stdClass Object ( [id] => 1315984 [title] => Ovo je najveći izazov za vladara Kremlja. Drastičan pad vrijednosti rublja mogao bi biti uvod u slom Vladimira Putina [alias] => ovo-je-najveci-izazov-za-vladara-kremlja-drastican-pad-vrijednosti-rublja-mogao-bi-biti-uvod-u-slom-vladimira-putina [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Povijest ne spava, nego nas uči da bi kolaps rublja moga srušiti režim Vladimira Putina, upozorio je nekidan prestižni britanski dnevnik The Telegraph.

U povijesnoj pozadini ovih riječi je primjer vrlo bolnog i vrlo skupog poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, nakon kojega je uslijedio ponor inflacije i ekonomske krize koje su za osvajanje vlasti iskoristili Adolf Hitler i nacisti.

Zato je pad ruske valute na razinu od 100 rubalja za jedan dolar upozorenje koje ruski predsjednik Vladimir Putin neće moći ignorirati jer je čitava stvar možda najava sloma Rusije koja danas više ne izgleda stabilna i jaka kao prije godinu dana.

Iako je rusko gospodarstvo od sredine prošle godine izgledalo kao brod koji uspješno plovi po valovima rastućih troškova invazije na Ukrajinu i neviđenih ekonomskih sankcija Zapada, nekidan se na tome brodu pojavila opasna pukotina.

Vidjevši tu pukotinu, ekonomski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina je 14. kolovoza 2023. svojim člankom na portalu državne informativne agencije TASS uputio javni politički mig ruskoj središnjoj banci kako je vrijeme za stezanje kaiša i obuzdavanje javne potrošnje. Na taj mig ruska središnja banka je podigla bankovne kamate i time ograničila potrošnju, a sve kako bi spriječila inflaciju i kolaps rublja.

Golema cijena Putinove invazije na Ukrajinu došla je na naplatu i nije izvjesno da će Rusija tu cijenu moći platiti bez velikih društvenih potresa i mogućeg sloma države. Situacija je to opasnija što se Vladimir Putin i dalje ponaša kao da mu ruski narod i ruska vojna industrija mogu dati dovoljno vojnika i dovoljno oružja kojima će oslabiti odlučnost Amerike i Europe i na koncu slomiti Ukrajinu. No, kako stvari sada stoje, to neće biti lako jer je Rusija pred golemim iskušenjima.

---

image

Putin u podzemlju, u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, na otvaranju nove linije metroa.

Afp
---

Prvo iskušenje je sve slabija prodaja ruske nafte koja je do sada plaćala troškove invazije na Ukrajinu i Rusiju činili otpornom na zapadne sankcije.

No ta je priča, po svemu sudeći, gotova jer su sankcije koje su Rusiji nametnule članice skupine G7 jako srezale prihode ruske državne blagajne. Da stvar bude gora, u trenutku kada Rusija treba svaki dolar, predsjednik Vladimir Putin mora održati obećanje dano strateškim partnerima u globalno važnoj skupini proizvođača nafte OPEC+ kako će smanjiti proizvodnju, što znači da zbog diplomatskih razloga Rusija mora odustati od pokušaja da većom prodajom nafte ojača svoje proračunske pričuve.

Vrlo težak i skup problem je ruska invazija na Ukrajinu, koja se od zamišljenog kratkog i pobjedonosnog pohoda pretvorila u najveći europski rat od 1945. godine. Činjenica da je predsjednik Vladimir Putin odlučan u ruskoj javnosti sačuvati fasadu normalnog mirnodopskog života čitavu stvar čini još skupljom jer službeni Kremlj vodi politiku bujanja javne potrošnje koja uključuje državne potpore i jeftine kredite za građane, ali i golema socijalna davanja za ruske vojnike koji ratuju u Ukrajini i njihove obitelji.

U situaciji kada su zapadne sankcije Rusiju odvojile od njezine prirodne upućenosti na europsko tržište i kada se ruska vanjska trgovina sve više pretvara u skupi uvoz krijumčarene zapadne robe, dolari i euri sve više dobivaju na cijeni, što dodatno potkopava vrijednost rublja, čiji je ustrajni pad vidljiv još od početka ove godine.

