StoryEditorOCM
SvijetNikki Haley

Ova žena jedina je prepreka Trumpu: Može li Indijka koja je prešla na kršćanstvo postati prva predsjednica SAD-a?

Piše vijesti sd
24. siječnja 2024. - 06:40

Kako stvari stoje, Nikki Haley posljednja je prepreka koja stoji između Donalda Trumpa i njegove treće uzastopne republikanske nominacije, a samim tim i konfrontacije s Joeom Bidenom u utrci za američkog predsjednika u studenome.

Guverner Floride Ron DeSantis povukao iz utrke za predsjednika u nedjelju poslijepodne i podržao Trumpa, nakon što ga nije uspio pobijediti na predstranačkim izborima u Iowi, te je tako Haley ostavio usamljenu u pokušaju zaustavljanja nominacije Trumpa. Haley je za CNN u nedjelju kazala da je sada tamo gdje je oduvijek željela biti - u izravnom okršaju s Trumpom.

"Dvoje je ljudi u ovoj utrci. To smo cijelo vrijeme željeli. Nastavit ćemo dalje", kazala je Haley, prenosi klix.ba.

Nikki Haley, rođena kao Nimrata Randhawa, istaknuta je američka političarka i diplomatkinja koja je privukla pažnju svojim nevjerojatnim usponom u politici. Rođena 20. siječnja 1972. u Bambergu u Južnoj Karolini, Haley je odrasla u obitelji indijskih Sikha, a kasnije se obratila na kršćanstvo. Javno je govorila o svom prelasku na kršćanstvo, jednom rekavši da je jezična barijera bila ono što je u konačnici dovelo do odluke da se preobrati.

"U jednom trenutku moraš razumjeti riječi. Kršćanstvo mi se obratilo. Nije bilo politički. Uvijek smo govorile ‘ne‘ kad nas je mama pokušavala učiti pandžapski. Sada bih voljela da smo naučile", kazala je jednom na tu temu Haley.

image
Joseph Prezioso/Afp

Sa suprugom se pridružila metodističkoj crkvi, ali je rekla da nastavlja posjećivati ​​hram Sikha s obitelji.

Haleyin put u politiku započeo je 2004. kada je izabrana u Zastupnički dom Južne Karoline, gdje je služila do 2010. Tijekom obnašanja mandata stekla je zavidnu reputaciju zbog svojih konzervativnih stavova. Godine 2010. Haley je ušla u povijest postavši prva žena i prva osoba indijskog porijekla koja je izabrana za guvernericu Južne Karoline.

Haley je 2017. godine tadašnji predsjednik Trump imenovao veleposlanicom Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, ulogom u kojoj je predstavljala zemlju na globalnoj sceni. Tijekom mandata zagovarala je američke interese dok je upravljala složenim međunarodnim odnosima i diplomatskim izazovima.

image
Alex Wong/Getty Images Via Afp

Ostavku na mjesto u UN-u je podnijela 2018. godine, nakon čega je došlo do raskola između nje i Trumpa. Svađa je eskalirala ovaj vikend, nakon što su se međusobno izvrijeđali.

Haley je napala Trumpa zbog njegovih godina, nakon što ju je pobrkao s bivšom predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Haley je također kritiziralaTrumpa zbog afiniteta prema moćnicima kao što su ruski Vladimir Putin i sjevernokorejski Kim Jong-un. "Trump bi trebao prestati hvaliti diktatore", rekla je u subotu u državi New Hampshire, prenosi  klix.ba.

Dodala je da je kao Trumpova veleposlanica u UN-u pokušala prekinuti njegovu "bratsku romansu" s Putinom.

Trump je također pojačao svoje već ionako žestoke napade na Haley, potencirajući na društvenim mrežama laži kojima se dovodi u pitanje njezino američko državljanstvo. Ističe i njezino prvo ime Nimarata, s očitom namjerom da je derogira u očima desnih birača.

image
Joseph Prezioso/Afp

Na skupu u subotu navečer u Manchesteru, Trump je napao Haley zbog toga što uživa podršku nekih bogatih donatora koji su također podržali i demokrate. Trump ju je nazvao prijetnjom društvenoj sigurnosti.

Iznad pozornice na kojoj je Trump držao govor, veliki ekran prikazivao je poruke koje su kritizirale Haley, uz njezine nimalo laskave slike. "Nikki Haley vole demokrati, Wall Street i globalisti", pisalo je na jednom od slajdova na ekranu.

Ipak, njena konzervativna uvjerenja također bi mogla imati uspjeha u republikanskoj bazi, dok bi pragmatičan pristup upravljanju koji ima mogao privući nezavisne i umjerene birače. Haleyina pozadina "obojene žene" koja se zalaže za prava bijelaca i njezina sposobnost da se dopadne širokom spektru glasača mogli bi je učiniti ozbiljnom kandidatkinjom.

Usprkos tim izazovima, uspon Nikki Haley u američkoj politici i njezin potencijal da postane prva žena predsjednica predstavljaju značajnu prekretnicu u povijesti zemlje. Bez obzira hoće li naposljetku preuzeti najvišu dužnost u zemlji ili ne, Haleyin utjecaj na američku politiku je već sad neporeciv, tvrdi  klix.ba.

image
Joseph Prezioso/Afp
image
Joseph Prezioso/Afp
image

Simpatizerke Nikki Haley

Joseph Prezioso/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:14