreja, pomorci [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/19\/25634749.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/25633462.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/25634722.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/25634674.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/19\/25633553.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25634749_1920.jpg":"1920x1080","k_25634749_1280.jpg":"1280x1280","k_25634749_1024.jpg":"1024x1024","k_25634749_640.jpg":"640x640","k_25634749_480.jpg":"480x480","k_25634749_340.jpg":"340x340","k_25634749_220.jpg":"220x220","o_25634749_1280.jpg":"1280x853","o_25634749_1024.jpg":"1024x682","o_25634749_640.jpg":"640x426","o_25634749_480.jpg":"480x320","o_25634749_340.jpg":"340x226","o_25634749_220.jpg":"220x146","h_25634749_1280.jpg":"1280x854","h_25634749_1024.jpg":"1024x683","h_25634749_640.jpg":"640x427","h_25634749_480.jpg":"480x320","h_25634749_340.jpg":"340x227","h_25634749_220.jpg":"220x147","pp_25634749_1280.jpg":"1280x1628","pp_25634749_1024.jpg":"1024x1303","pp_25634749_640.jpg":"640x814","pp_25634749_480.jpg":"480x611","pp_25634749_340.jpg":"340x432","pp_25634749_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25633462_1920.jpg":"1920x1080","k_25633462_1280.jpg":"1280x1280","k_25633462_1024.jpg":"1024x1024","k_25633462_640.jpg":"640x640","k_25633462_480.jpg":"480x480","k_25633462_340.jpg":"340x340","k_25633462_220.jpg":"220x220","o_25633462_1280.jpg":"1280x853","o_25633462_1024.jpg":"1024x682","o_25633462_640.jpg":"640x426","o_25633462_480.jpg":"480x320","o_25633462_340.jpg":"340x226","o_25633462_220.jpg":"220x146","h_25633462_1280.jpg":"1280x854","h_25633462_1024.jpg":"1024x683","h_25633462_640.jpg":"640x427","h_25633462_480.jpg":"480x320","h_25633462_340.jpg":"340x227","h_25633462_220.jpg":"220x147","pp_25633462_1280.jpg":"1280x1628","pp_25633462_1024.jpg":"1024x1303","pp_25633462_640.jpg":"640x814","pp_25633462_480.jpg":"480x611","pp_25633462_340.jpg":"340x432","pp_25633462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25634722_1920.jpg":"1920x1080","k_25634722_1280.jpg":"1280x1280","k_25634722_1024.jpg":"1024x1024","k_25634722_640.jpg":"640x640","k_25634722_480.jpg":"480x480","k_25634722_340.jpg":"340x340","k_25634722_220.jpg":"220x220","o_25634722_1280.jpg":"1280x853","o_25634722_1024.jpg":"1024x682","o_25634722_640.jpg":"640x426","o_25634722_480.jpg":"480x320","o_25634722_340.jpg":"340x226","o_25634722_220.jpg":"220x146","h_25634722_1280.jpg":"1280x854","h_25634722_1024.jpg":"1024x683","h_25634722_640.jpg":"640x427","h_25634722_480.jpg":"480x320","h_25634722_340.jpg":"340x227","h_25634722_220.jpg":"220x147","pp_25634722_1280.jpg":"1280x1628","pp_25634722_1024.jpg":"1024x1303","pp_25634722_640.jpg":"640x814","pp_25634722_480.jpg":"480x611","pp_25634722_340.jpg":"340x432","pp_25634722_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25634674_1920.jpg":"1920x1080","k_25634674_1280.jpg":"1280x1280","k_25634674_1024.jpg":"1024x1024","k_25634674_640.jpg":"640x640","k_25634674_480.jpg":"480x480","k_25634674_340.jpg":"340x340","k_25634674_220.jpg":"220x220","o_25634674_1280.jpg":"1280x853","o_25634674_1024.jpg":"1024x682","o_25634674_640.jpg":"640x426","o_25634674_480.jpg":"480x320","o_25634674_340.jpg":"340x226","o_25634674_220.jpg":"220x146","h_25634674_1280.jpg":"1280x854","h_25634674_1024.jpg":"1024x683","h_25634674_640.jpg":"640x427","h_25634674_480.jpg":"480x320","h_25634674_340.jpg":"340x227","h_25634674_220.jpg":"220x147","pp_25634674_1280.jpg":"1280x1628","pp_25634674_1024.jpg":"1024x1303","pp_25634674_640.jpg":"640x814","pp_25634674_480.jpg":"480x611","pp_25634674_340.jpg":"340x432","pp_25634674_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25633553_1920.jpg":"1920x1080","k_25633553_1280.jpg":"1280x1280","k_25633553_1024.jpg":"1024x1024","k_25633553_640.jpg":"640x640","k_25633553_480.jpg":"480x480","k_25633553_340.jpg":"340x340","k_25633553_220.jpg":"220x220","o_25633553_1280.jpg":"1280x853","o_25633553_1024.jpg":"1024x682","o_25633553_640.jpg":"640x426","o_25633553_480.jpg":"480x320","o_25633553_340.jpg":"340x226","o_25633553_220.jpg":"220x146","h_25633553_1280.jpg":"1280x854","h_25633553_1024.jpg":"1024x683","h_25633553_640.jpg":"640x427","h_25633553_480.jpg":"480x320","h_25633553_340.jpg":"340x227","h_25633553_220.jpg":"220x147","pp_25633553_1280.jpg":"1280x1628","pp_25633553_1024.jpg":"1024x1303","pp_25633553_640.jpg":"640x814","pp_25633553_480.jpg":"480x611","pp_25633553_340.jpg":"340x432","pp_25633553_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38279879 Threads: 4 Questions: 7090283268 Slow queries: 3298540 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608156868 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/u-juznoj-koreji-zaplovio-je-brod-za-prijevoz-kontejnera-bez-posade-i-s-virtualnim-kapetanom-sto-ce-biti-s-pomorcima-1373976 [printLink] => /vijesti/svijet/u-juznoj-koreji-zaplovio-je-brod-za-prijevoz-kontejnera-bez-posade-i-s-virtualnim-kapetanom-sto-ce-biti-s-pomorcima-1373976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304960 [name] => brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brod [link] => /tag/brod ) [1] => stdClass Object ( [id] => 752543 [name] => trgovački brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-20 12:53:38 [main_article_id] => 0 [alias] => trgovacki-brod [link] => /tag/trgovacki-brod ) [2] => stdClass Object ( [id] => 480112 [name] => Južna Koreja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juzna-koreja [link] => /tag/juzna-koreja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 412988 [name] => pomorci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorci [link] => /tag/pomorci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDUĆNOST DANAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Južnoj Koreji zaplovio je brod za prijevoz kontejnera, bez posade i s virtualnim kapetanom! Što će biti s pomorcima? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/25634749.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/25634749.jpg [title] => Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/25633462.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/25634722.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/25634674.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/19/25633553.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tko bi se više mogao sjećati svih detalja, ali u nekom SF filmu, prije dvadesetak godina, gledali smo besposadne svemirske brodove koji s dalekih planeta prenose rudu na Zemlju...

