StoryEditorOCM
Svijetrat i potomstvo

Roditelji Putinu ne vjeruju, Rusija ima najniži natalitet u ovom stoljeću, sprema se ‘specijalna demografska operacija‘

Piše Hina
10. rujna 2024. - 13:00

 Rusija je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila najnižu stopu nataliteta od 1999., prema službenim podacima objavljenim u ponedjeljak, a u lipnju je broj rođenih prvi put iznosio manje od 100.000.

Kombinacija pada nataliteta i porasta stope smrtnosti dovela je do smanjenja ruskog stanovništva, što je problem za Kremlj koji vodi rat u Ukrajini otkako je Moskva započela invaziju 2022.

Kremlj je u srpnju niske stope rodnosti u Rusiji nazvao katastrofom za zemlju.

Prema podacima koje je objavio ured za statistiku Rosstat, 599.600 djece je rođeno u Rusiji u prvoj polovici 2024., što je 16.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine, a najmanje od 1999. godine.

Broj novorođene djece je u lipnju pao za 6 posto na 98.600, čime je brojka prvi put manja od 100.000, izvijestili su ruski mediji.

image

‘Ovo je katastrofalno za budućnost nacije‘, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kojem ovaj put nije do smijeha

Afp

Pad broja stanovnika je djelomično nadoknađen 20-postotnim porastom broja migranata između siječnja i lipnja, pokazuju podaci.

"Ovo je katastrofalno za budućnost nacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srpnju, prema ruskim državnim novinskim agencijama.

Nina Ostanina, čelnica odbora za zaštitu obitelji u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, za državnu agenciju RIA je rekla da je potrebna "posebna demografska operacija" kako bi se poboljšala stopa nataliteta.

"Moramo se organizirati i provesti novu posebnu operaciju. Baš poput posebne vojne operacije: posebna demografska operacija", kazala je Ostanina.

image

Manji natalitet znači i manje vojnika za ‘specijalne vojne operacije‘ (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 13:27