stdClass Object ( [id] => 1280035 [title] => Panika u SAD-u: države odustaju od dolara, glavne svjetske valute. Sve govori da će ga Kinezi ‘ubiti‘. Evo priče [alias] => panika-u-sad-u-drzave-odustaju-od-dolara-glavne-svjetske-valute-sve-govori-da-ce-ga-kinezi-ubiti-evo-price [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kineski državni naftni i plinski div CNOOC i francuski TotalEnergies, jedan od vodećih svjetskih trgovaca LNG-om, prošlog su tjedna, u transakciji 65.000 tona LNG-a uvezenog iz UAE-a, finalizirale prvi ikad ugovor u juanima. Ovaj potez je veliki korak u realizaciji onoga što Peking nastoji postići već godinama; osporiti dominaciju američkog dolara u međunarodnim transakcijama, posebice u trgovini energijom.

Dva dana prije, na summitu zemalja ASEAN-a, regionalne organizacije država Jugoistočne Azije, raspravljalo se o smanjenju ovisnosti o zapadnjačkim valutama i prelasku na obračune u onim lokalni(ji)ma. Ovo bi bilo proširenje prethodne sheme poravnanja u lokalnoj valuti, postignute u studenom 2022. između Indonezije, Malezije, Singapura, Filipina i Tajlanda, koja se već počela provoditi.

Ovom prilikom je domaćin konferencije i predsjednik Indonezije Joko Widodo, pozvao regionalne uprave da počnu koristiti kreditne kartice koje izdaju nacionalne banke i postupno odbace strane sustave plaćanja. Istaknuo je da se njegova zemlja mora zaštititi od geopolitičkih poremećaja. “Budite vrlo oprezni. Moramo se sjetiti sankcija koje su SAD uvele Rusiji. Visa i Mastercard mogle bi predstavljati problem. Ako koristimo vlastite platforme ... tada možemo biti sigurniji", rekao je Widodo. Inače, od zemalja ASEAN-a, samo je Singapur nametnuo sankcije Rusiji, dok sve ostale zemlje nastavljaju trgovati s tom zemljom.

---

image
Indonesia Presidential Secretari/Anadolu Agency Via Afp
---

Isti tjedan je, tijekom posjeta brazilskog predsjednika Kini, najavljen sporazum putem kojeg će se trgovina između ovih dviju zemalja odvijati isključivo u juanu i realu. Brazilska agencija za promicanje trgovine i ulaganja očekuje da će novi aranžman "smanjiti troškove" te "promicati još veću bilateralnu trgovinu i olakšati ulaganja". Pritom će se Rio povezati s kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sustavom (CIPS), alternativom SWIFT-u. Kina je najveći trgovinski partner Brazila; od tamo dolazi petina brazilskog uvoza, dok u suprotnom smjeru ide trećina izvoza.

Prilikom posjeta Xi Jinpinga Moskvi, Vladimir Putin je naglasio da se "već dvije trećine trgovine" između Kine i Rusije "obavlja u rubljama i juanima." "Mi smo za korištenje kineskog juana za obračune između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike. Uvjeren sam da će se ovi oblici obračuna u juanima razviti između ruskih partnera i njihovih kolega u trećim zemljama", poručio je ruski predsjednik.

---

---

I druga najmnogoljudnija zemlja svijeta se, približavajući se Rusiji, odmiče od dolara. Indija, treći svjetski uvoznik nafte, je postala najveći uvoznik ruske nafte, nakon što je Europa odlučila prestati biti ovisna o fosilnim gorivima koja financijski napajaju Kremlj; i postala ovisna o onima koja napajaju Bijelu kuću. Nakon što je Zapad nametnuo Rusiji maksimalnu cijenu nafte, indijski kupci platili su većinu ruske nafte u valutama alternativnim dolaru; uključujući UAE-ov dirham te rublje.