A neki dan je - javile su svjetske agencije - u Republici Koreji zaplovio prvi trgovački brod za prijevoz kontejnera (spremnika) koji bi se svjetskim morima trebao kretati autonomno, samostalno, odnosno bez ukrcane posade! Žive posade...

- Tehnologija je u razvojnoj fazi i nitko još ne može projicirati kada će u potpunosti postati operativna i kada će zamijeniti konvencionalne brodove. To zasad ne bi trebao ni biti predmet rasprave.

---

---

Pitanje je kojom dinamikom će sve ići, ali nedvojbeno je da će tehnologija biti na raspolaganju čovjeku, sve njezine benefite treba iskoristiti kako bi se zaštitili ljudski životi, kako bi se smanjile pogreške, zaštitili brodovi i tereti, unaprijedila industrija. Sve je to vrlo kompleksno i izazovno, područje je razmjerno neistraženo, ali će sigurno promijeniti odnose snaga na pomorskom tržištu - kažu nam izv. prof dr. Rino Bošnjak i doc. dr. Luka Vukić, dvojica stručnjaka sa splitskog Pomorskog fakulteta.

---

image
Afp
---

Prije dvije godine, u toj visokoškolskoj ustanovi, uveden je kolegij autonomnih plovila, čiji je program podijeljen na operativni, legislativni, konstrukcijski i ekonomski dio, a izvodi ih nekoliko nastavnika, uz stalno unapređenje novim znanjima.

Evo kako je zvučala ta nesvakidašnja vijest iz Koreje:

- Brodograditelj "Hyundai Mipo Dockyard" u Ulsanu u Južnoj Koreji svečano je obilježio porinuće i imenovanje broda "Pos Singapore", koji se gradi za domaću brodarsku kompaniju "Pan Ocean". Dug je 172 i širok 27 metara. Kapacitet mu je 1800 TEU. Naručen je 2022. godine, nosivosti 22.000 tona i registriran u Liberiji. Trebao bi biti isporučen krajem mjeseca, poslije čega će započeti opremanje i testiranje autonomnog sustava.

