StoryEditorOCM
Svijetpijan i drogiran

Poljak priveden zbog napada na dansku premijerku Frederiksen, tvrdi da nije ni znao tko je ona?!

Piše Hina
8. lipnja 2024. - 22:44
Denmark‘s Prime Minister Mette Frederiksen addresses participants of the 7th annual Copenhagen Democracy Summit at the Royal Danish Playhouse in Copenhagen on May 14, 2024. (Photo by Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/AFP)/Denmark OUTIda Marie Odgaard/Afp

Poljak u dobi od 39 godina priveden je u petak na 12 dana zbog napada na dansku premijerku Mette Frederiksen dan prije u kojem je zadobila lakšu ozljedu vrata. 

Napad se dogodio u petak u središtu Kopenhagena. 

"Hvala vam za mnogo, mnogo izraza potpore. To je nevjerojatno dirljivo", rekla je premijerka za novinsku agenciju Ritzau u pisanoj izjavi u subotu. 

"Tužna sam i potresena jučerašnjom epizodom, ali sam inače dobro. Treba mi mir. I za tijelo i za dušu. Moram biti s obitelji i moram biti malo sama", rekla je.

Nekoliko europskih čelnika osudilo je incident, koji se dogodio samo tri tjedna nakon što je slovački premijer Robert Fico teško ozlijeđen u pokušaju ubojstva.

"To je posve neprihvatljvo i napad je na naša otvorena, demokratska društva", rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere za novinsku agenciju NTB.

Danska policija objavila je da je osumnjičeni napadač bio pod utjecajem alkohola i droga i da nije znao da je žrtva danska premijerka.

"Ništa ne upućuje na politički motiv", rekao je njegov odvjetnik na sudu u Kopenhagenu u subotu. Incident se dogodio dva dana prije europskih izbora. 

"Danske vlasti rekle su nam da je privedena osoba poljski državljanin, koji je već neko vrijeme boravio u Danskoj", rekla je glasnogovornica poljskog ministarstva vanjskih poslova za poljski državni radio.

"Smatramo to izdvojenim, spontanim činom, a ne (...) planiranim napadom na premijerku", rekao je danski inspektor Trine Moller za Ritzau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 17:13