stdClass Object ( [id] => 1345985 [title] => Što je tajna uspjeha estonskih učenika? ‘Postoji ključna razlika između njih i nas. Kad su došli ovdje, bili su u čudu‘ [alias] => sto-je-tajna-uspjeha-estonskih-ucenika-postoji-kljucna-razlika-izmedu-njih-i-nas-kad-su-dosli-ovdje-bili-su-u-cudu [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mislim da su nastavnici glavni razlog zašto nam ide tako dobro. Naravno, uz slobodu izvođenja nastave i učenike koji su željni znanja – skromno je, i pomalo uopćeno, Rando Kuustik, ravnatelj jedne estonske gimnazije, odgovorio na pitanje novinara BBC-a koji ga je prije četiri godine intervjuirao na temu tajne uspješnosti estonskih učenika na međunarodnom PISA testiranju u kojemu se provjeravaju znanja i vještine petnaestogodišnjih učenika diljem svijeta.

Ništa se nije promijenilo ni u najnovijem PISA istraživanju 2022. godine, čiji su rezultati predstavljeni u utorak: učenici iz Estonije, male baltičke republike s tek manje od 1,4 milijuna stanovnika, ponovno su briljirali. Najbolji su Europljani u matematičkoj i prirodoslovnoj domeni, a jedino su u čitalačkoj pismenosti od europskih učenika od njih bolji mali Irci.

Estonski učenici, od prvog ciklusa PISA istraživanja u koji su se uključili 2006. godine (kao i mi) ‘lome‘ sve pred sobom. Znatno su u sve tri domene premašili i svoje uzore, Fince, na temelju čijeg su obrazovanja, jednoga od najkvalitetnijih na svijetu, konstituirali svoj obrazovni sustav nakon osamostaljenja od SSSR-a 1991. godine.

---

image

Stručnjaci godinama proučavaju tajne uspješnosti estonskog obrazovnog sustava

/Shutterstock
---

Dok mladim Estoncima u ovom istraživanju u leđa gledaju i znatno bogatije europske zemlje, od Švicarske, Švedske do Ujedinjenog Kraljevstva, ali i SAD-a, a od njih su uspješniji jedino učenici iz dalekih azijskih zemalja (Singapur, Kina, Japan, Južna Koreja), hrvatski 15-godišnjaci tek su na posljednjem PISA 2022. istraživanju dospjeli u prosjek OECD zemalja u čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti, dok smo u matematičkim znanjima još uvijek ispodprosječni.

Stručnjaci diljem svijeta godinama proučavaju tajne uspješnosti estonskog obrazovnog sustava, a kao glavni aduti u tim analizama najčešće se ističu autonomija škola i nastavnika u podučavanju, orijentiranost učenika na samostalan rad, potpuno besplatno obrazovanje u javnim školama (svi učenici tijekom cijelog školovanja imaju pravo na besplatne udžbenike, prijevoz, školsku kuhinju, radne materijale), jednakost u pravu na obrazovanje bez obzira na socioekonomski status, visoku digitalnu pismenost, uopće prevladavajuću društvenu usmjerenost na razvoj i inovacije.

Estoniju zahvaljujući razvoju i inovacijama prati imidž "čuda tranzicije", to je zemlja koja je od uništene socijalističke države s inflacijom od 1000 posto postala najbrža rastuća ekonomija Europske unije, zemlja u kojoj je izumljen Skype, koja je prva uvela trajno nacionalno glasovanje na izborima putem interneta (s elektroničkim glasovanjem krenuli su još 2005. godine na lokalnim izborima). Danas je 99 posto estonskih digitalnih usluga dostupno online 24 sata, a 2000. godine proglasili su slobodan pristup internetu kao temeljno ljudsko pravo, što su ugradili i u Ustav.

---

image
---

Prema analizi našeg Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) "Usporedni prikaz glavnih karakteristika estonskog, slovenskog i hrvatskog obrazovnog sustava" iz 2021. godine, estonska je vlada u 2018. godini za obrazovanje izdvajala 6,2 posto BDP-a, Hrvatska 5,3 posto, dok je prosjek EU 4,6 posto BDP-a. U Estoniji i Sloveniji obvezno osnovno obrazovanje traje devet, a u nas osam godina, pa mali Estonci u primarnom obrazovanju (ISCED 1) provedu ukupno 3964 nastavnih sati, a Hrvati dvostruko manje – 1890.

