StoryEditor
Svijetborba s virusom

Svjetska zdravstvena organizacija: broj novozaraženih u svijetu se udvostručio, ‘ugrožena‘ i dosadašnja rekordna stopa zaraze

Piše Hina
16. travnja 2021. - 12:23

Broj novih slučajeva koronavirusa tjedno gotovo se udvostručio u svijetu u protekla dva mjeseca i približava se dosad najvećoj stopi zaraze u pandemiji, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak.

"Slučajevi (zaraze) i smrtni slučajevi povećavaju se zabrinjavajućim stopama", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu s naglaskom na Papuu Novu Gvineju (PNG) i zapadnu pacifičku regiju. 

Šef WHO-a rekao je da vrlo zabrinut za PNG i da je ključno da zemlja primi što je moguće više cjepiva protiv covida-19. 

PNG je potvrdio više od 9300 zaraza i 82 umrlih. "Iako su ove brojke i dalje manje nego u drugim zemljama, porast je nagli i WHO je zabrinut zbog moguće puno veće epidemije", rekao je Tedros. 

Ministar zdravstva te zemlje, Jelta Wong, rekao je da je izazovno uvjeriti ljude da nose maske i ukloniti nevjericu u samu bolest što bi moglo zakomplicirati uvođenje cijepljenja. 

Dužnosnici WHO-a naveli su da su tri tima hitne medicinske pomoći pristigla u PNG ovaj tjedan iz Australije, Sjedinjenih Država i Njemačke. 

"Situacija je trenutačno iznimno izazovna", rekao je o PNG-u Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za zapadni Pacifik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 23:27