stdClass Object ( [id] => 1322962 [title] => Što se Washingtonu snilo...; Američki plan da okrene Indiju protiv Kine razbija se o sve tvrđi zid BRICS-a [alias] => sto-se-washingtonu-snilo-americki-plan-da-okrene-indiju-protiv-kine-razbija-se-o-sve-tvrdi-zid-brics-a [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako Kina napadne Tajvan, a Amerika skoči u njegovu obranu, Indija bi mogla stati uz Ameriku - sugerira nekidan američki Bloomberg. Malo je reći da je to smiona teza. Ali nije nemoguća.

Jer nakon nedavnog 15. samita BRICS-a u Johannesburgu, na kojem je uz pet starih članica (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) primljeno šest novih država (Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE), postalo je očito da se svjetski poredak definitivno mijenja u korist ovog saveza regionalnih sila Istoka i Globalnog juga, odnosno da Zapad gubi stoljetni globalni primat.

I zato je za zapadne stratege nužno naći neku pukotinu koja bi oslabila BRICS.

A najveća potencijalna pukotina je baš ona između Kine i Indije. Dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta zbog neriješenih su sporova oko himalajskih granica čak 1962. i zaratile – uz po tisuću mrtvih na obje strane - da bi posljednji oružani sukob na spornoj granici izbio prije tri godine, u lipnju 2020., uz dvoznamenkasti broj žrtava.

K tome, premda Indija i Kina dijele članstvo ne samo u BRICS-u, nego i u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), Indija je istodobno članica otvoreno protukineskog saveza Quad - uz SAD, Australiju i Japan – čija je misija obuzdati rastući utjecaj Kine na Pacifiku.

Ta naizgled fluidna geopolitička orijentacija Indije posljedica je dvaju faktora. Prvo, Indija je jedna od osnivačica Pokreta nesvrstanih – uz Jugoslaviju i Egipat – te je nesvrstanost do danas ostala važna komponenta indijske vanjske politike. A jedan od modaliteta nesvrstanosti može biti i "višestruko svrstavanje", što Indija upravo i prakticira.

I drugo, Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, važne i snažne da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isključivo vlastitim interesima.

---

image

Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Narendra Modi i Sergej Lavrov tijekom BRICS Summita

Gianluigi Guercia/Afp
---

Pritisak iz SAD-a

Baš zahvaljujući kombinaciji ovih dvaju faktora, indijski premijer Narendra Modi može ono što ne može nijedan drugi državnik na svijetu – razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijajući osuditi Rusiju i uvesti joj sankcije, nego naprotiv, kupujući od Rusije najveće količine nafte u povijesti, čime praktično destruira te iste zapadne sankcije. To ne može ni Erdogan.

Drugim riječima, čak i ako se prognoze Bloomberga ostvare i Indija zaista u kinesko-američkom ratu oko Tajvana stane uz Ameriku, to neće biti zato što je prisiljena ili ucijenjena od Ujka Sama, nego zato što je to sama odlučila, procijenivši da je riječ o njezinu strateškom interesu.

No, da najprije vidimo što je američki list točno napisao.

U članku pod naslovom "Indijska vojska proučava sve opcije za kinesko-tajvanski rat", objavljenom prošlog tjedna, Bloomberg se poziva na "dva viša indijska dužnosnika, koji su tražili da ne budu imenovani", prema kojima indijska vojska već neko vrijeme razrađuje sve potencijalne scenarije za slučaj kineske invazije na Tajvan.

Konkretno, navodi se da je "prije otprilike šest tjedana" načelnik indijskog ministarstva obrane, general Anil Chauhan — vrhovni indijski vojni zapovjednik — naručio studiju "za ispitivanje šireg utjecaja bilo kakvog rata oko Tajvana" koji također uključuje SAD i njegove saveznike, te "akcije koje bi Indija mogla poduzeti kao odgovor".