Prošlog mjeseca je Centralna banka Irana objavila da su uspjeli povezati nacionalnu uslugu financijskih poruka SEPAM s ruskim SPFS-om; ekvivalentom SWIFT-a. Rusija je ovu alternativu počela razvijati još 2014., kada joj se prvi puta zaprijetilo izbacivanjem iz globalnog sustava financijskih poruka i prijenosa zbog aneksije Krima. Teheran je pak odsječen od SWIFT-a kao rezultat valova američkih sankcija koje su započele 2018. kada se Donald Trump jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma.

---

image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp
---

Ipak, vijest koja je promijenila sve je bila ona iz prosinca, kada je kineski predsjednik posjetio Saudijsku Arabiju - najvećeg svjetskog izvoznika nafte - i obznanio da će Kina i zemlje Arapskog zaljeva ubuduće namirivati trgovinu naftom i plinom u juanima. Ovo je prvi put da se, nakon 48 godina, Rijad otvorio za trgovanje u valutama osim one američke, što će biti značajan udarac petrodolarskom sustavu; samom temelju globalne ekonomske hegemonije Washingtona.

---

image
-/Afp
---

Suočen sa svim navedenim, prošlog tjedna je američki senator Marco Rubio izrazio žaljenje povodom nadolazećeg pada hegemonije američkog dolara i rekao da će "biti toliko zemalja koje će obavljati transakcije u valutama koje nisu dolar da ih nećemo moći sankcionirati".

---

---

Naime, na konferenciji u Bretton Woodsu 1944. godine, dolar je odabran za svjetsku rezervnu valutu, postavši poveznica onih ostalih za konvertibilnost u zlato, a tako i najtraženije platežno sredstvo. Međutim, američka vojna potrošnja u ratovima protiv Koreje i Vijetnama je dovela do toga da je ponestalo zlatnih poluga u Washingtonu. Zato je 1971. Richard Nixon samoinicijativno ukinuo konvertibilnost dolara u zlato, što je dovelo do razdoblja nestabilnosti, dodatno pogoršanog OPEC-ovim naftnim embargom iz 1973.

Iduće godine, Nixon je poslao svog ministra financija u Saudijsku Arabiju, pri čemu je cilj putovanja bio “neutralizirati sirovu naftu kao ekonomsko oružje i pronaći način da se" Rijad uvjeri “da financira sve veći američki deficit svojim novostečenim petrodolarskim bogatstvom”. Dogovor je postignut i SAD se obvezao vojno štititi Saudijce u zamjenu za to da oni prodaju svoju naftu isključivo u dolarima, polažu ih američke banke i ulažu u Wall Street. Ovaj sustav petrodolara pomogao je osigurati globalnu potražnju za dolarom.

---

---

SAD je ovim postupkom praktički u ruke dobio bjanko ček za globalnu trgovinu. Amerika, za razliku od drugih, više nije trebala zaraditi novac, već ga samo isprintati. Otad, unipolarni svijet na svojoj grbači održava američki trgovinski deficit. Za većinu zemalja bi takav stalni, dugoročni trgovinski minus doveo do devalvacije nacionalne valute i povezanih gospodarskih problema. Ipak, status dolara je dodijelio Sjedinjenim Državama "pretjeranu privilegiju", po riječima bivšeg francuskog predsjednika Valéry Giscard d‘Estainga. Zbog ovoga, kako je pokazao ekonomist Michael Hudson u svojoj knjizi Super imperijalizam, rastući deficit Washingtona je gotovo u potpunosti nastao kao rezultat ulaganja u "obranu", beskrajnog ratovanja i uspostave konstelacije vojnih baza diljem svijeta.

Međutim, financijski slom iz 2008. potaknuo je neke zemlje na razmišljanje o alternativama. Tako je guverner kineske središnje banke Zhou Xiaochuan 2009. objavio dokument, zaključivši da kriza "poziva na kreativnu reformu postojećeg međunarodnog monetarnog sustava prema međunarodnoj pričuvnoj valuti sa stabilnom vrijednošću, izdavanjem temeljenim na pravilima i opskrbom kojom se može upravljati, kako bi se postigao cilj očuvanja globalne gospodarske i financijske stabilnosti”. Onda su sve veće eskalacije zapadnih sankcija Kini, Rusiji, Iranu ili Venezueli samo dodatno potaknule Peking da traži nove financijske alternative.