Uza sve ovo, problem je i bijeg nekoliko stotina tisuća radno i ratno sposobnih ljudi, ali i bijeg kapitala, iza čega se krije činjenica da obični Rusi osjećaju strah od budućnosti. To je bilo najočitije krajem lipnja ove godine kada je vojna kolona vođe ratne kompanije Wagner Jevgenija Prigožina krenula prema Moskvi i kada su ruski građani tražili zrakoplovne karte za bijeg iz zemlje, ali i pohitali iz banaka podignuti svoju ušteđevinu.

Zato ne čudi što su, prema podacima ruske središnje banke, Rusi tada iz zemlje iznijeli oko milijardu dolara. Iako Prigožinov prevrat nije uspio, za sobom je ostavio strah od političke nestabilnosti, pa čak i građanskog rata, što je priznao i sam predsjednik Vladimir Putin upozoravajući Ruse na opasnost od ponavljanja "Velike smutnje" koja je početkom 17. stoljeća zamalo uništila Rusko Carstvo.

---

image

A ovo je današnja fotografija iz Moskve. Ukrajinski dron u glavnom je gradu Rusije jutros u 4 sata pogodio zgradu Expoa... To je to normalno o kojem priča Putin

 

 

Afp
---

Iako se rubalj nakon neuspjeha lipanjskog prevrata bio oporavio, ubrzo je nastavljeno njegovo ustrajno klizanje prema dolje koje traje od početka ove godine. Usprkos ovome, kako piše prestižni njemački magazin Der Spiegel, Rusija je globalna velesila koja se može osloniti na zaduživanje u inozemstvu i koja sebi može priuštiti još puno godina rata s Ukrajinom, ali i sa Zapadom. Uz to, Rusija raspolaže s nešto manje od 300 milijardi dolara deviznih rezervi koje mogu poslužiti za obranu stabilnosti rublja.

Ipak, rastući pritisak zapadnih sankcija, sve skuplji i riskantniji rat u Ukrajini, te nedostatak radne snage mogu se pokazati kao nerješivi problem.

"Inflatorni pritisak raste, pa rast cijena i daljnje padanje rublja izgledaju kao realna opcija", priznala je nekidan ruska središnja banka. Zato bi se u danima, tjednima i mjesecima koji su pred nama moglo pokazati da nije moguće zaustaviti rusku inflatornu spiralu i slom rublja, što ozbiljno može ugroziti vlast Vladimira Putina, ali i stabilnost Rusije.

Zato će, smatra The Economist, službeni Kremlj posegnuti za stezanjem kaiša.

To na prvome mjestu znači da će se ruski vojni stroj u Ukrajini financirati uzimajući iz džepova običnih Rusa, koji bi onda mogli shvatiti da je invazija na Ukrajinu bila vrlo, vrlo skupa pogreška jer Rusija nema ni novca ni realne vojne snage za Putinovu neoimperijalnu politiku. Takav razvoj događaja mogao bi dovesti do unutrašnjeg sloma i "Velike smutnje" na koju je Putin upozorio još prije dva mjeseca.

---

image

A ovo su Rusi dobili u svojoj agresiji na Ukrajinu. Ruševine Mariupolja. I pitanje je koliko će još dugo ruska čizma biti u tom gradu

 

 

/Afp
---

Da je tome tako svjedoči prestižni časopis Foreign Affairs koji upozorava na rastuću decentralizaciju moći u Rusiji u kojoj lokalne političke elite preuzimaju dio vojnih i financijskih resursa kojima je do sada raspolagao isključivo službeni Kremlj pa bi mogući kolaps rublja mogao izazvati prevrat, građanski rat ili sudbonosnu krizu.

Pored često spominjane privatne vojske Wagner, u Rusiji djeluju brojne privatne vojske raznih kompanija ili vojske koje regrutiraju, opremaju i financiraju brojne ruske federalne jedinice.

Te vojske mogle bi biti temelj buduće borbe za vlast jer je moguće da je Putin dovoljno oslabljen da bi netko od pripadnika vojnih ili civilnih elita mogao ponoviti pokušaj prevrata Jevgenija Prigožina iz lipnja ove godine.

