stdClass Object ( [id] => 1186076 [title] => ‘Teksas planira smaknuti nevinu ženu‘: majku su osudili su na smrt zbog navodnog ubojstva kćeri, no ključni detalji godinama su skrivani od porote [alias] => teksas-planira-smaknuti-nevinu-zenu-majku-su-osudili-su-na-smrt-zbog-navodnog-ubojstva-kceri-no-kljucni-detalji-godinama-su-skrivani-od-porote [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Država Teksas trebala bi 27. travnja smrtonosnom injekcijom pogubiti 53-godišnju Melissu Lucio​, koja je prije 14 godina osuđena na smrt nakon što je priznala ubojstvo svoje dvogodišnje kćeri ​Mariah​.

Sad su njezini odvjetnici podnijeli zahtjev za pomilovanje. Ukazuju na dokaze koji upućuju na to da je dijete umrlo od ozljeda nastalih nesrećom, a ne ubojstvom. 

Kako navodi Time, iznoseći argumente koji idu u prilog pomilovanju osuđene majke, moguće je da je njezino priznanje bilo lažno budući da je u vrlo ranjivom stanju podvrgnuta petosatnom policijskom ispitivanju, s početkom otprilike dva sata nakon smrti njezina djeteta pa do kasno u noć. Psihički iscrpljujuć proces i prilično nasilan nastup policajaca stvorili su visok rizik od izazivanja lažnog priznanja.

Premda je mnogima zasigurno neshvatljivo zašto bi nevina osoba priznala zločin koji nije počinila, osobito ako se radi o ubojstvu vlastitog djeteta, praksa je pokazala da se i događa. Taj fenomen potrebno je shvatiti na dvije razine - prva se odnosi na lažna priznanja općenito, a druga na konkretan slučaj Melisse Lucio. 

Mučnih pet sati

"Projekt nevinosti" u SAD-u u proteklih tridesetak godina arhivirao je 375 oslobađanja od optužbe na temelju DNK analize, koja je omogućila konačno zatvaranje niza slučajeva iz prošloga stoljeća, uključujući i one kod kojih su optuženici osuđeni na smrt. Na opće iznenađenje, lažna priznanja čine 29% ovih pogrešnih osuda.

Suprotno intuiciji, taj se broj penje na preko 60% u slučajevima ubojstava. A ovo su samo otkriveni slučajevi - pretpostavlja se da je stvarna brojka još veća.

Istraživanje lažnih priznanja ukazuje na osobne i situacijske čimbenike rizika. Neki su pojedinci posebno ranjivi (maloljetnici, odrasli s ograničenim IQ-om ili poviješću problema s mentalnim zdravljem), a određene su taktike ispitivanja posebno uvjerljive (npr. trik s lažnim dokazima, taktike minimiziranja koje podrazumijevaju popustljivost nakon priznanja). Kad se kombiniraju ova dva skupa čimbenika, učinak je poražavajući. Taj je uzorak vidljiv i na primjeru Melisse Lucio.

Sredinom veljače 2007. godine, dvogodišnja Mariah, najmlađa od dvanaestero Melissine djece, pala je niz stepenice dok se obitelj useljavala u novi stan. Dva dana kasnije nazvali su hitnu i javili da je bez svijesti. Djevojčica je umrla. Policija je stigla i navodno na licu mjesta zaključila, ne tražeći liječničku dokumentaciju i ne čekajući obdukciju, da je dijete s modricama ubijeno i da je za to kriva njegova majka. Lucio je tako odvedena u pritvor, gdje su je, pod pretpostavkom krivnje, ispitivala četiri detektiva i jedan teksaški rendžer.

Tijekom mučnih pet sati policijskog rešetanja, Lucio je više od stotinu puta zanijekala da je ozlijedila svoju djevojčicu. Ispitivači su, međutim, bili neumorni. Teško je zamisliti stanje tuge, bespomoćnosti, frustracije ili beznađa u koje bi u takvim trenucima zapala jedna majka.

Lucio je, osim toga, imala vlastite traume. Seksualno je zlostavljanja kao dijete, a kao žena trpjela je obiteljsko nasilje. Imala je problema s mentalnim zdravljem, problema sa zlouporabom supstanci i kognitivna ograničenja koja ljude čine pretjerano popustljivima i sugestibilnima. Povrh toga, u tom je trenutku bila trudna s blizancima i neispavana, jer je ispitivanje trajalo i nakon tri sata ujutro - a nedostatak sna je još jedan poznati faktor rizika u lažnim priznanjima.