Ali, nisu samo najviše digitalne vrijednosti standard koji u školama nastoje doseći mali Estonci – to je samo alat putem kojega dolaze do novih znanja, a nikako ultimativni ‘privjesak‘ s kojega se ne skidaju. Mobiteli su u školama samo u službi nastave, jednako kao i pametne ploče, računala. Tableta nema. Ali, zato svaki mali Estonac od najranije dobi u obrazovnim ustanovama uči primarne vještine – kuhati, prišiti botun, rezati, piliti, naštrikati šal.. Neki su se hrvatski prosvjetari i sami imali priliku uvjeriti na licu mjesta kako izgleda jedan od najboljih obrazovnih sustava u svijetu.

Dunja Valenčak, danas ravnateljica OŠ "Fran Koncelak" iz mjesta Drnje kraj Koprivnice, prije četiri godine kao profesorica biologije posjetila je sa svojim kolegama školu Tartu Raatuse Kool u Tartu. To je drugi po veličini grad u Estoniji s 90.000 stanovnika, poznat je i kao intelektualno i kulturno središte Estonije s najstarijim sveučilištem u toj zemlji.

---

image
---

Škola iz Drnja s estonskom je školom kroz projekt Erasmus + realizirala dva projekta, prvi je SLAM – STEM Learning Activities & Methods (zajedno s predstavnicima partnerskih škola iz Grčke i Cipra), te projekt razvoja čitalačke pismenosti za hrvatske učenike. Za STEM projekt nedavno su dobili europsku nagradu za inovativno poučavanje koju dodjeljuje Europska komisija.

- Osnovna razlika između nas i Estonaca je – mentalitet. Oni su doista pravi Skandinavci. Naši učenici nikad neće biti kao njihovi, jer smo jednostavno različiti. Meni je bilo zanimljivo to što u njih uopće nije razvijen natjecateljski duh, pa ni Fince, koji su im bili uzor, ne doživljavaju kao rivale. Čak i kada je u pitanju PISA istraživanje, oni jednostavno žele biti dobri, a ne zato da dobiju nekakvu nagradu. Rekla bih da su oni intrinzično orijentirani, žele biti dobri radi sebe, dati doprinos da cijela zemlja ima taj imidž uspješnosti, strašno su ponosni, recimo, što su toliko digitalno napredni – dojmovi su koje je s nama podijelila ravnateljica Valenčak.

- U njih nema prepisivanja. Učenici jednostavno ne vide potrebu za tim, čak i ako to znači da će ostvariti lošiji uspjeh – dodaje ona.

---

image
---

Prema jednoj OECD-ovoj analizi, ključ uspješnosti estonskih učenika je socijalizacija, odnosno njihova se djeca od malih nogu odgajaju da budu skromna, socijalizirana i samostalna. U svim situacijama od njih se traži kritičko promišljanje, u škole, u koje kreću sa sedam godina, dolaze već s određenim predznanjima pravopisa i gramatike. Učitelji su autonomni i kreativni u poučavanju, što je primijetila i Dunja Valenčak.

- Kod njih su samostalnost i odgovornost učenika do te mjere razvijeni da učitelji puštaju djecu da sve rade sami, čak i kada imaju praktičnu nastavu s teškim strojevima. Od prvog razreda uče nešto slično našem domaćinstvu, svladavaju vještine kuhanja, šivanja, stanu na one male stoličice i samostalno rade. Učitelji općenito dođu više kao demonstratori, oni kažu što će se raditi, daju osnovne informacije i djeca onda sama istražuju, jedva čekaju da se ‘bace‘ na zadatke. Kad su estonski kolege bili kod nas nisu se mogli načuditi koliko naši učitelji daju informacija učenicima. Kod njih je naglasak na samostalnom radu, njima je to normalno – prepričava Dunja Valenčak.