Osim toga, ako rubalj nastavi padati, u Rusiji bi se mogla dogoditi strahovita hiperinflacija koja je prije jednog stoljeća potresla Njemačku i onemogućila joj normalan demokratski razvoj. Ta hiperinflacija bila je posljedica golemih troškova Prvoga svjetskoga rata koje je vlada u Berlinu financirala tiskanjem novca. Ta je njemačka kriza bila toliko strašna da je iznjedrila Adolfa Hitlera koji je, predstavljajući se kao politički mesija, na izborima osvojio vlast koju je kasnije uporabio za strahote Drugoga svjetskoga rata.

Zato bi njemačko iskustvo od prije stotinu godina Vladimiru Putinu i njegovim ljudima trebalo biti pouka jer rat, kriza i financijski kolaps mogu biti uvod u strahote koje će potresti Rusiji, ali i čitav svijet.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZDRMANA RUSIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => UZDRMANA RUSIJA 2 0 7181 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-18 08:43:49 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-18 16:52:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-18 16:52:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je najveći izazov za vladara Kremlja. Drastičan pad vrijednosti rublja mogao bi biti uvod u slom Vladimira Putina [metakey] => rublja, cijena rata, ekonomski slom, inflacija, vladimir putin, Velika smutnja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25455403.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25458746.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25458805.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/18\/25458394.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","\/Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zabrinuto lice vladara Kremlja. Putin poku\u0161ava glumiti da je sve zapravo normalno, ovo je fotografija od \u010detvrtka kada je ruski predsjednik otvorio novu liniju metroa u Moskvi<\/p>","

Putin u podzemlju, u dru\u0161tvu gradona\u010delnika Moskve Sergeja Sobjanina, na otvaranju nove linije metroa.<\/p>","

A ovo su Rusi dobili u svojoj agresiji na Ukrajinu. Ru\u0161evine Mariupolja. I pitanje je koliko \u0107e jo\u0161 dugo ruska \u010dizma biti u tom gradu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