Bloombergovi izvori pritom priznaju da je indijska vojska studiju naručila "nakon diskretnih upita iz SAD-a o tome kako bi nacija mogla doprinijeti u slučaju rata", odnosno "nakon što je SAD pokrenuo to pitanje na nekoliko različitih foruma".

---

image

Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, važne i snažne da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isključivo vlastitim interesima

Marco Longari/Afp
---

Logistički centar za antikinesku koaliciju

Rečena studija bi procijenila različite ratne scenarije i ponudila opcije za Indiju u slučaju da izbije sukob oko Tajvana, a te bi opcije bile dostupne indijskom premijeru Narendri Modiju i drugim čelnicima zemlje da donesu konačnu odluku o eventualnoj akciji.

Prema Bloombergovim izvorima, neki indijski vojni zapovjednici vjeruju da bi oštre izjave osude Kine i podrške Tajvanu mogle biti "dovoljan odgovor" u slučaju da rat bude kratak, ali smatraju da takva reakcija neće biti dovoljna ako se sukob odulji, poput ruske agresije na Ukrajinu.

Jedna od opcija koje se razmatraju u slučaju prolongiranog rata jest i pretvaranje Indije u logistički centar za SAD i saveznike. U tom scenariju Indija bi pružala usluge popravka i održavanja savezničkih ratnih brodova i zrakoplova, a indijska vlada također bi mogla pomoći u opskrbi antikineske vojne koalicije hranom, gorivom i medicinskom opremom.

Spominje se čak i "ekstremniji scenarij", u kojem bi se "procijenio potencijal Indije da se izravno uključi duž njihove sjeverne granice, otvarajući novo ratište za Kinu".

Kako vidimo, iz ovih izjava neimenovanih indijskih dužnosnika moglo bi se zaključiti da bi Indija vrlo lako mogla zaboraviti na zajedničko članstvo s Kinom u BRICS-u i pridružiti se kineskim protivnicima.

Pristaše teze o napetim indijsko-kineskim odnosima ukazuju i na prošlotjedni samit G20 u New Delhiju i upadljivi izostanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga s tog samita. Xijev nedolazak u New Delhi, prema ovim analitičarima, predstavlja negativnu poruku indijskom premijeru Modiju.

Međutim, temeljnije analize ukazuju da svojim odsustvom sa skupa G20 kineski vođa nije poslao poruku Modiju, nego predsjedniku SAD-a Joe Bidenu.

Ta poruka otprilike glasi ovako: Kina više nije zainteresirana za sudjelovanje u organizacijama kojima dominira Amerika, već će se u budućnosti više orijentirati na nove organizacije multipolarnog svijeta koje nisu temeljene na nečijoj hegemoniji."

---

image

Kome je Xi Jinping poslao poruku svojim nedolaskom u New Delhi - Modiju ili Bidenu?

Alet Pretorius/Afp
---

Britanske granice

Ta kineska poruka Americi, dakako, ne znači da su kinesko-indijski odnosi idilični i da se ne mogu pretvoriti u povod za oružani konflikt. Prije svega, tu je osjetljivo pitanje himalajskih granica.

Korijen tih graničnih sukoba između dva azijska diva leži u faktu da je veliki dio njihove 4000 kilometara duge granice, osobito na području Tibeta, ostavilo nekadašnje Britansko Carstvo još 1914. godine, kad je ta linija činila granicu između Indije i Tibeta. Kako je Kina 1959. anektirala Tibet, došlo je do niza sporova, jer Kina ne priznaje "britanske granice".

Zbog tog pograničnog spora je 1962. izbio kinesko-indijski rat, a zbog istog razloga je i prije tri godine došlo do oružanog sukoba, u kojem je poginulo 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Jasno je da su se nakon tog potonjeg sukoba odnosi dvaju susjeda pogoršali.

