stdClass Object ( [id] => 1352913 [title] => Sprema se zapljena ruskih ‘zamrznutih‘ 300 milijardi dolara! Potez je potencijalno vrlo rizičan, donosimo detalje [alias] => sprema-se-zapljena-ruskih-zamrznutih-300-milijardi-dolara-potez-je-rizican-donosimo-detalje [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Bila bi to prava politička poezija, financirati Ukrajinu ruskim novcima. Kao što možete zamisliti, Republikanska stranka ovu bi zamisao pozdravila vrlo entuzijastično", izjavio je nedavno predsjednik Zastupničkoga doma američkoga Kongresa Mike Johnson komentirajući moguću zapljenu ruskih proračunskih milijardi koje se najvećim dijelom nalaze u Europi i Americi.

Da stvar bude zanimljivija, Johnson smatra kako bi u slučaju ove zapljene kongresnici Republikanske stranke lakše prihvatili namjeru američkoga predsjednika Joea Bidena da s oko 60 milijardi dolara podupre Ukrajinu te s oko 40 milijardi Izrael i Tajvan.

Naime, zapljena ruskog novca omogućila bi republikanskim kongresnicima da pred svoje birače iziđu s riječima kako je Amerika natjerala ruskoga predsjednika da plati obnovu Ukrajine, zbog čega bi financijska potpora ukrajinskoj vojnoj pobjedi izgledala logično i legitimno.

Iza kulisa ovakve političke računice Republikanske stranke odvijaju se zakulisne pripreme Bijele kuće, koja se sve ozbiljnije priprema za zapljenu ruskih milijardi.

Sve bliže odluci

Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni otprilike 300 milijardi dolara proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su na početku invazije na Ukrajinu zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankama. Tim novcem, smatraju Bidenovi ljudi, moglo bi se poduprijeti ukrajinski otpor Putinovoj agresiji te kasnije pokrenuti obnovu Ukrajine. U situaciji kada je financijska pomoć Europe i Amerike blokirana unutarnjim političkim nesuglasicama američki predsjednik Joe Biden i njegovi ljudi iza kulisa pregovaraju s Europljanima i pripremaju pravni, financijski i politički plan za zapljenu ruskih milijardi.

Naime, ova je zamisao potencijalno vrlo rizična jer je njezina pravna utemeljenost vrlo upitna i mogla bi ugroziti globalni prestiž američkoga dolara i stabilnost eura.

U pravnom smislu ključan je pravni presedan iz 1990. kada je 50 milijardi dolara iračkih proračunskih rezervi u inozemstvu zaplijenjeno kao ratna odšteta za napadnuti Kuvajt. Polazeći od činjenice da je Rusija 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu pravni eksperti američke vlade već dvije godine pripremaju pravno obrazloženje zapljene ruskih novaca. Ključna teza ovoga obrazloženja bit će obveza Rusije da, prema međunarodnom pravu, nadoknadi štetu koju je Ukrajini nanijela svojom ni sa čim izazvanom agresijom.

Odgovarajući onima koji su zabrinuti kako bi zapljena ruskih proračunskih rezervi ugrozila povjerenje stranih investitora u američki i europski bankarski sustav britanski ministar vanjskih poslova sir David Cameron tvrdi kako je takav strah pretjeran. Naime, Cameron smatra da je zamrzavanje ruskih proračunskih rezervi prije dvije godine bio politički presedan koji nije imao većih posljedica. Isto će, smatra on, biti i ovaj put. Ni Kina i zemlje tzv. "globalnoga juga" neće reagirati pretjerano burno.

Ipak, Europljani ne dijele optimizam britanskoga ministra vanjskih poslova zbog čega su puno oprezniji.

Oprezni Europljani

Zato umjesto izravne zapljene ruskih novaca u europskim metropolama na prvome mjestu planiraju zaplijeniti kamate koje u ovome trenutku iznose nekoliko milijardi dolara. Ovakvo postupanje, smatra se u Europi, bilo bi potpuno legalan način da se Ukrajini pomogne snositi rastuće troškove obrane od ruske agresije.

