StoryEditor
SvijetEVAKUIRANA I AMBASADA U BEOGRADU

Omamljivanje zvučnim napadima poznatije kao ‘Havanski sindrom‘, koje napada američke diplomate, ne prestaje se širiti. Bijela kuća sada okrivljuje Kinu

Piše Marin Prvan
29. studenog 2021. - 16:23

'Havanski sindrom' je naziv za spektar različitih zdravstvenih problema; od lakih, poput zujanja u ušima i omamljenosti, do teških kao što je potpuni gubitak sluha i privremena paraliza. Ono što im je svima zajedničko jest da, u pravilu, 'napadaju' američke diplomate i obavještajce širom svijeta. I sam direktor CIA-e William J. Burns potvrdio je sredinom godine da je više od 200 američkih agenata i službenika oboljelo od ovog sindroma, zajedno sa nekim od članova njihovih obitelji. Koliko je službena Amerika doživjela ovaj slučaj ozbiljno potvrđuje činjenica da je unutar CIA-e formiran poseban tim koji se bavi ovim sindromom. 

Još sredinom 2015. godine su se počeli pojavljivati prvi slučajevi iznenadnog oboljevanja diplomata u ambasadama SAD-a diljem Latinske Amerike, a najgore je bio pogođen konzulat u Havani. Glavni simptomi su bili glavobolja, snažan pritisak u glavi, mučnina, a većina se žalila i na gubitak pamćenja i razne zvučne efekte unutar uha. Troje agenata koji su boravili na Kubi su bili u nesvjesti više od 48 sati i pretrpili su promjene na koži vrata i ruku. Tijekom iduće godine je najmanje petnaest diplomata koji su tamo boravili doživjelo nešto slično.

U znak protesta, SAD su tada protjerale dvojicu kubanskih diplomata, a tadašnji predsjednik Donald Trump je i službeno naredio istragu, nazivajući ova oboljevanja 'veoma čudnim'. Za manje od šest mjeseci, početkom 2017. godine, State Department je izdao upozorenje američkim građanima da ne putuju na Kubu ili da to čine uz velike mere opreza. Potom je, 2018. godine, SAD broj diplomata u konzulatu sveo na minimum, a takva situacija traje do danas.

image
Yamil Lage/ AFP

Američki mediji, ali i sama Bijela kuća, su uskoro posumnjali na Rusiju kao 'najvjerovatnijeg krivca', zbog same bliskosti Havane i Moskve. U prilog tom zaključku je išla i činjenica da se u hotelu u kojem su boravili američki državljani, nalazilo i predstavništvo ruske kompanije pomorskog transporta.

Početkom 2019. godine, američki tisak je objavio interni izveštaj FBI-a, u kojem su znanstvenici i stručnjaci izrazili sumnju da se radi 'o napadu nekom vrstom zvučnog vala ili zrakama usmjerene energije'. Stručna javnost je odmah izrazila sumnju u tako nešto. Iako je teorijski moguće da niskofrekventni valovi mogu izazvati neke od ovih simptoma, njih proizvode ogromna industrijska postrojenja, generatori električne energije ili veoma specifična znanstvena oprema. Za sve njih je potrebna posebna zgrada i velika količina električne energije, što se nikako nije moglo sakriti u hotelu ili instalirati u susjedstvu neprimjećeno.

S druge strane, u Havani su počele kružiti priče o nekoliko ruskih državljana, koji su većinu vremena provodili u barovima i klubovima, a jedan od njih se, pod utjecajem alkohola, pohvalio taksistu uređajem nalik na kratku cijev koji je, na jednom kraju, imao panel s tipkama, sličan daljinskom upravljaču.

Godine 2018. su i članovi nekih kanadskih organizacija na Kubi oboljeli od sličnih tegoba. Nakon što su se podvrgli skeniranju magnetnom rezonancom su im otkrivena oštećenja na mozgu, slična onim prijavljenim kod dvoje američkih diplomata. Nedugo nakon toga je i Kanada je smanjila broj svojih diplomata na minimum.