No taj je sukob doveo do uspostavljanja redovitih sastanaka najviših zapovjednika kineske i indijske vojske (dosad ih je održano devetnaest, a posljednji prošlog mjeseca), kao zaloga da se takvi oružani incidenti više neće ponavljati. Uz to, obje strane sklopile su dogovor da ne spominju previše taj sukob, kako se odnosi ne bi dodatno opterećivali.

Partneri, a ne suparnici

Vremenom su počele stizati i javne pomirljive poruke. Tako je u ožujku prošle godine kineski šef diplomacije Wang Yi na godišnjem brifingu za novinare u Pekingu ustvrdio da bi Kina i Indija "jedna drugoj trebale pomagati u postizanju ciljeva", umjesto da "jedna drugoj crpe energiju".

---

image

‘Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici ‘, poručio je lani kineski šef diplomacije Wang Yi

-/Afp
---

- Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici - poručio je tada Wang, ustvrdivši da su veze s Indijom zadnjih godina "naišle na neke zastoje", odnosno da su "neke snage" pokušale stvoriti sukob i podjelu između Kine i Indije.

Pritom je, dakako, aludirao na Ameriku. Krajem iste godine u izvještaju Pentagona potvrđeno je kako je Kina upozorila SAD "da se ne upliće u njene odnose s Indijom".

Konačno, prije mjesec dana, 15. kolovoza, nakon 19. runde sastanka kineskih i indijskih vojnih zapovjednika, objavljeno je zajedničko priopćenje u kojem se ističe kako su se obje zemlje složile da će "održavati mir i spokoj" na terenu u pograničnim područjima.

Kako je izvijestio Reuters, dvije zemlje također su se složile riješiti preostala pitanja na "ekspeditivan način" i održati zamah dijaloga i pregovora "vojnim i diplomatskim kanalima".

To zajedničko priopćenje nije slučajno objavljeno baš uoči 15. samita BRICS-a, koji se od 22. do 24. kolovoza održao u Južnoj Africi. Bila je to jasna poruka Zapadu da ne računa previše na kinesko-indijsku pukotinu, odnosno da je BRICS-ov zid dovoljno čvrst i da postaje sve čvršći.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ništa od ‘pukotine‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ništa od ‘pukotine‘ 2 0 8215 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 07:53:52 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-15 11:44:00 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2023-09-15 11:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što se Washingtonu snilo...; Američki plan da okrene Indiju protiv Kine razbija se o sve tvrđi zid BRICS-a [metakey] => Indija, Kina, SAD, BRICS, Narendra Modi, Xi Jinping, Joe Biden [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25596284.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25338001.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25489374.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25495010.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25489141.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Evan Vucci\/Afp","-\/Afp","Gianluigi Guercia\/Afp","Marco Longari\/Afp","Alet Pretorius\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Narendra Modi mo\u017ee ono \u0161to ne mo\u017ee nijedan drugi dr\u017eavnik na svijetu \u2013 razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijaju\u0107i osuditi Rusiju<\/p>","

\u2018Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici \u2018, poru\u010dio je lani kineski \u0161ef diplomacije Wang Yi<\/p>","

Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping,\u00a0Cyril Ramaphosa, Narendra Modi i Sergej\u00a0Lavrov tijekom BRICS Summita<\/p>","

Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, va\u017ene i sna\u017ene da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isklju\u010divo vlastitim interesima<\/p>","

