StoryEditor
Svijetgdje je sve krenulo

Ovako je krenula pandemija: stručnjaci WHO-a koji su bili u Kini otkrili što je bilo glavno izvorište koronavirusa koji je pokopao 2,7 milijuna ljudi

19. ožujka 2021. - 09:33
Tržnica u WuhanuNoel Celis/AFP

Nakon višemjesečne istrage tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji je u siječnju boravio u Kini došao je do zaključka da su kineske farme divljih životinja najvjerojatniji izvor pandemije COVID-19. Kako navodi Live Science farme divljih životinja, mnoge od njih u južnoj kineskoj provinciji Yunnan ili oko nje, dostavljale su životinje prodavačima na wuhansku  veletržnicu morskih plodova Huanan.

- Kina je ugasila te farme divljih životinja u veljači 2020. godine, izjavio je Peter Daszak, znanstvenik iz Saveza EcoHealth i član delegacije WHO-a koja je ove godine istraživala početak zaraze u Kini za NPR.

Tijekom tog putovanja, kazao je Daszak, stručnjaci WHO-a pronašli su nove dokaze da ove farme divljih životinja opskrbljuju životinjama dobavljače na veleprodaji tržnice u Wuhanu. Službeno izvješće delegacija će predstaviti za nekoliko dana.

O porijeklu virusa proširio se niz teorija zavjere, uključujući i da je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, no stručnjaci WHO-a odbacili su to objašnjenje. Opći konsenzus znanstvenika je da je koronavirus cirkulirao među šišmišima i prebacio se na ljude vjerojatno putem nekog posrednika. Upravo to je potvrdilo i ovo istraživanje WHO.

Farme divljih životinja u Kini dio su dvadesetogodišnjeg  projekta koje kineska vlada promovira kako bi ruralno stanovništvo izvukli iz siromaštva i smanjili jaz između ruralnog i urbanog.

- Egzotične životinje kao cibetke, dikobraz, pangolina, rakunasti psi odnosno kunopasi i bambusovi štakori uzgajaju se na tim farmama u kavezima – objasnio je Daszak.

Kad je posumnjala da se virus proširio s farmi, kineska vlada je dala poljoprivrednicima upute kako ubiti, zakopati ili spaliti životinje tako da se bolesti ne šire.

- Iako je kod šišmiša otkriven virus koji je 96 posto sličan virusu SARS-CoV-2, još se pouzdano ne zna koja je od tih  životinja prenijela virus sa šišmiša na ljude. Kina je s razlogom zatvorila sve te farme raznih divljih životinja, kazao je Daszak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 23:16