StoryEditorOCM
Svijetcijena invazije

Rusi se muče s podmazivanjem ratnog stroja: za vojsku im treba tri puta više nego prije rata. Spas očekuju - iz Amerike!

Piše Željko Trkanjec/JL
6. listopada 2023. - 22:40

"Prema nacrtu proračuna, obrambeni izdaci Rusije u 2024. godini porast će sa 6,4 bilijuna rubalja (66,3 milijarde dolara) na 10,8 bilijuna rubalja (112 milijardi dolara), otprilike tri puta više od prijeratne razine", donosi Foreign Policy Research Institute.

Novac ne pada s neba, treba ga pronaći jer bez toga propada ideja obrane još godinu dana, kada bi, kako se Kremlj nada, na američkim izborima pobijedio Donald Trump i prestala bi američka pomoć Ukrajini.

image
Pavel Bednyakov/Afp

Nafta nikako nije od pomoći jer se cijene ponašaju nekontrolirano. U srijedu su zabilježile najstrmiji pad u više od godinu dana, ustalivši se blizu 85 dolara po barelu i poništivši dobitke iz prošlog mjeseca. Sirova nafta Brent pala je 5,6 posto na 85,81 dolar po barelu, što je njen najoštriji pad od kolovoza 2022. godine.

Prošlog tjedna približila se granici od 100 dolara, dostigavši dnevni maksimum od 97,69 dolara u četvrtak, prenose poslovni mediji. Pad se nastavio i u četvrtak, Brent se srušio ispod 85 dolara, prenosi Jutarnji list.

image
Mikhail Klimentyev/Afp

Kako bi skupila svotu potrebnu za rat, ruska se vlada u sve većoj mjeri oslanja na neredovite prihode koji proizlaze iz jednokratnih poreza i nameta, uključujući "dobrovoljne donacije" koje zapadnjačka poduzeća moraju platiti kada napuštaju Rusiju. Proračun za obranu "omogućit će nam da u potpunosti podržimo zadaće posebne vojne operacije", rekao je u utorak ministar financija Anton Siluanov, koristeći eufemizam Kremlja za rat u Ukrajini. Povećanje vojne potrošnje, rekao je, bilo je "ključno za postizanje našeg glavnog cilja: jamstvo pobjede", prenosi The Financial Times, dodajući da će neredoviti proračunski prihodi skočiti na 2,52 bilijuna rubalja, najvišu razinu ikada: ove su godine ti prihodi iznosili 745 milijardi rubalja.

image
Sergey Guneyev/Afp

Dva bilijuna rubalja trebalo bi doći od novih izvoznih carina vezanih uz tečajeve, "dobrovoljnih donacija" zapadnih kompanija pri odlasku iz Rusije, povećanja poreza, smanjenja subvencija proizvođačima energije te povećanja tarifa za komunalne usluge.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 29. rujna uredbu kojom se talijanskoj banci Intesi Sanpaolo odobrava prodaja imovine u Rusiji, primjerice, ne navodeći detalje. Heineken je krajem kolovoza prodao pivski biznis u Rusiji za jedan euro pretrpjevši gubitak 300 milijuna eura.

image
-/Afp

Osjetljivo je područje podizanje trošarina na alkohol i duhan, koje će se u 2024. godine utrostručiti. Rusi su i dalje veliki uživatelji alkohola, bolje reći pijanci. Votka je i dalje omiljeno piće iako je zamijećen trend otklona prema pivu. Povećanje cijena alkohola, ako bi inflacija ojačala (rubalj je opet prešao 100 za dolar), moglo bi izazvati nezadovoljstvo u dijelu javnosti, prenosi Jutarnji list.

image
Alexander Kazakov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 06:40