StoryEditorOCM
Svijetborba za most

Rusi dopremili na Krim jedan od svojih najjačih aduta; Ukrajinci ne kriju: ‘Nije pitanje hoćemo li napasti, nego kada!‘

Piše S.N./JL
14. lipnja 2024. - 12:00

Rusija je svoj najnapredniji sustav zračne obrane premjestila na poluotok Krim kako bi obranila Kerčki most, rekao je glavni ukrajinski obavještajac. Ako je to doista točno, to bi bio prvi put da je Rusija rasporedila taj sustav te dokaz da posjeduje značajne protuzračne sposobnosti, posebno protiv balističkih projektila, piše The War Zone.

‘Uočili smo neke elemente sustava S-500. To će, zapravo, biti eksperimentalna primjena sustava, a koristit će ga za obranu Kerčkog mosta‘, rekao je general-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske obrambene obavještajne uprave.

Sustav kojeg se naziva i Prometej, posebno je dizajniran za obranu od dalekometnih balističkih projektila. Razvijen je kako bi zamijenio antibalistički sustav A-135 koji je trenutno postavljen oko Moskve.

Također može poslužiti kao nadopuna raketnog sustava zemlja-zrak dugog dometa S-400 Trijumf, čiji su primjerci bili česta meta ukrajinskih napada, prenosi Jutarnji list.

U travnju je tadašnji ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao da će sustav biti raspoređen nekad ove godine i to u dvije verzije - za obranu od projektila i za obranu od napada avionima.

Rusija je objavila video sustava S-500 snimljen u srpnju 2021. tijekom testiranja u Kapustin Jaru, ruskom raketnom lansirnom kompleksu u Astrahanskoj oblasti. Kako je tada objavljeno, oborio je zamjensku balističku metu.

Taj test uslijedio je nakon testa sustava 2018., kad su ruske vlasti rekle da je pogođena meta udaljena gotovo 480 kilometara. Maksimalni domet mu je, navodno, 600 kilometara, a prvi serijski proizvedeni primjerci S-500 trebali bi biti u upotrebi do 2025. godine.

Inače, S-500 je mobilni sustav kojeg se može prebacivati cestom pomoću transportera i lansera baziranog na šasiji BAZ-69096.

Rusija već ima mobilni sustav S-400 koji može obarati mete na nevjerojatnim udaljenostima, a S-500 obećava da može učiniti isto s balističkim projektilima. To je vrlo važno, s obzirom na dugogodišnju želju Ukrajine da uništi Kerčki most.

‘Nije pitanje hoćemo li udariti ili nećemo. Samo je pitanje vremena kad ćemo to učiniti‘, rekao je Budanov prošlog rujna.

Kerčki most i njegova okolica već je napadnuta balističkim projektilima kratkog dometa američkog vojnog taktičkog raketnog sustava (ATACMS), rekao je ukrajinski Glavni stožer.

U napadu izvedenom 30. svibnja navodno su pogođena dva ruska trajekta ključna za prijevoz ruskih trupa i opreme koji su išli prema prvim linijama. Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je satelitske snimke nakon tog napada.

Sustav ATACMS, posebno varijante većeg dometa s pojedinačnim visokoeksplozivnim bojevim glavama koje Ukrajina sada, čini se, koristi, predstavljaju nov problem za obranu Krima. U usporedbi s ATACMS-ima s kasetnim streljivom koje su ukrajinske snage prvobitno dobile, nove rakete predstavljaju novu prijetnju za veće strukture poput Kerčkog mosta.

Iako su i trajekti važne mete, glavni cilj je Kerčki most. Uspješno je napadnut dva puta, jednom kamionom bombom u listopadu 2022. i ponovno bespilotnim letjelicama u srpnju 2023. Sada postavljen sustav S-500 predstavlja još jedan sloj obrane posebno protiv potencijalnih napada balističkim projektilima, prenosi Jutarnji list.

Međutim, projektili dugog dometa još nisu pogodili most. Budanov je u srijedu opet kazao da je glavna meta 4 milijarde dolara vrijedan Putinov most koji povezuje Rusiju s okupiranim poluotokom Krimom.

‘Velik dio tereta se prevozi trajektima, to je istina. Ali koristi se i most i to prije svega za prijevoz ljudstva. Tereta je na mostu manje, ali za ljudstvo je to glavna ruta‘, rekao je Budanov.

Budući da Ukrajina silno želi uništiti Kerčki most, nećemo morati još dugo čekati da vidimo koliko je sustav S-500 stvarno učinkovit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 12:08