Kome je\u00a0Xi Jinping poslao poruku svojim nedolaskom u New Delhi - Modiju ili Bidenu?<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25596284_1920.jpg":"1920x1080","k_25596284_1280.jpg":"1280x1280","k_25596284_1024.jpg":"1024x1024","k_25596284_640.jpg":"640x640","k_25596284_480.jpg":"480x480","k_25596284_340.jpg":"340x340","k_25596284_220.jpg":"220x220","o_25596284_1280.jpg":"1280x853","o_25596284_1024.jpg":"1024x682","o_25596284_640.jpg":"640x426","o_25596284_480.jpg":"480x320","o_25596284_340.jpg":"340x226","o_25596284_220.jpg":"220x146","h_25596284_1280.jpg":"1280x854","h_25596284_1024.jpg":"1024x683","h_25596284_640.jpg":"640x427","h_25596284_480.jpg":"480x320","h_25596284_340.jpg":"340x227","h_25596284_220.jpg":"220x147","pp_25596284_1280.jpg":"1280x1628","pp_25596284_1024.jpg":"1024x1303","pp_25596284_640.jpg":"640x814","pp_25596284_480.jpg":"480x611","pp_25596284_340.jpg":"340x432","pp_25596284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1349","hd_25338001_1920.jpg":"1920x1080","k_25338001_1280.jpg":"1280x1280","k_25338001_1024.jpg":"1024x1024","k_25338001_640.jpg":"640x640","k_25338001_480.jpg":"480x480","k_25338001_340.jpg":"340x340","k_25338001_220.jpg":"220x220","o_25338001_1280.jpg":"1280x899","o_25338001_1024.jpg":"1024x719","o_25338001_640.jpg":"640x449","o_25338001_480.jpg":"480x337","o_25338001_340.jpg":"340x238","o_25338001_220.jpg":"220x154","h_25338001_1280.jpg":"1280x854","h_25338001_1024.jpg":"1024x683","h_25338001_640.jpg":"640x427","h_25338001_480.jpg":"480x320","h_25338001_340.jpg":"340x227","h_25338001_220.jpg":"220x147","pp_25338001_1280.jpg":"1280x1628","pp_25338001_1024.jpg":"1024x1303","pp_25338001_640.jpg":"640x814","pp_25338001_480.jpg":"480x611","pp_25338001_340.jpg":"340x432","pp_25338001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25489374_1920.jpg":"1920x1080","k_25489374_1280.jpg":"1280x1280","k_25489374_1024.jpg":"1024x1024","k_25489374_640.jpg":"640x640","k_25489374_480.jpg":"480x480","k_25489374_340.jpg":"340x340","k_25489374_220.jpg":"220x220","o_25489374_1280.jpg":"1280x853","o_25489374_1024.jpg":"1024x682","o_25489374_640.jpg":"640x426","o_25489374_480.jpg":"480x320","o_25489374_340.jpg":"340x226","o_25489374_220.jpg":"220x146","h_25489374_1280.jpg":"1280x854","h_25489374_1024.jpg":"1024x683","h_25489374_640.jpg":"640x427","h_25489374_480.jpg":"480x320","h_25489374_340.jpg":"340x227","h_25489374_220.jpg":"220x147","pp_25489374_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489374_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489374_640.jpg":"640x814","pp_25489374_480.jpg":"480x611","pp_25489374_340.jpg":"340x432","pp_25489374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25495010_1920.jpg":"1920x1080","k_25495010_1280.jpg":"1280x1280","k_25495010_1024.jpg":"1024x1024","k_25495010_640.jpg":"640x640","k_25495010_480.jpg":"480x480","k_25495010_340.jpg":"340x340","k_25495010_220.jpg":"220x220","o_25495010_1280.jpg":"1280x853","o_25495010_1024.jpg":"1024x682","o_25495010_640.jpg":"640x426","o_25495010_480.jpg":"480x320","o_25495010_340.jpg":"340x226","o_25495010_220.jpg":"220x146","h_25495010_1280.jpg":"1280x854","h_25495010_1024.jpg":"1024x683","h_25495010_640.jpg":"640x427","h_25495010_480.jpg":"480x320","h_25495010_340.jpg":"340x227","h_25495010_220.jpg":"220x147","pp_25495010_1280.jpg":"1280x1628","pp_25495010_1024.jpg":"1024x1303","pp_25495010_640.jpg":"640x814","pp_25495010_480.jpg":"480x611","pp_25495010_340.jpg":"340x432","pp_25495010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25489141_1920.jpg":"1920x1080","k_25489141_1280.jpg":"1280x1280","k_25489141_1024.jpg":"1024x1024","k_25489141_640.jpg":"640x640","k_25489141_480.jpg":"480x480","k_25489141_340.jpg":"340x340","k_25489141_220.jpg":"220x220","o_25489141_1280.jpg":"1280x853","o_25489141_1024.jpg":"1024x682","o_25489141_640.jpg":"640x426","o_25489141_480.jpg":"480x320","o_25489141_340.jpg":"340x226","o_25489141_220.jpg":"220x146","h_25489141_1280.jpg":"1280x854","h_25489141_1024.jpg":"1024x683","h_25489141_640.jpg":"640x427","h_25489141_480.jpg":"480x320","h_25489141_340.jpg":"340x227","h_25489141_220.jpg":"220x147","pp_25489141_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489141_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489141_640.jpg":"640x814","pp_25489141_480.jpg":"480x611","pp_25489141_340.jpg":"340x432","pp_25489141_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38101626 Threads: 8 Questions: 7080152714 Slow queries: 3296566 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607900809 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-se-washingtonu-snilo-americki-plan-da-okrene-indiju-protiv-kine-razbija-se-o-sve-tvrdi-zid-brics-a-1322962 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-se-washingtonu-snilo-americki-plan-da-okrene-indiju-protiv-kine-razbija-se-o-sve-tvrdi-zid-brics-a-1322962?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365581 [name] => Indija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => indija [link] => /tag/indija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667502 [name] => BRICS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 18:35:07 [main_article_id] => 0 [alias] => brics [link] => /tag/brics ) [4] => stdClass Object ( [id] => 632224 [name] => Narendra Modi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-01 20:49:18 [main_article_id] => 0 [alias] => narendra-modi [link] => /tag/narendra-modi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 610709 [name] => Xi Jinping [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-17 22:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => xi-jinping [link] => /tag/xi-jinping ) [6] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ništa od ‘pukotine‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se Washingtonu snilo...; Američki plan da okrene Indiju protiv Kine razbija se o sve tvrđi zid BRICS-a [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25596284.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Evan Vucci/Afp [mainImageDesc] =>