Ovakav oprez uvjetovan je činjenicom da se velika većina ruskih proračunskih rezervi nalazi u Europi gdje je 208 milijardi dolara pod nadzorom financijske agencije Euroclear, te oko 20 milijardi dolara u Ministarstvu financija u Parizu. Naime Europljani se boje da bi zapljena ove goleme svote mogla ugroziti globalno povjerenje u europski balkanski sustav i na duge staze ugroziti stabilnost eura.

Ipak, kako je u povjerljivom razgovoru za Washington Post rekao jedan dužnosnik u Bijeloj kući, Europljani su po tko zna koji put nepotrebno preplašeni, neodlučni i međusobno posvađani i ne žele prihvatiti logiku zdravoga razuma. Naime Europljani se ne trebaju bojati ruskih sankcija jer je službeni Kremlj već zaplijenio brojne europske kompanije koje su nakon 2022. nastavile poslovati na teritoriju Rusije.

"Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu odštetu za invaziju na Ukrajinu", konstatirao je anonimni dužnosnik američke vlade.

Usporedo s ovakvim raspravama priprema se zajednička akcija skupine G7 koja bi na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu trebala izvesti odlučujući financijsko-politički udar na ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Udar na Putina

Iako se europski de facto hegemon Njemačka, koja drži tek oko 200 milijuna ruskih dolara, protivi financijskome udaru na Rusiju, ona će se teško oduprijeti zakulisnom diplomatskom pritisku američkoga predsjednika Joea Bidena.

U pozadini toga pritiska su višemjesečni pregovori ministara financija i njihovih zamjenika skupine G7 o tome kako što bezbolnije zaplijeniti otprilike 300 milijardi dolara ruskih proračunskih rezervi. Američku zamisao o odlučnome financijskom udaru na ruskoga predsjednika Vladimira Putina osim Velike Britanije u ovome trenutku podupiru Kanada i Japan, što znači da Europljani neće moći ostati po strani.

Naime, kako sada stoje stvari, skupina G7 na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2024. namjerava održati sastanak na vrhu na kojemu će vrlo vjerojatno donijeti odluku o zaplijeni ruskih proračunskih milijardi. Time bi se, vjeruju u G7, ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu pokazalo kako ne može računati na posustajanje zapada u vojnoj i financijskoj potpori Ukrajini. Takva poruka, vjeruje se, pokazala bi i da njegova dugoročna strategija za pokoravanje Ukrajine nema izgleda za uspjeh.

Sve to znači da bi 24. veljače skupina G7 nastupila kao najmoćniji globalni politički i ekonomski igrač koji ima snage posegnuti za ruskim novcima. Takav postupak mogao bi dovesti u pitanje prestiž Rusije koja nema snage za ekvivalentni odgovor.

---

image

‘Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu odštetu za invaziju na Ukrajinu‘, konstatirao je anonimni dužnosnik američke vlade

AFP
---

No, u pozadini priprema za udar na ruskoga predsjednika Vladimira Putina odvija se rasprava koja bi mogla uroditi pragmatičnim diplomatskim planom, koji bi na vrlo duge staze mogao pomoći Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji, ali i zaštiti ruske proračunske rezerve na zapadu.

Naime, kako je nedavno konstatirao globalno prestižni tjednik Financial Times, Amerika, Europa i ostali saveznici trebali bi nastupiti zajedno i promišljeno. To opet znači da ih zapljena ruskoga novca ne oslobađa od obveze da vlastitim novcima i vlastitim oružjem pomažu Ukrajinu koju, barem na papiru, smatraju budućom članicom NATO-a i Europske unije.