---

image

Zemlje prema bilanci tekućeg računa (crveno je deficit, zeleno je suficit)

twitter photo
---

Prošle godine je izvješće MMF-a upozorilo na “eroziju dominacije dolara”, iznijevši da se udio deviznih rezervi središnjih banaka diljem svijeta u dolarima smanjio sa 70 na 60 posto u prethodna dva desetljeća. Samo u prošloj godini, Kina se riješila 17 posto svojih dolarskih rezervi. Dodatno, u 2022. su središnje banke (osobito ruska i kineska) kupovale zlato najbržim tempom od 1967., a od 1999. su Kina i Rusija bile kupci 51 posto najomiljenijih poluga. 

Unatoč prodoru juana u svjetsku trgovinu, važno je znati da je njegov ukupni transakcijski udio i dalje svega 2,7 posto tržišta, dok je onaj američkog dolara 41 posto. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Dana 30. ožujka je BRICS - blok gospodarstava Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR-a – objavio da radi na razvoju “nove valute” koja bi bila vezana ne samo za vrijednost zlata, već i za "druge skupine proizvoda, rijetke rude ili tlo".

---

image
imf photo
---

Države članice BRICS-a čine više od 40 posto svjetskog stanovništva i oko četvrtine svjetskog BDP-a, što predstavlja ozbiljnu alternativu globalnog juga skupini nacija G7. Nekoliko zemalja u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi izrazilo je interes za pridruživanje bloku, uključujući Saudijsku Arabiju i Alžir. Iran je prošle godine službeno podnio zahtjev za članstvo, a želju za pristupanjem je iskazalo 15-ak zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Meksiko, Egipat, Argentinu i Nigeriju.