Prvi prelazak oceana prije dvije godine

Prema pisanju portala The Maritime Executive, "Pos Singapore" će testirati ključne tehnologije autonomnog rada kao što su inteligentni navigacijski sustav i sustav automatizacije motora koji se razvijaju u Koreji. Vlada u Seoulu - koja je izdvojila više od 120 milijuna dolara za istraživanje i razvoj tehnologija - ističe da su autonomna plovila ključna inicijativa njihove lanjske napredne strategije razvoja pomorske mobilnosti. Projekt je pokrenut 2020. godine.

Južnokorejsko ministarstvo oceana i ribarstva naglašava da je ovo plovilo prvi veliki prekooceanski brod dizajniran za autonomnu plovidbu treće razine (level 3), po kvalifikacijama Međunarodne pomorske organizacije (IMO), a do kraja godine planiraju i prvu demonstraciju autonomne plovidbe na velikim udaljenostima.

Od faze projektiranja kontejnerskog broda kompanija "Pan Ocean" i brodogradilište "Hyundai Mipo" dovršili su preliminarne pripreme autonomnog navigacijskog sustava, koji će biti instaliran na brodu. Sustav integrira autonomnu navigaciju, digitalni nadzor agencija, komunikaciju i sigurnosnu tehnologiju.

---

image
Afp
---

Korejska industrija već je testirala - donosi specijalizirani portal - niz autonomnih sustava tijekom posljednjih nekoliko godina. Podsjećaju da je "Hyundai" 2022. izveo ono što se naziva prvim svjetskim prekooceanskim putovanjem velikog trgovačkog broda koji koristi tehnologije autonomne navigacije.

Sustav su bili postavili na "Prism Courage", tanker sa 134.000 tone ukapljenog prirodnog plina (LNG), koji je 1. svibnja napustio luku Freeport u Meksičkom zaljevu i otplovio u Južnu Koreju. Putovanje je trajalo 33 dana. Brod je posjedovao autonomiju druge razine (level 2), što znači da samostalno prati pravac kretanja, pozicije drugih brodova, vrijeme i visinu valova. Vrlo je učinkovit i štedi gorivo budući da uvijek koristi idealne putanje te mu nije potrebna posada za navigaciju i upravljanje.

Plinski tanker je preplovio oko 11.000 nautičkih milja, od čega polovicu puta bez posade, izbjegavajući više od 100 brodova i optimizirajući svoje putovanje, kako su se već bili pohvalili Korejci.

Govoreći o posljednjem korejskom postignuću, brodu "Pos Singapore", naši sugovornici s Pomorskog fakulteta u Splitu ističu da će biti besposadan, autonoman, odnosno daljinski upravljan. Radi se o plovilu treće razine autonomije (level 3) po IMO-u:

Još smo u fazi eksperimenta

- Postignuće je vrhunsko, ali još se nalazimo u eksperimentalnoj fazi prikupljanja podataka i ispitivanja, u fazi testiranja koja uključuje operativno iskorištavanje broda, traženje grešaka i ispitivanje ponašanja sustava u stvarnim uvjetima. Taj autonomni sustav bazira se na senzorskoj tehnologiji. Na primjer, senzori okoliša, razmješteni duž broda, u realnom vremenu prate stanje mora i vremena, intenziteta pomorskog prometa na lokaciji broda i pravcu kretanja...

Senzori očitavaju različite parametre i preko digitalne slike šalju informacije nadzornom centru za daljinsko upravljanje (RCC). Drugim riječima, itekako postoji komunikacija između broda i kontrolnog središta kako bi se odgovorilo na sve moguće nepredvidljive situacije na moru.

---

image
Afp
---

- Sustav različitih vrsta digitalnih kamera, poput termalnih ili sličnih, generira digitalnu sliku i automatski je šalje u centar. U slučaju bilo kakvih iznenađenja kontrolu preuzima RCC.

Profesori naglašavaju da Konvencija o međunarodnim pravilima za izbjegavanje sudara na moru (COLREG) predstavlja niz izazova i ograničavajućih faktora kada govorimo o suživotu konvencionalnih, poluautonomnih i potpuno autonomnih brodova. Jedno od važnih pitanja je i pitanje regulatora, odnosno odgovornosti za moguće štete.

- Jedan od najvećih izazova autonomnih plovila bit će primjena Konvencije. Vjerojatno će se neko vrijeme primjenjivati konvencionalna pravila za izbjegavanje sudara, s obzirom na postojeće konstelacije i stanje tehnologije. Meritorne institucije posvećene su tim pitanjima, Odbor za pomorsku sigurnost Međunarodne pomorske organizacije, ali i druge...

Sigurnost u pomorskom prometu svakako je imperativ pa joj se posvećuje posebna pažnja i kroz sustav radara, GNDSS (global navigation satelite system), sustav LIDAR (light detection and ranging; laserski radar), nadzorne centre i slično tomu.

