StoryEditorOCM
Svijetpovijesni događaj

Sad i u Austriji znaju za sinjsku Alku, a slavopobjednik bečke je Frano Talaja sa 7 punata

Piše Toni Paštar
17. lipnja 2023. - 23:36

Slavopobjednik “Pokazne Alke” koja je u subotu održana na hipodromu kasačkog kluba u Badenu kod Beča je alkar Frano Talaja iz Brnaza.

On je do pobjede i slavodobitničkog plamenca kojega je ponio na svome koplju došao skorom od 7 punata iz tri gađanja alkarske mete. Ovaj 37-ogodišnji magistar financijskog menadžmenta zaposlenik je tvrtke “Vindija” iz Varaždina, ispostave u Dugopolju. Potječe iz stare alkarske obitelji u kojoj je posljednji alkar Niko bio dvostruki slavodobitnik.

image

Vojvoda Mario Šušnjara

Sasa Buric/Cropix

Franin pradjed čije ime nosi i djed Ante bili su alkarski momci, a otac Draško dugogodišnji alkarski momak i zamjenik harambaše. Kao pratitelj barjaka Frano Talaja debitirao je na 295. Sinjskoj alci, a kao alkar kopljanik 2017. Na prošlogodišnjim 307. alkarskim svečanostima osvojio je svoj trofej, pobijedio je u natjecanju za Čoju. Nedugo potom svoje slavlje okrunio je uplovljavanjem u bračnu luku. Momak Frane Talaje je Anđelko Vučković, djelatni časnik HV-a iz Brnaza.

- Jako sam ponosam što sam u ovoj “Pokaznoj Alci” imao najveći broj punata. Lijep je osjećaj biti u Beču, predstavljati svoj kraj, kulturu, običaje i tradiciju kojom se dičimo. Prepun sam emocija pa mi je teško pronaći riječi kojima bih mogao opisati kako se stvarno osjećam. Možda još nisam ni svjestan značenja ove pobjede - kazao nam je Frano Talaja.

image

Namještanje alke

Sasa Buric/Cropix

Prije početka “Pokazne Alke” na hipodromu u Badenu, na kojemu se po procjeni domaćina u subotu okupilo preko 7000 gledatelja, a u svečanu ložu došao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kao predstavnik hrvatske Vlade pod čijim se pokroviteljstvom prezentiranje Alke u Beču i održalo. S njim su još bili pokrajinski dužnosnici austrijske vlade, ministar Šime Erlić i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Alkare su na ovu priredbu došli poduprijeti čelnici gradova i općina cetinskog kraja na čelu s Mirom Buljem, gradonačelnikom Sinja.

Prigodni uvodni program otvorila je Gradska glazba Sinj, a još su nastupili pjevači i pjevačice rere-ojkanja iz Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, članovi KUD-a “Milan Begović” iz Vrlike izveli su nijemo kolo, a potom je pjevala klapa Sinj.

image

I šef Hajduka Lukša Jakobušić bio je s alkarima

Sasa Buric/Cropix

Točno u 18 sati na dijelu kasačke staze, koja je pretvorena u alkarsku, počeo je defile svečane alkarske povorke. Gradska glazba Sinj intonirala je državne himne Austrije i Hrvatske. Alkarski vojvoda Mario Šušnjara održao je prigodni govor.

image
Sasa Buric/Cropix

- Okupili smo se ovdje u srcu Austrije da vam pokažemo i zaigramo vitešku igru Sinjsku alku, biser hrvatske kulture, tradicije, junaštva i plemenitog nadmetanja - naglasio je Mario Šušnjara.

- Poštovani i dragi prijatelji, povijest svjedoči da su naša dva naroda dugo godina živjeli zajedno. Bečki dvor je cijenio, volio i podupirao Sinjsku alku - kazao je Šušnjara podsjećajući da su alkari 1818. prvi put priredili svečanu Alku kralju Franji I, a potom u čast dužnosnika Bečkog dvora još tri puta.

image

Došao je i gradonačelnik Miro Bulj

Sasa Buric/Cropix

Prije nego je “Pokaznu Alku” proglasio otvorenom vojvoda Šušnjara je kazao: - Dragi prijatelji, otvorite danas i ovdje oči, srce i dušu i uživajte u ljepotama što će za vas prirediti sinjski alkari. Sinjska alka se, međutim, u punom sjaju može doživjeti samo u Sinju. Stoga vam upućujem poziv da dođete u Sinj i budete naši dragi gosti. Vidjet ćete ljepotu sinjskog kraja, otvoreno srce i vrata doma našega čovjeka koji će vam pružiti sve što ima. Mačkule sa starog Grada će vas probuditi, glazba naša razveseliti i dovesti na alkarsko trkalište na nezaboravni događaj Sinjska alke.

image
Sasa Buric/Cropix

U natjecanju za slavopobjednika sudjelovalo je 20 alkara kopljanika i to po prilagođenim pravilima. Unaprijed je bilo određeno da svi koji u prvoj trci pogode “u dva” ili “u sridu” nastavljaju borbu za pobjedu. Kopljanici se nisu baš iskazali u preciznosti pogađanja alkarske mete.