Škola u Tartu u kojoj su bili moderna je građevina, učionice imaju staklene zidove i vidljive su s hodnika, stolovi nisu klasični pravokutni, stolice su na kotačima, sve je udobno, ima čak i kauča i fotelja na kojima se učenici mogu odmoriti. Klasično zvona koje označava kraj sata – nema.

---

image
---

- Djeca su u toj školi u jednosmjenskoj nastavi, borave ondje oko osam sati. Imaju klasičan raspored, ali kraj sata ne označava zvono jer, u duhu samostalnosti i odgovornosti, učitelji napominju djeci kako je na njima da paze kada završava sat – prepričava naša sugovornica. Ono što je zanimljivo jest i da u toj školi od prvog do šestog razreda – nema ocjenjivanja.

- Tako su se dogovorili učitelji. To ne znači da je jednako u drugim školama, ali to samo pokazuje koliko autonomnost ovdje imaju učitelji – još je jedan detalj koji prenosi profesorica Valenčak.

U razredima je otprilike dvadesetak učenika, nisu pretrpani, ali ne idu svi u razredu na iste predmete, odnosno imaju i kombinirane grupe. Glavni su predmeti materinski jezik, matematika i engleski jezik, a vjeronauka u ovoj školi – nema.

- Oni se u velikoj većini izjašnjavaju kao ateisti – kaže ravnateljica Valenčak. Zato škola, odnosno njihova socijalna pedagoginja, ima terapeutskog psa koji pomaže u radu s djecom s određenim teškoćama.

Veliki naglasak u školi stavljen je na praktične vještine, a visoke digitalne kompetencije i alati (interaktivni materijali, pametne ploče, aplikacije) isključivo su u funkciji nastave. Svi učitelji, od prvog do osmog razreda, izrazito su digitalno pismeni, informatika je integrirana kroz sve predmete.

---

image
---

Profesoricu Valenčak pomalo je iznenadila visoka čitalačka pismenost estonskih učenika kada je u pitanju korištenje internetskih izvora.

- Održala sam učenicima osmih razreda u estonskoj školi sat biologije. Pred njih sam postavila istraživanje, kompletno na engleskom jeziku, s podacima Svjetske zdravstvene organizacije te sam ih pokušala dobiti ‘na foru‘ tko ima više srčanih problema, Hrvati ili Estonci. Oni su tome pristupili izrazito ozbiljno, ‘profi‘, odmah su znali koje internetske izvore trebaju koristiti. Naši učenici to, nažalost, ne znaju – kaže Dunja Valenčak.

Podaci pokazuju kako je 20 posto odraslih Estonaca uključeno u neki oblik obrazovanja odraslih (u Hrvatskoj 3,5 posto?!), njihovi nastavnici stalno se usavršavaju, a to je moguće – pa čak i da upišu drugi, treći fakultet s 50 godina – jer je obrazovanje i tada potpuno besplatno.

U Estoniji ravnatelji škola mogu dodatno nagraditi, ali i dati otkaz učitelju koji ne zadovoljava visoke standarde poučavanja. Prema OECD-u, prosječna plaća učitelja u Estoniji u 2019. godini dosegnula je 1500 eura, međutim, Dunja Valenčak napominje kako zbog ‘diskrecijskog prava‘ ravnatelja ili osnivača škole, učitelji mogu biti dodatno nagrađeni u visini još jedne plaće pa se plaće učitelja međusobno razlikuju.

- Nastavnici i učitelji ondje su cijenjeni. Roditelji nemaju razloga preispitivati ocjene koje su dali njihovom djetetu – navodi Dunja Valenčak još jedan primjer estonskog ‘modela‘ kojemu su korupcija, nepotizam i kojekakvi ‘naški‘ slični izumi nepoznat pojam.

---

image
---

---

Nema roditeljskih sastanaka ni informacija

Škola u Tartu, s kojom surađuju naši Podravci, poznata je i po tome što nema roditeljskih sastanaka ni individualnih informacija za roditelje. Histeriziranje nezadovoljnih roditelja zbog ocjena koje je dotični učitelj dao njihovu potomku i obračuni zbog izostanaka ondje su nepoznat pojam.

