StoryEditorOCM
SvijetAFRIČKA TURNEJA

Ovo su posljednje Prigožinove fotografije: Dočekan je kao superstar, svi su htjeli selfie sa ‘spasiteljem‘ krvavih ruku

Piše VIJESTI SD
29. kolovoza 2023. - 14:46
Jevgenij Prigožin: ”Wagner čini Rusiju većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom”, izjavio je Prigožin ovom prigodom   Screenshot/X

Pojavile su se posljednje fotografije šefa Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je prošlog tjedna poginuo u zrakoplovnoj nesreći u blizini Moskve.

Prigožin je viđen kako snima selfije s lokalnim stanovništvom u mjestu za koje se smatra da je Bangui, glavni grad Srednjoafričke Republike, samo jedne od mnogih afričkih država u kojima je Wagnerova grupa bila raspoređena.

Vođa plaćenika, koji je ovdje svoju tipičnu vojnu uniformu zamijenio običnom civilnom odjećom, bio je okružen ozarenim mještanima koji su izgledali oduševljeni što će upoznati ruskog oligarha, pozirajući za fotografije, rukujući se i grleći Prigožina.

Ubrzo nakon susreta i pozdravljanja sa stanovnicima Banguija, Prigožin je otišao u Mali gdje je još jednom odjenuo vojnu odoru i držao pušku dok je govori o naporima njegove Wagner grupe da "cijeli afrički kontinent učini sretnijim".

image

Jevgenij Prigožin u Africi

 Screenshot/X

"Radimo... temperatura je iznad 50 stupnjeva C, baš kako volimo... Wagner čini Rusiju većom na svim kontinentima, a Afriku slobodnijom", izjavio je Prigožin tom prilikom, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji list.

Nekoliko dana kasnije, poginuo je u zrakoplovnoj nesreći koja se smatra Putinovom odmazdom nakon što su Prigožin i kontingent plaćenika Wagnerove grupe organizirali kratkotrajnu pobunu protiv Ruske vojske i Ministarstva obrane u lipnju.

Objavljivanje ovih slika na društvenim mrežama uslijedilo je nakon što su ruske vlasti u subotu službeno potvrdile Prigožinovu smrt.

Istražni odbor nije naznačio što je moglo uzrokovati pad zrakoplova na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, Prigožinovog rodnog grada.

No, vrijeme nesreće pobudilo je sumnju o mogućem udaru koji je orkestrirao Kremlj, a pojavila su se nagađanja da Prigožin nije bio u zrakoplovu ili da je nekako izbjegao smrt.

Preliminarna procjena američkih obavještajnih službi jest da je pad zrakoplova uzrokovala namjerna eksplozija. Kako su rasle sumnje da je ruski predsjednik bio inicijator atentata, Kremlj ih je odbacio kao "potpunu laž".

image

Jevgenij Prigožin u Africi

 Screenshot/X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:56