Nije bilo pogotka “u sridu”, 8 alkara pogodilo je “u dva”, 4 “u jedan”, a 8 ih je pogodilo “u ništa” ili promašilo. Tako je natjecanje nastavilo 8 alkara s pogotkom “u dva”. U drugoj trci po tri alkara pogodili su “u jedan” ili “u ništa” odnosno ostvarili su promašaj dok su pogotcima “u dva” alkari Josip Čačija i Frano Talaja izborili nastavak natjecanja. U trećoj trci Josip Čačija je promašio. Kada je sa starta krenuo Frano Talaja cijelo gledalište bilo je na nogama, napeto kao puška. A Talaja je, kako i priliči junaku, pogotkom “u sridu” stavio “točku na i” i sa 7 punata postao slavopobjednik.

image
Sasa Buric/Cropix

Na koplje Frane Talaje alkarski momak privezao je znamen pobjede, plamenac austrijske zastave na čijoj sredini je bio hrvatski grb, a uz to i natpis “Baden 17. lipnja 2023.”. U čast slavodobitnika Talaje u Badenu je nastavljeno slavlje koje će sigurno potrajati dugo u noć.

U okviru širokog i kvalitetnog programa “Dana Splitsko-dalmatinske županije” ovo predstavljanje Alke u Badenu i Beču za nas je jedna od glavnih manifestacija. Njome pokazujemo kulturu i tradiciju Sinja i Cetinske krajine koja je među najboljima u Europi. Ovo može donijeti značajni poticaj našemu turizmu. U njegovoj promidžbi mi imamo sunce i more, najljepše na svijetu, ali ovako nešto nema nitko drugi. Gdje se, osim vezano uz Alku, može vidjeti i doživjeti ovakav kolorit, sinjska glazba, tko može okupiti ovoliki broj gledatelja. Sve to može samo Alka i zato smo na nju ponosni - kazao nam je župan Blaženko Boban.

image

Vojvoda Mario Šušnjara otpozdravlja prije početka nadmetanja

Sasa Buric/Cropix

Ovo je veliki povijesni događaj na kojega smo svi ponosni. Naravno da sam posebno ponosan i ja jer je, evo, predstavljanje Alke Europi počelo upravo u Austriji gdje sam ja veleposlanik. Ovih dana sam puno puta čuo austrijske prijatelje kako ističu kako je osnovna poruka Alke sloboda što u ovim turbulentnim vremenima ima posebno značenje - rekao je veleposlanik Danijel Glunčić.

image

U ‘napadu’ na metu

Sasa Buric/Cropix

- Ovo je bio veliki kulturno-povijesni spektakl i on ima veliku vrijednost u promicanju Alke, grada Sinja, Cetinske krajine, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske. Alka je s razlogom svijetska nematerijalna kulturna baština. Alkari su danas u Beču poslije 115 godina, prikazali su umijeće i simboliku hrvatskog junaštva i viteštva, predstavili su nas sve na sveopći ponos - kazao je ministar Gordan Grlić Radman.

image

One su uljepšale austrijski spektakl

Sasa Buric/Cropix

Na hipodromu kasačkog kluba u Badenu subotnji program počeo je od ranih prijepodnevnih sati. U posebno izdvojenom prostoru postavlljeni su štandovi na kojima su predstavnici udruga i OPG-ova cetinskog kraja predstavili nematerijalnu kulturnu baštinu Sinja i Cetinske krajine, stare zanate i vještine kojima prijeti izumiranje kao i cetinsku gastronomiju. U nastavku su kulturno-umjetnička društva s hrvatskim predznakom iz Austrije, Slovačke i Mađarske izvodili spletove narodnih pjesama i igara, nastupali su tamburaši i drugi izvođači. Sve je to bila uvertira u glavnu subotnju priredbu, izvedbu “Pokazne Alke”.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 15:54