Lažna intuicija

Iako Lucio nije imala povijest nasilja, policija nije odustajala od optužbi. Na pitanje zašto je bio toliko uvjeren u njezinu krivnju bez ikakvih dokaza, rendžer je naveo njezino pasivno držanje.

- Netko spuštene glave, kao da su mu ramena pognuta naprijed, a ne gleda u vas, skriva se, skriva istinu - svjedočio je on.

No, policijski je službenik ovu neverbalnu komunikaciju propustio staviti kontekst. Lucio je upravo otkrila da joj je dijete umrlo, optužena je za njegovo ubojstvo, a ovaj istražitelj ne može zamisliti alternativno tumačenje pasivnog ponašanja? Bez obzira na to je li on u konačnici u pravu ili nije, kod njega se pojavio "tunelski vid".

Tijekom godina, stotine socijalnih eksperimenata provedenih u laboratorijima diljem svijeta pokazale su da kontakt očima, držanje i slični znakovi ponašanja imaju malu ili nikakvu dijagnostičku vrijednost. Uvježbana ili ne, policija ne može čitati misli i ne može na osnovi nečijeg ponašanja s gotovo savršenom točnošću razlikovati istinu od obmane. Ali često su sigurni u svoj predosjećaj i upravo to njihovo samopouzdanje puni arhive pogrešnih presuda, piše Time.

Okrutna taktika

Nakon što je gospođa Lucio identificirana kao glavna osumnjičena, suočila se s opasnim procesom ispitivanja, čiji jedan dio neobjašnjivo nije zabilježen. Čim je zakoračila preko praga sumorne prostorije, detektivi su je suočili s optužbom. Koristeći niz taktika osmišljenih kako bi maksimizirali stres kod ispitanika, naginjali su se, unosili joj se u lice i vikali na nju. Rekli su da točno znaju što se dogodilo i pretvarali se da imaju dokaze o njezinoj krivnji. Natjerali su je da pogleda uznemirujuće fotografije Mariahine ozljede.

Zatim su nagovijestili prikrivenu prijetnju ne bude li surađivala: "Neću se iznenaditi ne budete li mogli prisustvovati sprovodu vlastitog djeteta".

Iz repertoara klasičnih tehnika, detektivi su koristili i "meke" taktike minimiziranja, odnosno one koje bi trebale olakšati priznanje. Hineći suosjećanje, čuvar je tako otvorio temu kako je s toliko djece o kojoj mora brinuti gospođa ​Lucio zacijelo iz frustracije napravila "pogrešku". Istraživanja pokazuju da ova ponuda moralnog opravdanja navodi ljude da čuju popustljivost, blagost – kao da je im je dano kakvo obećanje. Ova tema kulminirala je onim što obučeni ispitivači nazivaju "alternativnim pitanjem", konačnim Hobsonovim izborom: je li ovo bila nesreća ili ste vi hladnokrvni ubojica? "Ja sam nevin" nije opcija.

Uhvaćena između kontradiktornih struja prijetnji i obećanja, gospođa Lucio je na kraju nevoljko izgovorila riječi: "Valjda sam to učinila", nakon čega su uslijedila druga nejasna, ali inkriminirajuća priznanja.

Zatim su joj pružili lutku i tražili da je udara, sve jače i jače, kako bi "rekonstruirala događaj". Rendžer joj je pritom pokazao kako da je udari. Ona je podlegla toj naredbi jednako nesigurno kao i zahtjevu za usmenim priznanjem. Dok se taj sastanak zatvara, ona plače i izgovara riječi: "Voljela bih da sam mrtva".

Mišljenje stručnjaka

Gisli H. Gudjonsson, profesor emeritus na King’s Collegeu u Londonu, započeo je svoju karijeru kao policajac, a zatim je postao klinički forenzički psiholog i vodeći stručnjak za sugestibilnost i lažna priznanja. Na zahtjev "Projekta nevinosti", doktor Gudjonsson je pregledao materijal slučaja i bio je užasnut taktikom korištenom da se preokrene poricanja gospođe Lucio kako bi je se dovelo u stanje kapitulacije. U The Independentu je tada napisao da "Texas pogubljuje nevinu ženu".