Narendra Modi može ono što ne može nijedan drugi državnik na svijetu – razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijajući osuditi Rusiju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25596284.jpg [title] => Evan Vucci/Afp

Narendra Modi može ono što ne može nijedan drugi državnik na svijetu – razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijajući osuditi Rusiju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25338001.jpg [title] => -/Afp

‘Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici ‘, poručio je lani kineski šef diplomacije Wang Yi

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25489374.jpg [title] => Gianluigi Guercia/Afp

Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Narendra Modi i Sergej Lavrov tijekom BRICS Summita

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25495010.jpg [title] => Marco Longari/Afp

Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, važne i snažne da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isključivo vlastitim interesima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25489141.jpg [title] => Alet Pretorius/Afp

Kome je Xi Jinping poslao poruku svojim nedolaskom u New Delhi - Modiju ili Bidenu?

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ako Kina napadne Tajvan, a Amerika skoči u njegovu obranu, Indija bi mogla stati uz Ameriku - sugerira nekidan američki Bloomberg. Malo je reći da je to smiona teza. Ali nije nemoguća.

Jer nakon nedavnog 15. samita BRICS-a u Johannesburgu, na kojem je uz pet starih članica (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) primljeno šest novih država (Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE), postalo je očito da se svjetski poredak definitivno mijenja u korist ovog saveza regionalnih sila Istoka i Globalnog juga, odnosno da Zapad gubi stoljetni globalni primat.

I zato je za zapadne stratege nužno naći neku pukotinu koja bi oslabila BRICS.

A najveća potencijalna pukotina je baš ona između Kine i Indije. Dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta zbog neriješenih su sporova oko himalajskih granica čak 1962. i zaratile – uz po tisuću mrtvih na obje strane - da bi posljednji oružani sukob na spornoj granici izbio prije tri godine, u lipnju 2020., uz dvoznamenkasti broj žrtava.