Pragmatična računica

Istovremeno, zapljenu ruskih milijardi valja smatrati strateškom političkom i ekonomskom akcijom koja je opravdana zbog otvorene i ničim izazvane ruske invazije Ukrajine, koja je sama po sebi globalno opasan primjer kršenja međunarodnoga prava. U tome smislu zapljena ruskog novca predstavlja pomoć Ukrajini da opstane kao legalno priznata članica međunarodne zajednice, što je posebno važno zbog nedavnih izjava ruskoga predsjednika Vladimira Putina kako ustvari namjerava izbrisati Ukrajinu i njezinu državnost s globalnog političkoga zemljovida.

Kako sada stoje stvari zapadni političari iza kulisa raspravljaju o tome treba li zaplijenjeni novac odmah staviti na raspolaganje ukrajinskome ministarstvu financija ili bi novac trebao ostati u rukama zapadnih saveznika. Druga je važna dvojba treba li novac upotrijebiti za financijsku i vojnu potporu trenutnom ukrajinskome ratnome naporu ili ga treba staviti po strani i upotrijebiti za buduću obnovu Ukrajine.

Usporedo s ovime američki i europski eksperti razmatraju vrlo pragmatični plan po kojemu bi zaplijenjene ruske milijarde mogle poslužiti kao jamstvo za povoljno i dugoročno vanjsko zaduživanje Ukrajine, koja bi se s posuđenim milijardama lakše oduprla ruskoj invaziji i oslobodila svoju zemlju. Ovakva računica, prema mišljenju bankovnih stručnjaka, Rusiju bi financijski vezala za Ukrajinu.

Naime, ako Ukrajina obrani svoju državnost i oslobodi svoj međunarodno priznati teritorij, ona bi za 20 do 30 godina mogla biti u stanju vratiti posuđeni novac. U tome slučaju Rusija bi mogla dobiti povrat svojih 300 milijardi dolara koje će skupina G7 na svome sastanku na vrhu u veljači ove godine vrlo vjerojatno zaplijeniti.

Bilo kako bilo, kako je za New York Times nedavno izjavio jedan bivši savjetnik u Bijeloj kući i vanjsko-politički ekspert Philip Zelikow, zapljena 300 milijardi ruskih proračunskih rezervi vjerojatno bi donijela odlučujuću primjenu na ukrajinskome bojištu jer bi službeni Kijev konačno imao dovoljno novca i oružja kojim bi mogao pobijediti goleme financijske i vojne rezerve Putinove Rusije.

Tim više što, kako piše novi The Economist, Rusiji prijeti val inflacije koji bi mogao potopiti Putinov imperijalni projekt konačnog osvajanja Ukrajine, u koji 2024. namjerava uložio golemih 100 milijardi dolara.

No, o tome opširnije neki drugi put.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zakulisni dogovori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zakulisni dogovori 0 8916 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-05 14:49:36 [created_by] => 3106 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-06 10:28:14 [modified_by] => 3106 [publish_up] => 2024-01-06 10:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su na početku invazije na Ukrajinu zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankama [metadata] => robots= author= title=Sprema se zapljena ruskih 'zamrznutih' 300 milijardi dolara! Potez je rizičan, donosimo detalje page_title=Sprema se zapljena ruskih 'zamrznutih' 300 milijardi dolara! Potez je rizičan, donosimo detalje [metakey] => rusija, sankcije Rusiji, zamrzavanje imovine, rat u Ukrajini [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26311497.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/05\/26311435.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Shutterstock","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nakon dugog oklijevanja, slu\u017ebeni Washington je sve bli\u017ee odluci o zapljeni prora\u010dunskih rezervi ruske sredi\u0161nje banke koje su zamrznute uglavnom u europskim, ameri\u010dkim i japanskim bankama<\/p>","

