StoryEditor
Svijetnova mjera

Diljem Italije prosvjedi zbog uvođenja covid potvrde, samo u Trstu skupilo se više od tisuću ljudi. Većina demonstratora je cijepljena, a spremni su na čekanje

Piše Hina
15. listopada 2021. - 10:16

U međuvremenu su prosvjednici napola blokirali Porto di Trieste i de Genova, gdje je natpis "Nema covid potvrde, nema fašista". Organizatori su pozvali na 48 sati štrajka, javljaju lokalni mediji. 

U Trstu ima oko tisuću ljudi koji podržavaju štrajk i koji su donijeli tople napitke i hranu. Situacija je mirna, ali dramatična.

Većina prosvjednika cijepljena je, 60%, i izjavljuje da ne pripada kategoriji nonvaksera, ali izjavljuje da se protivi uvođenju COVID potvrde. 

RANIJE

Mjera po kojoj svi zaposleni u Italiji moraju predočiti takozvanu "zelenu propusnicu", kojom dokazuju da su cijepljeni, da su preboljeli covid-19 ili da su nedavno bili negativni na covid-19, stupila je na snagu u petak.

Mjerom je pogođeno oko 23 milijuna radnika u privatnom i javnom sektoru Italije.

Protiv kontroverzne mjere organizirano je više prosvjeda. Kritičari navode da je mjera udar na osobne slobode, dok zagovornici tvrde da mjera omogućava daljnje ublažavanje mjera protiv covida-19.

Policija je prije tjedan dana uhitila 12 ljudi, među njima i dva lidera krajnje desne stranke, nakon što su se prosvjedi protiv spomenute mjere pretvorili u sukobe s policijom.

Novi prosvjed je najavljen u talijanskoj prijestolnici u petak, dok lučki radnici u Trstu planiraju blokirati luku.

Vlasti kažu da će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu, ako svi posjetitelji imaju "zelenu propusnicu".

"Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjesto i jamči proizvodnju", rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria.

Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura.

Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog.

Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.

item - id = 1135203
related id = 0 -> 1148081
related id = 1 -> 1147340
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 23:39