K tome, premda Indija i Kina dijele članstvo ne samo u BRICS-u, nego i u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), Indija je istodobno članica otvoreno protukineskog saveza Quad - uz SAD, Australiju i Japan – čija je misija obuzdati rastući utjecaj Kine na Pacifiku.

Ta naizgled fluidna geopolitička orijentacija Indije posljedica je dvaju faktora. Prvo, Indija je jedna od osnivačica Pokreta nesvrstanih – uz Jugoslaviju i Egipat – te je nesvrstanost do danas ostala važna komponenta indijske vanjske politike. A jedan od modaliteta nesvrstanosti može biti i "višestruko svrstavanje", što Indija upravo i prakticira.

I drugo, Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, važne i snažne da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isključivo vlastitim interesima.

---

image

Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Narendra Modi i Sergej Lavrov tijekom BRICS Summita

Gianluigi Guercia/Afp
---

Pritisak iz SAD-a

Baš zahvaljujući kombinaciji ovih dvaju faktora, indijski premijer Narendra Modi može ono što ne može nijedan drugi državnik na svijetu – razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijajući osuditi Rusiju i uvesti joj sankcije, nego naprotiv, kupujući od Rusije najveće količine nafte u povijesti, čime praktično destruira te iste zapadne sankcije. To ne može ni Erdogan.

Drugim riječima, čak i ako se prognoze Bloomberga ostvare i Indija zaista u kinesko-američkom ratu oko Tajvana stane uz Ameriku, to neće biti zato što je prisiljena ili ucijenjena od Ujka Sama, nego zato što je to sama odlučila, procijenivši da je riječ o njezinu strateškom interesu.

No, da najprije vidimo što je američki list točno napisao.

U članku pod naslovom "Indijska vojska proučava sve opcije za kinesko-tajvanski rat", objavljenom prošlog tjedna, Bloomberg se poziva na "dva viša indijska dužnosnika, koji su tražili da ne budu imenovani", prema kojima indijska vojska već neko vrijeme razrađuje sve potencijalne scenarije za slučaj kineske invazije na Tajvan.

Konkretno, navodi se da je "prije otprilike šest tjedana" načelnik indijskog ministarstva obrane, general Anil Chauhan — vrhovni indijski vojni zapovjednik — naručio studiju "za ispitivanje šireg utjecaja bilo kakvog rata oko Tajvana" koji također uključuje SAD i njegove saveznike, te "akcije koje bi Indija mogla poduzeti kao odgovor".

Bloombergovi izvori pritom priznaju da je indijska vojska studiju naručila "nakon diskretnih upita iz SAD-a o tome kako bi nacija mogla doprinijeti u slučaju rata", odnosno "nakon što je SAD pokrenuo to pitanje na nekoliko različitih foruma".

---

image

Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, važne i snažne da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isključivo vlastitim interesima

Marco Longari/Afp
---

Logistički centar za antikinesku koaliciju

Rečena studija bi procijenila različite ratne scenarije i ponudila opcije za Indiju u slučaju da izbije sukob oko Tajvana, a te bi opcije bile dostupne indijskom premijeru Narendri Modiju i drugim čelnicima zemlje da donesu konačnu odluku o eventualnoj akciji.

Prema Bloombergovim izvorima, neki indijski vojni zapovjednici vjeruju da bi oštre izjave osude Kine i podrške Tajvanu mogle biti "dovoljan odgovor" u slučaju da rat bude kratak, ali smatraju da takva reakcija neće biti dovoljna ako se sukob odulji, poput ruske agresije na Ukrajinu.