- Komunikacija sa školom najčešće se provodi elektroničkim putem, odnosno roditelj ima obvezu u e-dnevniku redovito pratiti postignuća svog djeteta. Ako razrednik primijeti da roditelj nije dovoljno često provjeravao e-dnevnik, odmah zove socijalnu službu – ispričala je Dunja Valenčak. Također, djeca od prvog razreda osnovne škole imaju svoje fascikle u kojima učitelji navode što su radili, te ih šalju roditeljima.

---

---

Fizičke aktivnosti na otvorenom

Jedna od specifičnosti rada škole u Tartu, kaže ravnateljica Valenčak, je to što veliku pozornost posvećuje fizičkoj aktivnosti djece, pa tjelesnu i zdravstvenu kulturu imaju svaki dan.

- Osobito im je bitna fizička aktivnost učenika vani, bez obzira na vremenske uvjete, kišu, snijeg. Sama škola, osim vanjskog igrališta, ima još tri sportske dvorane, od kojih je jedna teretana – prenosi Dunja Valenčak.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet su najbolji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => opet su najbolji 0 9972 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-07 13:47:19 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-08 21:00:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-08 21:00:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što je tajna uspjeha estonskih učenika? 'Postoji ključna razlika između njih i nas. Kad su došli ovdje, bili su u čudu' page_title=Što je tajna uspjeha estonskih učenika? 'Postoji ključna razlika između njih i nas. Kad su došli ovdje, bili su u čudu' [metakey] => Estonija, obrazovni sustav [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26178119.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26177950.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kod njih nema prepisivanja, nema \u0161kolskog zvona...<\/p>","

Stru\u010dnjaci\u00a0godinama prou\u010davaju tajne uspje\u0161nosti estonskog obrazovnog sustava<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_26178119_1920.jpg":"1920x1080","k_26178119_1280.jpg":"1280x1280","k_26178119_1024.jpg":"1024x1024","k_26178119_640.jpg":"640x640","k_26178119_480.jpg":"480x480","k_26178119_340.jpg":"340x340","k_26178119_220.jpg":"220x220","o_26178119_1280.jpg":"1280x854","o_26178119_1024.jpg":"1024x683","o_26178119_640.jpg":"640x427","o_26178119_480.jpg":"480x320","o_26178119_340.jpg":"340x226","o_26178119_220.jpg":"220x146","h_26178119_1280.jpg":"1280x854","h_26178119_1024.jpg":"1024x683","h_26178119_640.jpg":"640x427","h_26178119_480.jpg":"480x320","h_26178119_340.jpg":"340x227","h_26178119_220.jpg":"220x147","pp_26178119_1280.jpg":"1280x1628","pp_26178119_1024.jpg":"1024x1303","pp_26178119_640.jpg":"640x814","pp_26178119_480.jpg":"480x611","pp_26178119_340.jpg":"340x432","pp_26178119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26177950_1920.jpg":"1920x1080","k_26177950_1280.jpg":"1280x1280","k_26177950_1024.jpg":"1024x1024","k_26177950_640.jpg":"640x640","k_26177950_480.jpg":"480x480","k_26177950_340.jpg":"340x340","k_26177950_220.jpg":"220x220","o_26177950_1280.jpg":"1280x853","o_26177950_1024.jpg":"1024x682","o_26177950_640.jpg":"640x426","o_26177950_480.jpg":"480x320","o_26177950_340.jpg":"340x226","o_26177950_220.jpg":"220x146","h_26177950_1280.jpg":"1280x854","h_26177950_1024.jpg":"1024x683","h_26177950_640.jpg":"640x427","h_26177950_480.jpg":"480x320","h_26177950_340.jpg":"340x227","h_26177950_220.jpg":"220x147","pp_26177950_1280.jpg":"1280x1628","pp_26177950_1024.jpg":"1024x1303","pp_26177950_640.jpg":"640x814","pp_26177950_480.jpg":"480x611","pp_26177950_340.jpg":"340x432","pp_26177950_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38628523 Threads: 3 Questions: 7113657710 Slow queries: 3305658 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608762683 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sto-je-tajna-uspjeha-estonskih-ucenika-postoji-kljucna-razlika-izmedu-njih-i-nas-kad-su-dosli-ovdje-bili-su-u-cudu-1345985 [printLink] => /vijesti/svijet/sto-je-tajna-uspjeha-estonskih-ucenika-postoji-kljucna-razlika-izmedu-njih-i-nas-kad-su-dosli-ovdje-bili-su-u-cudu-1345985?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 201808 [name] => estonija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => estonija [link] => /tag/estonija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 299490 [name] => obrazovni sustav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obrazovni-sustav [link] => /tag/obrazovni-sustav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet su najbolji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što je tajna uspjeha estonskih učenika? ‘Postoji ključna razlika između njih i nas. Kad su došli ovdje, bili su u čudu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26178119.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Kod njih nema prepisivanja, nema školskog zvona...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26178119.jpg [title] => Shutterstock