A ovo je dana\u0161nja fotografija iz Moskve. Ukrajinski dron u glavnom je gradu Rusije jutros u 4 sata pogodio zgradu Expoa... To je to normalno o kojem pri\u010da Putin<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25455403_1920.jpg":"1920x1080","k_25455403_1280.jpg":"1280x1280","k_25455403_1024.jpg":"1024x1024","k_25455403_640.jpg":"640x640","k_25455403_480.jpg":"480x480","k_25455403_340.jpg":"340x340","k_25455403_220.jpg":"220x220","o_25455403_1280.jpg":"1280x853","o_25455403_1024.jpg":"1024x682","o_25455403_640.jpg":"640x426","o_25455403_480.jpg":"480x320","o_25455403_340.jpg":"340x226","o_25455403_220.jpg":"220x146","h_25455403_1280.jpg":"1280x854","h_25455403_1024.jpg":"1024x683","h_25455403_640.jpg":"640x427","h_25455403_480.jpg":"480x320","h_25455403_340.jpg":"340x227","h_25455403_220.jpg":"220x147","pp_25455403_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455403_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455403_640.jpg":"640x814","pp_25455403_480.jpg":"480x611","pp_25455403_340.jpg":"340x432","pp_25455403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25458746_1920.jpg":"1920x1080","k_25458746_1280.jpg":"1280x1280","k_25458746_1024.jpg":"1024x1024","k_25458746_640.jpg":"640x640","k_25458746_480.jpg":"480x480","k_25458746_340.jpg":"340x340","k_25458746_220.jpg":"220x220","o_25458746_1280.jpg":"1280x853","o_25458746_1024.jpg":"1024x682","o_25458746_640.jpg":"640x426","o_25458746_480.jpg":"480x320","o_25458746_340.jpg":"340x226","o_25458746_220.jpg":"220x146","h_25458746_1280.jpg":"1280x854","h_25458746_1024.jpg":"1024x683","h_25458746_640.jpg":"640x427","h_25458746_480.jpg":"480x320","h_25458746_340.jpg":"340x227","h_25458746_220.jpg":"220x147","pp_25458746_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458746_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458746_640.jpg":"640x814","pp_25458746_480.jpg":"480x611","pp_25458746_340.jpg":"340x432","pp_25458746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25458805_1920.jpg":"1920x1080","k_25458805_1280.jpg":"1280x1280","k_25458805_1024.jpg":"1024x1024","k_25458805_640.jpg":"640x640","k_25458805_480.jpg":"480x480","k_25458805_340.jpg":"340x340","k_25458805_220.jpg":"220x220","o_25458805_1280.jpg":"1280x853","o_25458805_1024.jpg":"1024x682","o_25458805_640.jpg":"640x426","o_25458805_480.jpg":"480x320","o_25458805_340.jpg":"340x226","o_25458805_220.jpg":"220x146","h_25458805_1280.jpg":"1280x854","h_25458805_1024.jpg":"1024x683","h_25458805_640.jpg":"640x427","h_25458805_480.jpg":"480x320","h_25458805_340.jpg":"340x227","h_25458805_220.jpg":"220x147","pp_25458805_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458805_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458805_640.jpg":"640x814","pp_25458805_480.jpg":"480x611","pp_25458805_340.jpg":"340x432","pp_25458805_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25458394_1920.jpg":"1920x1080","k_25458394_1280.jpg":"1280x1280","k_25458394_1024.jpg":"1024x1024","k_25458394_640.jpg":"640x640","k_25458394_480.jpg":"480x480","k_25458394_340.jpg":"340x340","k_25458394_220.jpg":"220x220","o_25458394_1280.jpg":"1280x853","o_25458394_1024.jpg":"1024x682","o_25458394_640.jpg":"640x426","o_25458394_480.jpg":"480x320","o_25458394_340.jpg":"340x226","o_25458394_220.jpg":"220x146","h_25458394_1280.jpg":"1280x854","h_25458394_1024.jpg":"1024x683","h_25458394_640.jpg":"640x427","h_25458394_480.jpg":"480x320","h_25458394_340.jpg":"340x227","h_25458394_220.jpg":"220x147","pp_25458394_1280.jpg":"1280x1628","pp_25458394_1024.jpg":"1024x1303","pp_25458394_640.jpg":"640x814","pp_25458394_480.jpg":"480x611","pp_25458394_340.jpg":"340x432","pp_25458394_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38717238 Threads: 4 Questions: 7119756511 Slow queries: 3307944 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608920328 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/svijet/ovo-je-najveci-izazov-za-vladara-kremlja-drastican-pad-vrijednosti-rublja-mogao-bi-biti-uvod-u-slom-vladimira-putina-1315984 [printLink] => /vijesti/svijet/ovo-je-najveci-izazov-za-vladara-kremlja-drastican-pad-vrijednosti-rublja-mogao-bi-biti-uvod-u-slom-vladimira-putina-1315984?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 671557 [name] => rublja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-23 18:40:53 [main_article_id] => 0 [alias] => rublja [link] => /tag/rublja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 695807 [name] => cijena rata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-01 16:51:24 [main_article_id] => 0 [alias] => cijena-rata [link] => /tag/cijena-rata ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726957 [name] => ekonomski slom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-18 18:52:22 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomski-slom [link] => /tag/ekonomski-slom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 298492 [name] => inflacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inflacija [link] => /tag/inflacija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 407006 [name] => Vladimir Putin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-putin [link] => /tag/vladimir-putin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722682 [name] => Velika smutnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-08 21:40:04 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-smutnja [link] => /tag/velika-smutnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZDRMANA RUSIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je najveći izazov za vladara Kremlja. Drastičan pad vrijednosti rublja mogao bi biti uvod u slom Vladimira Putina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25455403.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

Zabrinuto lice vladara Kremlja. Putin pokušava glumiti da je sve zapravo normalno, ovo je fotografija od četvrtka kada je ruski predsjednik otvorio novu liniju metroa u Moskvi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25455403.jpg [title] => Afp

Zabrinuto lice vladara Kremlja. Putin pokušava glumiti da je sve zapravo normalno, ovo je fotografija od četvrtka kada je ruski predsjednik otvorio novu liniju metroa u Moskvi

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25458746.jpg [title] => Afp

Putin u podzemlju, u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, na otvaranju nove linije metroa.