Jedna od opcija koje se razmatraju u slučaju prolongiranog rata jest i pretvaranje Indije u logistički centar za SAD i saveznike. U tom scenariju Indija bi pružala usluge popravka i održavanja savezničkih ratnih brodova i zrakoplova, a indijska vlada također bi mogla pomoći u opskrbi antikineske vojne koalicije hranom, gorivom i medicinskom opremom.

Spominje se čak i "ekstremniji scenarij", u kojem bi se "procijenio potencijal Indije da se izravno uključi duž njihove sjeverne granice, otvarajući novo ratište za Kinu".

Kako vidimo, iz ovih izjava neimenovanih indijskih dužnosnika moglo bi se zaključiti da bi Indija vrlo lako mogla zaboraviti na zajedničko članstvo s Kinom u BRICS-u i pridružiti se kineskim protivnicima.

Pristaše teze o napetim indijsko-kineskim odnosima ukazuju i na prošlotjedni samit G20 u New Delhiju i upadljivi izostanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga s tog samita. Xijev nedolazak u New Delhi, prema ovim analitičarima, predstavlja negativnu poruku indijskom premijeru Modiju.

Međutim, temeljnije analize ukazuju da svojim odsustvom sa skupa G20 kineski vođa nije poslao poruku Modiju, nego predsjedniku SAD-a Joe Bidenu.

Ta poruka otprilike glasi ovako: Kina više nije zainteresirana za sudjelovanje u organizacijama kojima dominira Amerika, već će se u budućnosti više orijentirati na nove organizacije multipolarnog svijeta koje nisu temeljene na nečijoj hegemoniji."

---

image

Kome je Xi Jinping poslao poruku svojim nedolaskom u New Delhi - Modiju ili Bidenu?

Alet Pretorius/Afp
---

Britanske granice

Ta kineska poruka Americi, dakako, ne znači da su kinesko-indijski odnosi idilični i da se ne mogu pretvoriti u povod za oružani konflikt. Prije svega, tu je osjetljivo pitanje himalajskih granica.

Korijen tih graničnih sukoba između dva azijska diva leži u faktu da je veliki dio njihove 4000 kilometara duge granice, osobito na području Tibeta, ostavilo nekadašnje Britansko Carstvo još 1914. godine, kad je ta linija činila granicu između Indije i Tibeta. Kako je Kina 1959. anektirala Tibet, došlo je do niza sporova, jer Kina ne priznaje "britanske granice".

Zbog tog pograničnog spora je 1962. izbio kinesko-indijski rat, a zbog istog razloga je i prije tri godine došlo do oružanog sukoba, u kojem je poginulo 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Jasno je da su se nakon tog potonjeg sukoba odnosi dvaju susjeda pogoršali.

No taj je sukob doveo do uspostavljanja redovitih sastanaka najviših zapovjednika kineske i indijske vojske (dosad ih je održano devetnaest, a posljednji prošlog mjeseca), kao zaloga da se takvi oružani incidenti više neće ponavljati. Uz to, obje strane sklopile su dogovor da ne spominju previše taj sukob, kako se odnosi ne bi dodatno opterećivali.

Partneri, a ne suparnici

Vremenom su počele stizati i javne pomirljive poruke. Tako je u ožujku prošle godine kineski šef diplomacije Wang Yi na godišnjem brifingu za novinare u Pekingu ustvrdio da bi Kina i Indija "jedna drugoj trebale pomagati u postizanju ciljeva", umjesto da "jedna drugoj crpe energiju".

---

image

‘Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici ‘, poručio je lani kineski šef diplomacije Wang Yi

-/Afp
---

- Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici - poručio je tada Wang, ustvrdivši da su veze s Indijom zadnjih godina "naišle na neke zastoje", odnosno da su "neke snage" pokušale stvoriti sukob i podjelu između Kine i Indije.

Pritom je, dakako, aludirao na Ameriku. Krajem iste godine u izvještaju Pentagona potvrđeno je kako je Kina upozorila SAD "da se ne upliće u njene odnose s Indijom".