Kod njih nema prepisivanja, nema školskog zvona...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26177950.jpg [title] => /Shutterstock

Stručnjaci godinama proučavaju tajne uspješnosti estonskog obrazovnog sustava

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Mislim da su nastavnici glavni razlog zašto nam ide tako dobro. Naravno, uz slobodu izvođenja nastave i učenike koji su željni znanja – skromno je, i pomalo uopćeno, Rando Kuustik, ravnatelj jedne estonske gimnazije, odgovorio na pitanje novinara BBC-a koji ga je prije četiri godine intervjuirao na temu tajne uspješnosti estonskih učenika na međunarodnom PISA testiranju u kojemu se provjeravaju znanja i vještine petnaestogodišnjih učenika diljem svijeta.

Ništa se nije promijenilo ni u najnovijem PISA istraživanju 2022. godine, čiji su rezultati predstavljeni u utorak: učenici iz Estonije, male baltičke republike s tek manje od 1,4 milijuna stanovnika, ponovno su briljirali. Najbolji su Europljani u matematičkoj i prirodoslovnoj domeni, a jedino su u čitalačkoj pismenosti od europskih učenika od njih bolji mali Irci.

Estonski učenici, od prvog ciklusa PISA istraživanja u koji su se uključili 2006. godine (kao i mi) ‘lome‘ sve pred sobom. Znatno su u sve tri domene premašili i svoje uzore, Fince, na temelju čijeg su obrazovanja, jednoga od najkvalitetnijih na svijetu, konstituirali svoj obrazovni sustav nakon osamostaljenja od SSSR-a 1991. godine.

---

image

Stručnjaci godinama proučavaju tajne uspješnosti estonskog obrazovnog sustava

/Shutterstock
---

Dok mladim Estoncima u ovom istraživanju u leđa gledaju i znatno bogatije europske zemlje, od Švicarske, Švedske do Ujedinjenog Kraljevstva, ali i SAD-a, a od njih su uspješniji jedino učenici iz dalekih azijskih zemalja (Singapur, Kina, Japan, Južna Koreja), hrvatski 15-godišnjaci tek su na posljednjem PISA 2022. istraživanju dospjeli u prosjek OECD zemalja u čitalačkoj i prirodoslovnoj pismenosti, dok smo u matematičkim znanjima još uvijek ispodprosječni.

Stručnjaci diljem svijeta godinama proučavaju tajne uspješnosti estonskog obrazovnog sustava, a kao glavni aduti u tim analizama najčešće se ističu autonomija škola i nastavnika u podučavanju, orijentiranost učenika na samostalan rad, potpuno besplatno obrazovanje u javnim školama (svi učenici tijekom cijelog školovanja imaju pravo na besplatne udžbenike, prijevoz, školsku kuhinju, radne materijale), jednakost u pravu na obrazovanje bez obzira na socioekonomski status, visoku digitalnu pismenost, uopće prevladavajuću društvenu usmjerenost na razvoj i inovacije.