\u2018Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu od\u0161tetu za invaziju na Ukrajinu\u2018, konstatirao je anonimni du\u017enosnik ameri\u010dke vlade<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1249","hd_26311497_1920.jpg":"1920x1080","k_26311497_1280.jpg":"1280x1280","k_26311497_1024.jpg":"1024x1024","k_26311497_640.jpg":"640x640","k_26311497_480.jpg":"480x480","k_26311497_340.jpg":"340x340","k_26311497_220.jpg":"220x220","o_26311497_1280.jpg":"1280x832","o_26311497_1024.jpg":"1024x666","o_26311497_640.jpg":"640x416","o_26311497_480.jpg":"480x312","o_26311497_340.jpg":"340x221","o_26311497_220.jpg":"220x143","h_26311497_1280.jpg":"1280x854","h_26311497_1024.jpg":"1024x683","h_26311497_640.jpg":"640x427","h_26311497_480.jpg":"480x320","h_26311497_340.jpg":"340x227","h_26311497_220.jpg":"220x147","pp_26311497_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311497_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311497_640.jpg":"640x814","pp_26311497_480.jpg":"480x611","pp_26311497_340.jpg":"340x432","pp_26311497_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26311435_1920.jpg":"1920x1080","k_26311435_1280.jpg":"1280x1280","k_26311435_1024.jpg":"1024x1024","k_26311435_640.jpg":"640x640","k_26311435_480.jpg":"480x480","k_26311435_340.jpg":"340x340","k_26311435_220.jpg":"220x220","o_26311435_1280.jpg":"1280x856","o_26311435_1024.jpg":"1024x684","o_26311435_640.jpg":"640x428","o_26311435_480.jpg":"480x321","o_26311435_340.jpg":"340x227","o_26311435_220.jpg":"220x147","h_26311435_1280.jpg":"1280x854","h_26311435_1024.jpg":"1024x683","h_26311435_640.jpg":"640x427","h_26311435_480.jpg":"480x320","h_26311435_340.jpg":"340x227","h_26311435_220.jpg":"220x147","pp_26311435_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311435_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311435_640.jpg":"640x814","pp_26311435_480.jpg":"480x611","pp_26311435_340.jpg":"340x432","pp_26311435_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4366147 Threads: 3 Questions: 137966596 Slow queries: 58964 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4125232 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/sprema-se-zapljena-ruskih-zamrznutih-300-milijardi-dolara-potez-je-rizican-donosimo-detalje-1352913 [printLink] => /vijesti/svijet/sprema-se-zapljena-ruskih-zamrznutih-300-milijardi-dolara-potez-je-rizican-donosimo-detalje-1352913?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 333203 [name] => sankcije Rusiji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sankcije-rusiji [link] => /tag/sankcije-rusiji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 684153 [name] => zamrzavanje imovine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-12 14:49:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zamrzavanje-imovine [link] => /tag/zamrzavanje-imovine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zakulisni dogovori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sprema se zapljena ruskih ‘zamrznutih‘ 300 milijardi dolara! Potez je potencijalno vrlo rizičan, donosimo detalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3106 [name] => Damir Dukić [username] => damir-duki [email] => damir-duki@sd.hr [password] => $2y$10$4XvR0CHZNNZ5LlpJtKt2ceBnaerCvA8MOcQ0FU3.rh67lDxCnMgC2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-dukic-3106 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1624 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5af86cdb1f16fd1182b9bebdf0fca239?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26311497.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26311497.jpg [title] =>

Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankama

AFP, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/05/26311435.jpg [title] =>

‘Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu odštetu za invaziju na Ukrajinu‘, konstatirao je anonimni dužnosnik američke vlade

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Bila bi to prava politička poezija, financirati Ukrajinu ruskim novcima. Kao što možete zamisliti, Republikanska stranka ovu bi zamisao pozdravila vrlo entuzijastično", izjavio je nedavno predsjednik Zastupničkoga doma američkoga Kongresa Mike Johnson komentirajući moguću zapljenu ruskih proračunskih milijardi koje se najvećim dijelom nalaze u Europi i Americi.

Da stvar bude zanimljivija, Johnson smatra kako bi u slučaju ove zapljene kongresnici Republikanske stranke lakše prihvatili namjeru američkoga predsjednika Joea Bidena da s oko 60 milijardi dolara podupre Ukrajinu te s oko 40 milijardi Izrael i Tajvan.