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25458805.jpg [title] => /Afp

A ovo su Rusi dobili u svojoj agresiji na Ukrajinu. Ruševine Mariupolja. I pitanje je koliko će još dugo ruska čizma biti u tom gradu

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/18/25458394.jpg [title] => Afp

A ovo je današnja fotografija iz Moskve. Ukrajinski dron u glavnom je gradu Rusije jutros u 4 sata pogodio zgradu Expoa... To je to normalno o kojem priča Putin

 

 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Povijest ne spava, nego nas uči da bi kolaps rublja moga srušiti režim Vladimira Putina, upozorio je nekidan prestižni britanski dnevnik The Telegraph.

U povijesnoj pozadini ovih riječi je primjer vrlo bolnog i vrlo skupog poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, nakon kojega je uslijedio ponor inflacije i ekonomske krize koje su za osvajanje vlasti iskoristili Adolf Hitler i nacisti.

Zato je pad ruske valute na razinu od 100 rubalja za jedan dolar upozorenje koje ruski predsjednik Vladimir Putin neće moći ignorirati jer je čitava stvar možda najava sloma Rusije koja danas više ne izgleda stabilna i jaka kao prije godinu dana.

Iako je rusko gospodarstvo od sredine prošle godine izgledalo kao brod koji uspješno plovi po valovima rastućih troškova invazije na Ukrajinu i neviđenih ekonomskih sankcija Zapada, nekidan se na tome brodu pojavila opasna pukotina.

Vidjevši tu pukotinu, ekonomski savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina je 14. kolovoza 2023. svojim člankom na portalu državne informativne agencije TASS uputio javni politički mig ruskoj središnjoj banci kako je vrijeme za stezanje kaiša i obuzdavanje javne potrošnje. Na taj mig ruska središnja banka je podigla bankovne kamate i time ograničila potrošnju, a sve kako bi spriječila inflaciju i kolaps rublja.

Golema cijena Putinove invazije na Ukrajinu došla je na naplatu i nije izvjesno da će Rusija tu cijenu moći platiti bez velikih društvenih potresa i mogućeg sloma države. Situacija je to opasnija što se Vladimir Putin i dalje ponaša kao da mu ruski narod i ruska vojna industrija mogu dati dovoljno vojnika i dovoljno oružja kojima će oslabiti odlučnost Amerike i Europe i na koncu slomiti Ukrajinu. No, kako stvari sada stoje, to neće biti lako jer je Rusija pred golemim iskušenjima.

---

image

Putin u podzemlju, u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, na otvaranju nove linije metroa.

Afp
---

Prvo iskušenje je sve slabija prodaja ruske nafte koja je do sada plaćala troškove invazije na Ukrajinu i Rusiju činili otpornom na zapadne sankcije.

No ta je priča, po svemu sudeći, gotova jer su sankcije koje su Rusiji nametnule članice skupine G7 jako srezale prihode ruske državne blagajne. Da stvar bude gora, u trenutku kada Rusija treba svaki dolar, predsjednik Vladimir Putin mora održati obećanje dano strateškim partnerima u globalno važnoj skupini proizvođača nafte OPEC+ kako će smanjiti proizvodnju, što znači da zbog diplomatskih razloga Rusija mora odustati od pokušaja da većom prodajom nafte ojača svoje proračunske pričuve.

Vrlo težak i skup problem je ruska invazija na Ukrajinu, koja se od zamišljenog kratkog i pobjedonosnog pohoda pretvorila u najveći europski rat od 1945. godine. Činjenica da je predsjednik Vladimir Putin odlučan u ruskoj javnosti sačuvati fasadu normalnog mirnodopskog života čitavu stvar čini još skupljom jer službeni Kremlj vodi politiku bujanja javne potrošnje koja uključuje državne potpore i jeftine kredite za građane, ali i golema socijalna davanja za ruske vojnike koji ratuju u Ukrajini i njihove obitelji.

