StoryEditorOCM
SvijetVISE O ‘NITI‘

Stipe Božić o spašavanju u Pakistanu: Nisu piloti problem, pitanje je imaju li spasitelje obučene da urade ovo...

Piše Ivica Marković
22. kolovoza 2023. - 14:28

Šestero učenika i dva učitelja vozilo se žičarom u Pakistanu kad je puknuo jedan kabel i žičara je ostala visjeti na oko 274 metara od tla. Spašavanje je u tijeku, a unesrećeni već nekoliko sati vise.

Što se može uraditi, kako se ljude može spasiti upitali smo proslavljenog hrvatskog alpinistu Stipu Božića.

- U ovom slučaju nisu piloti problem, kao ni helikopter. Pakistanska vojska ima odlične pilote i dovoljan broj helikoptera. No, problem su spašavatelji koji nisu dovoljno dobro obučeni, odnosno nedovoljno su utrenirani. Mi iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) već smo radili ovakve akcije spašavanja i u tome smo vješti. Sjećam se slučaja paraglajderice koja je zapela za jedan dalekovod u Istri. Otišli smo tamo i do nje se iz helikoptera na delekovod spustio jedan naš član, koji ju je vezao i pokidao njene veze s paraglajderom i dalekovodom. Potom smo ih podigli u helikopter - kazuje Božić.

image

Ljudi gledaju kako se vojnik spušta iz helikoptera tijekom misije spašavanja učenika zaglavljenih u žičari u paštunskom selu u planinskom području pakistana

Afp

Što bi u ovom slučaju iz Pakistana trebalo uraditi?

- Netko se iz helikoptera mora spustiti u tu "korpu" i jednog po jednog unesrećenog vezati konopcem i potom ga podizati u helikopter. Ukoliko postoje uvjeti može se istovremeno i više njih podignuti, može se napraviti tzv. grozd. Samo, za sve to uraditi treba imati puno znanja i puno sati treninga. Oni će to pokušati sami riješiti, ali mislim da će im za to trebati i puno vremena - zaključuje Stipe Božić.

image

Vojnik se spušta dolje, ali pitanje je kako će djeca iz žičare gore

Farooq Naeem/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:42