Estoniju zahvaljujući razvoju i inovacijama prati imidž "čuda tranzicije", to je zemlja koja je od uništene socijalističke države s inflacijom od 1000 posto postala najbrža rastuća ekonomija Europske unije, zemlja u kojoj je izumljen Skype, koja je prva uvela trajno nacionalno glasovanje na izborima putem interneta (s elektroničkim glasovanjem krenuli su još 2005. godine na lokalnim izborima). Danas je 99 posto estonskih digitalnih usluga dostupno online 24 sata, a 2000. godine proglasili su slobodan pristup internetu kao temeljno ljudsko pravo, što su ugradili i u Ustav.

---

image
---

Prema analizi našeg Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) "Usporedni prikaz glavnih karakteristika estonskog, slovenskog i hrvatskog obrazovnog sustava" iz 2021. godine, estonska je vlada u 2018. godini za obrazovanje izdvajala 6,2 posto BDP-a, Hrvatska 5,3 posto, dok je prosjek EU 4,6 posto BDP-a. U Estoniji i Sloveniji obvezno osnovno obrazovanje traje devet, a u nas osam godina, pa mali Estonci u primarnom obrazovanju (ISCED 1) provedu ukupno 3964 nastavnih sati, a Hrvati dvostruko manje – 1890.

Ali, nisu samo najviše digitalne vrijednosti standard koji u školama nastoje doseći mali Estonci – to je samo alat putem kojega dolaze do novih znanja, a nikako ultimativni ‘privjesak‘ s kojega se ne skidaju. Mobiteli su u školama samo u službi nastave, jednako kao i pametne ploče, računala. Tableta nema. Ali, zato svaki mali Estonac od najranije dobi u obrazovnim ustanovama uči primarne vještine – kuhati, prišiti botun, rezati, piliti, naštrikati šal.. Neki su se hrvatski prosvjetari i sami imali priliku uvjeriti na licu mjesta kako izgleda jedan od najboljih obrazovnih sustava u svijetu.

Dunja Valenčak, danas ravnateljica OŠ "Fran Koncelak" iz mjesta Drnje kraj Koprivnice, prije četiri godine kao profesorica biologije posjetila je sa svojim kolegama školu Tartu Raatuse Kool u Tartu. To je drugi po veličini grad u Estoniji s 90.000 stanovnika, poznat je i kao intelektualno i kulturno središte Estonije s najstarijim sveučilištem u toj zemlji.

---

image
---

Škola iz Drnja s estonskom je školom kroz projekt Erasmus + realizirala dva projekta, prvi je SLAM – STEM Learning Activities & Methods (zajedno s predstavnicima partnerskih škola iz Grčke i Cipra), te projekt razvoja čitalačke pismenosti za hrvatske učenike. Za STEM projekt nedavno su dobili europsku nagradu za inovativno poučavanje koju dodjeljuje Europska komisija.

- Osnovna razlika između nas i Estonaca je – mentalitet. Oni su doista pravi Skandinavci. Naši učenici nikad neće biti kao njihovi, jer smo jednostavno različiti. Meni je bilo zanimljivo to što u njih uopće nije razvijen natjecateljski duh, pa ni Fince, koji su im bili uzor, ne doživljavaju kao rivale. Čak i kada je u pitanju PISA istraživanje, oni jednostavno žele biti dobri, a ne zato da dobiju nekakvu nagradu. Rekla bih da su oni intrinzično orijentirani, žele biti dobri radi sebe, dati doprinos da cijela zemlja ima taj imidž uspješnosti, strašno su ponosni, recimo, što su toliko digitalno napredni – dojmovi su koje je s nama podijelila ravnateljica Valenčak.

- U njih nema prepisivanja. Učenici jednostavno ne vide potrebu za tim, čak i ako to znači da će ostvariti lošiji uspjeh – dodaje ona.

---

image
---

Prema jednoj OECD-ovoj analizi, ključ uspješnosti estonskih učenika je socijalizacija, odnosno njihova se djeca od malih nogu odgajaju da budu skromna, socijalizirana i samostalna. U svim situacijama od njih se traži kritičko promišljanje, u škole, u koje kreću sa sedam godina, dolaze već s određenim predznanjima pravopisa i gramatike. Učitelji su autonomni i kreativni u poučavanju, što je primijetila i Dunja Valenčak.

