StoryEditorOCM
Svijetbliže cilju

Ruska vojska zauzela ukrajinsku utvrdu, Moskva sve glasnije bruji: Putin će za Novu godinu proglasiti veliku pobjedu!

Piše Vlado Vurušić/ JL
3. listopada 2024. - 22:00

Nakon gotovo dvogodišnjih napora i nekoliko desetaka tisuća, a prema nekim procjenama možda i stotinjak tisuća, mrtvih i ranjenih, ruska vojska uspjela je ovladati strateški važnim gradom, tvrđavom u Doneckoj oblasti - Vuhledarom (Rusi ga zovu Ugljedar).

Taj je grad od početka rata bio jedan od prioriteta Rusa, a pogotovo je postao glavna meta nakon što je Rusija anektirala četiri ukrajinske regije na istoku zemlje - Luhansk, Doneck, Zaporižju i Herson - koje ne kontrolira u cijelosti.

Vuhledar, gradić u kojem je do rata živjelo oko 15 tisuća ljudi, sada je potpuno razrušen i u njemu je ostalo jedva stotinjak najupornijih stanovnika. Važan je zato što je posljednje veliko mjesto do administrativne granice Donecke oblasti koja je udaljena 30 do 40 kilometara, ali i zato što se, ako izbiju na to područje, otvara put prema Zaporižji koju ukrajinska vojska kontrolira u većini. Naime, Vuhledar je na uzvisini koja se nalazi na spoju dvaju frontova - doneckog i zaporiškog.

Udarac za Kijev

Za Ruse je politički, ali i strateški važno da do kraja ove godine osvoje cijeli Donbas, što je i Vladimir Putin postavio Ministarstvu obrane kao glavni cilj.

CNN navodi da je gubitak Vuhledara velik udarac za Kijev, pogotovo uoči određenog "zimskog zatišja", te se sada ruske snage mogu više posvetiti drugom važnom strateškom gradu, Pokrovsku koji je od Vuhledara udaljen 50 kilometara, pa mogu napadati i iz tog smjera. No, vojni analitičari BBC-ja i neki ukrajinski vojni blogeri, ali i ruski, smatraju da su Ukrajinci "izgubili" Vuhledar u "najboljem trenutku" za njih, ako se za gubitak nekog grada to uopće može reći, piše Jutarnji.

Naime, kažu kako bi za Ukrajince možda bilo i kobno da je Vuhledar pao, recimo, prije godinu dana jer bi morali mijenjati "konfiguraciju obrane" i na južnom i na istočnom pravcu, a u međuvremenu su se na južnom pravcu dobro utaborili. Vojni analitičari BBC-ja objašnjavaju da je, nakon što je Ukrajina izgubila Avdiivku, Marinku, Krasnohorivku i Nju Jork te je Časiv Jar pod stalnim ruskim napadima, a osim toga nalaze se praktički, u predgrađu Pokrovska.

Izgubio na značaju

Vuhledar je, unatoč svojoj velikoj strateškoj i komunikacijskoj važnosti, zapravo izgubio na značaju kakav je prije imao. No, to što do granice Donecke oblasti nema značajnijih naseljenih mjesta, smatraju da bi Rusi mogli Putinu za Novu godinu dati poklon koji bi on iskoristio pa ga svojoj javnosti predstavio kao "veliku pobjedu", koja mu u psihološko-propagandnom smislu treba.

image
Mikhail Metzel/Afp

No, ukrajinski vojni analitičar Viktor Kevljuk za tamošnji portal Liga. net kaže kako s jedne strane to može biti prednost za Ruse, ali isto tako i za Ukrajince koji se mogu rasporediti te im Rusi na tom području baš zato mogu biti kao na dlanu. I drugo, ono što je za Ukrajince važno, povlačenjem iz Vuhledara i zauzimanjem drugih obrambenih pozicija izbjegli su da njihove snage upadnu u okruženje, što je bio ruski cilj.

U američkom Institutu za proučavanje rata (ISW) smatraju da još nije jasno hoće li ruske trupe brzo napredovati nakon zauzimanja Vuhledara jer će to na otvorenom terenu po kiši i bljuzgavici biti teško. Moguće je da je ukrajinsko vojno zapovjedništvo uzelo u obzir vremenske uvjete kada je odlučivalo o povlačenju trupa iz Vuhledara.

I dok za ruske trupe sada ne bi bio nikakav problem preuzeti punu kontrolu nad gradom, blatne ceste i polja bili bi praktički neprikladni za mehanizirane napade ako ruske trupe odluče napredovati dalje.

Možda odluče pričekati dok se tlo ne smrzne prije nego što poduzmu sljedeće korake. Puno toga bit će jasnije za oko mjesec dana kada stisne zima.

CNN navodi da je, bez obzira na sve to, povlačenje iz Vuhledara dodatni udarac za predsjednika Volodimira Zelenskog koji se nije sa svog putovanja u SAD - gdje se krajem rujna susreo s predsjednikom Joeom Bidenom, demokratskom predsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris i ćudljivim republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom - vratio posve zadovoljan.

On je dobio novu izdašnu financijsku tranšu te obećanje o novim isporukama oružja i streljiva, ali nije uspio dobiti "sigurnosna jamstva", pogotovo oko približavanja NATO-u.

image
Gints Ivuskans/Afp

Uz to, Bijela kuća još oteže s odobrenjem da se njihovim dalekometnim projektilima mogu gađati vojni ciljevi duboko unutar ruskog teritorija, zbog čega je Rusija čak mijenjala svoju nuklearnu doktrinu. Zanimljivo je da je oko toga, bez obzira na žestoku predizbornu kampanju i Trumpove izjave da ga Ukrajina ne zanima, suglasnost Bijele kuće i vodećih republikanaca neupitna. Naime, to podržavaju i vodeći republikanski zastupnici u Kongresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 22:01