StoryEditorOCM
Svijetveliki skandal

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ispričala se zbog krađe podataka: Ne smije se ponoviti!; na udaru i premijerka Meloni

Piše hina
14. listopada 2024. - 13:53
BRUSSELS - Prime Minister of Italy Giorgia Meloni at the round table during the informal EU summit. During the meeting, discussions will include the results of the European elections and the filling of top positions. ANP JONAS ROOSENS netherlands out - belgium out (Photo by JONAS ROOSENS/ANP MAG/ANP via AFP)Jonas Roosens/Anp Via Afp

Talijanska banka Intesa Sanpaolo ispričala se u nedjelju zbog sigurnosnog propusta i kompromitiranih podataka skupine klijenata, uključujući i premijerku Giorgiju Meloni.

Prošli četvrtak novine Domani izvijestile su da je zaposlenik Intese dobio otkaz nakon što je otkriveno da je ‘špijunirao‘ bankovne račune tisuća klijenata, uključujući i onaj premijerke Meloni.

U nedjelju Intesa je potvrdila da su podaci kompromitirani.

"Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposlenik naše banke teško je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, valjanog opravdanja". stoji u priopćenju banke.

"Obavijestili smo Agenciju za zaštitu podataka, otpustili nelojalnog djelatnika i podnijeli prijavu kao oštećena strana. Iznimno nam je žao što se to dogodilo i ispričavamo se. Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti", naglasila je u priopćenju vlasnica Privredne banke Zagreb.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da će pravosudni sustav istražiti što se dogodilo i što možda stoji iza kompromitacije podataka.

"Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposlenici koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih – kome? To je odgovor koji čekamo, vjerojatno se iza toga kriju određeni interesi", rekla je talijanska premijerka u razgovoru za TG5.

U subotusu  izvori u Intesi rekli da banka planira angažirati umirovljenog visokog dužnosnika financijske policije Antonija De Vitu i povjeriti mu posao nadzora kibernetičke sigurnosti.

 

image

The logo of the Intesa Sanpaolo Bank is pictured on the Palazzo Turinetti, in Turin on May 16, 2022. (Photo by MARCO BERTORELLO/AFP)

Marco Bertorello/Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 13:55