Konačno, prije mjesec dana, 15. kolovoza, nakon 19. runde sastanka kineskih i indijskih vojnih zapovjednika, objavljeno je zajedničko priopćenje u kojem se ističe kako su se obje zemlje složile da će "održavati mir i spokoj" na terenu u pograničnim područjima.

Kako je izvijestio Reuters, dvije zemlje također su se složile riješiti preostala pitanja na "ekspeditivan način" i održati zamah dijaloga i pregovora "vojnim i diplomatskim kanalima".

To zajedničko priopćenje nije slučajno objavljeno baš uoči 15. samita BRICS-a, koji se od 22. do 24. kolovoza održao u Južnoj Africi. Bila je to jasna poruka Zapadu da ne računa previše na kinesko-indijsku pukotinu, odnosno da je BRICS-ov zid dovoljno čvrst i da postaje sve čvršći.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Evan Vucci/Afp -/Afp Gianluigi Guercia/Afp Marco Longari/Afp Alet Pretorius/Afp
Evan Vucci/Afp

Narendra Modi može ono što ne može nijedan drugi državnik na svijetu – razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijajući osuditi Rusiju

-/Afp

‘Kina i Indija bi trebale biti partneri, a ne suparnici ‘, poručio je lani kineski šef diplomacije Wang Yi

Gianluigi Guercia/Afp

Luiz Inacio Lula da Silva, Xi Jinping, Cyril Ramaphosa, Narendra Modi i Sergej Lavrov tijekom BRICS Summita

Marco Longari/Afp

Indija je jedna od rijetkih zemalja svijeta koje su dovoljno velike, važne i snažne da svoju vanjsku politiku doista mogu pogoniti isključivo vlastitim interesima

Alet Pretorius/Afp

Kome je Xi Jinping poslao poruku svojim nedolaskom u New Delhi - Modiju ili Bidenu?

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-se-washingtonu-snilo-americki-plan-da-okrene-indiju-protiv-kine-razbija-se-o-sve-tvrdi-zid-brics-a-1322962 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7230b02e1695a122f0c68bcaabe89831d993256d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+Washingtonu+snilo...%3B+Ameri%C4%8Dki+plan+da+okrene+Indiju+protiv+Kine+razbija+se+o+sve+tvr%C4%91i+zid+BRICS-a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-se-washingtonu-snilo-americki-plan-da-okrene-indiju-protiv-kine-razbija-se-o-sve-tvrdi-zid-brics-a-1322962 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-se-washingtonu-snilo-americki-plan-da-okrene-indiju-protiv-kine-razbija-se-o-sve-tvrdi-zid-brics-a-1322962 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ništa od ‘pukotine‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetništa od ‘pukotine‘

Što se Washingtonu snilo...; Američki plan da okrene Indiju protiv Kine razbija se o sve tvrđi zid BRICS-a

Piše Damir Pilić
15. rujna 2023. - 13:44
Narendra Modi može ono što ne može nijedan drugi državnik na svijetu – razvijati dobre odnose s Amerikom i istovremeno ostati neutralan oko ukrajinskog rata, odbijajući osuditi RusijuEvan Vucci/Afp

Ako Kina napadne Tajvan, a Amerika skoči u njegovu obranu, Indija bi mogla stati uz Ameriku - sugerira nekidan američki Bloomberg. Malo je reći da je to smiona teza. Ali nije nemoguća.

Jer nakon nedavnog 15. samita BRICS-a u Johannesburgu, na kojem je uz pet starih članica (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) primljeno šest novih država (Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE), postalo je očito da se svjetski poredak definitivno mijenja u korist ovog saveza regionalnih sila Istoka i Globalnog juga, odnosno da Zapad gubi stoljetni globalni primat.

I zato je za zapadne stratege nužno naći neku pukotinu koja bi oslabila BRICS.

A najveća potencijalna pukotina je baš ona između Kine i Indije. Dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta zbog neriješenih su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:19