U situaciji kada su zapadne sankcije Rusiju odvojile od njezine prirodne upućenosti na europsko tržište i kada se ruska vanjska trgovina sve više pretvara u skupi uvoz krijumčarene zapadne robe, dolari i euri sve više dobivaju na cijeni, što dodatno potkopava vrijednost rublja, čiji je ustrajni pad vidljiv još od početka ove godine.

Uza sve ovo, problem je i bijeg nekoliko stotina tisuća radno i ratno sposobnih ljudi, ali i bijeg kapitala, iza čega se krije činjenica da obični Rusi osjećaju strah od budućnosti. To je bilo najočitije krajem lipnja ove godine kada je vojna kolona vođe ratne kompanije Wagner Jevgenija Prigožina krenula prema Moskvi i kada su ruski građani tražili zrakoplovne karte za bijeg iz zemlje, ali i pohitali iz banaka podignuti svoju ušteđevinu.

Zato ne čudi što su, prema podacima ruske središnje banke, Rusi tada iz zemlje iznijeli oko milijardu dolara. Iako Prigožinov prevrat nije uspio, za sobom je ostavio strah od političke nestabilnosti, pa čak i građanskog rata, što je priznao i sam predsjednik Vladimir Putin upozoravajući Ruse na opasnost od ponavljanja "Velike smutnje" koja je početkom 17. stoljeća zamalo uništila Rusko Carstvo.

---

image

A ovo je današnja fotografija iz Moskve. Ukrajinski dron u glavnom je gradu Rusije jutros u 4 sata pogodio zgradu Expoa... To je to normalno o kojem priča Putin

 

 

Afp
---

Iako se rubalj nakon neuspjeha lipanjskog prevrata bio oporavio, ubrzo je nastavljeno njegovo ustrajno klizanje prema dolje koje traje od početka ove godine. Usprkos ovome, kako piše prestižni njemački magazin Der Spiegel, Rusija je globalna velesila koja se može osloniti na zaduživanje u inozemstvu i koja sebi može priuštiti još puno godina rata s Ukrajinom, ali i sa Zapadom. Uz to, Rusija raspolaže s nešto manje od 300 milijardi dolara deviznih rezervi koje mogu poslužiti za obranu stabilnosti rublja.

Ipak, rastući pritisak zapadnih sankcija, sve skuplji i riskantniji rat u Ukrajini, te nedostatak radne snage mogu se pokazati kao nerješivi problem.

"Inflatorni pritisak raste, pa rast cijena i daljnje padanje rublja izgledaju kao realna opcija", priznala je nekidan ruska središnja banka. Zato bi se u danima, tjednima i mjesecima koji su pred nama moglo pokazati da nije moguće zaustaviti rusku inflatornu spiralu i slom rublja, što ozbiljno može ugroziti vlast Vladimira Putina, ali i stabilnost Rusije.

Zato će, smatra The Economist, službeni Kremlj posegnuti za stezanjem kaiša.

To na prvome mjestu znači da će se ruski vojni stroj u Ukrajini financirati uzimajući iz džepova običnih Rusa, koji bi onda mogli shvatiti da je invazija na Ukrajinu bila vrlo, vrlo skupa pogreška jer Rusija nema ni novca ni realne vojne snage za Putinovu neoimperijalnu politiku. Takav razvoj događaja mogao bi dovesti do unutrašnjeg sloma i "Velike smutnje" na koju je Putin upozorio još prije dva mjeseca.

---

image

A ovo su Rusi dobili u svojoj agresiji na Ukrajinu. Ruševine Mariupolja. I pitanje je koliko će još dugo ruska čizma biti u tom gradu

 

 

/Afp
---

Da je tome tako svjedoči prestižni časopis Foreign Affairs koji upozorava na rastuću decentralizaciju moći u Rusiji u kojoj lokalne političke elite preuzimaju dio vojnih i financijskih resursa kojima je do sada raspolagao isključivo službeni Kremlj pa bi mogući kolaps rublja mogao izazvati prevrat, građanski rat ili sudbonosnu krizu.

Pored često spominjane privatne vojske Wagner, u Rusiji djeluju brojne privatne vojske raznih kompanija ili vojske koje regrutiraju, opremaju i financiraju brojne ruske federalne jedinice.

