StoryEditorOCM
SvijetPismo upozorenja

SAD postavio ultimatum Izraelu: dali im rok od 30 dana da ispune konkretne korake

Piše Hina
15. listopada 2024. - 22:37

Sjedinjene Države upozorile su Izrael da sljedećih mjesec dana mora poduzeti korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi, ili će se suočiti s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći, rekli su američki dužnosnici, što je najsnažnije upozorenje otkako su započele izraelske operacije protiv Hamasa prije godinu dana.

Američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin poslali su u nedjelju izraelskom ministru obrane Yoavu Gallantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru pismo izražavajući zabrinutost zbog pogoršanja situacije u toj palestinskoj enklavi, rekli su američki dužnosnici u utorak.

"Pismom želimo naglasiti duboku zabrinutost vlade SAD-a zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi i tražimo hitne i dugotrajne akcije vaše vlade ovog mjeseca kako bismo promijenili ovaj smjer", napisali su u pismu, koje je objavio novinar Axiosa na X-u, a čiju su vjerodostojnost za Reuters potvrdili dužnosnici.

U pismu su navedeni konkretni koraci koje Izrael mora poduzeti u roku od 30 dana, uključujući omogućavanje najmanje 350 kamiona da uđu u Gazu svaki dan.

"Neuspjeh u kontinuiranoj predanosti provedbi i održavanju ovih mjera može imati implikacije na politiku SAD-a... i relevantne zakone SAD-a", stoji u pismu, dosad najjasnijem ultimatumu vladi premijera Benjamina Netanyahua od početka sukoba u Gazi.
State Department i Pentagon nisu komentirali pismo, a Bijela Kuća nije potvrdila je li ga predsjednik Joe Biden odobrio.

Izraelsko veleposlanstvo u Washingtonu također je odbilo komentirati.

Washington često vrši pritisak na Izrael da poboljša humanitarne uvjete u Gazi, ali i podržava pravo Izraela da se brani.

Bidenova vlada uglavnom je odbila nametnuti ograničenja na milijarde dolara vojne pomoći koju Sjedinjene Države šalju Izraelu, a u nedjelju je, istog dana kada je poslano pismo, najavila da će poslati američke trupe i napredne proturaketne baterije THAAD u Izrael.

Događa se to dok izraelske snage šire operacije na sjever Gaze.

Reuters je ranije ovog mjeseca izvijestio da su zalihe hrane oštro pale otkako su izraelske vlasti uvele nova carinska pravila za određenu humanitarnu pomoć.

Seth Binder iz Centra za demokraciju na Bliskom istoku, rekao je da pismo pokazuje da visoki američki dužnosnici znaju da Izrael ograničava pomoć, ali se "trude izbjeći provođenje američkog zakona, na štetu palestinskih civila".

Zbog pružanje vojne pomoći Washingtona Izraelu izbili su prosvjedi diljem Sjedinjenih Država, a neke su skupine počele dovoditi u sumnju svoj glas za potpredsjednicu Kamalu Harris na predsjedničkim izborima 5. studenog.

Deseci Bidenovih kolega demokrata također su pozvali na uvođenje ograničenja pomoći, iako Izrael i dalje uživa široku podršku u Kongresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 22:37