BRICS u kolovozu ove godine održava sastanak u južnoafričkom Durbanu, gdje će objaviti detalje o vlastitoj valuti, a možda i proširiti svoje članstvo. U svakom slučaju, taj skup bi povijest mogla pamtiti kao događaj koji je zauvijek zapečatio nadolazeći krah hegemonije američkog dolara.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugroženi hegemon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ugroženi hegemon 2 0 8500 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-03 18:52:00 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-09 18:09:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-09 18:09:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5275 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Panika u SAD-u: države odustaju od dolara, glavne svjetske valute. Sve govori da će ga Kinezi 'ubiti'. Evo priče [metakey] => dolar, juan, BRICS, Kina, rusija, hegemonija, multipolarni, Saudijska Arabija, opec, zlato [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24674830.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24642841.png","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24642842.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24642843.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24642844.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/03\/24642857.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["George Calvelo\/Nurphoto Via Afp","twitter photo","imf photo","-\/Afp","Indonesia Presidential Secretari\/Anadolu Agency Via Afp","Morteza Nikoubazl\/Nurphoto Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zemlje prema bilanci teku\u0107eg ra\u010duna (crveno je deficit, zeleno je suficit)<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x680","hd_24674830_1920.jpg":"1920x1080","k_24674830_1280.jpg":"1280x1280","k_24674830_1024.jpg":"1024x1024","k_24674830_640.jpg":"640x640","k_24674830_480.jpg":"480x480","k_24674830_340.jpg":"340x340","k_24674830_220.jpg":"220x220","o_24674830_1280.jpg":"1280x850","o_24674830_1024.jpg":"1024x680","o_24674830_640.jpg":"640x425","o_24674830_480.jpg":"480x318","o_24674830_340.jpg":"340x225","o_24674830_220.jpg":"220x146","h_24674830_1280.jpg":"1280x854","h_24674830_1024.jpg":"1024x683","h_24674830_640.jpg":"640x427","h_24674830_480.jpg":"480x320","h_24674830_340.jpg":"340x227","h_24674830_220.jpg":"220x147","pp_24674830_1280.jpg":"1280x1628","pp_24674830_1024.jpg":"1024x1303","pp_24674830_640.jpg":"640x814","pp_24674830_480.jpg":"480x611","pp_24674830_340.jpg":"340x432","pp_24674830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x466","hd_24642841_1920.png":"1920x1080","k_24642841_1280.png":"1280x1280","k_24642841_1024.png":"1024x1024","k_24642841_640.png":"640x640","k_24642841_480.png":"480x480","k_24642841_340.png":"340x340","k_24642841_220.png":"220x220","o_24642841_1280.png":"1280x582","o_24642841_1024.png":"1024x466","o_24642841_640.png":"640x291","o_24642841_480.png":"480x218","o_24642841_340.png":"340x154","o_24642841_220.png":"220x100","h_24642841_1280.png":"1280x854","h_24642841_1024.png":"1024x683","h_24642841_640.png":"640x427","h_24642841_480.png":"480x320","h_24642841_340.png":"340x227","h_24642841_220.png":"220x147","pp_24642841_1280.png":"1280x1628","pp_24642841_1024.png":"1024x1303","pp_24642841_640.png":"640x814","pp_24642841_480.png":"480x611","pp_24642841_340.png":"340x432","pp_24642841_220.png":"220x280"},{"size0":"1101x770","hd_24642842_1920.jpg":"1920x1080","k_24642842_1280.jpg":"1280x1280","k_24642842_1024.jpg":"1024x1024","k_24642842_640.jpg":"640x640","k_24642842_480.jpg":"480x480","k_24642842_340.jpg":"340x340","k_24642842_220.jpg":"220x220","o_24642842_1280.jpg":"1280x895","o_24642842_1024.jpg":"1024x716","o_24642842_640.jpg":"640x447","o_24642842_480.jpg":"480x335","o_24642842_340.jpg":"340x237","o_24642842_220.jpg":"220x153","h_24642842_1280.jpg":"1280x854","h_24642842_1024.jpg":"1024x683","h_24642842_640.jpg":"640x427","h_24642842_480.jpg":"480x320","h_24642842_340.jpg":"340x227","h_24642842_220.jpg":"220x147","pp_24642842_1280.jpg":"1280x1628","pp_24642842_1024.jpg":"1024x1303","pp_24642842_640.jpg":"640x814","pp_24642842_480.jpg":"480x611","pp_24642842_340.jpg":"340x432","pp_24642842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x724","hd_24642843_1920.jpg":"1920x1080","k_24642843_1280.jpg":"1280x1280","k_24642843_1024.jpg":"1024x1024","k_24642843_640.jpg":"640x640","k_24642843_480.jpg":"480x480","k_24642843_340.jpg":"340x340","k_24642843_220.jpg":"220x220","o_24642843_1280.jpg":"1280x905","o_24642843_1024.jpg":"1024x724","o_24642843_640.jpg":"640