David Thompson, predsjednik Wicklander-Zulawski & Associates, tvrtke za obuku za intervjue smještene u Chicagu, također je pregledao materijale s ispitivanje i zaključio da su "priznanja gđe. Lucio nepouzdana i imaju mnoga obilježja lažnog priznanja u skladu s prisilom".

Za suce i porotu, ocjenjivanje dokaza o priznanju u najmanju je ruku izazovno. Kad ispitivanje odvede službenike do oružja ili tijela, takav dokaz iz prve ruke potvrđuje priznanje. Gospođa Lucio nije pružila ništa slično.

Šokantno je to što se većina potvrđeno lažnih priznanja potkrepljuje neovisnim svjedočenjima i forenzičkim dokazima koji su kasnije diskreditirani. Kao rezultat forenzičke pristranosti, te su pogreške obično slijedile samo priznanje. U slučaju Lucio, dvojica detektiva koji su iznudili priznanje bila su u sobi s forenzičkim patologom tijekom obdukcije. 

Nedavno je nekoliko porotnika izrazilo sumnju u osudu. Sad se protive njezinom predstojećem smaknuću. U Houston Chronicleu, Johnny Galvan kaže da porota nije bila u potpunosti obaviještena o ispitivanju gospođe Lucio i o njezinim ponovljenim poricanjima.

Prema njegovim riječima, "ideja da moja odluka da oduzmem život drugoj osobi nije bila utemeljena na potpunim i točnim informacijama u poštenom suđenju je užasna".

Pogubljenje žene na temelju iznuđenog i nepotkrijepljenog priznanja, izvučenog pod krajnjom prisilom, žene čija je nevinost doista u pitanju, predstavljalo bi tragičnu presudu neoprostive veličine. Zato ovaj slučaj zahtijeva još jedan pregled, piše Time.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život na kocki [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => život na kocki 0 8384 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-21 10:29:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-04-21 12:22:03 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-04-21 12:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/21\/21734870.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jeff Leach\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Melissa Lucio na molitvi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x721","hd_21734870_1920.jpg":"1920x1080","k_21734870_1280.jpg":"1280x1280","k_21734870_1024.jpg":"1024x1024","k_21734870_640.jpg":"640x640","k_21734870_480.jpg":"480x480","k_21734870_340.jpg":"340x340","k_21734870_220.jpg":"220x220","o_21734870_1280.jpg":"1280x901","o_21734870_1024.jpg":"1024x721","o_21734870_640.jpg":"640x450","o_21734870_480.jpg":"480x337","o_21734870_340.jpg":"340x239","o_21734870_220.jpg":"220x154","h_21734870_1280.jpg":"1280x854","h_21734870_1024.jpg":"1024x683","h_21734870_640.jpg":"640x427","h_21734870_480.jpg":"480x320","h_21734870_340.jpg":"340x227","h_21734870_220.jpg":"220x147","pp_21734870_1280.jpg":"1006x1280","pp_21734870_1024.jpg":"805x1024","pp_21734870_640.jpg":"503x640","pp_21734870_480.jpg":"377x480","pp_21734870_340.jpg":"267x340","pp_21734870_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38713244 Threads: 3 Questions: 7119441268 Slow queries: 3307793 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608912587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/teksas-planira-smaknuti-nevinu-zenu-majku-su-osudili-su-na-smrt-zbog-navodnog-ubojstva-kceri-no-kljucni-detalji-godinama-su-skrivani-od-porote-1186076 [printLink] => /vijesti/svijet/teksas-planira-smaknuti-nevinu-zenu-majku-su-osudili-su-na-smrt-zbog-navodnog-ubojstva-kceri-no-kljucni-detalji-godinama-su-skrivani-od-porote-1186076?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601165 [name] => smrtna kazna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => smrtna-kazna [link] => /tag/smrtna-kazna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 484962 [name] => teksas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => teksas [link] => /tag/teksas ) [2] => stdClass Object ( [id] => 674899 [name] => priznanje ubojstva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:21:08 [main_article_id] => 0 [alias] => priznanje-ubojstva [link] => /tag/priznanje-ubojstva ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635456 [name] => ubojstvo djeteta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-07 12:29:06 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo-djeteta [link] => /tag/ubojstvo-djeteta ) [4] => stdClass Object ( [id] => 674900 [name] => lažno priznanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:21:08 [main_article_id] => 0 [alias] => lazno-priznanje [link] => /tag/lazno-priznanje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 674901 [name] => policijsko ispitivanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-21 14:21:08 [main_article_id] => 0 [alias] => policijsko-ispitivanje [link] => /tag/policijsko-ispitivanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život na kocki [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Teksas planira smaknuti nevinu ženu‘: majku su osudili su na smrt zbog navodnog ubojstva kćeri, no ključni detalji godinama su skrivani od porote [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-13-12-43-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734870.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jeff Leach/AFP [mainImageDesc] =>