Čuveni ruski disident Yuri Bezmenov, nekada visoki dužnosnik u sovjetskom KGB-u, koji je sredinom sedamdesetih godina prebjegao u Kanadu, još osamdesetih je tvrdio da SSSR ima čitav niz 'zvučnih oružja', od osobnih koje bi nosio vojnik, do velikih, montiranih na vozila. Ona su, navodno, radila pomoću magnetnih valova visoke gustoće, koje je moguće usmjeravati. Bezmenov je također govorio da SSSR ima tajni svemirski program, koji je obuhvaćao vojnu svemirsku stanicu i letjelice za višestruko korištenje. Nakon raspada Sovjetskog saveza, njegove priče su se pokazale istinitim– na zapadu se po prvi put saznalo za orbitalnu postaju Almaz, stanicu bez ljudske posade 11F71B i letjelice Buran. 

image
Yuri Bezmenov
youtube screenshot

Kubanske vlasti tijekom čitave ove špijunsko-diplomatske krize su SAD-u nudile suradnju. Još 2018. godine je sastavljen stručni tim od čak 2.000 znanstvenika, koji su ispitivali moguće uzroke ovih oboljenja. Tijekom istraživanja su pregledali i ispitali više od 1.000 kubanskih državljana koji su neposredno bili u kontaktu sa američkim i kanadskim, kao i ruskim državljanima, ali nisu našli nikakve znakove obolevanja. Ispitane su i mogućnosti da su uzrok toksične kemikalije pa čak i insekti. Međutim, Kubanska akademija znanosti je konačno priopćila 2020. godine da 'ne postoji znanstveno objašnjenje za navedene simptome', a da su navodi o 'zvučnom oružju' ili 'oružju visoke energije' u potpunosti 'znantveno neutemeljeni'.

Početkom ove godine nekoliko američkih stručnjaka i obavještajnih veterana je upozorilo da bi krivca trebalo tražiti – u Kini, gdje postoji nekoliko instituta koji se bave proučavanjem mikrovalova, valova visoke energije i magnetnih polja. Prije 10 godina je tamo čak i prezentiran minijaturni uređaj koji sadrži nekoliko čipova baziranih na 'R-ladder' tehnologiji i FPGA kontroleru (Field Programmable Gate Array) te novorazvijeni TFCN model antene (Thin Film Carbon-nanotube). Ovakav aparat, u teoriji, može generirati čitav niz frekvencija te koristiti kao neka vrsta oružja, prenosi Al Jazeera.

U međuvremenu su slični incidenti zabilježeni u samoj Kini, Kolumbiji, Indiji, Vijetnamu, Njemačkoj, a nedavno i u Beču te Beogradu, odakle je evakuiran CIA-in agent nakon pretrpljenih teških ozljeda. 'Ovo je crveni alarm, kriza za sva VIP putovanja, ali i dužnosnike u inozemstvu', poručio je umirovljeni agent CIA-e Marc Polymeropoulos. On sam i dalje boluje od gore opisanih simptoma Havana sindroma, a koji su mu se prvi put pojavili nakon posjeta Moskvi 2017. godine. Istovremeno, i Bijela kuća i State Department tvrde da su maksimalno posvećeni otkrivanju izvora ovih napada, ali nisu detaljno željeli obrazložiti koji se koraci poduzimaju.

'Mi zabilježavamo svaki prijavljeni slučaj koji vrlo ozbiljno shvaćamo i pružamo našim zaposlenicima svu zdravstvenu skrb i pomoć koja ima treba', kratko su poručili iz State Departmenta. No, američka vlada tek treba utvrditi tko stoji iza napada i kakvi se mehanizmi i uređaji u njima zapravo koriste. 'Jesmo li došli bliži tome da znamo o čemu se radi? Jesmo, ali ne dovoljno da bismo napravili pravi analitički zaključak koji ljudi žele čuti', rekao je u rujnu zamjenik direktorice CIA-e David Cohen.

item - id = 1147058
related id = 0 -> 1159916
related id = 1 -> 1159847
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 20:47