- Kod njih su samostalnost i odgovornost učenika do te mjere razvijeni da učitelji puštaju djecu da sve rade sami, čak i kada imaju praktičnu nastavu s teškim strojevima. Od prvog razreda uče nešto slično našem domaćinstvu, svladavaju vještine kuhanja, šivanja, stanu na one male stoličice i samostalno rade. Učitelji općenito dođu više kao demonstratori, oni kažu što će se raditi, daju osnovne informacije i djeca onda sama istražuju, jedva čekaju da se ‘bace‘ na zadatke. Kad su estonski kolege bili kod nas nisu se mogli načuditi koliko naši učitelji daju informacija učenicima. Kod njih je naglasak na samostalnom radu, njima je to normalno – prepričava Dunja Valenčak.

Škola u Tartu u kojoj su bili moderna je građevina, učionice imaju staklene zidove i vidljive su s hodnika, stolovi nisu klasični pravokutni, stolice su na kotačima, sve je udobno, ima čak i kauča i fotelja na kojima se učenici mogu odmoriti. Klasično zvona koje označava kraj sata – nema.

---

image
---

- Djeca su u toj školi u jednosmjenskoj nastavi, borave ondje oko osam sati. Imaju klasičan raspored, ali kraj sata ne označava zvono jer, u duhu samostalnosti i odgovornosti, učitelji napominju djeci kako je na njima da paze kada završava sat – prepričava naša sugovornica. Ono što je zanimljivo jest i da u toj školi od prvog do šestog razreda – nema ocjenjivanja.

- Tako su se dogovorili učitelji. To ne znači da je jednako u drugim školama, ali to samo pokazuje koliko autonomnost ovdje imaju učitelji – još je jedan detalj koji prenosi profesorica Valenčak.

U razredima je otprilike dvadesetak učenika, nisu pretrpani, ali ne idu svi u razredu na iste predmete, odnosno imaju i kombinirane grupe. Glavni su predmeti materinski jezik, matematika i engleski jezik, a vjeronauka u ovoj školi – nema.

- Oni se u velikoj većini izjašnjavaju kao ateisti – kaže ravnateljica Valenčak. Zato škola, odnosno njihova socijalna pedagoginja, ima terapeutskog psa koji pomaže u radu s djecom s određenim teškoćama.

Veliki naglasak u školi stavljen je na praktične vještine, a visoke digitalne kompetencije i alati (interaktivni materijali, pametne ploče, aplikacije) isključivo su u funkciji nastave. Svi učitelji, od prvog do osmog razreda, izrazito su digitalno pismeni, informatika je integrirana kroz sve predmete.

---

image
---

Profesoricu Valenčak pomalo je iznenadila visoka čitalačka pismenost estonskih učenika kada je u pitanju korištenje internetskih izvora.

- Održala sam učenicima osmih razreda u estonskoj školi sat biologije. Pred njih sam postavila istraživanje, kompletno na engleskom jeziku, s podacima Svjetske zdravstvene organizacije te sam ih pokušala dobiti ‘na foru‘ tko ima više srčanih problema, Hrvati ili Estonci. Oni su tome pristupili izrazito ozbiljno, ‘profi‘, odmah su znali koje internetske izvore trebaju koristiti. Naši učenici to, nažalost, ne znaju – kaže Dunja Valenčak.

Podaci pokazuju kako je 20 posto odraslih Estonaca uključeno u neki oblik obrazovanja odraslih (u Hrvatskoj 3,5 posto?!), njihovi nastavnici stalno se usavršavaju, a to je moguće – pa čak i da upišu drugi, treći fakultet s 50 godina – jer je obrazovanje i tada potpuno besplatno.

U Estoniji ravnatelji škola mogu dodatno nagraditi, ali i dati otkaz učitelju koji ne zadovoljava visoke standarde poučavanja. Prema OECD-u, prosječna plaća učitelja u Estoniji u 2019. godini dosegnula je 1500 eura, međutim, Dunja Valenčak napominje kako zbog ‘diskrecijskog prava‘ ravnatelja ili osnivača škole, učitelji mogu biti dodatno nagrađeni u visini još jedne plaće pa se plaće učitelja međusobno razlikuju.