x452","o_24642843_480.jpg":"480x339","o_24642843_340.jpg":"340x240","o_24642843_220.jpg":"220x155","h_24642843_1280.jpg":"1280x854","h_24642843_1024.jpg":"1024x683","h_24642843_640.jpg":"640x427","h_24642843_480.jpg":"480x320","h_24642843_340.jpg":"340x227","h_24642843_220.jpg":"220x147","pp_24642843_1280.jpg":"1280x1628","pp_24642843_1024.jpg":"1024x1303","pp_24642843_640.jpg":"640x814","pp_24642843_480.jpg":"480x611","pp_24642843_340.jpg":"340x432","pp_24642843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24642844_1920.jpg":"1920x1080","k_24642844_1280.jpg":"1280x1280","k_24642844_1024.jpg":"1024x1024","k_24642844_640.jpg":"640x640","k_24642844_480.jpg":"480x480","k_24642844_340.jpg":"340x340","k_24642844_220.jpg":"220x220","o_24642844_1280.jpg":"1280x852","o_24642844_1024.jpg":"1024x682","o_24642844_640.jpg":"640x426","o_24642844_480.jpg":"480x319","o_24642844_340.jpg":"340x226","o_24642844_220.jpg":"220x146","h_24642844_1280.jpg":"1280x854","h_24642844_1024.jpg":"1024x683","h_24642844_640.jpg":"640x427","h_24642844_480.jpg":"480x320","h_24642844_340.jpg":"340x227","h_24642844_220.jpg":"220x147","pp_24642844_1280.jpg":"1280x1628","pp_24642844_1024.jpg":"1024x1303","pp_24642844_640.jpg":"640x814","pp_24642844_480.jpg":"480x611","pp_24642844_340.jpg":"340x432","pp_24642844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x661","hd_24642857_1920.jpg":"1920x1080","k_24642857_1280.jpg":"1280x1280","k_24642857_1024.jpg":"1024x1024","k_24642857_640.jpg":"640x640","k_24642857_480.jpg":"480x480","k_24642857_340.jpg":"340x340","k_24642857_220.jpg":"220x220","o_24642857_1280.jpg":"1280x826","o_24642857_1024.jpg":"1024x661","o_24642857_640.jpg":"640x413","o_24642857_480.jpg":"480x309","o_24642857_340.jpg":"340x219","o_24642857_220.jpg":"220x142","h_24642857_1280.jpg":"1280x854","h_24642857_1024.jpg":"1024x683","h_24642857_640.jpg":"640x427","h_24642857_480.jpg":"480x320","h_24642857_340.jpg":"340x227","h_24642857_220.jpg":"220x147","pp_24642857_1280.jpg":"1280x1628","pp_24642857_1024.jpg":"1024x1303","pp_24642857_640.jpg":"640x814","pp_24642857_480.jpg":"480x611","pp_24642857_340.jpg":"340x432","pp_24642857_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38812398 Threads: 4 Questions: 7127020582 Slow queries: 3311336 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609096802 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/panika-u-sad-u-drzave-odustaju-od-dolara-glavne-svjetske-valute-sve-govori-da-ce-ga-kinezi-ubiti-evo-price-1280035 [printLink] => /vijesti/svijet/panika-u-sad-u-drzave-odustaju-od-dolara-glavne-svjetske-valute-sve-govori-da-ce-ga-kinezi-ubiti-evo-price-1280035?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214393 [name] => dolar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dolar [link] => /tag/dolar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 104548 [name] => juan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juan [link] => /tag/juan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667502 [name] => BRICS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-16 18:35:07 [main_article_id] => 0 [alias] => brics [link] => /tag/brics ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 708446 [name] => hegemonija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 19:56:05 [main_article_id] => 0 [alias] => hegemonija [link] => /tag/hegemonija ) [6] => stdClass Object ( [id] => 712170 [name] => multipolarni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 20:09:56 [main_article_id] => 0 [alias] => multipolarni [link] => /tag/multipolarni ) [7] => stdClass Object ( [id] => 251873 [name] => Saudijska Arabija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijska-arabija [link] => /tag/saudijska-arabija ) [8] => stdClass Object ( [id] => 122930 [name] => opec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opec [link] => /tag/opec ) [9] => stdClass Object ( [id] => 317390 [name] => zlato [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlato [link] => /tag/zlato ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugroženi hegemon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Panika u SAD-u: države odustaju od dolara, glavne svjetske valute. Sve govori da će ga Kinezi ‘ubiti‘. Evo priče [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24674830.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => George Calvelo/Nurphoto Via Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24674830.jpg [title] => George Calvelo/Nurphoto Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642841.png [title] => twitter photo