Naime, zapljena ruskog novca omogućila bi republikanskim kongresnicima da pred svoje birače iziđu s riječima kako je Amerika natjerala ruskoga predsjednika da plati obnovu Ukrajine, zbog čega bi financijska potpora ukrajinskoj vojnoj pobjedi izgledala logično i legitimno.

Iza kulisa ovakve političke računice Republikanske stranke odvijaju se zakulisne pripreme Bijele kuće, koja se sve ozbiljnije priprema za zapljenu ruskih milijardi.

Sve bliže odluci

Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni otprilike 300 milijardi dolara proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su na početku invazije na Ukrajinu zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankama. Tim novcem, smatraju Bidenovi ljudi, moglo bi se poduprijeti ukrajinski otpor Putinovoj agresiji te kasnije pokrenuti obnovu Ukrajine. U situaciji kada je financijska pomoć Europe i Amerike blokirana unutarnjim političkim nesuglasicama američki predsjednik Joe Biden i njegovi ljudi iza kulisa pregovaraju s Europljanima i pripremaju pravni, financijski i politički plan za zapljenu ruskih milijardi.

Naime, ova je zamisao potencijalno vrlo rizična jer je njezina pravna utemeljenost vrlo upitna i mogla bi ugroziti globalni prestiž američkoga dolara i stabilnost eura.

U pravnom smislu ključan je pravni presedan iz 1990. kada je 50 milijardi dolara iračkih proračunskih rezervi u inozemstvu zaplijenjeno kao ratna odšteta za napadnuti Kuvajt. Polazeći od činjenice da je Rusija 2022. izvršila invaziju na Ukrajinu pravni eksperti američke vlade već dvije godine pripremaju pravno obrazloženje zapljene ruskih novaca. Ključna teza ovoga obrazloženja bit će obveza Rusije da, prema međunarodnom pravu, nadoknadi štetu koju je Ukrajini nanijela svojom ni sa čim izazvanom agresijom.

Odgovarajući onima koji su zabrinuti kako bi zapljena ruskih proračunskih rezervi ugrozila povjerenje stranih investitora u američki i europski bankarski sustav britanski ministar vanjskih poslova sir David Cameron tvrdi kako je takav strah pretjeran. Naime, Cameron smatra da je zamrzavanje ruskih proračunskih rezervi prije dvije godine bio politički presedan koji nije imao većih posljedica. Isto će, smatra on, biti i ovaj put. Ni Kina i zemlje tzv. "globalnoga juga" neće reagirati pretjerano burno.

Ipak, Europljani ne dijele optimizam britanskoga ministra vanjskih poslova zbog čega su puno oprezniji.

Oprezni Europljani

Zato umjesto izravne zapljene ruskih novaca u europskim metropolama na prvome mjestu planiraju zaplijeniti kamate koje u ovome trenutku iznose nekoliko milijardi dolara. Ovakvo postupanje, smatra se u Europi, bilo bi potpuno legalan način da se Ukrajini pomogne snositi rastuće troškove obrane od ruske agresije.

Ovakav oprez uvjetovan je činjenicom da se velika većina ruskih proračunskih rezervi nalazi u Europi gdje je 208 milijardi dolara pod nadzorom financijske agencije Euroclear, te oko 20 milijardi dolara u Ministarstvu financija u Parizu. Naime Europljani se boje da bi zapljena ove goleme svote mogla ugroziti globalno povjerenje u europski balkanski sustav i na duge staze ugroziti stabilnost eura.

Ipak, kako je u povjerljivom razgovoru za Washington Post rekao jedan dužnosnik u Bijeloj kući, Europljani su po tko zna koji put nepotrebno preplašeni, neodlučni i međusobno posvađani i ne žele prihvatiti logiku zdravoga razuma. Naime Europljani se ne trebaju bojati ruskih sankcija jer je službeni Kremlj već zaplijenio brojne europske kompanije koje su nakon 2022. nastavile poslovati na teritoriju Rusije.

"Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu odštetu za invaziju na Ukrajinu", konstatirao je anonimni dužnosnik američke vlade.

Usporedo s ovakvim raspravama priprema se zajednička akcija skupine G7 koja bi na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu trebala izvesti odlučujući financijsko-politički udar na ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Udar na Putina

Iako se europski de facto hegemon Njemačka, koja drži tek oko 200 milijuna ruskih dolara, protivi financijskome udaru na Rusiju, ona će se teško oduprijeti zakulisnom diplomatskom pritisku američkoga predsjednika Joea Bidena.

U pozadini toga pritiska su višemjesečni pregovori ministara financija i njihovih zamjenika skupine G7 o tome kako što bezbolnije zaplijeniti otprilike 300 milijardi dolara ruskih proračunskih rezervi. Američku zamisao o odlučnome financijskom udaru na ruskoga predsjednika Vladimira Putina osim Velike Britanije u ovome trenutku podupiru Kanada i Japan, što znači da Europljani neće moći ostati po strani.

Naime, kako sada stoje stvari, skupina G7 na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2024. namjerava održati sastanak na vrhu na kojemu će vrlo vjerojatno donijeti odluku o zaplijeni ruskih proračunskih milijardi. Time bi se, vjeruju u G7, ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu pokazalo kako ne može računati na posustajanje zapada u vojnoj i financijskoj potpori Ukrajini. Takva poruka, vjeruje se, pokazala bi i da njegova dugoročna strategija za pokoravanje Ukrajine nema izgleda za uspjeh.

Sve to znači da bi 24. veljače skupina G7 nastupila kao najmoćniji globalni politički i ekonomski igrač koji ima snage posegnuti za ruskim novcima. Takav postupak mogao bi dovesti u pitanje prestiž Rusije koja nema snage za ekvivalentni odgovor.

---

image

‘Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu odštetu za invaziju na Ukrajinu‘, konstatirao je anonimni dužnosnik američke vlade

AFP
---

No, u pozadini priprema za udar na ruskoga predsjednika Vladimira Putina odvija se rasprava koja bi mogla uroditi pragmatičnim diplomatskim planom, koji bi na vrlo duge staze mogao pomoći Ukrajini da se odupre ruskoj invaziji, ali i zaštiti ruske proračunske rezerve na zapadu.

Naime, kako je nedavno konstatirao globalno prestižni tjednik Financial Times, Amerika, Europa i ostali saveznici trebali bi nastupiti zajedno i promišljeno. To opet znači da ih zapljena ruskoga novca ne oslobađa od obveze da vlastitim novcima i vlastitim oružjem pomažu Ukrajinu koju, barem na papiru, smatraju budućom članicom NATO-a i Europske unije.

Pragmatična računica

Istovremeno, zapljenu ruskih milijardi valja smatrati strateškom političkom i ekonomskom akcijom koja je opravdana zbog otvorene i ničim izazvane ruske invazije Ukrajine, koja je sama po sebi globalno opasan primjer kršenja međunarodnoga prava. U tome smislu zapljena ruskog novca predstavlja pomoć Ukrajini da opstane kao legalno priznata članica međunarodne zajednice, što je posebno važno zbog nedavnih izjava ruskoga predsjednika Vladimira Putina kako ustvari namjerava izbrisati Ukrajinu i njezinu državnost s globalnog političkoga zemljovida.

Kako sada stoje stvari zapadni političari iza kulisa raspravljaju o tome treba li zaplijenjeni novac odmah staviti na raspolaganje ukrajinskome ministarstvu financija ili bi novac trebao ostati u rukama zapadnih saveznika. Druga je važna dvojba treba li novac upotrijebiti za financijsku i vojnu potporu trenutnom ukrajinskome ratnome naporu ili ga treba staviti po strani i upotrijebiti za buduću obnovu Ukrajine.