Melissa Lucio na molitvi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/21/21734870.jpg [title] => Jeff Leach/AFP

Melissa Lucio na molitvi

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Država Teksas trebala bi 27. travnja smrtonosnom injekcijom pogubiti 53-godišnju Melissu Lucio​, koja je prije 14 godina osuđena na smrt nakon što je priznala ubojstvo svoje dvogodišnje kćeri ​Mariah​.

Sad su njezini odvjetnici podnijeli zahtjev za pomilovanje. Ukazuju na dokaze koji upućuju na to da je dijete umrlo od ozljeda nastalih nesrećom, a ne ubojstvom. 

Kako navodi Time, iznoseći argumente koji idu u prilog pomilovanju osuđene majke, moguće je da je njezino priznanje bilo lažno budući da je u vrlo ranjivom stanju podvrgnuta petosatnom policijskom ispitivanju, s početkom otprilike dva sata nakon smrti njezina djeteta pa do kasno u noć. Psihički iscrpljujuć proces i prilično nasilan nastup policajaca stvorili su visok rizik od izazivanja lažnog priznanja.

Premda je mnogima zasigurno neshvatljivo zašto bi nevina osoba priznala zločin koji nije počinila, osobito ako se radi o ubojstvu vlastitog djeteta, praksa je pokazala da se i događa. Taj fenomen potrebno je shvatiti na dvije razine - prva se odnosi na lažna priznanja općenito, a druga na konkretan slučaj Melisse Lucio. 

Mučnih pet sati

"Projekt nevinosti" u SAD-u u proteklih tridesetak godina arhivirao je 375 oslobađanja od optužbe na temelju DNK analize, koja je omogućila konačno zatvaranje niza slučajeva iz prošloga stoljeća, uključujući i one kod kojih su optuženici osuđeni na smrt. Na opće iznenađenje, lažna priznanja čine 29% ovih pogrešnih osuda.

Suprotno intuiciji, taj se broj penje na preko 60% u slučajevima ubojstava. A ovo su samo otkriveni slučajevi - pretpostavlja se da je stvarna brojka još veća.

Istraživanje lažnih priznanja ukazuje na osobne i situacijske čimbenike rizika. Neki su pojedinci posebno ranjivi (maloljetnici, odrasli s ograničenim IQ-om ili poviješću problema s mentalnim zdravljem), a određene su taktike ispitivanja posebno uvjerljive (npr. trik s lažnim dokazima, taktike minimiziranja koje podrazumijevaju popustljivost nakon priznanja). Kad se kombiniraju ova dva skupa čimbenika, učinak je poražavajući. Taj je uzorak vidljiv i na primjeru Melisse Lucio.

Sredinom veljače 2007. godine, dvogodišnja Mariah, najmlađa od dvanaestero Melissine djece, pala je niz stepenice dok se obitelj useljavala u novi stan. Dva dana kasnije nazvali su hitnu i javili da je bez svijesti. Djevojčica je umrla. Policija je stigla i navodno na licu mjesta zaključila, ne tražeći liječničku dokumentaciju i ne čekajući obdukciju, da je dijete s modricama ubijeno i da je za to kriva njegova majka. Lucio je tako odvedena u pritvor, gdje su je, pod pretpostavkom krivnje, ispitivala četiri detektiva i jedan teksaški rendžer.

Tijekom mučnih pet sati policijskog rešetanja, Lucio je više od stotinu puta zanijekala da je ozlijedila svoju djevojčicu. Ispitivači su, međutim, bili neumorni. Teško je zamisliti stanje tuge, bespomoćnosti, frustracije ili beznađa u koje bi u takvim trenucima zapala jedna majka.