Te vojske mogle bi biti temelj buduće borbe za vlast jer je moguće da je Putin dovoljno oslabljen da bi netko od pripadnika vojnih ili civilnih elita mogao ponoviti pokušaj prevrata Jevgenija Prigožina iz lipnja ove godine.

Osim toga, ako rubalj nastavi padati, u Rusiji bi se mogla dogoditi strahovita hiperinflacija koja je prije jednog stoljeća potresla Njemačku i onemogućila joj normalan demokratski razvoj. Ta hiperinflacija bila je posljedica golemih troškova Prvoga svjetskoga rata koje je vlada u Berlinu financirala tiskanjem novca. Ta je njemačka kriza bila toliko strašna da je iznjedrila Adolfa Hitlera koji je, predstavljajući se kao politički mesija, na izborima osvojio vlast koju je kasnije uporabio za strahote Drugoga svjetskoga rata.

Zato bi njemačko iskustvo od prije stotinu godina Vladimiru Putinu i njegovim ljudima trebalo biti pouka jer rat, kriza i financijski kolaps mogu biti uvod u strahote koje će potresti Rusiji, ali i čitav svijet.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp /Afp Afp
Afp

Zabrinuto lice vladara Kremlja. Putin pokušava glumiti da je sve zapravo normalno, ovo je fotografija od četvrtka kada je ruski predsjednik otvorio novu liniju metroa u Moskvi

Afp

Putin u podzemlju, u društvu gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, na otvaranju nove linije metroa.

/Afp

A ovo su Rusi dobili u svojoj agresiji na Ukrajinu. Ruševine Mariupolja. I pitanje je koliko će još dugo ruska čizma biti u tom gradu

 

 

Afp

A ovo je današnja fotografija iz Moskve. Ukrajinski dron u glavnom je gradu Rusije jutros u 4 sata pogodio zgradu Expoa... To je to normalno o kojem priča Putin

 

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ovo-je-najveci-izazov-za-vladara-kremlja-drastican-pad-vrijednosti-rublja-mogao-bi-biti-uvod-u-slom-vladimira-putina-1315984 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f1a2adc190a81af2edbd8281913e4e43e22d6e7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+najve%C4%87i+izazov+za+vladara+Kremlja.+Drasti%C4%8Dan+pad+vrijednosti+rublja+mogao+bi+biti+uvod+u+slom+Vladimira+Putina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovo-je-najveci-izazov-za-vladara-kremlja-drastican-pad-vrijednosti-rublja-mogao-bi-biti-uvod-u-slom-vladimira-putina-1315984 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fovo-je-najveci-izazov-za-vladara-kremlja-drastican-pad-vrijednosti-rublja-mogao-bi-biti-uvod-u-slom-vladimira-putina-1315984 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZDRMANA RUSIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SvijetUZDRMANA RUSIJA

Ovo je najveći izazov za vladara Kremlja. Drastičan pad vrijednosti rublja mogao bi biti uvod u slom Vladimira Putina

Piše Tihomir Rajčić
18. kolovoza 2023. - 18:52
Zabrinuto lice vladara Kremlja. Putin pokušava glumiti da je sve zapravo normalno, ovo je fotografija od četvrtka kada je ruski predsjednik otvorio novu liniju metroa u MoskviAfp

Povijest ne spava, nego nas uči da bi kolaps rublja moga srušiti režim Vladimira Putina, upozorio je nekidan prestižni britanski dnevnik The Telegraph.

U povijesnoj pozadini ovih riječi je primjer vrlo bolnog i vrlo skupog poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu, nakon kojega je uslijedio ponor inflacije i ekonomske krize koje su za osvajanje vlasti iskoristili Adolf Hitler i nacisti.

Zato je pad ruske valute na razinu od 100 rubalja za jedan dolar upozorenje koje ruski predsjednik Vladimir Putin neće moći ignorirati jer je čitava stvar možda najava sloma Rusije koja danas više ne izgleda stabilna i jaka kao prije godinu dana.

Iako je rusko gospodarstvo od sredine prošle godine izgledalo kao brod koji uspješno plovi po valovima rastućih troškova invazije na Ukrajinu i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:19