Zemlje prema bilanci tekućeg računa (crveno je deficit, zeleno je suficit)

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642842.jpg [title] => imf photo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642843.jpg [title] => -/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642844.jpg [title] => Indonesia Presidential Secretari/Anadolu Agency Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/03/24642857.jpg [title] => Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kineski državni naftni i plinski div CNOOC i francuski TotalEnergies, jedan od vodećih svjetskih trgovaca LNG-om, prošlog su tjedna, u transakciji 65.000 tona LNG-a uvezenog iz UAE-a, finalizirale prvi ikad ugovor u juanima. Ovaj potez je veliki korak u realizaciji onoga što Peking nastoji postići već godinama; osporiti dominaciju američkog dolara u međunarodnim transakcijama, posebice u trgovini energijom.

Dva dana prije, na summitu zemalja ASEAN-a, regionalne organizacije država Jugoistočne Azije, raspravljalo se o smanjenju ovisnosti o zapadnjačkim valutama i prelasku na obračune u onim lokalni(ji)ma. Ovo bi bilo proširenje prethodne sheme poravnanja u lokalnoj valuti, postignute u studenom 2022. između Indonezije, Malezije, Singapura, Filipina i Tajlanda, koja se već počela provoditi.

Ovom prilikom je domaćin konferencije i predsjednik Indonezije Joko Widodo, pozvao regionalne uprave da počnu koristiti kreditne kartice koje izdaju nacionalne banke i postupno odbace strane sustave plaćanja. Istaknuo je da se njegova zemlja mora zaštititi od geopolitičkih poremećaja. “Budite vrlo oprezni. Moramo se sjetiti sankcija koje su SAD uvele Rusiji. Visa i Mastercard mogle bi predstavljati problem. Ako koristimo vlastite platforme ... tada možemo biti sigurniji", rekao je Widodo. Inače, od zemalja ASEAN-a, samo je Singapur nametnuo sankcije Rusiji, dok sve ostale zemlje nastavljaju trgovati s tom zemljom.

---

image
Indonesia Presidential Secretari/Anadolu Agency Via Afp
---

Isti tjedan je, tijekom posjeta brazilskog predsjednika Kini, najavljen sporazum putem kojeg će se trgovina između ovih dviju zemalja odvijati isključivo u juanu i realu. Brazilska agencija za promicanje trgovine i ulaganja očekuje da će novi aranžman "smanjiti troškove" te "promicati još veću bilateralnu trgovinu i olakšati ulaganja". Pritom će se Rio povezati s kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sustavom (CIPS), alternativom SWIFT-u. Kina je najveći trgovinski partner Brazila; od tamo dolazi petina brazilskog uvoza, dok u suprotnom smjeru ide trećina izvoza.

Prilikom posjeta Xi Jinpinga Moskvi, Vladimir Putin je naglasio da se "već dvije trećine trgovine" između Kine i Rusije "obavlja u rubljama i juanima." "Mi smo za korištenje kineskog juana za obračune između Rusije i zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike. Uvjeren sam da će se ovi oblici obračuna u juanima razviti između ruskih partnera i njihovih kolega u trećim zemljama", poručio je ruski predsjednik.

---

---

I druga najmnogoljudnija zemlja svijeta se, približavajući se Rusiji, odmiče od dolara. Indija, treći svjetski uvoznik nafte, je postala najveći uvoznik ruske nafte, nakon što je Europa odlučila prestati biti ovisna o fosilnim gorivima koja financijski napajaju Kremlj; i postala ovisna o onima koja napajaju Bijelu kuću. Nakon što je Zapad nametnuo Rusiji maksimalnu cijenu nafte, indijski kupci platili su većinu ruske nafte u valutama alternativnim dolaru; uključujući UAE-ov dirham te rublje.

Prošlog mjeseca je Centralna banka Irana objavila da su uspjeli povezati nacionalnu uslugu financijskih poruka SEPAM s ruskim SPFS-om; ekvivalentom SWIFT-a. Rusija je ovu alternativu počela razvijati još 2014., kada joj se prvi puta zaprijetilo izbacivanjem iz globalnog sustava financijskih poruka i prijenosa zbog aneksije Krima. Teheran je pak odsječen od SWIFT-a kao rezultat valova američkih sankcija koje su započele 2018. kada se Donald Trump jednostrano povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma.