- Nastavnici i učitelji ondje su cijenjeni. Roditelji nemaju razloga preispitivati ocjene koje su dali njihovom djetetu – navodi Dunja Valenčak još jedan primjer estonskog ‘modela‘ kojemu su korupcija, nepotizam i kojekakvi ‘naški‘ slični izumi nepoznat pojam.

---

image
---

---

Nema roditeljskih sastanaka ni informacija

Škola u Tartu, s kojom surađuju naši Podravci, poznata je i po tome što nema roditeljskih sastanaka ni individualnih informacija za roditelje. Histeriziranje nezadovoljnih roditelja zbog ocjena koje je dotični učitelj dao njihovu potomku i obračuni zbog izostanaka ondje su nepoznat pojam.

- Komunikacija sa školom najčešće se provodi elektroničkim putem, odnosno roditelj ima obvezu u e-dnevniku redovito pratiti postignuća svog djeteta. Ako razrednik primijeti da roditelj nije dovoljno često provjeravao e-dnevnik, odmah zove socijalnu službu – ispričala je Dunja Valenčak. Također, djeca od prvog razreda osnovne škole imaju svoje fascikle u kojima učitelji navode što su radili, te ih šalju roditeljima.

---

---

Fizičke aktivnosti na otvorenom

Jedna od specifičnosti rada škole u Tartu, kaže ravnateljica Valenčak, je to što veliku pozornost posvećuje fizičkoj aktivnosti djece, pa tjelesnu i zdravstvenu kulturu imaju svaki dan.

- Osobito im je bitna fizička aktivnost učenika vani, bez obzira na vremenske uvjete, kišu, snijeg. Sama škola, osim vanjskog igrališta, ima još tri sportske dvorane, od kojih je jedna teretana – prenosi Dunja Valenčak.

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock /Shutterstock
Shutterstock

Kod njih nema prepisivanja, nema školskog zvona...

/Shutterstock

Stručnjaci godinama proučavaju tajne uspješnosti estonskog obrazovnog sustava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sto-je-tajna-uspjeha-estonskih-ucenika-postoji-kljucna-razlika-izmedu-njih-i-nas-kad-su-dosli-ovdje-bili-su-u-cudu-1345985 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a630831b832257310b78a37e400d48e88c5ba1ce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+je+tajna+uspjeha+estonskih+u%C4%8Denika%3F+%E2%80%98Postoji+klju%C4%8Dna+razlika+izme%C4%91u+njih+i+nas.+Kad+su+do%C5%A1li+ovdje%2C+bili+su+u+%C4%8Dudu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-tajna-uspjeha-estonskih-ucenika-postoji-kljucna-razlika-izmedu-njih-i-nas-kad-su-dosli-ovdje-bili-su-u-cudu-1345985 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsto-je-tajna-uspjeha-estonskih-ucenika-postoji-kljucna-razlika-izmedu-njih-i-nas-kad-su-dosli-ovdje-bili-su-u-cudu-1345985 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opet su najbolji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetopet su najbolji

Što je tajna uspjeha estonskih učenika? ‘Postoji ključna razlika između njih i nas. Kad su došli ovdje, bili su u čudu‘

Piše Marijana Cvrtila
8. prosinca 2023. - 22:00

Mislim da su nastavnici glavni razlog zašto nam ide tako dobro. Naravno, uz slobodu izvođenja nastave i učenike koji su željni znanja – skromno je, i pomalo uopćeno, Rando Kuustik, ravnatelj jedne estonske gimnazije, odgovorio na pitanje novinara BBC-a koji ga je prije četiri godine intervjuirao na temu tajne uspješnosti estonskih učenika na međunarodnom PISA testiranju u kojemu se provjeravaju znanja i vještine petnaestogodišnjih učenika diljem svijeta.

Ništa se nije promijenilo ni u najnovijem PISA istraživanju 2022. godine, čiji su rezultati predstavljeni u utorak: učenici iz Estonije, male baltičke republike s tek manje od 1,4 milijuna stanovnika, ponovno su briljirali. Najbolji su Europljani u matematičkoj i prirodoslovnoj domeni, a jedino su u čitalačkoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 15:40