StoryEditorOCM
Svijetteška nesreća

Srušio se putnički avion u Brazilu, procurile stravične snimke pada. U njemu je bila 62 osoba, nema preživjelih

Piše VIJESTI SD
9. kolovoza 2024. - 20:28

Putnički zrakoplov srušio se u petak u brazilskoj saveznoj državi São Paulo, izvijestili su lokalni mediji, a prenio AP News.

Lokalni vatrogasci potvrdili su da je zrakoplov pao u gradu Vinhedo, a u avionu se nalazilo ukupno 61 osoba. Lokalni mediji javljaju da nema preživjelih.

Brazilska TV postaja GloboNews prikazala je snimku područja u plamenu, kao i dima koji suklja iz trupa letjelice. Na drugoj snimci se vidi kako avion pada u kovitu. Budući da se okreće na lijevu stranu, jasno je da je, iz za sada neutvrđenog razloga, došlo do sloma uzgona i to najprije na tom krilu. Do sloma uzgona dolazi kad je napadni kut krila prevelik u odnosu na nadolazeću struju zraka.

Slom uzgona trebalo bi biti lako kompenzirati ako pilot pravodobno utvrdi na koju stranu se avion okreće i odmah komandu dubine stavi u neutralu, a kormilom pravca zaustavi rotaciju. Međutim, očito se sve dogodilo na maloj visini kad više nije bilo vremena za reakciju. Istraga će morati utvrditi zasto je uopće došlo do sloma uzgona i pada u kovit. S obzirom na to da je dan očito bio s dobrom vidljivošću, pitanje je zašto pilot nije reagirao već u fazi kad su mu senzori morali pokazati da se nalazi u prevučenom letu koji prethodi slomu uzgona.

Brazilska zračna uprava Infraero nije odmah potvrdila informaciju o padu aviona, a nijedna lokalna zrakoplovna tvrtka nije odmah prijavila nestanak neke od svojih letjelica. No, nakon nekog vremena kompanija VoePass potvrdila je da je njihov zrakoplov sa 61 osobom doživio nesreću na putu do zračne luke u Sao Paulu.

Uzrok nesreće je zasad nepoznat, a prema informacijama CNN-a zrakoplov je prilikom pada pogodio i nekoliko kuća. 

Predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva na događaju u južnom Brazilu kojem je prisustovao, zatražio je od publike da ustane i oda počast minutom šutnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 01:28