---

image
Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp
---

Ipak, vijest koja je promijenila sve je bila ona iz prosinca, kada je kineski predsjednik posjetio Saudijsku Arabiju - najvećeg svjetskog izvoznika nafte - i obznanio da će Kina i zemlje Arapskog zaljeva ubuduće namirivati trgovinu naftom i plinom u juanima. Ovo je prvi put da se, nakon 48 godina, Rijad otvorio za trgovanje u valutama osim one američke, što će biti značajan udarac petrodolarskom sustavu; samom temelju globalne ekonomske hegemonije Washingtona.

---

image
-/Afp
---

Suočen sa svim navedenim, prošlog tjedna je američki senator Marco Rubio izrazio žaljenje povodom nadolazećeg pada hegemonije američkog dolara i rekao da će "biti toliko zemalja koje će obavljati transakcije u valutama koje nisu dolar da ih nećemo moći sankcionirati".

---

---

Naime, na konferenciji u Bretton Woodsu 1944. godine, dolar je odabran za svjetsku rezervnu valutu, postavši poveznica onih ostalih za konvertibilnost u zlato, a tako i najtraženije platežno sredstvo. Međutim, američka vojna potrošnja u ratovima protiv Koreje i Vijetnama je dovela do toga da je ponestalo zlatnih poluga u Washingtonu. Zato je 1971. Richard Nixon samoinicijativno ukinuo konvertibilnost dolara u zlato, što je dovelo do razdoblja nestabilnosti, dodatno pogoršanog OPEC-ovim naftnim embargom iz 1973.

Iduće godine, Nixon je poslao svog ministra financija u Saudijsku Arabiju, pri čemu je cilj putovanja bio “neutralizirati sirovu naftu kao ekonomsko oružje i pronaći način da se" Rijad uvjeri “da financira sve veći američki deficit svojim novostečenim petrodolarskim bogatstvom”. Dogovor je postignut i SAD se obvezao vojno štititi Saudijce u zamjenu za to da oni prodaju svoju naftu isključivo u dolarima, polažu ih američke banke i ulažu u Wall Street. Ovaj sustav petrodolara pomogao je osigurati globalnu potražnju za dolarom.

---

---

SAD je ovim postupkom praktički u ruke dobio bjanko ček za globalnu trgovinu. Amerika, za razliku od drugih, više nije trebala zaraditi novac, već ga samo isprintati. Otad, unipolarni svijet na svojoj grbači održava američki trgovinski deficit. Za većinu zemalja bi takav stalni, dugoročni trgovinski minus doveo do devalvacije nacionalne valute i povezanih gospodarskih problema. Ipak, status dolara je dodijelio Sjedinjenim Državama "pretjeranu privilegiju", po riječima bivšeg francuskog predsjednika Valéry Giscard d‘Estainga. Zbog ovoga, kako je pokazao ekonomist Michael Hudson u svojoj knjizi Super imperijalizam, rastući deficit Washingtona je gotovo u potpunosti nastao kao rezultat ulaganja u "obranu", beskrajnog ratovanja i uspostave konstelacije vojnih baza diljem svijeta.

Međutim, financijski slom iz 2008. potaknuo je neke zemlje na razmišljanje o alternativama. Tako je guverner kineske središnje banke Zhou Xiaochuan 2009. objavio dokument, zaključivši da kriza "poziva na kreativnu reformu postojećeg međunarodnog monetarnog sustava prema međunarodnoj pričuvnoj valuti sa stabilnom vrijednošću, izdavanjem temeljenim na pravilima i opskrbom kojom se može upravljati, kako bi se postigao cilj očuvanja globalne gospodarske i financijske stabilnosti”. Onda su sve veće eskalacije zapadnih sankcija Kini, Rusiji, Iranu ili Venezueli samo dodatno potaknule Peking da traži nove financijske alternative.

---

image

Zemlje prema bilanci tekućeg računa (crveno je deficit, zeleno je suficit)

twitter photo
---

Prošle godine je izvješće MMF-a upozorilo na “eroziju dominacije dolara”, iznijevši da se udio deviznih rezervi središnjih banaka diljem svijeta u dolarima smanjio sa 70 na 60 posto u prethodna dva desetljeća. Samo u prošloj godini, Kina se riješila 17 posto svojih dolarskih rezervi. Dodatno, u 2022. su središnje banke (osobito ruska i kineska) kupovale zlato najbržim tempom od 1967., a od 1999. su Kina i Rusija bile kupci 51 posto najomiljenijih poluga. 