Lucio je, osim toga, imala vlastite traume. Seksualno je zlostavljanja kao dijete, a kao žena trpjela je obiteljsko nasilje. Imala je problema s mentalnim zdravljem, problema sa zlouporabom supstanci i kognitivna ograničenja koja ljude čine pretjerano popustljivima i sugestibilnima. Povrh toga, u tom je trenutku bila trudna s blizancima i neispavana, jer je ispitivanje trajalo i nakon tri sata ujutro - a nedostatak sna je još jedan poznati faktor rizika u lažnim priznanjima.

Lažna intuicija

Iako Lucio nije imala povijest nasilja, policija nije odustajala od optužbi. Na pitanje zašto je bio toliko uvjeren u njezinu krivnju bez ikakvih dokaza, rendžer je naveo njezino pasivno držanje.

- Netko spuštene glave, kao da su mu ramena pognuta naprijed, a ne gleda u vas, skriva se, skriva istinu - svjedočio je on.

No, policijski je službenik ovu neverbalnu komunikaciju propustio staviti kontekst. Lucio je upravo otkrila da joj je dijete umrlo, optužena je za njegovo ubojstvo, a ovaj istražitelj ne može zamisliti alternativno tumačenje pasivnog ponašanja? Bez obzira na to je li on u konačnici u pravu ili nije, kod njega se pojavio "tunelski vid".

Tijekom godina, stotine socijalnih eksperimenata provedenih u laboratorijima diljem svijeta pokazale su da kontakt očima, držanje i slični znakovi ponašanja imaju malu ili nikakvu dijagnostičku vrijednost. Uvježbana ili ne, policija ne može čitati misli i ne može na osnovi nečijeg ponašanja s gotovo savršenom točnošću razlikovati istinu od obmane. Ali često su sigurni u svoj predosjećaj i upravo to njihovo samopouzdanje puni arhive pogrešnih presuda, piše Time.

Okrutna taktika

Nakon što je gospođa Lucio identificirana kao glavna osumnjičena, suočila se s opasnim procesom ispitivanja, čiji jedan dio neobjašnjivo nije zabilježen. Čim je zakoračila preko praga sumorne prostorije, detektivi su je suočili s optužbom. Koristeći niz taktika osmišljenih kako bi maksimizirali stres kod ispitanika, naginjali su se, unosili joj se u lice i vikali na nju. Rekli su da točno znaju što se dogodilo i pretvarali se da imaju dokaze o njezinoj krivnji. Natjerali su je da pogleda uznemirujuće fotografije Mariahine ozljede.

Zatim su nagovijestili prikrivenu prijetnju ne bude li surađivala: "Neću se iznenaditi ne budete li mogli prisustvovati sprovodu vlastitog djeteta".

Iz repertoara klasičnih tehnika, detektivi su koristili i "meke" taktike minimiziranja, odnosno one koje bi trebale olakšati priznanje. Hineći suosjećanje, čuvar je tako otvorio temu kako je s toliko djece o kojoj mora brinuti gospođa ​Lucio zacijelo iz frustracije napravila "pogrešku". Istraživanja pokazuju da ova ponuda moralnog opravdanja navodi ljude da čuju popustljivost, blagost – kao da je im je dano kakvo obećanje. Ova tema kulminirala je onim što obučeni ispitivači nazivaju "alternativnim pitanjem", konačnim Hobsonovim izborom: je li ovo bila nesreća ili ste vi hladnokrvni ubojica? "Ja sam nevin" nije opcija.

Uhvaćena između kontradiktornih struja prijetnji i obećanja, gospođa Lucio je na kraju nevoljko izgovorila riječi: "Valjda sam to učinila", nakon čega su uslijedila druga nejasna, ali inkriminirajuća priznanja.

Zatim su joj pružili lutku i tražili da je udara, sve jače i jače, kako bi "rekonstruirala događaj". Rendžer joj je pritom pokazao kako da je udari. Ona je podlegla toj naredbi jednako nesigurno kao i zahtjevu za usmenim priznanjem. Dok se taj sastanak zatvara, ona plače i izgovara riječi: "Voljela bih da sam mrtva".

Mišljenje stručnjaka

Gisli H. Gudjonsson, profesor emeritus na King’s Collegeu u Londonu, započeo je svoju karijeru kao policajac, a zatim je postao klinički forenzički psiholog i vodeći stručnjak za sugestibilnost i lažna priznanja. Na zahtjev "Projekta nevinosti", doktor Gudjonsson je pregledao materijal slučaja i bio je užasnut taktikom korištenom da se preokrene poricanja gospođe Lucio kako bi je se dovelo u stanje kapitulacije. U The Independentu je tada napisao da "Texas pogubljuje nevinu ženu".

