StoryEditorOCM
SvijetORUŽJE SUDNJEG DANA

Putinov savršen tajming: pred sastanak svojih neprijatelja najkonkretnije dosad zaprijetio korištenjem nuklearne bombe

Piše Hina
25. rujna 2024. - 22:32

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je upozorio da bi njegova zemlja koristila nuklearno naoružanje ako bi ju napala neka država te da bi se bilo kakav konvencionalan napad uz podršku neke nuklearne sile smatrao udruženim. Otvarajući sjednicu ruskog sigurnosnog vijeća Putin je rekao da su dani prijedlozi izmjene ruske nuklearne doktrine te da želi naglasiti jednu od glavnih predloženih promjena. 

„Predlažem se da bi se agresija na Rusiju neke države bez nuklearnog naoružanja, no uz sudjelovanje ili podršku nuklearno naoružane zemlje, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju”, rekao je. „Jasno su utvrđeni i uvjeti prijelaza Rusije prema upotrebi nuklearnog naoružanja”, naglasio je Putin, pa dodao da će Moskva razmatrati takav potez ako primijeti masivan napad raketama, zrakoplovima i dronovima na svoj teritorij.

Vrlo je zanimljivo što je ruski predsjednik dosad najizravnije zaprijetio Zapadu korištenjem nuklearnog oružja samo par sati uoči važnog sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i američkog predsjednika Joea Bidena u Bijeloj kući. Naime, na tom sastanku bi Zelenski trebao predstaviti Bidenu svoj "plan pobjede".

image

Joe Biden i Volodimir Zelenski

Jim Watson/Afp

Prethodno je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbacio nastojanja i prijedloge Kine i Brazila o okončanju rata u Ukrajini, upitavši se zašto te dvije zemlje predlažu alternativu njegovoj mirovnoj formuli te im je poručio da "neće jačati svoju moć na račun Ukrajine". Rusija je invaziju na Ukrajinu izvela u veljači 2022.  Devet mjeseci kasnije Zelenskij je najavio mirovni plan u 10 točaka kojim bi se trebalo omogućiti pravedno okončanje rata na temelju Povelje UN-a i međunarodnog prava.

No Moskva je odbacila plan. "Formula mira postoji već dvije godine i možda netko želi Nobelovu nagradu u svojoj političkoj biografiji za zamrznuto primirje, umjesto pravog mira, ali jedine nagrade koje će vam Putin zauzvrat dati samo su dodatna patnja i katastrofa", rekao je Zelenskij pred Općom skupštinom UN-a.

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Vyacheslav Prokofyev/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 22:42