StoryEditorOCM
Svijetvrlo je tražen

Ozempic je u ovoj državi jako jeftin, čak 15 puta jeftiniji nego u SAD-u! Može se kupiti online u 3 koraka...

Piše Vijesti SD
16. srpnja 2023. - 17:04

Portal Insider donosi usporedbu cijena injekcija za mršavljenje za kojima je ‘poludio‘ cijeli svijet u SAD-u i Kini. U SAD-u, podsjećaju, za injekciju građani moraju spremni izdvojiti gotovo tisuću dolara. No, u Kini je situacija sasvim drugačija: ogroman utjecaj kineske vlade na farmaceutske tvrtke omogućio je da se cijena Ozempic injekcija gotovo 15 puta snizi u odnosu na cijenu u SAD-u, piše Insider.

Objašnjavaju kako postoji razlog zašto su lijekovi lako dostupni i prodaju se po izuzetno niskim cijenama: kineska vlada izravno pregovara o cijenama lijekova s farmaceutskim tvrtkama. Prema politici koju je Peking proveo 2017. godine kako bi povećao pristup različitim lijekovima, farmaceutske tvrtke moraju izravno pregovarati o cijenama s vladom ako žele da njihovi proizvodi budu pokriveni kineskim državnim zdravstvenim osiguranjem.

Dakle, u Kini, Ozempic injekcije koštaju 478 kineskih juana, odnosno 67 američkih dolara, prema Kineskom popisu lijekova s povratom troškova (NRDL). Ta cijena snažno se razlikuje od cijene u SAD-u, gdje Ozempic injekcija košta 995 dolara, prema farmaceutskoj web stranici Drugs.com.

James Leong, voditelj marketinga za područje Azije i Pacifika u BASF Pharma Solutions, rekao je Insideru da je NRDL "najvažniji kanal za pristup tržištu u Kini za proizvođače lijekova" i put prema "značajnom povećanju prodaje" za tvrtke.

Međutim, pregovaranje s kineskom vladom radi osiguranja pristupa farmaceutskom tržištu Kine ima svoju cijenu. Farmaceutske tvrtke moraju prihvatiti značajno smanjenje cijena kako bi njihovi lijekovi bili uključeni u NRDL. U prosincu 2021. godine, farmaceutske tvrtke morale su smanjiti cijene za prosječnih 61,7% za 67 lijekova kako bi bili uključeni na NRDL, prema Reutersu.

U Kini možete lako doći do Ozempica ako znate gdje tražiti.

Međutim, jasno je da prosječni kineski potrošač ima koristi od prisutnosti Ozempica na NRDL-u - lijek je ne samo puno jeftiniji nego u inozemstvu, već je i lako dostupan online po znatno sniženim cijenama.

"U slučaju Ozempic-a, iako je riječ o receptnom lijeku, lako je dostupan na e-trgovinskim platformama poput JD online ljekarne, ako ste voljni platiti višu cijenu iz vlastitog džepa", rekao je Leong. Leong je mislio na online trgovinu JD.com, mega e-trgovinsku platformu sličnu Amazonovoj platformi Taobao.

Još jedna prednost: kineskim kupcima nije potrebno ići u bolnice kako bi dobili recepte.

Bruce Liu, partner u globalnoj konzultantskoj tvrtki Simon Kucher & Partners, rekao je Insideru da "mjesne klinike i kvalificirane online bolnice" također smiju propisivati lijekove. U doba pandemije COVID-19, broj digitalnih ljekarni u Kini se povećao, što dodatno olakšava ljudima da dođu do injekcija za mršavljenje.

Kada je Insider pokušao kupiti Ozempic injekcije putem Taobao-a, kineske verzije Amazona, proces provjere zahtijevao je unos valjanog broja identifikacije stanovnika i izjavu o zdravstvenom stanju. No Insideru je trebalo manje od tri klika na aplikaciji - i manje od jedne minute - da pronađe injekcije i dođe do stranice za naplatu.

Injekcije Ozempic mogu se kupiti putem kineskih e-trgovinskih stranica poput Taobao-a. Kineski kupci moraju navesti broj identifikacije s osobne iskaznice (označeno crvenom oznakom) i dati izjavu o zdravstvenom stanju (označeno plavom oznakom) prije naplate. Injekcije Ozempic mogu se kupiti putem kineskih e-trgovinskih stranica poput Taobao-a. Kineski kupci moraju navesti broj identifikacije s osobne iskaznice (označeno crvenom oznakom) i dati izjavu o zdravstvenom stanju (označeno plavom oznakom) prije naplate. Insider Potreba za davanjem izjave o zdravstvenom stanju i pružanjem broja osobne iskaznice svakako nije obeshrabrila kineske kupce da dođu do Ozempic injekcija. Nezadovoljni kupci ističu koliko su uspješno izgubili kilograma na stranicama za recenzije na Taobao-u.

"U tjedan dana izgubio sam dva kilograma", pisalo je u jednoj recenziji.

"Vrlo dobro! U trećem mjesecu sam izgubio 20 kilograma", pisalo je u drugoj recenziji.

image
Screenshot/Insider

Stručnjaci su rekli Insideru da je NRDL jedan od najučinkovitijih načina da Kina održi pristupačne cijene lijekova.

"Po mom mišljenju, NRDL poboljšava fiskalnu održivost kineske vlade, uravnotežujući pristup liječenju s financijskom provedivošću programa povrata troškova", rekao je Xi Chen, izvanredni profesor zdravstvene politike i ekonomije na Sveučilištu Yale, Insideru.

Liu iz Simon Kucher & Partners rekao je Insideru da se sustav NRDL ne zloupotrebljava jer pacijenti još uvijek moraju pokriti oko 20% do 30% troška lijekova - to ni izdaleka nije potpuna subvencija. No niže cijene idu na štetu farmaceutskih tvrtki koje se mogu boriti da povrate svoje troškove istraživanja.

"Ako su pregovorene cijene preniske, to može stvoriti financijske izazove za tvrtke, posebno za one koje su uložile značajne resurse u istraživanje i razvoj", rekao je Chen.

"Osim toga, NRDL se redovito ažurira i revidira, a lijekovi se mogu ukloniti s popisa. Ta nesigurnost može predstavljati rizik za tvrtke koje su uložile značajne resurse u razvoj lijeka, jer možda neće povratiti troškove istraživanja i razvoja ako lijek više nije prihvatljiv za povrat troškova", dodao je Chen.

Unatoč tome, veličina kineskog tržišta prisilila je farmaceutske tvrtke da ne propuste priliku za ulazak. Kina je drugo najveće zdravstveno tržište na svijetu, prema Međunarodnoj trgovinskoj administraciji.

"Iako će inovativne farmaceutske tvrtke morati prodavati nove lijekove po nižoj cijeni u Kini u usporedbi s zapadnim zemljama, sama veličina kineskog tržišta može nadoknaditi troškove istraživanja i razvoja lijeka", rekao je Leong iz BASF Pharma Solutions Insideru.

Predstavnik tvrtke Novo Nordisk, proizvođača Ozempic-a, rekao je Insideru da je "teško uspoređivati cijene u različitim zemljama" jer svaka zemlja "pristupa formiranju cijena lijekova na drugačiji način".

"Kada je riječ o Ozempic-u, cijena na popisu u SAD-u nije pokazatelj koliko će pacijent platiti iz vlastitog džepa kada je liječenje pokriveno osiguranjem. Kina je potpuno drugačije tržište s drugačijim načinom formiranja cijena receptnih lijekova", rekla je Ambre James-Brown, potpredsjednica medijskog odjela tvrtke Novo Nordisk.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2024 03:08