StoryEditorOCM
Svijetuz važnu ogradu

Što će reći Putin? Biden prešao ‘crvenu liniju‘ i Kijevu odobrio korištenje američkog oružja i na teritoriju Rusije

Piše Z.I./JL
30. svibnja 2024. - 22:55

Američki predsjednik Joe Biden dao je dopuštenje Ukrajincima da američkim oružjem gađaju mete na teritoriju Ruske Federacije, ali samo one koje se nalaze blizu granice s oblasti Harkiv, prenosi Jutarnji list. 

- Predsjednik je nedavno poručio svojem timu da osiguraju Ukrajincima mogućnost da koriste američko oružje tako da udare na ruske snage koje se pripremaju izvršiti napade u oblasti Harkiv, rekao je jedan američki dužnosnik za BBC News.

Iako Washington tvrdi da ovim nisu promijenili svoju politiku kojom se Kijevu brani korištenje američkog oružja za dalekometne udare duboko u teritoriju Ruske Federacije, gotovo je sigurno da će ovaj potez itekako naljutiti Moskvu.

image

Joe Biden i Benjamin Netanyahu 

Brendan Smialowski/Afp

Naime, kao i SAD donedavno, Rusija udare na svoj teritorij, počinjene zapadnim oružjem, smatra ‘crvenom linijom‘ koju se ne bi smjelo prijeći. Stoga se može očekivati kako će Kremlj ovu odluku Bijele kuće sasvim sigurno nazvati eskalacijom.

image
Charly Triballeau/Afp

S druge strane, Vladimir Putin i njegovi suradnici od početka invazije više su puta prijetili eskalacijom sukoba zbog dostave zapadnog oružja Ukrajini, ali do toga ipak nije došlo. Barem ne u obliku najcrnjeg scenarija koji bi podrazumijevao ili neki oblik napada na neku od NATO članica ili korištenje taktičkog nuklearnog oružja ili biološkog oružja u Ukrajini.

Sjedinjene Države kažu da ne potiču niti omogućuju korištenje američkog oružja za izravne napade na Rusiju, ali je državni tajnik Antony Blinken, upitan o trenutačnom stajalištu Washingtona, rekao u srijedu da će se "uskladiti i prilagoditi".

image

Američko oružje spremno za odlazak na bojišta

Charly Triballeau/Afp

Neke druge zapadne države, poput Ujedinjenog Kraljevstva, već su poručile da se njihovim oružjem (u rukama Ukrajinaca) može napadati teritorij Ruse Federacije.

image
Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 02:18