Usporedo s ovime američki i europski eksperti razmatraju vrlo pragmatični plan po kojemu bi zaplijenjene ruske milijarde mogle poslužiti kao jamstvo za povoljno i dugoročno vanjsko zaduživanje Ukrajine, koja bi se s posuđenim milijardama lakše oduprla ruskoj invaziji i oslobodila svoju zemlju. Ovakva računica, prema mišljenju bankovnih stručnjaka, Rusiju bi financijski vezala za Ukrajinu.

Naime, ako Ukrajina obrani svoju državnost i oslobodi svoj međunarodno priznati teritorij, ona bi za 20 do 30 godina mogla biti u stanju vratiti posuđeni novac. U tome slučaju Rusija bi mogla dobiti povrat svojih 300 milijardi dolara koje će skupina G7 na svome sastanku na vrhu u veljači ove godine vrlo vjerojatno zaplijeniti.

Bilo kako bilo, kako je za New York Times nedavno izjavio jedan bivši savjetnik u Bijeloj kući i vanjsko-politički ekspert Philip Zelikow, zapljena 300 milijardi ruskih proračunskih rezervi vjerojatno bi donijela odlučujuću primjenu na ukrajinskome bojištu jer bi službeni Kijev konačno imao dovoljno novca i oružja kojim bi mogao pobijediti goleme financijske i vojne rezerve Putinove Rusije.

Tim više što, kako piše novi The Economist, Rusiji prijeti val inflacije koji bi mogao potopiti Putinov imperijalni projekt konačnog osvajanja Ukrajine, u koji 2024. namjerava uložio golemih 100 milijardi dolara.

No, o tome opširnije neki drugi put.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Shutterstock AFP
AFP, Shutterstock

Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankama

AFP

‘Zdravi razum diktira potrebu da se Rusiju natjera da plati ratnu odštetu za invaziju na Ukrajinu‘, konstatirao je anonimni dužnosnik američke vlade

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/sprema-se-zapljena-ruskih-zamrznutih-300-milijardi-dolara-potez-je-rizican-donosimo-detalje-1352913 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=741eaee88daedfe5a07ee656fb78cf8754104d0b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sprema+se+zapljena+ruskih+%E2%80%98zamrznutih%E2%80%98+300+milijardi+dolara%21+Potez+je+potencijalno+vrlo+rizi%C4%8Dan%2C+donosimo+detalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsprema-se-zapljena-ruskih-zamrznutih-300-milijardi-dolara-potez-je-rizican-donosimo-detalje-1352913 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsprema-se-zapljena-ruskih-zamrznutih-300-milijardi-dolara-potez-je-rizican-donosimo-detalje-1352913 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zakulisni dogovori [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetZakulisni dogovori

Sprema se zapljena ruskih ‘zamrznutih‘ 300 milijardi dolara! Potez je potencijalno vrlo rizičan, donosimo detalje

Piše Tihomir Rajčić
6. siječnja 2024. - 11:28
Nakon dugog oklijevanja, službeni Washington je sve bliže odluci o zapljeni proračunskih rezervi ruske središnje banke koje su zamrznute uglavnom u europskim, američkim i japanskim bankamaAFP, Shutterstock

"Bila bi to prava politička poezija, financirati Ukrajinu ruskim novcima. Kao što možete zamisliti, Republikanska stranka ovu bi zamisao pozdravila vrlo entuzijastično", izjavio je nedavno predsjednik Zastupničkoga doma američkoga Kongresa Mike Johnson komentirajući moguću zapljenu ruskih proračunskih milijardi koje se najvećim dijelom nalaze u Europi i Americi.

Da stvar bude zanimljivija, Johnson smatra kako bi u slučaju ove zapljene kongresnici Republikanske stranke lakše prihvatili namjeru američkoga predsjednika Joea Bidena da s oko 60 milijardi dolara podupre Ukrajinu te s oko 40 milijardi Izrael i Tajvan.

Naime, zapljena ruskog novca omogućila bi republikanskim kongresnicima da pred svoje birače iziđu s riječima kako je Amerika natjerala ruskoga predsjednika da plati ob...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:17