StoryEditorOCM
Svijetprocurile i snimke

Potvrđena smrt iranskog predsjednika u padu helikoptera; Oglasio se i ajatolah; ‘Žele nas uvjeriti da neće biti kaosa!‘

Piše vijesti sd
20. svibnja 2024. - 06:14

Iran će pokušati osigurati da sve bude pod kontrolom i da "ne bude kaosa" nakon smrti predsjednika Ebrahima Raisija, prema teheranskom novinaru i istraživaču Abasu Aslaniju.

"Mislim da oni najistaknutiji pokušavaju osigurati da situacija bude pod kontrolom i da će oni to preživjeti kako bi se pripremili za tranziciju i za prijevremene izbore", rekao je.

"Vlada je jutros imala hitan sastanak. Žele nekako uvjeriti ljude da će situacija biti pod kontrolom i da neće biti kaosa.”

Aslani je dodao da će željeti "osigurati da se prijelaz odvije glatko".

Iranski ustav nalaže da će potpredsjednik - trenutno Mohammad Mokhbar - preuzeti položaj privremenog predsjednika i da će se novi predsjednički izbori održati u roku od 50 dana.

Aslani je rekao: "Ovo je značajan gubitak za zemlju, međutim, mislim da je najvažnija stvar na koju se sada fokusiraju preživjeti ovu situaciju."

Tijela poginulih u padu helikoptera u Iranu transportiraju se u grad Tabriz, rekao je čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prenosi CNN.

Helikopter se srušio dok je putovao iz iranske pokrajine Istočni Azerbejdžan za grad Tabriz, izvijestio je Tasnim.

Među poginulima su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan, imam, Raisijev šef osiguranja i tjelohranitelj, te tri člana posade.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikotpera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje.

Vijest o smrti prenijela je državna televizija i potpredsjednik Mohsen Mansouri na društvenoj mreži X.

Spasilačke službe stigle su do mjesta pada helikoptera u kojem je bio ultrakonzervativni iranski predsjednik Ebrahim Raisi (63), koji je nestao negdje usred planinskog područja na istoku Irana, nakon što je došlo do problema prilikom slijetanja. Prema posljednjim informacijama, nema preživjelih.

"Helikopter predsjednika Raisija je pri padu izgorio... Nažalost, strahujemo da su svi putnici mrtvi", rekao je neimenovani dužnosnik Reutersu.

Spasilačke ekipe su se po mećavi i po noći probijali kroz nepristupačan teren i u ranim satima u ponedjeljak uspjeli doći do ostataka letjelice u pokrajini Istočnom Azerbejdžanu.

“Vidimo olupinu i situacija ne izgleda nimalo dobro", izjavio je šef iranskog Crvenog križa Pirhossein Kolivand državnoj televiziji.

U helikopteru su se nalazili i iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, guverner pokrajine Istočni Azerbajdžan Malek Rahmati i još nekoliko članova kabineta. Oni su se vraćali iz regije Khoda Afarin u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan. Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dva od njih, koja su prevozila ministre i dužnosnike, uspješno su stigla do odredišta, dok je helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao problema prilikom slijetanja, prenosi Jutarnji list.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi letio helikotperom Bell 212 američke proizvodnje.

Vojni analitičar CNN-a Cedric Leighton kazao je kako bi poteškoće u nabavi rezervnih dijelova mogle biti važan faktor u nesreći.

Helikopter je prvo proizveden u Sjedinjenim Državama, a zatim u Kanadi, rekao je Leighton, umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva.

image
Handout/Afp

“U ovom konkretnom slučaju, mislim da je riječ o nedostatku rezervnih dijelova, zbog sankcija, plus vrijeme koje je bilo jako loše u posljednjih nekoliko dana u ovom dijelu sjeverozapadnog Irana. Sve je to, mislim, pridonijelo nizu incidenata i nizu odluka koje je pilot, a možda čak i sam predsjednik, donio kada je trebalo upravljati ovom letjelicom… I nažalost po njih, rezultat je ova nesreća.”

image
Handout/Afp
image
Handout/Afp
image
Handout/Afp

 Nema znakova života kod putnika u helikopteru koji se srušio u iranskoj pokrajini Istočni Azerbajdžan, rekao je Pir-Hossein Kolivand, čelnik iranskog Crvenog polumjeseca, prenose iranski mediji.

Vjeruje se da je iranski predsjednik Ebrahim Raisi mrtav nakon što su iranske agencije izvijestile da "nije bilo preživjelih" na mjestu pada helikoptera koji je prevozio čelnika, ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana i još sedam osoba, piše CNN.

image

Predsjednik Ebrahim Raisi

-/Afp

Snimke dronom koje je snimio Crveni polumjesec i prenijele državne medije FARS News Agency pokazale su mjesto pada helikoptera na strmoj, šumovitoj padini. Na snimci se vidi malo preostalih dijelova letjelice, osim plavo-bijelog repa, prenosi Jutarnji list.

image

Iranci tuguju

Atta Kenare/Afp
image
Atta Kenare/Afp
image
Atta Kenare/Afp

Ranije je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao Irance da ne brinu za zemlju. "Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja" u zemlji, rekao je i izrazio nadu da će "Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije".

Zapovjednik vojske naredio je da se u potrazi angažiraju svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde.

Nacionalna televizija je u nedjelju prekinula redovne programe i prenosila molitve za Raisija diljem zemlje.

Pomoć u potrazi ponudile su Turska, Rusija, Saudijska Arabija, Irak, Azerbajdžan i Europska unija. 

Bijela kuća je objavila da je predsjednik Joe Biden upoznat s izvješćima o padu helikoptera. Kina je priopćila da je zabrinuta, a EU je ponudila satelitsko mapiranje terena.

(Hina) xbcav ybcav

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 11:37