StoryEditorOCM
Svijetoštra protivnica

Ovacije u EU parlamentu za Juliju Navaljnu: ‘Kod Putina nemate posla s političarem, nego s krvavim čudovištem‘

Piše vijesti sd
28. veljače 2024. - 14:30
Julija Navaljna: Postoje deseci milijuna Rusa koji su protiv rata, protiv Putina, protiv zla koje on donosi. Ne smijemo ih progoniti. Naprotiv, morate raditi s njima. S namaFrederick Florin/Afp

Udovica pokojnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, Julija Navaljna (47), obratila se Europskom parlamentu uoči plenarne sjednice u Strasbourgu o njegovoj smrti i potrebi podrške političkim zatvorenicima u Rusiji.

Nakon kratkog uvodnog govora predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole, Julija Navaljna kazala je kako je Strasbourg bio jedan od omiljenih gradova njezinog supruga i nje, ali da ona "više ne šeta uokolo" sa svojom obitelji, već se umjesto toga obraća parlamentu povodom smrti svog supruga u udaljenoj arktičkoj kaznenoj koloniji.

Nakon toga kazala je da je Vladimir Putin "ubio" njenog muža, piše Jutarnji list.

image

Julija Navaljna kazala je da je Vladimir Putin ubio njenog muža

Frederick Florin/Afp

Navaljni je bio "mučen tri godine" po njegovom nalogu, kazala je, opisujući kako je bio "izgladnjivan i odsječen od vanjskog svijeta" u "malenoj ćeliji" i kako su mu uskraćivani posjeti, telefonski pozivi i pisma.

"A onda su ga ubili. Čak su i nakon toga zlostavljali njegovo tijelo i zlostavljali njegovu majku", rekla je Navaljna pa se osvrnula na njegov sprovod koji će se održati u petak. Kazala je da ne može biti sigurna hoće li sprovod biti miran ili će policija privesti one koji se dođu oprostiti od njezinog muža.

image

Vladimir Putin se ne može poraziti sankcijama, rekla je Julija Navaljna poručivši EU zastupnicima da ‘moraju biti inovativni‘

Afp

Putin se, kaže, ne može poraziti sankcijama, poručivši zastupnicima da "moraju biti inovativni".

"Nemate posla s političarem, nego s ‘krvavim‘ čudovištem‘, kazala je pa ruskog predsjednika nazvala vođom "organizirane kriminalne skupine" koja oko sebe ima "marionete".

"Postoje deseci milijuna Rusa koji su protiv rata, protiv Putina, protiv zla koje on donosi. Ne smijemo ih progoniti. Naprotiv, morate raditi s njima. S nama", kazala je Navaljna.

 

Navaljna je istaknula da Putin "mora odgovarati" za rat u "susjednoj, mirnoj" Ukrajini, kao i za smrt njezina supruga.

"Moj suprug nikada neće vidjeti kako će izgledati prekrasna Rusija u budućnosti, ali mi je moramo vidjeti", kazala je Julija Navaljna članovima Europskog parlamenta, zaokružujući svoje obraćanje.

"Dat ću sve od sebe da ostvarim njegov san. Zlo će pasti, a lijepa budućnost doći", kazala je, a dug pljesak začuo se kada je Navaljna prestala govoriti.

Bila je pribrana tijekom svog obraćanja, ali je u jednom postala emotivna pa je zastala.

image

‘Moj suprug nikada neće vidjeti kako će izgledati prekrasna Rusija u budućnosti, ali mi je moramo vidjeti‘, kazala je Julija Navaljna u EU parlamentu

Damir Senčar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:15