David Thompson, predsjednik Wicklander-Zulawski & Associates, tvrtke za obuku za intervjue smještene u Chicagu, također je pregledao materijale s ispitivanje i zaključio da su "priznanja gđe. Lucio nepouzdana i imaju mnoga obilježja lažnog priznanja u skladu s prisilom".

Za suce i porotu, ocjenjivanje dokaza o priznanju u najmanju je ruku izazovno. Kad ispitivanje odvede službenike do oružja ili tijela, takav dokaz iz prve ruke potvrđuje priznanje. Gospođa Lucio nije pružila ništa slično.

Šokantno je to što se većina potvrđeno lažnih priznanja potkrepljuje neovisnim svjedočenjima i forenzičkim dokazima koji su kasnije diskreditirani. Kao rezultat forenzičke pristranosti, te su pogreške obično slijedile samo priznanje. U slučaju Lucio, dvojica detektiva koji su iznudili priznanje bila su u sobi s forenzičkim patologom tijekom obdukcije. 

Nedavno je nekoliko porotnika izrazilo sumnju u osudu. Sad se protive njezinom predstojećem smaknuću. U Houston Chronicleu, Johnny Galvan kaže da porota nije bila u potpunosti obaviještena o ispitivanju gospođe Lucio i o njezinim ponovljenim poricanjima.

Prema njegovim riječima, "ideja da moja odluka da oduzmem život drugoj osobi nije bila utemeljena na potpunim i točnim informacijama u poštenom suđenju je užasna".

Pogubljenje žene na temelju iznuđenog i nepotkrijepljenog priznanja, izvučenog pod krajnjom prisilom, žene čija je nevinost doista u pitanju, predstavljalo bi tragičnu presudu neoprostive veličine. Zato ovaj slučaj zahtijeva još jedan pregled, piše Time.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jeff Leach/AFP
Jeff Leach/AFP

Melissa Lucio na molitvi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/teksas-planira-smaknuti-nevinu-zenu-majku-su-osudili-su-na-smrt-zbog-navodnog-ubojstva-kceri-no-kljucni-detalji-godinama-su-skrivani-od-porote-1186076 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5650687efb3c14b0f9b5814d7ccc50b3389c7bc1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Teksas+planira+smaknuti+nevinu+%C5%BEenu%E2%80%98%3A+majku+su+osudili+su+na+smrt+zbog+navodnog+ubojstva+k%C4%87eri%2C+no+klju%C4%8Dni+detalji+godinama+su+skrivani+od+porote&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fteksas-planira-smaknuti-nevinu-zenu-majku-su-osudili-su-na-smrt-zbog-navodnog-ubojstva-kceri-no-kljucni-detalji-godinama-su-skrivani-od-porote-1186076 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fteksas-planira-smaknuti-nevinu-zenu-majku-su-osudili-su-na-smrt-zbog-navodnog-ubojstva-kceri-no-kljucni-detalji-godinama-su-skrivani-od-porote-1186076 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => život na kocki [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetživot na kocki

‘Teksas planira smaknuti nevinu ženu‘: majku su osudili su na smrt zbog navodnog ubojstva kćeri, no ključni detalji godinama su skrivani od porote

Piše PSD
21. travnja 2022. - 14:20

Država Teksas trebala bi 27. travnja smrtonosnom injekcijom pogubiti 53-godišnju Melissu Lucio​, koja je prije 14 godina osuđena na smrt nakon što je priznala ubojstvo svoje dvogodišnje kćeri ​Mariah​.

Sad su njezini odvjetnici podnijeli zahtjev za pomilovanje. Ukazuju na dokaze koji upućuju na to da je dijete umrlo od ozljeda nastalih nesrećom, a ne ubojstvom. 

Kako navodi Time, iznoseći argumente koji idu u prilog pomilovanju osuđene majke, moguće je da je njezino priznanje bilo lažno budući da je u vrlo ranjivom stanju podvrgnuta petosatnom policijskom ispitivanju, s početkom otprilike dva sata nakon smrti njezina djeteta pa do kasno u noć. Psihički iscrpljujuć proces i prilično nasilan nastup policajaca stvorili su visok rizik od izazivanja lažnog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:12