Nastaje i virtualni kapetan

- Zanimljivo je da međunarodne institucije osmišljavaju i modele takozvanog virtualnog kapetana. To je u stvari umjetna inteligencija utemeljena na primjeni međunarodnih pomorskih konvencija. Taj kapetan bi se ponašao kao član posade. Učio bi i na temelju grešaka, odnosno iskustva, a u daljoj budućnosti trebao bi samostalno donositi odluke o upravljanju brodom. Tehnologija koja stoji iza virtualnog kapetana trebala bi povećati njegovu osviještenost u izazovnim i kritičnim situacijama na moru - kažu profesori Bošnjak i Vukić.

---

image
Afp
---

Postojeća pravila za izbjegavanje sudara u okviru međunarodne konvencije trebat će se adaptirati i modificirati, a pojedina će se sigurno mijenjati.

- Brod predstavlja skupu i vrijednu imovinu, za njegovu gradnju treba potrošiti desetke ili stotine milijuna eura. A zaštita tereta je imperativ, teret mora sigurno i na vrijeme doći na odredište. Uvođenjem naprednih, takozvanih monitoring, odnosno nadzornih tehnologija koje će u realnom vremenu prenositi digitalne zapise u udaljeni kontrolni centar, brod će postati ploveća baza podataka.

---

Što će biti u lukama

Kada govorimo o polazišnim i odredišnim točkama brodova, a riječ je o lukama, gdje je pomorski promet vrlo gust i navigacija složenija, treba reći da se razvija načelo disperzije specifičnih lučkih kapaciteta u ruralne centre i obližnja manja mjesta. Naši sugovornici ističu da Norvežani s tim već imaju dobra iskustva. Disperzija lokacija bitna je upravo zbog smanjenja zagušenja i lakše pristupačnosti, odnosno lakšeg manevra brodova.

---

---

Nastaju i nova zvanja

S obzirom na razvoj modernih i informacijskih tehnologija, Europska agencija za pomorsku sigurnost osmislila je i projekt stvaranja novih pomorskih zvanja, posebice onih koja korespondiraju s potrebama centara za daljinsko upravljanje brodovima, navode splitski profesori. Definirana je tako nomenklatura novih zvanja koja je u korelaciji s nadzornim središtem.
 

---

---

Smanjenje posade

Matematika kaže da operativni troškovi konvencionalnog broda čine između 15 i 20 posto ukupnih godišnjih troškova broda, a među njima gotovo polovicu čine troškovi posade. Autonomna plovila smanjit će potrebu za boravkom stručnog kadra na brodovima, a reduciranje posade omogućit će povećanje brodskih teretnih prostora, odnosno kapaciteta. Međutim, to će se ipak kompenzirati povećanim troškovima uvođenja tehnologije.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp
Afp
Afp
Afp
Afp
Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/u-juznoj-koreji-zaplovio-je-brod-za-prijevoz-kontejnera-bez-posade-i-s-virtualnim-kapetanom-sto-ce-biti-s-pomorcima-1373976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aca4e7ad9724e67591f2b85826f568c29b5de0a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Ju%C5%BEnoj+Koreji+zaplovio+je+brod+za+prijevoz+kontejnera%2C+bez+posade+i+s+virtualnim+kapetanom%21+%C5%A0to+%C4%87e+biti+s+pomorcima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-juznoj-koreji-zaplovio-je-brod-za-prijevoz-kontejnera-bez-posade-i-s-virtualnim-kapetanom-sto-ce-biti-s-pomorcima-1373976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fu-juznoj-koreji-zaplovio-je-brod-za-prijevoz-kontejnera-bez-posade-i-s-virtualnim-kapetanom-sto-ce-biti-s-pomorcima-1373976 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BUDUĆNOST DANAS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SvijetBUDUĆNOST DANAS

U Južnoj Koreji zaplovio je brod za prijevoz kontejnera, bez posade i s virtualnim kapetanom! Što će biti s pomorcima?

Piše Damir Tolj
20. ožujka 2024. - 16:01

Tko bi se više mogao sjećati svih detalja, ali u nekom SF filmu, prije dvadesetak godina, gledali smo besposadne svemirske brodove koji s dalekih planeta prenose rudu na Zemlju...

A neki dan je - javile su svjetske agencije - u Republici Koreji zaplovio prvi trgovački brod za prijevoz kontejnera (spremnika) koji bi se svjetskim morima trebao kretati autonomno, samostalno, odnosno bez ukrcane posade! Žive posade...

- Tehnologija je u razvojnoj fazi i nitko još ne može projicirati kada će u potpunosti postati operativna i kada će zamijeniti konvencionalne brodove. To zasad ne bi trebao ni biti predmet rasprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 14:49