Unatoč prodoru juana u svjetsku trgovinu, važno je znati da je njegov ukupni transakcijski udio i dalje svega 2,7 posto tržišta, dok je onaj američkog dolara 41 posto. No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Dana 30. ožujka je BRICS - blok gospodarstava Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR-a – objavio da radi na razvoju “nove valute” koja bi bila vezana ne samo za vrijednost zlata, već i za "druge skupine proizvoda, rijetke rude ili tlo".

---

image
imf photo
---

Države članice BRICS-a čine više od 40 posto svjetskog stanovništva i oko četvrtine svjetskog BDP-a, što predstavlja ozbiljnu alternativu globalnog juga skupini nacija G7. Nekoliko zemalja u zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi izrazilo je interes za pridruživanje bloku, uključujući Saudijsku Arabiju i Alžir. Iran je prošle godine službeno podnio zahtjev za članstvo, a želju za pristupanjem je iskazalo 15-ak zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Meksiko, Egipat, Argentinu i Nigeriju.

BRICS u kolovozu ove godine održava sastanak u južnoafričkom Durbanu, gdje će objaviti detalje o vlastitoj valuti, a možda i proširiti svoje članstvo. U svakom slučaju, taj skup bi povijest mogla pamtiti kao događaj koji je zauvijek zapečatio nadolazeći krah hegemonije američkog dolara.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
George Calvelo/Nurphoto Via Afp twitter photo imf photo -/Afp Indonesia Presidential Secretari/Anadolu Agency Via Afp Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via Afp
twitter photo

Zemlje prema bilanci tekućeg računa (crveno je deficit, zeleno je suficit)

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/panika-u-sad-u-drzave-odustaju-od-dolara-glavne-svjetske-valute-sve-govori-da-ce-ga-kinezi-ubiti-evo-price-1280035 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9b81b5546c571e2368104e5df9d6c6c03820f422 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Panika+u+SAD-u%3A+dr%C5%BEave+odustaju+od+dolara%2C+glavne+svjetske+valute.+Sve+govori+da+%C4%87e+ga+Kinezi+%E2%80%98ubiti%E2%80%98.+Evo+pri%C4%8De&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpanika-u-sad-u-drzave-odustaju-od-dolara-glavne-svjetske-valute-sve-govori-da-ce-ga-kinezi-ubiti-evo-price-1280035 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fpanika-u-sad-u-drzave-odustaju-od-dolara-glavne-svjetske-valute-sve-govori-da-ce-ga-kinezi-ubiti-evo-price-1280035 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ugroženi hegemon [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetugroženi hegemon

Panika u SAD-u: države odustaju od dolara, glavne svjetske valute. Sve govori da će ga Kinezi ‘ubiti‘. Evo priče

9. travnja 2023. - 20:09

Kineski državni naftni i plinski div CNOOC i francuski TotalEnergies, jedan od vodećih svjetskih trgovaca LNG-om, prošlog su tjedna, u transakciji 65.000 tona LNG-a uvezenog iz UAE-a, finalizirale prvi ikad ugovor u juanima. Ovaj potez je veliki korak u realizaciji onoga što Peking nastoji postići već godinama; osporiti dominaciju američkog dolara u međunarodnim transakcijama, posebice u trgovini energijom.

Dva dana prije, na summitu zemalja ASEAN-a, regionalne organizacije država Jugoistočne Azije, raspravljalo se o smanjenju ovisnosti o zapadnjačkim valutama i prelasku na obračune u onim lokalni(ji)ma. Ovo bi bilo proširenje prethodne sheme poravnanja u lokalnoj valuti, postignute u studenom 2022. između Indonezije, Malezije, Singapura, Filipina i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:45